Rusija ili NATO

Sta je bolje za Srbiju u vojnom aspektu

• Rusija

• NATO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ja koliko vidim na tim protestima nema intelektualaca i radnika... samo on koji se tu sakupljaju sa ciljem pljacke, rusenja i paljenja.
tako da tesko da takvi mogu nesto da promene... huligan nije kategorija kojoj neko pametan treba da posevecuje paznju!! vi im nazalost dajete razlog za postojanje!

ja koliko vidim na tim protestima nema intelektualaca i radnika... samo on koji se tu sakupljaju sa ciljem pljacke, rusenja i paljenja.
tako da tesko da takvi mogu nesto da promene... huligan nije kategorija kojoj neko pametan treba da posevecuje paznju!! vi im nazalost dajete razlog za postojanje!

A šta ovi što su na vlasti su cveće ?
Prvo pruži ljudima obrazovanje i dobar život, i razvi kod njih patriotska osećanja a onda o njima pričaj kakvi su

Oni su samo produkt stanja u zemlji, bezperspektivnosti, siromaštva i poniženosti
kako pojedinca tako i cele nacije kolektivno

Slažem se da pljačka i rušenje nije način iskazivanja mišljenja
Ali mora se nekako boriti, oni moraju da shvate da narod ne može da gleda manjinu bogatih naspram ogromne većine siromašnih, kao i spremnost vlasti da uprkos narodu sprovede naređenja koja dobija iz Brisela,Vatikana i Vašingtona..

Neznanje,strah i nezainteresovanost za svoju sudbinu i sudbinu cele Srbije, sudbinu naše budućnosti, nije put kojim se treba ići, već samo izgovor da se na pravi put ne krene !

a reci i meni kad je kod nas bilo bolje... kad je bio tito pa ista ta amerika poklonila 150 milijardi dolara?!
kada je bila kraljevina jugoslavija, a polovina generala i vlasti bili na platnom spisku britanske obavestajne sluzbe?!
mozda za vreme obrenovica kad su bili na platnom spisku austro-ugarske... !!
ovde je uvek bio jad, beda i cemer... i tako ce i ostati. jer pre svega dok ne promenimo misljenje o sebi kao najboljima, najlepsima, najvecima, najjacima, najpametnijima... nikad nista necemo postici.

P.S. ko god drugi da dodje radice kako kaze tata ili ce nas vratiti u kameno doba. a dali su nam jasan primer `99 sta mogu, a mi smo videli koliko imamo saveznika spremnih da nam pomogne.

moze se ovde pametovati koliko hoce... ali zapad pobedi ovako ili onako. ***, oni svoje saveznike kupe.

Уђеш у савез са Русијом па нек изволи САД,да крене са Ф16,Ф18,Ф22,ЕУ са Рафал и ЕФ2000,на ПВО системе С300,С400,нак шаљу ракете на Руске војне базе ,а да их С300в не обори,нек пошаље војике без помоћи авиације па завршиће за пола сата уништеним тенковима,побијеним војницима и незнам чиме већ.

Сваки рат који су добили добили су их тактриом уништи противника финасиски,па затим авиациом,па затим напднби га пешадиом да не гину људи.

Ово је без коришња неклаерки,а ако буде се користило и то оружије Топол М,САТАН,ВОЈВОДА,СКАЛПЕЛ,РС24(ракета која је увдена у службу 2009 године).Руси располажу са таквим интерконтинеталним балистичким ракетама о којима запад може да сања.
Ако дође до оваквог рата то је крај за велики број људи на овој земањској кугли,тако да о том твом сценарију неће бити ништа да ће нас поново напасти,могу рокнути санкције на извоз код њих,а пошто и овако мало извозимо нашег производа,неће бити неке велике штете.

Подржавам хулигане свим срцем и волео би да после вечитог дербиа дођу Радовци и навијачи Војводине исперд Маракане или их пустити да уђу џабе на текму и да крему сви заједно да рушимо власт.

