RSE: U Sarajevu skup podrške novinaru Senadu Hadžifejzoviću nakon prijetnji

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
83.128
images

75cfbbb2-89d7-4813-a827-f14ce49067cd_w640_h360_s.jpeg

Nekoliko desetaka građana okupilo se u subotu navečer, 29. maja, ispred Face televizije u Sarajevu kao znak podrške uredniku i vlasniku ove medijske kuće Senadu Hadžifejzoviću, zbog pokušaja upada muškarca u ovu TV-stanicu, u petak navečer, 28. maja.

Među okupljenima su bili i kolege novinari iz Sarajeva.

Senad Hadžifejzović se pridružio građanima koji su se okupili ispred zgrade u kojoj se nalazi ovaj televizija i prisutnima se zahvalio na podršci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je uhapsilo muškarca inicijala A. H. koji je pokušao upasti u prostorije Face TV-a.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopšteno da je osumnjičen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Hadžifejzović je u svojoj emisiji kazao da je njegova porodica pretrpjela fizički napad i da neće odustati.

Upravni odbor Udruženja BH novinara je osudio "govor mržnje i političke pritiske" usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku Senadu Hadžifejzoviću.

“Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku politiku ovog medija i organizovanu hajku s ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao 'neprijateljskog', antipatriotskog i propagandističkog. Organizovana hajka SDA na Face TV dodatno je podržana svakodnevnim objavama na društvenim mrežama simpatizera i članova ove stranke, koje su obilježene govorom mržnje, uvredama, psovkama i prijetnjama upućenim Senadu Hadžifejzoviću, te pokušajima da se na svaki način diskreditira njegova ličnost i novinarski angažman”, saopšteno je iz Udruženja.

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (GO SDA) Mostar reagovao je 23. maja na izjave Senada Hadžifejzovića ističući kako "plasira neistine o Mostaru, SDA i Bakiru Izetbegoviću".

U saopštenju za javnost je navedeno kako su Hadžifejzovićevi "napadi puni uvreda i neistina, kojima su već duže vrijeme izloženi SDA, njen predsjednik Bakir Izetbegović, a u posljednje vrijeme i rahmetli Alija Izetbegović".

“GO SDA Mostar će se referirati na dio u kojem Hadžifejzović neosnovano optužuje predsjednika Bakira Izetbegovića i SDA da 'decenijama daje i prodaje Mostar Čoviću i HDZ-u', jer će se upravo na tom primjeru najbolje vidjeti kakve su neistine plasirane sa Face TV. Ako je na primjeru Mostara lahko pokazati kakvim se neistinama poslužio Hadžifejzović, onda je jasno da su i druge izrečene tvrdnje daleko od istine i plod povrijeđene sujete, ljutnje ili nekih drugih motiva”, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora SDA Mostar.

https://www.slobodnaevropa.org/amp/senad-hadzifejzovic-napad-face-tv/31280280.html

Zbog medijskog mraka vodećih stranaka uBosni i njihovih podguznih muha jako je teško doć do infa o drugoj strani
@комшија bi moga bolje elaborirat čini se

Ne pada mi na pamet gledati preko dva sata bosanskog muslimanluka, pa nisam s kruske pao.
Tu cu prije gledati bollywoodske s pjevanjem.

:mrgreen:

NEK SU ŽIVI I ZDRAVI: PETAR I PATRICIJA PRIMILI ISLAM I VJENČALI SE U ZAGREBAČKOJ DŽAMIJI​

OdAldin Tiro
20/05/2021 21:10

Imam zagrebačke džamije i voditelj Ureda za da'vu i mladež Mešihata IZ u Hrvatskoj, Mirza ef. Mešić, prošle je subote objavio na društvenim mrežama jednu zanimljivu i lijepu vijest.

Naime, on je otkrio da je po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina, te da su oni primili islam.

• Kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedočim sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica. No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put – napisao je ef. Mešić na društvenim mrežama.
On je međutim kazao da je sretan i Allahu, dž.š., zahvalan zbog novih procesa u Islamskoj zajednici.
  • Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina. Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije. Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju. Sve razumljivo, jer nije lahko kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji, a posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu”, istakao je ef. Mešić.
imam-zagreb-23-759x1024.jpg

Zato se, kako veli, divim hrabrosti, “čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom”.
  • Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama. Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj dzamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah – zaključio je ef. Mešić, zagrebački imam.
https://hayat.ba/nek-su-zivi-i-zdra...m-i-vjencali-se-u-zagrebackoj-dzamiji/417195/

Sretno i veselo Mladenci !!!

Napadač na novinara Senada Hadžifejzovića pušten da se brani sa slobode​

Općinski sud u Sarajevu, na ročištu o određivanju pritvora, u ponedjeljak 31. maja, odlučio je da Abdulah Hajdarević koji se sumnjiči za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti urednika i vlasnika Face TV Senada Hadžifejzovića, uz mjere zabrane može da se brani sa slobode.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla pravna zastupnica Senada Hadžifejzovića, advokatica Adna Dobojlić, odluka nije konačna, budući da Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo na žalbu u roku od 24 sata.

“Nakon toga će Sud ponovo odlučivati o žalbi”, dodala je ona.

“Ja sam novinar. Ja ne bih trebalo da komentarišem sudske presude, čak ni kada se mene tiču, ali sam duboko, duboko, duboko razočaran odlukom suda, ne zbog mene, već zbog svih nas novinara. Ovo je odluka protiv novinara”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Senad Hadžifejzović nakon odluke suda. ...
-------------------------------------------------------------
Nema ga Komša da zaplače :D

Back