Roditeljsto ?!?

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Da li ste se ostvarili kao roditelji?

Ako jeste,da li vam je zao sto niste imali vise dece,ili manje? Jel vam roditeljstvo vise oduzelo i pridonelo?

Ako niste, zasto ste se tako odlucili? Finansije,neadekvatan partner... itd.

Sta mislite o ljudima koji odluce da ne zele decu?

Ako jeste,da li vam je zao sto niste imali vise dece,ili manje? Jel vam roditeljstvo vise oduzelo i pridonelo?

Ne želim decu.. ako bih i želela to bi bila jedna devojčica... ne više... i to mi tako deluje kao nemoguća, daleka, a jako često i neželjena budućnost...
Ne mislim ništa. Imam prava na taj izbor.

- - - - - - - - - -

Ako ikako mozete, izbegavajte formulaciju "ostvariti se kao roditelj" :neutral:

To zvuči kul... kao i urušen sistem vrednosti...:D

Да, имам једну дивну шестогодишњу девојчицу.

Жао ми је што нисам родила још једно, али сам већ била матора.

Нисам била спремна на још много непроспаваних ноћи, пелене, укочену кичму, севање у ногама од вена и хроничног умора ...

Мада, да ми је здравствено стање било боље, вероватно бих се и одлучила, јер сам најсрећнија била као трудница.

Сива, у твојим годинама нико и не очекује да имаш јак матерински инстинкт.

Мој се пробудио у тридесетим, има времена за тебе.

Људи који не желе децу?

ОК, много коректније него да рађају јер тако треба.

Коректније према нерођеној деци више него према рођеној а нежељеној.

imam dva sina i za mene u ovom zivotu dosta...sad prolazim kroz tezak period sa bebom i na ivici sam pucanja od umora, bolova, deranja ali i to ce proci....u sustini sam srecna zbog njih dvojice, volim biti mama ma koliko tesko bilo jer to sam izvorno JA....sve mi je ostalo manje bitno.....

Koliko smo uspesni kao roditelji zavsi od partnera.

Ja sam moju decu iz prvog barak probo vaspitat, znalo se ko je ko u kuci, ako treba nekad i istuci

ali dzaba ja kad sam ih tuko ko volove u kupusu zbog skole oni su isli cmizdrit mamici, sada je ona ispala dobra a ja los. A sto je najstrariji skolu napustio tu sam opet izgleda kriv ja.

imam dva sina i za mene u ovom zivotu dosta...sad prolazim kroz tezak period sa bebom i na ivici sam pucanja od umora, bolova, deranja ali i to ce proci....u sustini sam srecna zbog njih dvojice, volim biti mama ma koliko tesko bilo jer to sam izvorno JA....sve mi je ostalo manje bitno.....

Imam 25 godina, i ne razmisljam o roditeljstvu jer nemam posao, nisam ni odlucila gde cu ziveti itd.... Mnogo volim deci,i definitivno zelim porodican zivot kada se sredim-a da bude pre nego mi prodju godine na pr. 35...
Naslasam se u drustvu dve sestre-zene oko 50. godine,obe imaju po dvoje dece koji studiraju... One su stale da me ubedjuju da dooobro razmislim da li uopste zelim decu, i da ni sluuucajno ne rodim vise od jednog... i kako je to opterecenje itd....

Za mene je bilo i tuzno i da cujem, jer je ispalo bukvalno kao da su se pokajale sto imaju svoju decu...i da me sada odvracaju,jer ne zele da se iiiikom vise desi takva nesreca hahahah

Shvatila sam to kao da su zene njihovih godina jos uvek bile pod pritiskom okruzenja da obavezno rode decu,a u isto vreme su postale emancipovane i ne vide sva zadovoljstva samo u davanju porodici. Zele neka zadovoljstva samo za sebe.... a deca traze i vreme, i zalaganje, i odricanja...narocito u finansijama.