Poslednja izmena:
Уђеш у савез са Русијом па нек изволи САД,да крене са Ф16,Ф18,Ф22,ЕУ са Рафал и ЕФ2000,на ПВО системе С300,С400,нак шаљу ракете на Руске војне базе ,а да их С300в не обори,нек пошаље војике без помоћи авиације па завршиће за пола сата уништеним тенковима,побијеним војницима и незнам чиме већ.

Сваки рат који су добили добили су их тактриом уништи противника финасиски,па затим авиациом,па затим напднби га пешадиом да не гину људи.

Ово је без коришња неклаерки,а ако буде се користило и то оружије Топол М,САТАН,ВОЈВОДА,СКАЛПЕЛ,РС24(ракета која је увдена у службу 2009 године).Руси располажу са таквим интерконтинеталним балистичким ракетама о којима запад може да сања.
Ако дође до оваквог рата то је крај за велики број људи на овој земањској кугли,тако да о том твом сценарију неће бити ништа да ће нас поново напасти,могу рокнути санкције на извоз код њих,а пошто и овако мало извозимо нашег производа,неће бити неке велике штете.

Подржавам хулигане свим срцем и волео би да после вечитог дербиа дођу Радовци и навијачи Војводине исперд Маракане или их пустити да уђу џабе на текму и да крему сви заједно да рушимо власт.

aj ili igraj igrice... ili nesto kresni.

ali stvarno nemoj da lupets. ljudi te ismevaju po svakom forumu na kojem si nesto napisao... u pocetku si me iritirao, sad si jednostavno glup. nemam nista protiv tebe, ali satane, s300, s400, kurci, palci... pa oni su i belorusiji zamalo zatvorili gas. o kakvom ti to savezniku pricas?!

P.S. prvo razlupaj svoj stan... pa onda kreni dalje da rusis nesto !

aj ili igraj igrice... ili nesto kresni.

ali stvarno nemoj da lupets. ljudi te ismevaju po svakom forumu na kojem si nesto napisao... u pocetku si me iritirao, sad si jednostavno glup. nemam nista protiv tebe, ali satane, s300, s400, kurci, palci... pa oni su i belorusiji zamalo zatvorili gas. o kakvom ti to savezniku pricas?!

P.S. prvo razlupaj svoj stan... pa onda kreni dalje da rusis nesto !

ha ha ha ha ha...
Mali je prolupao sa Rusijom i SXXL sistemima
ha ha ha i kurci i palci ha ha ha
kakve gluposti pisu.

Нек ми неко наведе пандан С300,за С400 је глупо и причати,нак ми неко наведе пандан Војводи,за остале је и глупо причати,нек ми неко наведе пандан,подморници класе Бореј,а за ову нову да не причамо,нек ми наведе пандан Су35Бм у авионима 4 генерације,нек ми неко наведе пандан АК105 или АН94,нек ми наведене извознији тенк у 2010 години од Т-90,нек ми неко наведе пандан Петру великом,забога америчко носачи морају да му се склањају са пута,нек ми наведе неко пандан Руској свемирској агенцији,нек ми наведе неко оружије које Руси немају у свом арсеналу или га неће увести,а ако би ја почео да набрај шта амери немају,а руси имају списак би био подугачак.

Што се тиче рушења јебеног режима врло радо ћу отићи у БГ,а ако до тога дође запалићу заставу САД-а,ЕУ и Израела,то вам обећавам.

ha ha ha
pa zar ti dosada nisam istrljao nos.
Koj su35. Pa tek 2015 ako sve bude kako treba
podmornica koja tek ulazi ali evo ti Seewolf i Virdzinija koje su vec uvedene u naoruzanje, pogotovo Virdzinija 20 podmornica, 5 puta opasnije i tise.
Decace, Petar Veliki pa ide u staro gvodze kao i TRI NJEGOVA BRBTA ha ha ha u gvozdze i nelupetaj da se nosac aviona sa 60 f18e sklanja.
T90, razbucao bi ga Leopard 2A6, Lenklerk...
Ne seri vise da nebi pravili budalu od tebe

Што није Leopard 2A6 није најизвознији тенк 2010 године него је Т90???

Су35БМ ове године улази у ВВР.

