Русија кажњава Пољску због споменика?

Требала би исто да кажеш кад срби прекину пројекцију шиптарског филма. Или кад ставе транспарент "нато убице". Или кад не желе да обнављају гробље побијених нациста.

Pa sad sklanjanje i obnavljanje nije isto, ali ja stvarno ne razume ovu srdzbu u Srba zbog Poljaka koji kao sklanjaju nesto sto im smeta.
Pa i mi posklanjasmo sve na svetu.
Poljaci imaju neke druge probleme, ovo momentalno u poljskoj i nije bas tema.

- - - - - - - - - -

То је гробница где се налазе посмртни остаци људи са обе зараћене стране из шпанског грађанског рата.

a jel imas neki izvor, sliku, vest da Spanci ruse spomenike Franku?

A ovo nadomak Madrida sve je drugo od Grobnice neznanih junaka:D

Pa sad sklanjanje i obnavljanje nije isto, ali ja stvarno ne razume ovu srdzbu u Srba zbog Poljaka koji kao sklanjaju nesto sto im smeta.
Pa i mi posklanjasmo sve na svetu.
Poljaci imaju neke druge probleme, ovo momentalno u poljskoj i nije bas tema.

Као што већина пољака не желе да гледају било шта руско тако и већина срба не жели да види било шта шиптарско а поготово немачког војника. Било би поштено кад би написала "Шта вас брига што срби поштују Ратка Младића"

Као што већина пољака не желе да гледају било шта руско тако и већина срба не жели да види било шта шиптарско а поготово немачког војника. Било би поштено кад би написала "Шта вас брига што срби поштују Ратка Младића"
Cenis da Poljaci Nemce vise vole od Rusa?

Nije Srbija ovde tema, tema je Poljska , a trebalo bi biti barem malo pravedan pa razumeti tu njihovu mrznju i spram Istoka i spram Zapada..
Verovatno i Severa, al to je bilo mnogo odavno.
Ja imam svoje misljenje i o Mladicu nego su tema ovi komunisticki spomenici u Poljskoj pa sam pomislila da ne bi trebalo da pisemo o Gadafiju i
Mao Ce Tungu.

- - - - - - - - - -

29863099ce.jpg

- - - - - - - - - -

Ovo je vec 40 godina slika i prilika rusenja spomenika Franku u Spaniji.

Spomenik je spomenik - obeležje jednog vremena, ili nekog dogadjaja... spomenici borcima moraju biti tabu za svakoga...

Вау дирљиво.

Замисли рецимо да је Хитлер дигао споменик борцу Хајдриху пошто су га британски агенти укокали - рецимо на згаришту оног села које је потом за одмазду пострељано.

И сад неко каже "ау чекај јбт, па то је траг једног времена, не сме се историја дират!" кад се покрене тема рушења хајдриховог споменика.

Вау дирљиво.

Замисли рецимо да је Хитлер дигао споменик борцу Хајдриху пошто су га британски агенти укокали - рецимо на згаришту оног села које је потом за одмазду пострељано.

И сад неко каже "ау чекај јбт, па то је траг једног времена, не сме се историја дират!" кад се покрене тема рушења хајдриховог споменика.

Да
Али комунизам>фашизам

Cenis da Poljaci Nemce vise vole od Rusa?

Nije Srbija ovde tema, tema je Poljska , a trebalo bi biti barem malo pravedan pa razumeti tu njihovu mrznju i spram Istoka i spram Zapada..
Verovatno i Severa, al to je bilo mnogo odavno.

Da, Poljaci ne vole ni Ruse ni Nemce.

Gotive samo Amere a prema ostatku Evrope su ravnodušni.

Вау дирљиво.

Što citiraš samo jednu rečenicu iz posta? U istom postu sam napisao i da istoričari i istoričari umetnosti treba da procene koji su spomenici za sklanjanje, a koji za ostavljanje. Zašto si tu rečenicu izbrisao, kad se direktno tiče baš toga o čemu pišeš?
Komšija, to što radiš zove se vadjenje iz konteksta i tipičan je metod koji je koristila komunistička štampa za opanjkavanje onih koji ne zastupaju stavove zvanične politike.
OK je da se ne slažemo, ali nije OK da od mojih reči praviš kolaž koji ćeš da slažeš onako kako tebi odgovara kako bi ga lakše napao.