Inace, znam jedan par koji misli da nemaju dovoljno i kazu "necemo da pravimo sirotinju" .... to mi je ok. Svako zna sebe najbolje

Imam 25 godina, i ne razmisljam o roditeljstvu jer nemam posao, nisam ni odlucila gde cu ziveti itd.... Mnogo volim deci,i definitivno zelim porodican zivot kada se sredim-a da bude pre nego mi prodju godine na pr. 35...
Naslasam se u drustvu dve sestre-zene oko 50. godine,obe imaju po dvoje dece koji studiraju... One su stale da me ubedjuju da dooobro razmislim da li uopste zelim decu, i da ni sluuucajno ne rodim vise od jednog... i kako je to opterecenje itd....
Za mene je bilo i tuzno i da cujem, jer je ispalo bukvalno kao da su se pokajale sto imaju svoju decu...i da me sada odvracaju,jer ne zele da se iiiikom vise desi takva nesreca hahahah

Shvatila sam to kao da su zene njihovih godina jos uvek bile pod pritiskom okruzenja da obavezno rode decu,a u isto vreme su postale emancipovane i ne vide sva zadovoljstva samo u davanju porodici. Zele neka zadovoljstva samo za sebe.... a deca traze i vreme, i zalaganje, i odricanja...narocito u finansijama.

Inace, znam jedan par koji misli da nemaju dovoljno i kazu "necemo da pravimo sirotinju" .... to mi je ok. Svako zna sebe najbolje

Не схватај буквално све што чујеш. Људи понекад лупетају.

i treba dobro da se razmisli....moje dete je sada terorista i bas je opterecenje ali to nema veze sa tim da li sam ga zelela i da li ga volim...onaj ko te najvise usrecuje u zivotu taj moze najvise i da te unesreci i to je normalno....ko zeli da bude dobar roditelj i ulozi mnogo truda ne moze da ocekuje da ce mu biti lako...ali, ja ubiram sada plodove rada sa starijim detetom i vidim da sam na dobrom putu da od njega bude covek koji ce biti srecan u zivotu ma sta bio...sumnjala sam u svoj nacin dugo, osecala se neuspesna kao roditelj ali sada mi je lakse jer se trud islacuje....planiram i sa mladjim isti blag, tolerantan pristup sa akcentom na postovanje potreba i zelja deteta dok go dje to za njegovo dobro....sticanje poverenja i postovanja deteta, nikako strog i agresivan pristup

i treba dobro da se razmisli....moje dete je sada terorista i bas je opterecenje ali to nema veze sa tim da li sam ga zelela i da li ga volim...onaj ko te najvise usrecuje u zivotu taj moze najvise i da te unesreci i to je normalno....ko zeli da bude dobar roditelj i ulozi mnogo truda ne moze da ocekuje da ce mu biti lako...ali, ja ubiram sada plodove rada sa starijim detetom i vidim da sam na dobrom putu da od njega bude covek koji ce biti srecan u zivotu ma sta bio...sumnjala sam u svoj nacin dugo, osecala se neuspesna kao roditelj ali sada mi je lakse jer se trud islacuje....planiram i sa mladjim isti blag, tolerantan pristup sa akcentom na postovanje potreba i zelja deteta dok go dje to za njegovo dobro....sticanje poverenja i postovanja deteta, nikako strog i agresivan pristup

Bravo...podrzavam te! Kako se ponasamo prema detetu,tako ono nauci da se ponasa prema sebi i okolini...

Nego su me ove dve iznervirale- odakle im pravo da nekom nesto pricaju...Same su odlucivale koliko dece ce imati. Pa neka su se i zaista pokajale...Hocu i ja moje pravo da uradim kako zelim-pa neka se i ja posle kajem ako treba! Hahaha

A nije da su im deca "losa" , nego im se smucilo da se zalazu za njih dok deca ne stanu na svoje noge i izgrade svoje zivote i porodice....

Bravo...podrzavam te! Kako se ponasamo prema detetu,tako ono nauci da se ponasa prema sebi i okolini...

