Русија и Украјина: Највиши суд УН-а одлучиваће у поступку који је Кијев покренуо против Москве

комшија

Stara legenda
Poruka
90.987

1706917400946.pngРусија и Украјина: Највиши суд УН-а одлучиваће у поступку који је Кијев покренуо против Москве


Највиши суд Уједињених нација потврдио је да може да одлучује у поступку који је Украјина покренула против Русије.


Украјина, Русија

Руске снаге су оптужене за редовно гранатирање стамбених зграда у Украјини, приморавајући многе људе да напусте земљу

Пре 4 сата

Кијев је тужио Москву пред Међународним судом правде (МСП) у Хагу, само неколико дана пошто је покренула инвазију против Украјине у фебруару 2022. године.

Украјина оптужује Русију да искривљује концепт геноцида да би оправдала агресију коју спроводи.

Москва тврди да је интервенисала како би спречила украјински геноцидни напад на етничке Русе у региону Донбас на истоку државе.
Антоан Кориневич, украјински представник на суду, поздравио је ову одлуку.

„Важно је што ће суд одлучивати у случају да Украјина није одговорна за неки митски геноцид, за који Русија тврди да се спроводи још од 2014. године", изјавио је он.
Предмет је усредсређен на Конвенцију о геноциду из 1948. године, али Кијев не оптужује Москву да је починила геноцид у Украјини, већ да је прекршила споразум о геноциду на који се позива, како би оправдала инвазију.

Украјина тврди није било елемената геноцида на истоку земље, где се борила против снага које од 2014. године подржава Русија.

Додаје и да конвенција о геноциду ни у ком случају не дозвољава напад на територију друге државе, како би се зауставио наводни геноцид.

Са друге стране, Москва наводи да Кијев користи овај случај како би заобилазним путем добио пресуду о укупној легалности руске војне акције, тражећи да се она избаци.

Више од 20 европских држава, као и Аустралија и Канада подржале су Украјину званичним изјавама пред Међународним судом правде.
Судије су у петак 2. фебруара потврдиле да МСП може да одлучује о захтеву Украјине да се прогласи да Кијев није починио геноцид.

Они, пак, неће одлучивати о томе да ли је руска инвазија или признање независности области у источној Украјини кршење конвенције о геноциду, јер те тврдње потпадају под различите међународне законе.

Пресуда је важан процедурални корак, што значи да се случај не затвара.

Према Конвенцији УН о геноциду, усвојеној 1948. године, геноцид је злочин почињен „са намером да се, у целини или делимично, уништи национална, етничка, расна или верска група као таква".

Пресуде Међународног суда правде правно су обавезујуће, али их сам суд не може спроводити.

link


Па зар ово није фантастично?! Браво за МСП! Тако триба!
 

Back
Top