Rok je mrtav.

Kugelschreiber

Zainteresovan član
Poruka
213
Uglavnom, oni koji malo bolje poznaju čitavu istoriju roka će reći da je on danas u ogromnoj opasnosti od izumiranja. Oni koji u njemu vide samo bunt omladine - otpisuju ga kao već mrtvom muzikom.
Kad se sagleda čitava današnja muzička scena - od Lady Gage i Rijane, preko Hane Montane :hahaha: pa sve do kvazi-rokera koje neću da spominjem zbog njihovih zagrejanih fanova (svi znate poneke) - stiče se utisak da jednostavno nema danas toliko želje mladih da se bave pravom rok muzikom, oni kao da su vođeni nekim drugim idejama, nametnutim od strane medija ostalim sranjima današnjeg sveta. Naravno da danas ima mnogo andergraund bendova - ali pitanje je koliko će oni, kako ih ja smatram - poslednji izdanci pravog roka izdržati?

Šta mislite - da li je rok zaista pred izumiranjem? I zašto je to tako?
Ako ne, u kom pravcu mislite da će se on dalje razvijati?
Da nije rok možda samodestruktivan na neki način? Jer je u početku bio vezan većinom za omladinu koja je živela od danas do sutra - "sex, drugs and rnr" - u stilu "Born to be wild" - devojke u stilu Janis Joplin...i sl. Takva omladina nije mogla tim načinom života da poživi dugo, a samim tim ni njena muzika.

Poslednja izmena:
Kada je nastajao, rok je posmatran iz dva ugla:
1. Bunt, protiv sistema uopste, mladalacki bunt protiv tradicionalnog
2. Zabava u vidu dens i romanticnih pesama.
Ovo drugo je preko elvisa bitlsa i ostalih -isa, preko dzordz majkla i zike antica evoluiralo do fanki dzija.
A Bunt je, buduci upisan u genetskom kodu tinejdzera, vezan za odrastanje. Dok su mladima nudjene buntovnicke himne iz vremena njihovih oceva, mladi su ih rado prihvatali.
Onda je neko globalno odlucio da mladim generacijama vise ne nudi stare buntovnicke pesme, nego samo madonu, majkla dzeksona, luce iz kasidol, valentino i modern talking.
I uspeli su, veliki deo mladih se odrekao revolucionarnih ideja i prihvatio disko nacin zivota. Nove brendirane patike, frizure, skup ufur u disko, sljokice i gel. Zlatni papagaj je kostao vise nego sto siromasna radnicka porodica moze da plati. To je izazvalo novi talas.
Samo oni iz najsiromasnijih slojeva nisu mogli da priuste sebi novu plocu grupe Wham i bazen u kome sabrina banja sise. Zato su poceli da je mrze. Njihov bunt je izronio, i oni su ga usmerili protiv sistema i protiv sljokica, diskoteka i grand souova i nesvesti koju emituje rts.
Nosili su tatine radnicke pantalone, staru tatinu jaknu iz sedamdesetih kojoj su samo dodali nitne da ne bi bilo ocigledno, nosili su tatine radnicke cokule, i poceli da sviraju angazovanu muziku sa socijalnim tekstovima. Tako je nastao pank, najiskreniji ljudski pokret posle francuske revolucije.
Pank energija i bunt su se sirili poput epidemije, preteci da ce srusiti sve tradicionalne vrednosti.
Sistem je reagovao logicno: ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se. Tako su usle pare u pank i razorile ga iznutra.
Ramonsi su za veliki honorar snimili plocu za onog protiv koga su se borili, radnicke cokule od 50 penija su zamenile martinke od sto funti, i svaki burzuj je pozeleo da bude "in" i "trendi". I svi su poceli da sviraju satro pank, da izgledaju kao pankeri, da se razdragano njisu uz melodije, ne shvatajuci sustinu pokreta. Punk is dead.
Takva situacija se odrzala do danas. Sa jedne strane imamo sekija turkovica, grand i prenos iz skupstine, a sa druge, samo naizgled suprotne, z colica, ju grupu, crvenu jabuku, bajagu.. zabavnjake.
To su dve strane istog novcica.
Dosle su nove generacije, odrasle u propaloindustrijskim gradovima. Oni ne mogu da popuse bajagin "zazmuri". Budni su.
Ponovo sviraju bunt, mesavinu panka, roka, bluza, urbanog dzeza, jamajkanskog regea. Pank je ponovo ziv, rok je ponovo ziv, bluz i dzez nikada se nisu prodali. Rege znaci slobodno misli.
Defence, rupa u zidu, goribor, hamza, gymnastics, diplomatz damir avdic, nikola pejakovic i smak belog dugmeta, nista ali logopedi... ko ce se svih setiti.
Mnogi od njih su kao klinci gradili svest uz novosadsku grupu luna. Ne uz cedu-grand-cvorka, to je falsifikat. Ko je tada slusao lunu probudio se.
Ponovo nove generacije rastu uz brenu i nenu. Nemaju ni gde ni od koga da cuju za bendove koje sam nabrojao, Kreativnost, mladost i bunt je nemoguce spreciti, pa su klinci pokrenuli hardbass, koji se danas svetom siri brze nego h1n1. Klinci su neartikulisani, ali mocni, zvukom i idejom se priblizavaju ritualnom indijanskom plesu oko totema, uz tam-tam. Vracaju se korenima, jer koreni ne mogu da postanu pink, da istrule. Preduboko su, cak i za rokera zeljka mitrovica.
Za kraj nesto sto samo na prvo slusanje nije rok. U tri minuta je skupljen sav bunt od pistolsa naovamo. Samo, pazljivo, budjenje boli.