Подморнице класе Бореи и класе Јесен су убедљиво најбоље подморнице четврте генерације,а Вирџинија је 3 гениерације тако да се види твоје незнање.

Петеар велики иде на ремонт,ако већ и није отишао,а нормално да ће се склањати кад С300 може да приземљи све што полоте са носача,а то неће бити много авиона,а за то време Патер велики може да потопи тај носач као од шале и да оде неколи милијарди $ у у воду. Ово је било на Дискаверију и сами амерички морнари су признали да је Петар велики са свим оним на палуби и са Бог зна чим испод палубе ЧУДОВИШТЕ од кога се треба склањати и никако му нетреба ићи у сусрет,а ако ти боље знаш од Амера онда добро.

Остали су још Руси,Азиске земље,Афричке земње и Јужно америчке кјоје нас нису бомбардовале,а већина Афричких земања има бољу авиацију од наше,што је срамота,скоро све земње Азеије имају бољу авиацију од нас,све земље Јужно америчког континета имају боњу авиацију од нас,тако да смо ми некад од 5. авиације у свету и у било чему другом,данас смо пети али од позади што срамота и све због ДЕМОКРАТИЈЕ и ПОЛИТИКЕ НАМА НЕТРЕБАЈУ АВИОНИ МИ ЋЕ МО СВЕ ПРЕГОВОРИМА.

Poslednja izmena:
Што није Leopard 2A6 није најизвознији тенк 2010 године него је Т90???

Су35БМ ове године улази у ВВР.

Подморнице класе Бореи и класе Јесен су убедљиво најбоље подморнице четврте генерације,а Вирџинија је 3 гениерације тако да се види твоје незнање.

Петеар велики иде на ремонт,ако већ и није отишао,а нормално да ће се склањати кад С300 може да приземљи све што полоте са носача,а то неће бити много авиона,а за то време Патер велики може да потопи тај носач као од шале и да оде неколи милијарди $ у у воду. Ово је било на Дискаверију и сами амерички морнари су признали да је Петар велики са свим оним на палуби и са Бог зна чим испод палубе ЧУДОВИШТЕ од кога се треба склањати и никако му нетреба ићи у сусрет,а ако ти боље знаш од Амера онда добро.

Остали су још Руси,Азиске земље,Афричке земње и Јужно америчке кјоје нас нису бомбардовале,а већина Афричких земања има бољу авиацију од наше,што је срамота,скоро све земње Азеије имају бољу авиацију од нас,све земље Јужно америчког континета имају боњу авиацију од нас,тако да смо ми некад од 5. авиације у свету и у било чему другом,данас смо пети али од позади што срамота и све због ДЕМОКРАТИЈЕ и ПОЛИТИКЕ НАМА НЕТРЕБАЈУ АВИОНИ МИ ЋЕ МО СВЕ ПРЕГОВОРИМА.

Ali zato u Africkim zemljama deca umiru od gladi. A evo na primer Slovenija ima manje vazduhoplovstvo od nas pa im nista ne fali.

Али и мању територију,па им Италија ваљда контролише ВАП... и они имају јаче ваздухопловсво од нашег,није њихово,али га имају,па и Албанија Турски Ф16 контролишу ВАП,једино Хрвати имају лошије ваздухопловство од нашег,само је разлика што су у НАТО па имају ко да их брани у случају напада и тако јадна три МИГ29 и неколико МИГ21 чини нам тренутно целу ловачку авиацију и ако све саберемо једва скупимо једну ескадрилу авиона.

Poslednja izmena:
ej ne lupetaj vise majketi.
Molim te. Seres da je strasno jos verujer u to.
Kako su35 u 2010 kada je isporuka aviona 2015 prestani da *****s. I to da sve funkcionise
Harpun raketa ima domet od 250km a domet raketa sa P.V. je 90 km max. Ima da ga izbuse kao sito.
Drugo jos nije odluceno dali ide na remont. To je tvoja zelja a ne ruska.
T90 u 2010. Jaoj majko moja, pa nije to auto, kako lupas da nemam reci. Alo nevini decace, skoro sve evropske zemlje su kupile Lepopard 2
ima jaci oklop i to za 30% 5 puta bolji termalni nisan, bolji odnos mase i snage motora, bolju cev topa, bolje granate.
Podmornice 4 generacije, pogresio si 4++ kako Rusi kazu ha ha ha ha ha...