Hajdrih nije bio vojnik, borac, on je bio oficir Gestapo-a (Geheime Statliche Polizei) - tajne policije.
I Hitler mu nije podigao spomenik(koliko znam). Da jeste, sigurno bi ga srušili odmah posle rata i to ne bi bio razlog ili izgovor da se sruše svi spomenici svim Nemcima na tom prostoru.

I molim te izbaci te sarkastične komentare kao "Vau, dirljivo" - ne spuštaj se na nivo onih kojima je urlanje slogana sa radnih akcija način vođenja razgovora.

То је гробница где се налазе посмртни остаци људи са обе зараћене стране из шпанског грађанског рата.

Па зашто се баш ту скупљју Франковци сваке године кад дају помен свом вођи ? Зашто се туристима предлаже да тог дана не иду тамо ?

Gde su to u Srbiji srušeni "takođe mnogi partizanski spomenici"? I odakle je izbrisana istorija tog doba, u Srbiji?

Da ti nisi pomešao Srbiju sa susjednom nam bivšom SFRJ Republikom koja se diči svojim antifašizmom, pa sada iznova diže spomenike iz NOB koje je uredno dizala u vazduh tijekom devedesetih?

I sada, pazi detalj, moja malenkost živi u ulici Maršala Tita, dok istovremeno nepokoreni grad Zagreb I malo manje nepokoreni Karlovac ime dotičnog komunističkog zlotvora skidaju sa ulica I trgova.

Као прво моја основна школа у Београду коју су комунисти направили дакле настала после др.св. рата је носила име по једном Титовом функционеру и комуњари, али још за време Слобе, променили су име и на званичном сајту о историјату школе нигде не стоји чињеница да је неколико деценија носила то комунистичко име.

Да не причамо о школском систему где децу више не уче о антифашистичкој борби.

п.с. да се ја питам то би било још екстремније. ;)

,

Као прво моја основна школа у Београду коју су комунисти направили дакле настала после др.св. рата је носила име по једном Титовом функционеру и комуњари, али још за време Слобе, променили су име и на званичном сајту о историјату школе нигде не стоји чињеница да је неколико деценија носила то комунистичко име.

Да не причамо о школском систему где децу више не уче о антифашистичкој борби.

п.с. да се ја питам то би било још екстремније. ;)

Nije tačno da ne uče. Samo se ne uči jednostrano, kao što su nas učili.

Što se škole I ulica tiče, to je politički simbolizam. Baš kao, recimo, Staljinove ili Titove ili Marksove statue ili slike.

Bez obzira I na druge uloge koje su Staljin ili Tito imali, oni su pre svega politički simboli danas.

Ono što su Poljaci, tj. njihova vlast, ovde hoće da urade uključuje, pored spomenika simbola komunizma (za koje me, uzgred, zabole patka) I spomenike Crvenoj Armiji, znači spomenike vojnicima koji su se borili, spomenike bitkama koje su se odvijale.

A to čak ni komunisti nisu radili.

Ekvivalent toga bi bio da mi srušimo Kadinjaču, ili da su komunisti srušili Spomenik srpskim vojnicima u Kraljevu, zato što su na njemu krst I četiri ocila, a moguće I po koja kokarda.

Uglavnom, u Srbiji nemaš ni jedan srušen spomenik na mestima bitaka, ili spomenik partizanima, koji su komunisti podigli od II svetskog rata.

I ne treba da bude.

To je nešto čime se naš komšiluk ne može pohvaliti, uprkos svom stalnom kokodakanju.

A to čak ni komunisti nisu radili.

Још како су радили. На сред трга Републике је стајао мермерни споменик Совјетима који су ту изгинули у тешким борбама '44. Срушили су га после резолуције информбироа и није остављен ни траг. Таквих споменика је било доста по Београду - осамнаест великих и ваљда стотинак малих - и много у осталим градовима. Дизани су '44 и '45 и рушени пар година касније.

"Њима, с Ингулца и Дњепра реке,
Чудно је све, ко да се у сну јавља,
Леже сад сред улице далеке
У Београду, земљи подунавља."