Poslednja izmena:
Uglavnom, oni koji malo bolje poznaju čitavu istoriju roka će reći da je on danas u ogromnoj opasnosti od izumiranja. Oni koji u njemu vide samo bunt omladine - otpisuju ga kao već mrtvom muzikom.
Kad se sagleda čitava današnja muzička scena - od Lady Gage i Rijane, preko Hane Montane :hahaha: pa sve do kvazi-rokera koje neću da spominjem zbog njihovih zagrejanih fanova (svi znate poneke) - stiče se utisak da jednostavno nema danas toliko želje mladih da se bave pravom rok muzikom, oni kao da su vođeni nekim drugim idejama, nametnutim od strane medija ostalim sranjima današnjeg sveta. Naravno da danas ima mnogo andergraund bendova - ali pitanje je koliko će oni, kako ih ja smatram - poslednji izdanci pravog roka izdržati?

Šta mislite - da li je rok zaista pred izumiranjem? I zašto je to tako?
Ako ne, u kom pravcu mislite da će se on dalje razvijati?
Da nije rok možda samodestruktivan na neki način? Jer je u početku bio vezan većinom za omladinu koja je živela od danas do sutra - "sex, drugs and rnr" - u stilu "Born to be wild" - devojke u stilu Janis Joplin...i sl. Takva omladina nije mogla tim načinom života da poživi dugo, a samim tim ni njena muzika.
Rock izumire zato sto klinci kada naprave neki svoj bend ne okrecu se tome da sami nesto naprave,da snime neku svoju pesmu,album nego obradjuju tudje stvari!.to je kljucni problem!

najbolje bi bilo da jos 200 godina budu popularni Doorsi i Led Zeppelin i Smak i Sex Pistols i EKV.
vremena se menjaju kao i muzika, pojavljuju se novi i drugaciji bendovi...pricanje o bendovima koji su satro bili kvalitetniji nego danasnji je cista nostalgija za nekim zvukom koji ce zauvek biti deo istorije i koji je sad deo daleke proslosti...poredjenje bilo kog benda danas sa bilo kojim bendom od pre samo 10 godina je nemoguce.

DA posotje milioni koji slusaju,ali ima vrlo vrlo malo novih rock bendova(mislim na pravi rock),dok npr. kod panka nije tako,stalno izlaze neki novi bendovi,u mom gradu 100 000 ima 10-ak aktivnih punk benda koji imaju svoje autorske stvari,dok nema nijedan rock bend.:huh:

najbolje bi bilo da jos 200 godina budu popularni Doorsi i Led Zeppelin i Smak i Sex Pistols i EKV.
vremena se menjaju kao i muzika, pojavljuju se novi i drugaciji bendovi...pricanje o bendovima koji su satro bili kvalitetniji nego danasnji je cista nostalgija za nekim zvukom koji ce zauvek biti deo istorije i koji je sad deo daleke proslosti...poredjenje bilo kog benda danas sa bilo kojim bendom od pre samo 10 godina je nemoguce.

Nisi u pravu, ja sam rodjen kada su nastajali ovi "novi" bendovi i nove muzicke zvezde, ali opet smatram da su grupe kao sto su Rolling Stones, Beatles, Zeppelin, Purple, Floyd, Queen, AC/DC, EKV, Azra, Smak itd. neprevazidjeni. Mozes li mi ti reci i jednu muzicku grupu koja je kvalitetnija od pomenutih?

Nikad mi nije lezao rok, po meni bezveze muzika i prejaka za moje usi

Cuj prejaka za tvoje usi... Pa ocigledno si saslusao 2-3 rok pesme i sudis na osnovu toga. Evo ti par rok balada, pa mi reci kako su ti se dopale:
1. Kansas - Dust in the wind
2. Metallica - Nothing else matters
3. Deep Purple - Soldier of fortune
4. Scorpions - Wind of change
5. Led Zeppelin - Stairway to heaven
Ima jos hiljade odlicnih rok pesama ali poslusaj ovih 5 za pocetak pa onda opet potvrdi da je rok bezveze.

Cuj prejaka za tvoje usi... Pa ocigledno si saslusao 2-3 rok pesme i sudis na osnovu toga. Evo ti par rok balada, pa mi reci kako su ti se dopale:
1. Kansas - Dust in the wind
2. Metallica - Nothing else matters
3. Deep Purple - Soldier of fortune
4. Scorpions - Wind of change
5. Led Zeppelin - Stairway to heaven
Ima jos hiljade odlicnih rok pesama ali poslusaj ovih 5 za pocetak pa onda opet potvrdi da je rok bezveze.
Ma ko zna sta je on cuo,neupuceni cesto mesaju rock sa metalom i pankom.:dash:

Back