Ruma

Културно лето - Изложба графика у КЦ-у​

img

У оквиру ликовног програма манифестације Културно лето 2021, румски Културни центар "Брана Црнчевић" организује изложбу радова Мирослава Савкова, победника Румског ликовног салона 2018. године.
Отварање изложбе графика "Човек у рељефу", у Галерији КЦ-а, је у петак, 9. јула, у 19 часова.
Публика изложбу може погледати сваког дана од 10 до 12 и од 18 до 20 часова, сем недеље када Галерија не ради.
Изложба траје до 24. јула.

Културно лето - Метафизика блискости у Завичајном музеју​

img

img

img
A+ A- Print
У сали легата др Романа Соретића, у Завичајном музеју Рума, синоћ је отворена изложба цртежа младе пазовачке уметнице Милице Николчић - "Метафизика блискости". Серија цртежа, рађена махом техником угљена на папиру, својевсни је мали оглед о блискости и о начинима на који је изражавамо, казала је ауторка, захваливши се Завичајном музеју који је омогућио да се румска ликовна публика упозна са њеним радом, али и генерално што ова, како је рекла, престижна установа културе даје шансу младим уметницима.
"Инспирација за ових 30-ак цртежа су људи у мом окружењу и надам се да сам успела да дочарам повезаност и блискост на метафизичком нивоу. Користила сам угљен, лавирани туш и понегде шлаг метал. Идеја је доста дуго разрађивања, док је само цртање ишло брзо", изјавила је Милица Николчић, чији цртежи публику подстичу на размишљање колико су заправо важни додир и загрљај као физички контакт, а колико је важна сама суштина, а она је за ауторку - метафизичка повезаност и блискост.
Овом изложбом званично је почео програм Културног лета у Завичајном музеју Рума, а Румљане очекује доста занимљивих културних дешавања у наредна два месеца, истакла је директорица ове установе Бранислава Коњевић.

Културно лето - Приче из Главне улице​

img

Излагање "Приче из Главне улице" Александре Ћирић, кустоса историчара, одржаће се у четвртак 15. јула у 20 часова, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума у оквиру Културног лета 2021. године.

Сусрети фолклорних ансамбала​

img

img
img
После дуге паузе, Румљани су имали прилику да гледају наступ Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић„ Рума. Сусрети фолклорних ансамбала почели су наступом АНИП-а у организацији Културног центра „Брана Црнчевић„ Рума. Због временских прилика, уместо на тргу, наступ свих група ансамбла одржан је у великом холу Културног центра уз присуство великог броја гледалаца.
"Ако изузмемо неке ситне наступе, од децембра 2019. године ово нам је прво појављивање и то свих наших група - припремни састав, пет дечијих група, извођачки састав и народни оркестар. Узбуђени смо и имамо и трему јер је ово први наступ после годину и по дана, сви смо једва дочекали да се појавимо на сцени, у пуном саставу. Последњих два месеца само активно радили, пре трога смо имали паузу дугу 6,5 месеци", рекао је Петар Поповић шеф АНИП-а.
Чланови ансамбла извели су игре из Срема, Баната, Шумадије, заступљен је био репертоар који приказује целу Србију, док се на крају програма извођачки састав представио играма косовског Поморавља.

Музичко - поетско вече Владе Канића​

img

У оквиру програма Културног лета, у четвртак, 22. јула, одржана је у лапидаријуму Завичајног музеја Рума музичко - поетско вече Владе Канића, једног од најталентованијих песника своје генерације.
Влада Канић је аутор бројних песама, од којих је свакако најпознатија, а како је многи карактеришу и химна Срема - "Кућерак у Срему". Осим за себе, писао је и за познате музичке уметнике Кемала Монтена, Звонка Богдана и многе друге, сарађивао са групом Апсолутно Романтично, итд.

Изложба "Кретање" - Апстрактност, колорит и слобода​

img

img
img

У оквиру Културног лета, у организацији Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми, уз подршку Завичајног музеја Рума, синоћ је отворена изложба слика уметнице Иване Стругаревић - "Кретање".
Радови из циклуса "Кретање" су нешто на чему ауторка ради већ шест година у континуитету, а реч је о апстрактној серији од 34 слике рађене у техници уље на платну.
Ивани је ово 19. самостална изложба, излагала је и у земљи и у иностранству, каже да се нигде није лако бавити уметношћу, те да за успех треба бити свој, оригиналан, креативан и маштовит.
"Румљани могу погледати моје слике из последњег циклуса "Кретање" на коме радим последњих шест година у континуитету. Пре тога сам се бавила неким другим темама и јаснијим формама реализма, фигурације, негде сам после ипак одлучила да се базирам на апстрактном сликарству, јер сам схватила да је то нешто кроз шта ја могу да се изразим. Уметност треба да буде одраз времена, а живимо у модерном савременом добу и то уметност треба да прати", изјавила је Ивана Стругаревић и нагласила да је колоритним циклусом "Кретање" своју уметност желела да ослободи форме.
"Основна је боја, више слободе и мање разумевања од публике то су одлике апстрактног сликарства, нисам желела да идем линијом мањег отпора и радим оно што је друштвено прихватљиво, што је јасно, на шта реагујемо на први поглед. Желела сам да своју уметност ослободим форме, јер сматрам да уметност треба да буде слободна, жива, без ограничења. Бављење овом врстом уметности није једноставно, лако се склизне у аматеризам и кич, стога су важни знање, образовање и искуство. Желим да понудим нешто другачије", казала је Ивана.
Изложба се може погледати у Завичајном музеју Рума до 20. августа.

U današnje vreme se nažalost sve gleda kroz komercijalu i zato su obrazovni sadržaji prilično ugroženi. Zato je veliki uspeh održati emisiju ovakvog tipa tako dugo.

U današnje vreme se nažalost sve gleda kroz komercijalu i zato su obrazovni sadržaji prilično ugroženi. Zato je veliki uspeh održati emisiju ovakvog tipa tako dugo.
Циљ и јесте ми био да се не забораве праве вредности , традиција, култура, спортисти, обични људи , занимања.....једног малог места као што је Рума. Материјала има а ни сам нисам веровао да ћемо до овог броја стићи. Нeка негде остане забележено и сачувано оно чиме се град може поносити, а није у спрези са политичарима и странкама.

Изложба "Тајни живот дрвета“​

img

Завичајни музеј Рума Вас позива у четвртак, 16. септембра, од 19 часова на отварање изложбе аутора Драгомира Алексића под називом "Тајни живот дрвета“.
Изложба "Тајни живот дрвета“ је пресек тридесетогодишњег ауторовог рада на обликовању дрвета. Аутор је, надахнут православљем, почео са израдом икона, крстова и скулптура. Свој рад наставља израдом уникатних лула, да би се последњих година посветио изради различитих сведених форми. У свим својим развојним фазама тежио је да извуче максимум из парчета дрвета „оживљавајући“ га, откривајући тајну скривену у њему.
Изложба ће бити отворена до 15. октобра.
Улаз је слободан.

Back