RTS

• Začetnik teme Začetnik teme greba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ja..

• Placam

• Ne placam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Стручност на провери
Јавни позив РТС-а "Тражимо сто младих стручњака за 21. век", улази у трећи круг. На реду провера стручности. Тестове полажу кандидати у области тв режије и графичког дизајна.
Трећа селекциона фаза у оквиру Јавног позива РТС-а "Тражимо сто младих стручњака за 21. век" почиње данас. После полагања тестова опште информисаности и културе на реду је провера стручности. Међу првима, такве тестове полагаће кандидати у области тв режије и графичког дизајна.
Од укупно 17 хиљада пријављених, опште услове јавног позива испуњавало је десет хиљада младих академски образованих људи из целе земље.
Други круг који је проверавао информисаност и општу културу прошло је око шест хиљада кандидата. Сада су образоване стручне комисије на челу са менторима који ће процењивати стручност кандидата. Лед данас пробијају кандидати тв редитељи, а сутра графички дизајнери.
"Након тв режисера и графичких дизајнера и остале наше колеге из других сектора попут маркетинга, финансија, затим сценографи, новинари, све оно што је било у опису кандидата које примамо биће накнадно позивани од стране стручних комисија", рекла је Душка Вучинић Лучић, пи-ар менаџер РТС-а.
Највеће интересовање је за радно место тв лице.
"Њих од данас почињемо да обавештавамо како су прошли тестове, а онда ће накнадно бити контактирни за трећи круг. То ће трајати нешто дуже, јер их има неколико хиљада", рекла је Душка Вучинић Лучић.
Након трећег круга најуспешнији кандидати биће позвани на интервјуе.

Кад машинци мере коалиције
Будућност гласања, краснопис и логичне коалиције.
У овом издању Око магазина питамо се како ће изгледати гласачка будућност. Да ли би електронско гласање повећало или смањило број гласова, да ли је у питању јефтинији процес, и колико је по том питању важно међусобно поверење политичара.
У кампањи пред ђурђевданске изборе чини се да је свака коалиција у Србији немогућа, ако је судити по оном што политичари говоре. Али када обратите пажњу на оно што нуде, чини се да сви нуде исто, па, скоро исто. Истраживали смо како би изгледале партијске коалиције када би се састављале од партијских програма.
Посетили смо школу калиграфије, уметности лепог писања. Да ли се може живети од лепе речи, ко су људи који се данас баве калиграфијом, и како се постаје мајстор краснописа.
Представљамо вам младу композиторку из Београда, о којој Европа зна много више него ми.
Маратон не трче само залуђеници, професионалци и атлетичари из Африке. Просечан маратонац у Србији има 36 година, а маратонка 40. У маратону није битно победити противника, али је битно победити самог себе. У вечерашњој емисији погледајте зашто је тако.

Реч на реч
Током предизборне кампање, Радио-телевизија Србије, уз техничку подршку ОЕБС-а, ЦеСИД-а и Америчког Националног Демократског Института, организује три дебате са представницима седам листа парламентарних странака у Србији
Сврха ових дебата јесте да информише грађане о ставовима и стратегијама политичких странака у Србији које се такмиче на изборима. На тај начин сви бирачи у Србији имаће најбољи могући увид у идеје које политичка сцена Србије тренутно пружа.
Овакве дебате између кандидата за политичке функције су саставни део демократских избора у великом броју земаља, промовишу дијалог на тему јавних питања која су у интересу свих грађана и стимулишу политичку толеранцију.
Прва дебата - 19. април, 21:05 час, 1. програм РТС
Закључна листа учесника у дебати "Реч на реч".
1. Испред изборне листе Избор за бољи живот - Борис Тадић: Слободан Хомен
2. Испред изборне листе Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ: Др Александар Мартиновић
3. Испред изборне листе Уједињени региони Србије - Млађан Динкић: Др Зоран Станковић
4. Испред изборне листе Чедомир Јовановић - Преокрет: Бојан Ђурић
5. Испред изборне листе Покренимо Србију - Томислав Николић: Марко Ђурић
6. Испред изборне листе Демократска странка Србије - Војислав Коштуница: Милица Радовић
7. Испред изборне листе Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије, Јединствена Србија: Милан Кркобабић.