Nego su me ove dve iznervirale- odakle im pravo da nekom nesto pricaju...Same su odlucivale koliko dece ce imati. Pa neka su se i zaista pokajale...Hocu i ja moje pravo da uradim kako zelim-pa neka se i ja posle kajem ako treba! Hahaha

A nije da su im deca "losa" , nego im se smucilo da se zalazu za njih dok deca ne stanu na svoje noge i izgrade svoje zivote i porodice....

pa ako su to faze nije cudno jer to je proces koji traje godinama i ne mozes bas uvek da budes na visini zadatka....a deca su surova i neumorna kad je upitanju njihova gooza :)))), njih ne zanima ni kako se osecas ni da li si umorna ni da li si zeljna vremena za sebe....moras naci balans da zadovoljis njihove potrebe a opet da nadjes vremena i za sebe....ima zena kojima to ide lako, koje su stvorene za to ali ima i nas koji se pomalo mucimo :))))...

Te frustrirane babe sigurno nisu mislile tako, mozda su ih u tom momentu deca iznervirala ili sta vec..zuta minuta..ne znam roditelja koji se pokajao sto je uopste dobio dete/decu..

A da je tesko - tesko je, evo vec sad mi je tesko a ona je jos beba, nekoliko meseci unazad, sto fizicki, sto psihicki, umorna sam konstantno, ali opet ona mi je toliko ulepsala zivot, i donela ogromnu ljubav....da ne bih menjala svoj zivot ni sa cijim u ovom trenutku...i ne mogu zamisliti normalnu osobu koja je roditelj a nekog savetuje protiv dece, to su neke budale sigurno..

Da imam dvoje divne djece i da imam mogucnosti imala bi ih bar jos dvoje, ali posto za tu avanturu bi morala napustiti posao ( ili bi dobila otkaz) odluka moja i suprugova je da stanemo na tom broju.
Mada su jos mali a dosta puta sam cula (mala djeca mala briga) ili (mala djeca piju mleko a velia krv :) ) jos se nisam pokajala sto sam ih rodila i mislim da su naj svjetlija tacka u mom zivotu

Nisam.I mislim da je svako ko nema djecu teški luzer...
Razlog?Prokleta probirljivost...sam sebi sam najviše kriv...:dash:
Ljudi koji svojom voljom nemaju djecu ne mogu se nazvati normalnim...

pa nemoj tako oštro, mada, razumem te. prema sebi smo uvek najstroži kritičari.
ako je razlog to što misliš da si probirljiv, onda ne vidim da bi zbog toga trebalo da očajavaš. čuj, danas je najlakše nekoj (bilo kojoj) napraviti bebana , ali..kakve sve to potencijalne drame sa sobom nosi, bolje da ne znaš.
mislim da to što imaš određene kriterijume i standarde ispod kojih ne želiš da ideš nije uopšte loše..

pa nemoj tako oštro, mada, razumem te. prema sebi smo uvek najstroži kritičari.
ako je razlog to što misliš da si probirljiv, onda ne vidim da bi zbog toga trebalo da očajavaš. čuj, danas je najlakše nekoj (bilo kojoj) napraviti bebana , ali..kakve sve to potencijalne drame sa sobom nosi, bolje da ne znaš.
mislim da to što imaš određene kriterijume i standarde ispod kojih ne želiš da ideš nije uopšte loše..

Još sam i blag,vjeruj mi:)
Nije to očajanje,ne upadam u takva stanja...više neki osjećaj kao da živiš neki poluživot...

Još sam i blag,vjeruj mi:)
Nije to očajanje,ne upadam u takva stanja...više neki osjećaj kao da živiš neki poluživot...

i opet sasvim jedno prirodno osećanje da bez ostvarenosti u ulozi oca nisi celovit.
znam da ne tražiš savet i ne dajem ti ga, ali mislim da fleksibilnost u tom pogledu a na sopstvenu štetu nikako nije dobra. drž se svog standarda, ali ispitaj samo da li je u jednakoj srazmeri sa onim što sam nudiš (ne mislim na materijalno) :)

definicija 'normalnog' je uvek problematicna.
svaka osoba ima pravo na izbor dokle god tim izborom ne ugrozava druge.
iz moje perspektive je npr. nenormalno etiketirati ljude na nacin na koji ti radis.
ljudi su razliciti i to je ono sto treba prihvatiti.

Back