Lepo su ti napisali nadji devojku, ako ne mozes, platicemo ti.
Ruskinju ako treba... Ha ha ha
Ako se možda plasis da ti neka evropljanka ne odgrize pisu
ha ha ha.

Poslednja izmena:
a reci i meni kad je kod nas bilo bolje... kad je bio tito pa ista ta amerika poklonila 150 milijardi dolara?!
kada je bila kraljevina jugoslavija, a polovina generala i vlasti bili na platnom spisku britanske obavestajne sluzbe?!
mozda za vreme obrenovica kad su bili na platnom spisku austro-ugarske... !!
ovde je uvek bio jad, beda i cemer... i tako ce i ostati. jer pre svega dok ne promenimo misljenje o sebi kao najboljima, najlepsima, najvecima, najjacima, najpametnijima... nikad nista necemo postici.

P.S. ko god drugi da dodje radice kako kaze tata ili ce nas vratiti u kameno doba. a dali su nam jasan primer `99 sta mogu, a mi smo videli koliko imamo saveznika spremnih da nam pomogne.

moze se ovde pametovati koliko hoce... ali zapad pobedi ovako ili onako. ***, oni svoje saveznike kupe.

U tome je i jeste problem, nećemo se razviti dok god budemo bili na nečijem platnom spisku, samo onda ćemo biti bogatiji kad budemo svoji na svome-slobodni
Sa jakom vojskom koja može da odbrani državu sa jako dobrom obaveštajnom službom koja će odoleti manipulacijama velikih sila, sa nuklearnim naoružanjem kao krajnjim vidom odbrane (koji verovatno neće biti stvarno upotrebljen)
Tu postoje dva puta:
- da se istrgnemo iz okupiranosti i postanemo slobodni, ma šta ta sloboda značila pa čak i siromaštvo
-da su uvlačimo u dupe velikim silama, i time bili predmet sprdnje u svetu, što će nam možda privremeno doneti korist ali na duge staze Amerika ima koristi od toga

Bolje da umremo kao ljudi, nego da živimo kao neljudi

A što se tiče 99 to je bilo 3x najavljivano dok se nije u svesti stanovništva to prihvatilo, da se to nije pre znalo Ameri bi imali mnogo više žrtava jer bi sve bilo mnogo dramatičnije ( onako kad te neko odjenom napadne ti bi se branio jako žestoko)
A sami su rekli da im je oboreno previše aviona pa i onaj čuveni f 117 stelt i priznali su da su planirali da sve traje 10-tak dana a trajalo je 90
Tako da nisu oni potpuni pobednici, oni su pobedili kad smo mi prihvatili da su oni pobedili
Sve je moglo večno da traje, slično je i sa Kosovom ono je oteto i biće dobro sve dok mi to ne potpišemo, jer ako nešto nećeš niko te neće ubediti da nije tako dok ti to sam ne uradiš

Oni jesu pobili određen broj jesu srušili dosta zgrada jesu nas fizički skršili i pobedili, ali mi smo moralno pobedili
I moralno i duhovno i istinito
Očigledno živimo u različitim realnostima

U tome je i jeste problem, nećemo se razviti dok god budemo bili na nečijem platnom spisku, samo onda ćemo biti bogatiji kad budemo svoji na svome-slobodni
Sa jakom vojskom koja može da odbrani državu sa jako dobrom obaveštajnom službom koja će odoleti manipulacijama velikih sila, sa nuklearnim naoružanjem kao krajnjim vidom odbrane (koji verovatno neće biti stvarno upotrebljen)
Tu postoje dva puta:
- da se istrgnemo iz okupiranosti i postanemo slobodni, ma šta ta sloboda značila pa čak i siromaštvo
-da su uvlačimo u dupe velikim silama, i time bili predmet sprdnje u svetu, što će nam možda privremeno doneti korist ali na duge staze Amerika ima koristi od toga