Комунисти су, тога мораш да се сетиш, олош. Олош према другим комунистима, према некомунистима, према свима.

Још како су радили. На сред трга Републике је стајао мермерни споменик Совјетима који су ту изгинули у тешким борбама '44. Срушили су га после резолуције информбироа и није остављен ни траг. Таквих споменика је било доста по Београду - осамнаест великих и ваљда стотинак малих - и много у осталим градовима. Дизани су '44 и '45 и рушени пар година касније.

Комунисти су, тога мораш да се сетиш, олош. Олош према другим комунистима, према некомунистима, према свима.

Komunisti su ološ, bez svake sumnje.

Međutim, da li to znači da antikomunisti treba da se ponašaju kao komunisti?

Да
Али комунизам>фашизам

Комунизам је огаван. И фашизам је исто огаван на други начин. Само.... хитлер није био фашиста не видим какве везе има он са фашизмом. Он је био Национал-СОЦИЈАЛИСТА. Левичар.

- - - - - - - - - -

Komunisti su ološ, bez svake sumnje.

Međutim, da li to znači da antikomunisti treba da se ponašaju kao komunisti?

Прави и искрени антикомунсти треба да се понашају тако да буду ефикаснији. Мислим, то су требали далеко раније. А не после толико милиона поубијаних и унесрећених. Само, хитлера нема међу анти-комунистима. Видиш, главни подржаваоци комунизма су били Сартр и Ив Монтан, који је чак био и секретар комунистичке партије Француске. Обојица су из све снаге подржавали Стаљина, све док нису сазнали да су се покољи мало смирили у СССРу. Онда су почели да подржавају Мао Це Тунга. Наравно да ту има егзибиције и наравно да ту има помодне екстраваганције, у складу са урбаним себичлуком иегзибиционизмом. АЛи ипак... подржавати Стаљина, па затим друга Мао це Тунга, скарадно је до скандала.

Poslednja izmena:

O kakvim ti sećanjima pričaš ?

Imaš li Ti "dezertirani druže" ikakvo pravo ?

- - - - - - - - - -

Rusija objavila arhivske dokumente o oslobađanju Poljske od nacista

Sputnik
Uto, 18 Srp 2017 08:05 UTC

© Sputnik/ RIA Novosti

Ministarstvo odbrane Rusije je na svom sajtu objavilo jedinstvene dokumente o oslobađanju Poljske tokom Drugog svetskog rata.

„Na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva postavljeni su jedinstveni arhivski dokumenti iz perioda 1944-1945. godine posvećeni crvenoarmejskom oslobađanju Poljske od nacističke okupacije. Istorijski dokumenti deklasifikovani su u julu 2017. Oni nisu ranije bili objavljivani i bili su dostupni samo uskom krugu stručnjaka“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo ističe da svi dokumenti, uključujući i raporte, beleške, telegrame i ratne izveštaje, pokazuju pozitivan stav prema sovjetskoj vojsci od strane stanovnika Poljske.

Ministarstvo odbrane je naglasilo i poseban značaj i vrednost memoranduma i izveštaja političkih organa Crvene armije, jer odražavaju „brojne slučajeve masovnog uništavanja, pljačke i mučenja poljskog stanovništva od strane nacista, varvarskog uništavanja naselja i objekata kulturne baštine od strane okupatora“.

Poslednja izmena:
Ti bi uzivala da po sedamnaesti put Nemacka i Rusija ( usput i Litvanija) rasparcavaju Poljsku?
Od kud vam ta mrznja prema drugim ljudima?

- - - - - - - - - -

Gde i kada su u Spaniji ruseni spomenici Franku?

- - - - - - - - - -

U bivsoj YU su sklinuti, sklonjeni spomenici Marshalu, ulice su se preimenovale, a nije on nama doneo bas toliko zla kao sto su Hitler
i Staljin recimo ovom Poljacima. Sta vas bre briga sto neki Poljaci sklanjaju spomenike pa im jos pretite da ce im Putin yebati sto majke
kad ponovo udje na belom konju u Poljsku.

Мене ужасно нервира кад свака нова власт крене да уклања споменике.