Тестирање стручности за тв и веб новинаре
Кандидати за веб и телевизијске новинаре тестирани су у трећем кругу Јавног позива РТС-а. У среду, 9. маја тестирање 120 кандидата за професије у области музике на телевизији. Три дана (9, 10. и 11.маја) одвијаће се стручни тестови у Радио Београду за водитеље, новинаре и спикере на радију.
У трећем кругу Јавног позива "Тражимо сто младих стручњака за 21 век",тестирани су кандидати за веб и телевизијског новинара свих профила. 550 кандидата опробало се, током данашњег тестирања стручности, у новинарским вештинама кроз неколико различитих дисциплина новинарског посла.
За стресан, али привлачан посао новинара интересовање је велико. Добро образовање, брзина и креативност, прецизна мисао и широка информисаност - само су неке од особина доброг новинара.
Кандидати су одговарали на питања попут колики је био број председничких кандидата на јучерашњим изборима, ко је председник Олимпијског комитета Србије или шта је хагиографија.
Поред провере опште новинарске обавештености, кандидати су имали и задатак да исправе текст са правописним и материјалним грешкама и да од шире вести на енглеском језику направе краћу на српском.
Уредник РТС-а Бојан Бркић каже да су у Медијском јавном сервису сви веома узбуђени и задовољни због чињенице да тестирање обезбеђује повратак времена када се прво место у тиму националне телевизије стицало знањем и талентом.
"Тестови су осмишљени тако да ће наши гледаоци и убудуће плаћати искључиво образоване, паметне, писмене и професионалне новинаре", истиче Бркић.
Међу кандидатима је скоро подједнак број девојака и мушкараца.
Следећи корак на путу до новинарског посла у нашој кући биће појединачни интервјуи с кандидатима који су постигли најбоље резултате на данашњем тестирању.

NE znam da li je ovo pravo mesto, ali moram da izrazim svoje oduševljenje prema Zoranu Stanojeviću. Retko pametan i kompetentan novinar. Svaka čast!

Трећа фаза у пуном замаху
У оквиру треће фазе Јавног позива до сада су тестове стручности полагали кандидати за тридесет пет од око педесет понуђених професија у оквиру медијског система РТС-а. "Пројекат се одвија по плану и утврђеном динамиком иако се ради о веома обимном и одговорном послу. Све је врло транспарентно, не желимо никога да одштетимо већ да најбољима отворимо врата наше куће", каже потпарол РТС-а Душка Вучинић Лучић.
Трећа селекциона фаза Јавног позива РТС-а осмишљена је са цилјем да пружи комплетан увид у стручност кандидата. Кандидати за ангажовање у сектору људских ресурса данас су полагали тест стручности.

"Верујем да Јавни медијски сервис може да буде почетна тачка у мојој каријери, да ћу моћи да научим много али и да допринесем", каже једна од кандидаткиња за посао у РТС-у у одељењу људских ресурса.
Пре почетка тестирања било је мало треме међу кандидатима али су бројнији било они који су једва чекали да се докажу :
"Имам компетенције којима могу да допринесем раду РТС-а, који сматрам висококотираним колективом у нашој земљи. Зато сам се и јавила на овај Јавни позив"
У следећем, четвртом селекционом кругу пројекта "Тражимо сто младих струњака за 21. век" кандидатима предстоји рад са менторима.
"Неки од ментора су прегледали тестове и започеће позивање за четврти круг. Наравно, кандидати треба да имају мало стрпљења, ово је један обиман посао и ми га обављамо врло транспарентно. Не желимо никога да оштетимо, желимо да отворимо врата ове куће најбољима. А биће нам тешко већ сада увиђамо да има много добрих кандидата."
Највећи изазов у трећој фази Јавног позива РТС-а је предстојеће тестирање најбројније групације , готово две хиљаде кандидата заинтересованих за професију ТВ лица.
После трећег круга, следе интервјуи и пробни рад.
По истеку три месеца, најбољима од најбољих биће понуђен сталан посао.
Једини критеријуми при доношењу одлуке о запослењу, према речима чланова комисије, биће стручност, знање и радни елан.