A što se tiče 99 to je bilo 3x najavljivano dok se nije u svesti stanovništva to prihvatilo, da se to nije pre znalo Ameri bi imali mnogo više žrtava jer bi sve bilo mnogo dramatičnije ( onako kad te neko odjenom napadne ti bi se branio jako žestoko)
A sami su rekli da im je oboreno previše aviona pa i onaj čuveni f 117 stelt i priznali su da su planirali da sve traje 10-tak dana a trajalo je 90
Tako da nisu oni potpuni pobednici, oni su pobedili kad smo mi prihvatili da su oni pobedili
Sve je moglo večno da traje, slično je i sa Kosovom ono je oteto i biće dobro sve dok mi to ne potpišemo, jer ako nešto nećeš niko te neće ubediti da nije tako dok ti to sam ne uradiš

Oni jesu pobili određen broj jesu srušili dosta zgrada jesu nas fizički skršili i pobedili, ali mi smo moralno pobedili

Pa to upravo i radimo. Albanci su se uvlacili u dupe Amerima pa su im ovi poslali 1500 aviona kao "pomoc" dok smo se mi uvlacili Rusima i dobili smo k***c.

Pa to upravo i radimo. Albanci su se uvlacili u dupe Amerima pa su im ovi poslali 1500 aviona kao "pomoc" dok smo se mi uvlacili Rusima i dobili smo k***c.

Pa to ijeste problem, Rusi su nas savetovali da to ne činimo, da oladimo malo jer je Rusija tad bila slaba..
Što neznači da se njih treba odreći oni su bili, jesu i biće majka svim slovenskim zemljama
I onim katoličkim što su nekada bile pravoslavne, i onim paganskim što su sad pravoslavne..

Dobro su nas savetovali, ali mi smo bili glupi a zapad naravno na račun te naše gluposti pokušava da nas razdvoji od Rusije..

Što delimično i uspeva ali nikada neće uspeti u potpunosti jer bi Srbi nestali..
ja nesumljam da će jedan od uslova za prijem u EU biti ukidanje ćirilice

A Albanija je posebna priča to jest Kosovo, sve same mafije i bande koje su jedan deo etape puta droge i ljudskih organa i jopet s druge strane ne mešanje u Američka posla, daju im uranijum,olovo.. da vade iz "njihove" zemlje

Ako ćemo biti razvijeni i imati podršku monstruma,zveri,neljudi i sotone i sami biti zveri a ne ljudi, takvo bogatstvo i takvi saveznici mi netrebaju neka hvala

Tu postoje dva puta:

a kako to nisu pobedili... uzeli su nam kosovo. oko toga je rat vodjen. to je zavrseno, priznati su.
mi sad mozemo da kukako, proklinjemo i slicno.

a da... oborili smo im 2 aviona, a branimo se pricom da smo oborili od 20 do 150...

a kako to nisu pobedili... uzeli su nam kosovo. oko toga je rat vodjen. to je zavrseno, priznati su.
mi sad mozemo da kukako, proklinjemo i slicno.

a da... oborili smo im 2 aviona, a branimo se pricom da smo oborili od 20 do 150...

Možemo to gledati ovako, jesu pobedili su ali da li sad trebamo da sarađujemo sa njima sa EU i NATO-om

postoji jedna stara izreka
"Prevari me jednom ti si kriv, prevari me dvaput ja sam kriv"

Time što bi sad zemlju predali u njihove ruke i njihove zakone bismo učinili našu borbu (bila ona i dosad izgubljena) uzaludnom i svaki dalji otpor besmislenim..

