РТС DTS

Dust

Domaćin
Banovan
Poruka
4.184
Шта би са тим? Знам да је почело нешто са Авале што се само слабо хвата; и од недавно у Новом Саду, али на кабловској је слика и даље потпуно иста (рекао бих аналогна).
 
Predpostavljam da si mislio na DVB-T (Digital Video Broadcasting). Postoje cetiri varijante ovakvog emitovanja signala u digitalnoj tehnici. DVB-S je satelitski sto se uveliko koristi vec godinama, dok je novina koja dolazi kako kod nas tako i u svetu je DVB-T koje ce se emitovati preko predajnika i primati antenama. Treca varijanta je DVB-C je digitalni sinal koji ce ici preko kablovske mreze. Poslednja varijanta za sada je DVB-H za prenosne rucne prijemnike.

Postoji Pilot projekat “Digitalno emitovanje programa RTS preko zemaljske mreze predajnika” koji je zapocet 2002 godine. 6. aprila 2005. pusten je u rad prvi DVB-T predajnik u Srbiji. Emitovanje se vrsi na Avali preko 27. UHF kanala RTS-a. Emituju se Teletekst, tri redovna TV programa TV Beograd, Stereo i 5.1 TV ton, svi programi Radio Beograda u stereo tehnici i 4. eksperimentalni (za sada) TV kanal.Posle Avale, od 17. novembra pocelo je emitovanje i sa lokacije Iriski venac na 31-om UHF kanalu. Sistem je tako usmeren da pokriva Novi Sad sa okolinom.

Tehnički uslovi za prijem digitalnog signala
Na strani korisnika potreban je poseban uređaj - BOX PRIJEMNIK.
Prosečan uređaj treba da na svom izlazu ima:
- stereofonski izlaz za ton,
- sliku preko antentskog UHF konektora
- sliku preko SCART konektora ili RCA –CHINCH konektora

Razlozi za prelazak na novi standard emitovanja leže u brojnim prednostima koje on nudi.
To je pre svega mogućnost daleko bolje iskoriscenosti TV kanala buduci da se u kanalu u kome se danas emituje jedan TV program u DVB standardu mogu, pomocu jednog predajnika, emitovati cak cetiri razlicita programa. Drugim recima sadasnje tri mreze RTS koje prenose I, II i III TV program, mogle bi da prenose na celoj teritoriji Srbije 12 programa. Ako bi se iskoristile i druge prednosti koje DVB pruza vrlo lednostavno bi smo dobili usluge koje bi imale osbine koje ce dovesti do bitnog poboljsanja kvaliteta prijema slike i tona, kvalitet jednak studijskom. Zatim, znatne ustede potrosnje elektricne energije na predajnicima i mogucnost prijema TV signala u vozovima, autobusima, automobilima kao i mogucnost pruzanja novih servisa koji se sa danasnjim standardima ne mogu uvesti
 

Back
Top