iz revolta prema praznom,nekvalitetnom,nikakvom programu nacionalne televizije,u zadnjih 6 meseci nisam im platila pretplatu....
Da li sam usamljena u ovom krsenju zakonske obaveze?Kako ce nas sankcionisati?
Niste !! A što se sankcija tiče, nisam baš siguran kome će one više (gore) da naškode !? :think:

Poslednja izmena:
Крајем 2010. године, енглески дизајнер, који је дизајнирао сценографије за многе светске телевизије, међу којима су и Би-Би-Си, Ал Џазира и Си-Ен-Ен, Сајмон Џејго, осмислио је и сценографију за информативни програм РТС-а, пре свега Дневник и Вести. Та сценографија изгледа овако
scaled.php

Ова сценографија по мени изгледа екстра и имали би смо најбољи студио у региону, и један од најбољих у Европи. Међутим, СВАКА ДОБРА ПРИЛИКА КОЈУ ЈЕ РТС ИМАО, БАЧЕНА ЈЕ У ВОДУ. И зато смо сад осуђени да гледамо овај ужас од изгледа садашњег студија. Још су када су Дневник и Вести добили тај "нови" изглед, налупали су да су радили то по узору на енглеског дизајнера:eek:

Како се вама чини овај не остварени студио?

Мени је одличан:super:

Meni su fascinanatne one emisije gde kao ti razni novinari 'gostuju'' na drugim televizijama i hrane jedni drugima taštinu...Bre čovek bi pomislio ovi ne izlaze iz rovova posla udarnici...Ono bre neprevaziđene lenštine i probisveti...

cujem da ovih dana retese salje resenja za naplatu starog duga.tako da...ako ste neplatisa kao i ja,ne primajte i ne potpisujte nista.mogu to oni macku da okace o rep...ili privatnim izvrsiteljima,kako im drago

ja placam samo g-dinu soroshu,tj sbb

Da li placati ili ne placati?

ČAČAK - Osnovni sud u Čačku odbio je 311 tužbi Radio-televizije Srbije podnetih protiv građana koji nisu plaćali televizijsku pretplata, rekla je danas v.d. predsednika tog suda Svetlana Krunić Tasevski.

RTS je Osnovnom sudu u Čačku krajem decembra prošle godine podneo tužbe protiv 311 građana koji nisu platili TV pretplatu.

Radiodifuzna ustanova RTS predala je Osnovnom sudu predloge da se dozvole izvršenja protiv 300 dužnika iz Čačka koji nisu plaćali televizijsku pretplatu, a predlozi su podneti na osnovu verodostojnih izvoda iz poslovnih knjiga, koji glase na "Elektrodistribuciju" i RTS.

http://www.tanjug.rs/novosti/51215/cacak--odbijene-tuzbe-rts-a-protiv-neplatisa.htm

Независан јавни сервис европски стандард
Србија ће, у оквиру преговора о чланству са ЕУ, имати обавезу да област радиодифузије доведе у склад са европским стандардима. Основни заједнички принципи траже да земље чланице обезбеде предвидљив регулаторни оквир, уредничку независност и финансијску одрживост јавног сервиса.
Међу 35 поглавља које чекају Србију у оквиру преговора о чланству у ЕУ, поглавље Информативно друштво и медији односи се, између осталог, на стање у радиоифузији и функционисање јавног сервиса.
Европска комисија не улази у појединачна решења држава чланица, али од свих очекује транспарентан и предвидљив регулаторни оквир и за јавне и приватне телевизије.
Портпарол Европске комисије Рајан Хит каже да Комисија надгледа легитимно право јавних сервиса да се финансирају из државних фондова, али напомиње да се води рачуна да то не буде на начин који би угрожавао конкуренцију на тржишту.