Земље Европе уносе у живот светске заједнице више проблема, него ли помажу, изјавио је на конференцији за глобалну политику у мароканском граду Маракешу комесар ЕУ за питања конкуренције Хоакин Алмунија. Према његовим речима, ради се о супротстављеним погледима у таквим глобалним проблемима као што су светска финансијска криза, дисбаланс трговине и промена климе. „Или ће се Европљани ујединити или ће бити узети у обзир још мање него се то чини данас", - рекао је Алмунија.
Па у овакву организацију нас ви водите.О мој Боже.
http://serbian.ruvr.ru/2010/10/17/26610816.html

Русија је избила на прво место у рејтингу светских извозника борбених тенкова. 2006-2009. године страним наручиоцима била су испоручена 482 нова тенка у вредности од милијарду 570 милијарди долара, саопштио је директор Центра за анализу светске трговине наоружањем Игор Коротченко.

Највећи купац руске оклопне технике је Индија. У виду директних испорука и машинских комплета за производњу по лиценци ова земља ће увећати свој тенковски парк скоро за 350 возила Т-90. Осим тога, по оценама експерата Центра за анализу светске трговине наоружањем, 2014-2019. године Индија може додатно да купи око 600 нових возила Т-90Ц. Последњих година Русија је склопила уговоре за испоруку нових тенкова у Алжир, Венецуелу, Кипар, Туркменистан. Такође упоредо са испорукама реализују се програми модернизације оклопних возила која већ стоје у наоружању страних наручилаца, у првом реду Т-72. Тако ће тенкове руске производње за своје копнене војске купити на десетине земаља света, подвлачи Игор Коротченко:

Главне земље које купују руске тенкове рачунају на то да је наша продукција на високом технолошком нивоу и омогућава решавања питања подршке безбедности у конкретном региону. У многоме могућности тенковске битке данас се одређују скупом средстава за уништавање. Наши Т-90Ц поседују између осталог и ракете, које се испаљују кроз тенковску цев и погађају циљеве на удаљености до 5 километара. То је врло добар показатељ. Читав низ држава чини избор у нашу корист. Зато што наше испоруке немајуидеолошки карактер, а Американци могу да уводе ембарго на испоруку резервних делова, техничко сервисирање, ако политички режим, који реализује куповину, рецимо, америчке технике, одједном промени своју оријентацију или покуша да спроводи политику која ће се процењивати као непријатељска интересима Вашингтона.

Главни конкуренти Русије на међународном тржишту тенкова су САД и Немачка. Американци већ три године - од 2006. до 2009. извозили су 209 возила Абрамс у вредности од милијарду и по долара. И ако је обим средстава добијених од продаје скоро једнак, по броју возила Русија преко два пута превазилази САД. Тачније цена америчког тенка је много већа, при томе по низу карактеристика он не само да не превазилази, већ и заостаје за Т-90Ц. По прогнози Центра за анализу светске трговине наоружањем, у наредне три године руски извоз тенкова много ће се повећати. Узимајући у озбир такође већ склопљене уговоре и лиценце он може да достигне 859 возила у вредоности од око 3 милијарде долара.

Упркос тврђењима скептика да ће тенкови кроз извесно време нестати и да ће их заменити високопрецизно наоружање, алтернативе тенковима за сада нема. Важност коришћења ових борбених возила у театру војних дејстава очигледно потврђују војни конфликти у последње време, укључујући операцију коалиционих снага у Ираку. Управо тенкови су одиграли важну улогу у рату на Кавказу, између осталог у Јужној Осетији. Експерти подвлаче да ако се воде велике копнене офанзивне операције, тенкови су били, јесу и биће главна ударна сила.

http://serbian.ruvr.ru/2010/09/23/21987086.html
Ево и плачи.

Тешка атомска ракетна крстарица Петар Велики је ушла у састав руске Северне флоте 18. априла 1998. године.

