Roditeljski dodatak

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mackica ns:
Za prvo dete su smanjili dodatak na 20000 din:|
Ах, шта ћеш, они одлучују!
Мислим, боље ишта него ништа!
Кад сам родила првог бебца, није било никакве новчане помоћи, а у том тренутку смо обоје били без посла, па сад ... ко да је њих било баш брига за то! Чак нисам успела ни да издејствујем дечји додатак (ох, Боже, чекало се по читаву годину, и то нека цифра за коју није вредело труда), некако, некако, добила матерински додатак (сића). Мада, врло добро знам колико треба за бебу.

Ово је за форумашицу под ником "заузето", пошто је питала у вези родитељског додатка.
Извињавам се што подаци везани за Београд али надам се да ће ти помоћи да сазнаш где треба да се обратиш.

Pravo na roditeljski dodatak građani Beograda ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu, Tiršova 3.
Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za svoje prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom:
da je državljanin Republike Srbije;
da ima prebivalište u Republici Srbiji;
da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Redosled rođenja utvrđuje se prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva za novorođeno dete.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršena tri meseca starosti deteta, a za drugo, treće i četvrto dete rođeno pre 1. januara 2006. godine do navršene godine dana života deteta.
Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva majke i sledećih dokumenata:
originalnih izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu, koji ne mogu biti stariji od 6 meseci;
fotokopije prijava prebivališta za decu;
originalnog uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku koje ne može biti starije od šest meseci;
fotokopije lične karte;
fotokopije overene zdravstvene knjižice majke;
uverenja Centra za socijalni rad po mestu stanovanja da: neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja;
dve fotokopije kartice tekućeg računa ili štedne knjižice kod Poštanske štedionice.

Mili:
Ово је за форумашицу под ником "заузето", пошто је питала у вези родитељског додатка.
Извињавам се што подаци везани за Београд али надам се да ће ти помоћи да сазнаш где треба да се обратиш.

Pravo na roditeljski dodatak građani Beograda ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu, Tiršova 3.
Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za svoje prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom:
da je državljanin Republike Srbije;
da ima prebivalište u Republici Srbiji;
da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Redosled rođenja utvrđuje se prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva za novorođeno dete.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršena tri meseca starosti deteta, a za drugo, treće i četvrto dete rođeno pre 1. januara 2006. godine do navršene godine dana života deteta.
Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva majke i sledećih dokumenata:
originalnih izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu, koji ne mogu biti stariji od 6 meseci;
fotokopije prijava prebivališta za decu;
originalnog uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku koje ne može biti starije od šest meseci;
fotokopije lične karte;
fotokopije overene zdravstvene knjižice majke;
uverenja Centra za socijalni rad po mestu stanovanja da: neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja;
dve fotokopije kartice tekućeg računa ili štedne knjižice kod Poštanske štedionice.

Hvala :)

Ne znam kako je u drugim zemljama, ali ovde na Malti se za svaku trudnocu dobija 650 eura od drzave i placa se u dve rate ili u jednoj rati, zavisi kada se prijavis za dodatak. Cak i ja kao stranac dobijam novac jer i mi placamo porez (i to prilicno velik) svakog meseca.Takodje sam od drzave dobila poklon za vencanje, 225 eura.
Porodjaj naravno ne treba da platim, imamo zdravstveno osiguranje... imam cak i zdravstveno koje pokriva privatne lekare.
Da, mislim da imate svako pravo da pljujete vladu.

етотако:
Ne znam kako je u drugim zemljama, ali ovde na Malti se za svaku trudnocu dobija 650 eura od drzave i placa se u dve rate ili u jednoj rati, zavisi kada se prijavis za dodatak. Cak i ja kao stranac dobijam novac jer i mi placamo porez (i to prilicno velik) svakog meseca.Takodje sam od drzave dobila poklon za vencanje, 225 eura.
Porodjaj naravno ne treba da platim, imamo zdravstveno osiguranje... imam cak i zdravstveno koje pokriva privatne lekare.
Da, mislim da imate svako pravo da pljujete vladu.

Eh, nazalost od tog pljuvanja slabe vajde!
Javna je tajna da se podrazumeva da se prilikom porodjaja CASTI dr!
Meni je to van svake pameti, zasto bih ja castila nekog ko radi svoj posao! Pa ima platu za to!
Elem, zemlja Srbija....

zauzeto:
Eh, nazalost od tog pljuvanja slabe vajde!
Javna je tajna da se podrazumeva da se prilikom porodjaja CASTI dr!
Meni je to van svake pameti, zasto bih ja castila nekog ko radi svoj posao! Pa ima platu za to!
Elem, zemlja Srbija....
pa ima smisla pricati o takvim stvarima, oni se ticu nasih realnih problema u zivotu
a price koje se aktuelne u Srbiji... neka pitanja nebeske pravde oko izrucenja nekog vojnika... mislim, ljude zamajavaju, mazu im oci
i tako... ta uzasna evropska unija ima mnogo humanije drustvo od tog nebeskog naroda srpskog
ne znam... veoma sam iznervirana mentalitetom i poverenjem u politicare onog nesrecnog naroda

o cemu ljudi misle kada glasaju ja stvarno ne znam :?
valjda je tudja briga laksa, pa onda misle o izrucenju nekog vojnika u Hag