И ти споменици су део историје те земље.

Нарочито што су ови споменици у Пољској споменици људима који су изгинули да би их ослободили, не Стаљину ни Путину.

Требало је да их оставе под Немачком чизмом док их све не истребе.

Не знам да ли би се Јевреји из Пољске и они преживели из логора сложили да треба уклонити те споменике.

To i nema veze sa komunizmom sem što komunizam koriste kao izgovor.Poljaci jednostavno ne žele dai ih ti spomenici podsećaju na vreme sovjetske ili ruske okupacije u vreme dok su žiudeli da budu deo zapanog sveta..Rusi bi trebalo da razumeju osećanja Poljaka koja jesu nepriteljska prema Rusima ali istovremeno i razumljiva.

- - - - - - - - - -

Мене ужасно нервира кад свака нова власт крене да уклања споменике.

И ти споменици су део историје те земље.

Нарочито што су ови споменици у Пољској споменици људима који су изгинули да би их ослободили, не Стаљину ни Путину.

Требало је да их оставе под Немачком чизмом док их све не истребе.

Не знам да ли би се Јевреји из Пољске и они преживели из логора сложили да треба уклонити те споменике.

Ali oni dolazak sovjetske crvene armije i ne opažaju kao oslobođenje.Zapravo samo Srbi govore da ih je oslobodila crvena armija.

To i nema veze sa komunizmom sem što komunizam koriste kao izgovor.Poljaci jednostavno ne žele dai ih ti spomenici podsećaju na vreme sovjetske ili ruske okupacije u vreme dok su žiudeli da budu deo zapanog sveta..Rusi bi trebalo da razumeju osećanja Poljaka koja jesu nepriteljska prema Rusima ali istovremeno i razumljiva.

- - - - - - - - - -

Ali oni dolazak sovjetske crvene armije i ne opažaju kao oslobođenje.Zapravo samo Srbi govore da ih je oslobodila crvena armija.

Pa tehnički gledano sve je to oslobodila Crvena Armija , samo što je nas bukvalno oslobodila i otišla dalje ,a ostavila vlast domaćim komunistima i oni su upravljali zemljom u narednom periodu , dok su Poljaci faktički ostali vojno okupirani od strane sovjetske vojske sve do kraja osamdesetih , tako da je kod njih samo jedan strani okupator zamenio drugog .
Mi možemo govoriti o štetočinskoj vlasti Brozovih komunista , to je sasvim ispravno , al za razliku od Poljaka ,Čeha ili Madjara mi za taj period istorije ne možemo da krivimo spoljne sile i faktore ,bar ne u toj meri ,pošto su nas jahale domaće jugoslovenske štetočine , "naša" udba , policija , vojska,partija ... nije nas SSSR vojskom i tenkovima terao da budemo lojalni komunističkom režimu i Brozu , kao što je to radio u Pešti i Pragu.

Pa tehnički gledano sve je to oslobodila Crvena Armija , samo što je nas bukvalno oslobodila i otišla dalje ,a ostavila vlast domaćim komunistima i oni su upravljali zemljom u narednom periodu , dok su Poljaci faktički ostali vojno okupirani od strane sovjetske vojske sve do kraja osamdesetih , tako da je kod njih samo jedan strani okupator zamenio drugog .
Mi možemo govoriti o štetočinskoj vlasti Brozovih komunista , to je sasvim ispravno , al za razliku od Poljaka ,Čeha ili Madjara mi za taj period istorije ne možemo da krivimo spoljne sile i faktore ,bar ne u toj meri ,pošto su nas jahale domaće jugoslovenske štetočine , "naša" udba , policija , vojska,partija ... nije nas SSSR vojskom i tenkovima terao da budemo lojalni komunističkom režimu i Brozu , kao što je to radio u Pešti i Pragu.

Нема ту никаквих заслуга партизанштине и брозовштине.

ЈУ је подељена још Иранском конференцијом 1943. после терања Немаца из Стаљинграда ка Берлину !

Велики су се договорили !

Ми смо случајни испрдак интересне подељености 50-50%

Зато се Русија и меша на Балкану - тражи свој део пуним правом !

Back