Крстарица је заиста постала брод 21. Века: стручњаци тврде да толико моћни и савремени комплекс наоружања не постоји на неком другом броду у свету. Његове крстареће ракете Гранит, намењене за борбу против бродова, способне су да погоде противника на раздаљини 500 километара. Ако се испали плотун, једна од њих се диже на велику висину ради повећања домета налажења противника. Она размењује информације с осталим ракетама, које лете ниско над површином мора. У случају ликвидације ракете-лидера њено место аутоматски заузима једна од других ракета. Зенитне ракете комплекса Форт узлећу вертикално, те могу да униште било коју ваздушну мету на висини од 25 метара до 30 километара на растојању 90 километара. А 128 зентиних ракета Бодеж ће докрајчити противника у борби прса у прса, ако он успе да продре. Импресионира и наоружање Петра Великог против подморница: аутоматизовани хидроакустички комплекс, универзални комплекс ракетно-торпедног оружја, уређај за бацање бомби на млазни погон са 10 цеви. Додајте и два хеликоптера типа Ка-27. Нико не би завидео противнику, који, не дај Боже, могао би да наиђе на ватру кратарице Петар Велики у правој борби. Данас команда ратне морнарице сматра да ће у 21. веку Петар Велики реализовати војну доктрину Русије - да обезбеди нуклеарно уздржавање евентуалног агресора, штити атомске подморнице стратешке намене, бори се на океанским комуникацијама, ако затреба, и с ударном групацијом носача авиона. Овај је брод базични, зато ће се на њему уходавати проблеми коришћења савременог оружја, нове технике, решавати задаци сарадње с поморском авијацијом.
http://serbian.ruvr.ru/2010/10/02/23667928.html
После 12 година службе да се ставња у музеј па можда у сновима САД-А

Тешка атомска ракетна крстарица Петар Велики ће се вратити у недељу у Североморск после похода који је трајао 6 месеци, - саопштили су Интерфаксу у прес-служби Северне флоте Русије. Поход је почео 30. марта, за то је време крстарица савладала 28 хиљада морских миља. Међу основним задацима посаде су били обезбеђивање војно-поморског присуства у важним рејоима Светског океана ради заштите интереса Русије, као и борба против тероризма и гусарства. Крајем јуна-почетком јула у Владивостоку је крстарица учествовала у оперативно-стратешким вежбама Исток-2010. Са тог брода је посматрао вежбе у Јапанскогм мору председник Дмитриј Медведев.
http://serbian.ruvr.ru/2010/09/11/19989194.html

Ратна морнарица РФ почиње да размешта снаге за највеће последњих година маневре у Светском мору - јавља агенција Новости. Из луке Североморска већ је испловила ракетна крстарица на нуклеарни погон „Петар Велики". У маневрима ће бити ангажовани бродови Балтичке, Северне и Тихоокеанске флоте. „Петар Велики" ћер преко Атлантика и Средоземног мора упловити у Индијски океан, где су предвиђене његове вежбе са бродовима Црноморске флоте. Ова крстарица је намењена за уништавање већих надводних циљева, заштиту бродова од противникове авијације и подморница далеко од руских обала
http://serbian.ruvr.ru/2010/03/30/5813275.html

Ремонт Крстарица Киров почео је 2008 године.

Дуго очекивани ремонт и модернизација Адмирала Нахимова почиње ових дана. Требало би да се заврши 2011.године. Након завршетка радова на А. Нахимову, требало би да се приступи ремонту и темељној модернизацији Петра Великог. Интересантно је да се из изјава званичника Руске морнарице може закључити да Петар Велики неће доживети исту модернизацију као А.Нахимов. Да ли разлог томе лежи у старосној разлици између сестринских бродова или у хроничном недостатку новца, заиста је тешко рећи. Подаци које ћу изнети односе се на предстојеће радове на А.Нахимову, а Петар Велики ће доживети готово истоветну судбину.

1. Искрцавање искоришћеног атомског горива, замена језгра нуклеарног реактора и агрегата, као и крцање нових количина атомског горива.

2. Потпуна замена радио-електронских система на броду, новим, савременим компјутерским системима са пратећом опремом и софтвером.

3. Замена противбродских ракета П-700 Гранит, новијим ракетама П-800 Оникс (око овога ће се водити највећа расправа!)*

4. Замена ПВО состема С-300Ф новијим варијантама (највероватније с-300ФМ за А.Нахимова и С-400 за Петра Великог)**

5. Комплетан бродарски ремонт свих виталних делова брода (труп, оплата, погонски и управљачки систем, итд.)