"С друге стране пратимо и садржај, јер у њему не може бити искључиво комерцијалних порука, нити порука које позивају на мржњу и нетолеранцију", истиче Хит.
Европски парламент у резолуцији о јавном сервису од Европске комисије тражи да у преговорима са земљама кандидатима нагласи важности поштовања европских стандарда у овој области.
У Европи нема јединственог модела за управљање и финансирање јавних сервиса, али главни проблеми су, чини се, заједнички: одрживо финансирање и уредничка независност без обзира на политичке промене у земљи.
У међународној федерацији новинара кажу да ризик од политичких притисака никад није потпуно уклоњен и да се јавља у новим, али и старим чланицама ЕУ.
Директор за Европу у Међународној федерацији новинара Марк Грубер поручује свим владама и државним структурама да држе руке даље од медија.
"Када победите на изборима, медији, а посебно јавни сервис нису део пакета. То што сте добили изборе и мандат народа не значи да сте добили и мандат над медијима. То је јасно", оцењује Грубер.
На заштити интереса јавних сервиса ради Евровизија, федерација јавних емитера у Европи.
Председник Евровизије и генерални директор Телевизије Белгије Жан Пол Филипо објашњава да у независном функционисању јавних сервиса две ствари имају највише удела - финансирање и уредничка аутономија.
"Потребан је одговарајући ниво финансирања, који владе треба да посматрају као културно и економско улагање, а не као трошак. Поред тога ми осуђујемо сваку претњу уредничкој аутономији", истиче Филипо.
Филипо каже да је трансформација европских државних медија у јавне сервисе у последњих 20 година огромно остварење које не сме да буде доведено у питање због економске кризе или других изговора.

TRKA SE ZAHUKTAVA
Vilibald Erić kandidat za direktora RTS?

milivoje-pavlovic-1343072639-188991.jpg

BEOGRAD - Potraga za direktorom!
Aleksandar Tijanić, „čovek za sve režime“, verovatno će morati da potraži novo radno mesto ili da ode u penziju. Kako smo saznali, najozbiljniji kandidat za mesto direktora RTS je Vilibald Erić.

- Ideja da na čelo javnog radio i TV servisa dođe estradni menadžer Zoran Bašanović više je bila probni balon. U ime SNS, stvarni i jači kandidat je Vilibald Erić, televizijski producent s velikim iskustvom u Sarajevu i Ukrajini. Reč je o velikom stručnjaku - kaže naš izvor iz ove stranke.

Inače, na mesto generalnog direktora RTS podjednako pretenduju i SNS i SPS. SPS takođe priprema kandidata za tu fotelju. Žarko Obradović, glavni kadrovik u SPS, nastoji da ubedi svog kolegu s Megatrenda, profesora Milivoja Pavlovića i dekana Fakulteta za kulturu i medije, da uđe u trku za direktora RTS. Pavlović, prema našim informacijama, nije voljan da napušta mesto dekana, osim ako bi to bio čvrst partijski nalog. Osim toga, nije sigurno ni da li bi dr Mića Jovanović, rektor Megatrenda, dopustio da Pavlović ode na RTS, objašnjava naš izvor.

milivoje-pavlovic-kandidat-sps-1343072610-188987.jpg

Kandidati nedostupni

Pokušali smo da stupimo u kontakt s Milivojem Pavlovićem, ali bezuspešno, jer se, kako smo saznali, on nalazi na medijskom skupu u Francuskoj. Ni Vilibald Erić nije želeo da komentariše nagađanja o kandidaturi za prvog čoveka Javnog servisa.

Perverzije...Dok pošten narod radnici seljaci i (poštena,nezavisna) inteligencija razbijaju kičmu po raznim fizikalijama neradnici i prevaranti biraju najvećeg među njima da ih ''predstavlja''.

meni je bas zao sta se desilo petri cvijic
simpaticna mi je i nadam se da ce u najgorem slucaju da dobije neku uslovnu kaznu

th_002643469__123_543lo.