етотако:
pa ima smisla pricati o takvim stvarima, oni se ticu nasih realnih problema u zivotu
a price koje se aktuelne u Srbiji... neka pitanja nebeske pravde oko izrucenja nekog vojnika... mislim, ljude zamajavaju, mazu im oci
i tako... ta uzasna evropska unija ima mnogo humanije drustvo od tog nebeskog naroda srpskog
ne znam... veoma sam iznervirana mentalitetom i poverenjem u politicare onog nesrecnog naroda

o cemu ljudi misle kada glasaju ja stvarno ne znam :?
valjda je tudja briga laksa, pa onda misle o izrucenju nekog vojnika u Hag

U potpunosti se ja slazem sa tobom i pricam i bunim se kad god imam prilike, i ne samo ja...
Ono sto sam htela da kazem je da to na zalost ne donosi nikakav boljitak!
Il nema ko da nas cuje, ili nas cuje ali se pravi lud!
I, naravno, mislim da je opstepoznato da je tudja briga laksa u ovoj zemlji...
No, da ne kvarimo temu...
Svako dobro ti zelim!

ovo što je Mili navela, u NS-u se predaje u Radničkoj, odmah na početku kod SPENS-a. A mi dobijamo i pare od pokrajine i grada Novog Sada, 30 000 ukupno; to se predaje u ul. Žarka Zrenjanina (preko puta Isidorine gimnazije).
U svakom lsučjau i za jedno i za drugo postoje formulari koji moraju da se ispune i koji se uzimaju na tim mestima, i u tim formularima piše sve što je potrebno.
samo moraš da otvoriš štednu knjižicu u poštanskoj štedionici (na Bulevaru Oslobođenja, ako ne znaš gde je objasniću ti):wink:

ja sam sve te informacije i čak formulare dobila u školici

mackica ns:
ovo što je Mili navela, u NS-u se predaje u Radničkoj, odmah na početku kod SPENS-a. A mi dobijamo i pare od pokrajine i grada Novog Sada, 30 000 ukupno; to se predaje u ul. Žarka Zrenjanina (preko puta Isidorine gimnazije).
U svakom lsučjau i za jedno i za drugo postoje formulari koji moraju da se ispune i koji se uzimaju na tim mestima, i u tim formularima piše sve što je potrebno.
samo moraš da otvoriš štednu knjižicu u poštanskoj štedionici (na Bulevaru Oslobođenja, ako ne znaš gde je objasniću ti):wink:

ja sam sve te informacije i čak formulare dobila u školici
Tebi sam se i nadala ;)
Elem, idem u skolicu, ali nam jos nisu nista pricali o tome. Bas cu ih pitati na sledecem casu.
Kod koga si bila u skolici i kakvi su tvoji utisci u smislu da li je vredelo i sl?
Planiram da idem do kraja, prija mi drustvo tih zena tamo, jes' da nekad krenu nasiroko-nadugacko o nekim, po meni, tracerskim temama, ali prezivim...
Kako beban? Vi ste vec veliki, jel?
Mene polako pocinje da hvata panika od toga hocu li znati sa bebom, da je presvucem, nahranim, da se brinem o njoj kako treba...
I jedva cekam da je upoznam....
I, da, hvala na informacijama!

Искрено, и ја сам се надала да ће нам се Мачкица јавити, била сам убеђена да она зна о томе, с` обзиром да је из Новог Сада, као и ти.
Иначе, паници нема места за бригу око бебе, врло брзо ћеш се уходати. Ја сам се уходала већ после пар дана, све то некако дође на своје, природно. Срећно!

Велики кисс за Мачкицу и њеног бебца!

Mili:
Искрено, и ја сам се надала да ће нам се Мачкица јавити, била сам убеђена да она зна о томе, с` обзиром да је из Новог Сада, као и ти.
Иначе, паници нема места за бригу око бебе, врло брзо ћеш се уходати. Ја сам се уходала већ после пар дана, све то некако дође на своје, природно. Срећно!

Велики кисс за Мачкицу и њеног бебца!
Hvala!
Govorim sebi da ce tako biti, ako su se drugi snasli, snaci cu se i ja... Ali ipak me malo trema...

U "srećno" vreme Slobodanovo, ja sam za svoje prvo dete taj materinski dodatak u iznosu od 20 DM dobila pred bebin prvi rođendan!!! To je bilo negde oko četvrtine prosečne plate...I to je bilo sve.
A opravdanje Vlade zvuči tako debilno, da mi se čini kao da ga je smislio Vuksanović. Mada ne bi trebalo zanemariti "potencijale" i drugih ministara.

Srbijo majko! Kao da nam je maceha iz Pepeljuge. dA evo kako je lepo jedan monah opisao zivot iza manastirskih vrata ' Probudite se ujutrui vec ste u minusu 200 evra. Za par sati treba da vratite taj dug i obezbedite novac za troskove tog dana.'

Back