* Одмах у очи упада ПБ ракета П-800 која има значајно мањи домет од П-700(120-300км, наспрам 550км). Разлога за такву замену има много, а пре свега се ради о томе да је П-800 знатно модернија ракета, мања, јефтинија за одржавање, једноставнија за уградњу и употребу, теже ју је оборити, одлично делује у условима снажног ометања, итд. Кога занимају баш сви детаљи зашто П-800 уместо П-700, одговоре може наћи у исцрпном тексту на:
http://warfare.ru/?linkid=1725&catid=312

По неким изворима, нова П-800 ће у потпуности заменити П-700 на А.Нахимову, док ће Петар Велики бити опремљен са оба ракетна система. О разлозима за ове разлике сам говорио на почетку. Такође, има шпекулација да би П-800 могла да замени П-500 Базалт на Слава класи.

**Још једна разлика између модернизације Нахимова и Петра Великог је у ПВО систему. Ту нема превелике филозофије. Једноставно, тренутно нема модерније морнаричке верзије система С-300 од онога који се већ налази на Петру Великом (С-300ФМ). Зато ће Адмирал Нахимов највероватније добити ову верзију система са мањим побољшањима. Обзиром да Петар Велики неће на ремонт пре 2011. или 2012. у Руској Морнарици се надају да ће до тада бити спреман С-400 у морнаричкој варијанти.

До 2020 ће бити враћена у употребу преостале 3 тешке клрстарице класе Киров,нормално модернизоване,са новом електроником и Оружијем,а ако иде све по плану једна би могла да носи и С500 што би значило да може да обара ракете изнед мора и да нема превелике штете на земљи.

Мој савет ти је да идеш и да плачеш и сањаш тешке крстарице класе КИРОВ и Америчкој и Европској флоти.

Jedan od penzionisanih vrhunskih ruskih admirala, čiji je vrhunac karijere bio u vreme Leonida Brežnjeva, izjavio je da su ratni brodovi SSSR i tankeri koji su ih pratili - dok su prolazili kroz Gibraltar - „obavezno pod stomakom imali američke i britanske podmornice“. Međutim, sovjetske podmornice koje su pratile te konvoje prolazile su neprimećene jer su mehanički šumovi sovjetskih brodova i američko-britanskih podmornica, zajedno sa dejstvom njihovih magnetnih polja, pravili „zone kroz koje su sovjetske podmornice prolazile neprimećene“.
„Venecuelanski pohod“ u Kremlju se doživljava kao mogućnost za demonstraciju ruske vojne pomorske zastave u zapadnoj hemisferi
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-23-09-2008/petar-veliki-sve-blize-americi
Ево за још коју сузу.

Možemo to gledati ovako, jesu pobedili su ali da li sad trebamo da sarađujemo sa njima sa EU i NATO-om

Time što bi sad zemlju predali u njihove ruke i njihove zakone bismo učinili našu borbu (bila ona i dosad izgubljena) uzaludnom i svaki dalji otpor besmislenim..

Pa Srbi su oduvek bili pro zapadno orijentisani. Dok je Tito bio ziv od Amera smo dobili toliko naoruzanja na poklon da smo bili obezbedjeni u narednih 10-20 god. Kriza je pocela kada je Sloba dosao na vlast i zaebo stvari skroz.

a ti bi bas da ratujes... pa pogledaj kubu. super je sto su oni izdrzali 50 god... protiv amera ali zive u kamenom dobu.
patriotizam nije pisanje uz vetar vec kompromis da zivis bolje i naucis na greskama. nazalost mi jedino sto umemo a to je glavom kroz zid.

da ne govorim o onima sto vise vole drugu zemlju od svoje a prozivaju se za velike patri(j)ote!!!

Dajte ljudi da platimo ovom malom jednu žensku, da mu se otvore oči. Ruskinju
Da ne piše ove gluposti. Tadžekistan, angola, Alžir bla bla bla države.Sa 5%pismenom populacijom.
Bez zajebancije, umesto da juri pičiće on dr...ka na T90 i Ruske vojnike.
Zabrinjava me.
Jer mu uvek dokažemo suprotno od onog što lupeta a on i dalje.

Back