"Neka Petra Cvijić skupi hrabrost i dođe da popijemo kafu"
Evo sedam meseci je prošlo od kako sam sama, od kako nema mog Slobodana. Otišao je tog dana da plati račune i više se nikad nije vratio. Nikoga ne osuđujem, ali neka Petra skupi hrabrosti i dođe da popijemo kafu. Za mog muža - kroz suze priča za „Blic” Vasiljka, supruga Slobodana Bajića koga je voditeljka RTS Petra Cvijić udarila 9. januara automobilom na pešačkom prelazu u Žarkovu, nakon čega je preminuo.

260993_bajic-foto-dusan-milenkovic_f.jpg

- Teško mi je, znam da nije ni njoj lako, ali mora da bude svesna šta je učinila. Ne znam da li ćemo tražiti odštetu, ja nisam za to. Ne znam da li bilo koje pare mogu da nadoknade mog Slobodana - priča Vasiljka.

U stanu i dalje čuva slike nastradalog supruga Slobodana. Kaže, koliko god vremena da prođe, nikada ga neće zaboraviti.

- Sva ova ročišta i suđenja što traju i ponavljaju se meni stvaraju samo novi bol i muku. Zaista mi je mnogo teško. Nema mog Slobodana s kojim sam ceo život provela. Imam ja sina i dva unuka, ali mi fali muž. Stalno razmišljam da li je morao da dođe taj dan i da se baš zadesi na tom pešačkom prelazu. To je sudbina, od nje se ne može pobeći - kaže Vasiljka.

Supruga Slobodana Bajića kaže da je očekivala da će kod nje doći Petra Cvijić.

- Ja nisam na nju ljuta, znam da ništa nije namerno uradila. To je saobraćaj, svašta se dešava. Ali kao čovek, trebalo bi da dođe kod mene. Da popijemo kafu.
Da skupi hrabrost i da se pogledamo u oči. Primila bih je kao moje dete. Neće meni biti lakše, neće mi to ublažiti bol, ali bi mi skinula neki teret sa srca.
Samo da je čujem, da mi kaže šta se zaista dogodilo. Pred sudom se svašta priča, ovako, neka meni kaže kako je nastradao moj muž, koje su mu poslednje reči - počinje da plače Vasiljka.

Ona dodaje da sve oko suđenja i tužbe protiv voditeljke radi porodični advokat.

- Iskreno da kažem, ja nisam za to da ga prodajem. Njegov život ne vredi nikakve novce, niti postoje pare koje bi mogle meni da ga vrate. Ali, kako odluče moja deca i advokati. Ja u to neću da se mešam. Ali sigurno neću da se sramotim pred ljudima za novac. Volela bih da Petra kaže kolika bi ta odšteta trebalo da bude. Meni pare niti trebaju niti me zanimaju. Stara sam i jedva pokretna, a Slobodanova smrt me je potpuno dotukla. Ne znam kako ću preživeti da se pojavim na suđenju ako budem morala - kaže Vasiljka Bajić.

259345_petra-cvijic-foto-zoran-ilic_hs.jpg

Voditeljka: i dalje mi je teško
- Teško mi je i dalje. Razumite me. Znate već da ne dajem izjave. Molim vas po ko zna koji put da me ne uznemiravate - kratko je izjavila Petra Cvijić.

Veštaci rekli svoje
Veštak saobraćajne struke dr Stojan Stojanović je u svom veštačenju od 20. juna dao tri moguće varijante kako je došlo do udesa u kome je poznata voditeljka RTS Petra Cvijić kolima udarila Slobodana Bajića i za sve tri je zajedničko da se udes desio na pešačkom prelazu. Petra Cvijić je u martu na saslušanju navela da je Bajić došao iza autobusa, koji je dolazio sa suprotne strane i da ga zato nije videla. Petri Cvijić preti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Back