Roditeljska dilema

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
situacija je ovakva
(pričam naravno iz trećeg lica)
dvoje poznanika imaju sina koji je pred srednjom školom
i sda imaju sledeće opcije, odnosno dileme, odnosno stavove
ima opciju da ode na nekoliko meseci, za početak, u australiju kod familije, kao malo da živi i izvidi situaciju i napokon upiše tamo školu i tamo se školuje i gradi budućnost - što zastupa i podržava keva, a ćale se ne slaže
i ima, opciju da prosto upiše i završi srednju školu u svom mestu, zapusli se u sigurica posao i prosto živi jedan klasičan lokalni život
ugrobo rečeno naravno

e sad javljaju se dva pitanaj

kako usalglasiti supužničke ideje i naći najbolje rešenje za dete
i drugo, po meni bitnije, šta suštinski radi u najboljem interesu detetove sreće - stabilan udoban zacrtan miran život lokalnog mangupa ili traganje za nečim boljim i bogatijim u dalekom svetu

opet da se grubo izrazim

A el ne sme da studita? Al bas mora samo i iskljucivo da zavrsi srednju skolu, ili da ide u Australiju?

He bi ga. Tesko je tu dati dobar savet. Ja sam bio, pa sam se vratio. Nisam morao ni da idem, a nisam morao ni da se vratim.

Ја сам за опцију да оде за време распуста, летњег, туристички, мало се навикне на AУС, види земљу, види и како му се свиђа тај брит-аустралијски, и лепо се проведе и да то буду и његови први утисци. Ситуацију олакшава што он тамо има некога. Постоје наши гимназијалци који су добили неке вукојебине на размени од пар хиљада становника (УСА), тако да је боље да су отишли до Лајковца..
Негде у току гимназије, 3. или 4. година да ОБАВЕЗНО искористи, уколико његови родитељи буду у прилици да финансирају, једну лепу размену и сам,уз конскултације са својима одлучи где ће да студира.

To su nezgodne godine da se dete pusti samo u svet, pa makar i kod rodjaka. Cudi me da majka tako razmislja. Moze da ode u Australiju i posle srednje ili posle faksa.

slazem se sa ovim. mozda zvuci sebicno ali mislim da ne bih tako rano da decu samu pustim u beli svet i da ih ne vidjam. ili bih isla i ja sa njima, ili bih to ostavila za neke malo zrelije godine.

Svasta!
Neka dete zavrsi srednju skolu gde zeli, nije mali da ne zna sta mu odgovara i koje okolnosti su mu najpogodnije da da svoj maksimum, posle srednje skole neka studira ako bude zeleo. Ko jos detetu od petnaest godina kao zna buducnost, srednja skola pa sigurica posao???
Mozda bude srednja skola pa postdiplomski pa odlazak u inostranstvo pa...

Da je moje dete insistirala bih da ne ide tako daleko sa petnaest godina, cak ni u blizini negde me ne bi obradovao odlazak u tim osetljivim godinama puberteta, a posle srednje prihvatam svaku odluku bez mesanja.

jako zavisi od toga kakvo je dete i koliko on to zeli kao i od odnosa u familiji.....to je dete u vrlo rizicnim godinama, daleko od zrelosti i stabilnosti i bilo bi tesko za obe strane.....ali, ako je to dete koje je odgovorno i uspesno, koje nije previse vezano za roditelje, koje ima jaku zelju da zivi bogatiji zivot kao i da vidi svet, pa zasto da ne...uvek se moze vratiti kuci...

Odmah to u Australiju,kakva crna zrelost i te gluposti. Jedino ako je mali neki teski bandit,neka baraba onda neka ga ostave kuci da ne pravi probleme ljudima tamo,ali ako je dobar klinac zasto da ga ne posalju tamo?
Sad ako ne ode,nece nikad ni otici. Uvek se moze vratiti iz Australije,ali ja bi popizdeo i bio bi ljut na roditelje da primer mogu da me posalju u Nemacku,Australiju,USA a da nece i da su me ostavili ovde u Srbiji da zivim ko slepac i da radim za sicu.

Inostranstvo nije uvek i po svaku cenu bolje od sopstvene drzave .
Pogotovo ne za dete od 15 godina. A ni otac nije nuzno neki patriota u tom kontekstiu kojhi se inputira.( mada je patriotizam sasvim pozitivna stvar apriori) . Mozda je samo normalan covek , koji nije zadojen komunjarskom mrznjom prema spopstvenoj zemlji. Ja moju decu ne bi pustio od sebe pre upsivanja na fakulteet,. Sa 18 godina je sasvim druga stvar. U ostalom i ja sam otiso sa 18, pa sam se posle skolovanja i zivota tamo vratio. No ausrtalija je potpuno druga planeta.

Poslednja izmena:
Problem su nezreli roditelji koji na svoje dupe misle da ne bi brinuli sta se tamo sa njima desava..u usa klinci sa 16 polazu voznju..rade neke lakse poslove..blam ih je sa 18 ako ne zive sami..naravno ima i to svojih mana blud i narkotici ali gde nema..u svakom slucaju sto pre samostalnost lakse idu kroz zivot sto se mene tice i casniji svestraniji ljudi

situacija je ovakva
(pričam naravno iz trećeg lica)
dvoje poznanika imaju sina koji je pred srednjom školom
i sda imaju sledeće opcije, odnosno dileme, odnosno stavove
ima opciju da ode na nekoliko meseci, za početak, u australiju kod familije, kao malo da živi i izvidi situaciju i napokon upiše tamo školu i tamo se školuje i gradi budućnost - što zastupa i podržava keva, a ćale se ne slaže
i ima, opciju da prosto upiše i završi srednju školu u svom mestu, zapusli se u sigurica posao i prosto živi jedan klasičan lokalni život
ugrobo rečeno naravno

e sad javljaju se dva pitanaj

i drugo, po meni bitnije, šta suštinski radi u najboljem interesu detetove sreće - stabilan udoban zacrtan miran život lokalnog mangupa ili traganje za nečim boljim i bogatijim u dalekom svetu

opet da se grubo izrazim
A pita li se to dete nešto?
Roditelji treba da mu predoče sve aspekte eventualne odluke a ono sebi treba da bira put.
Pa kada će mu dozvoliti da odlučuje o sebi?
Da li misle da se postaje zreo preko noći, onoga momenta, dana, sata, minuta... kada se napuni 18 godina.
Tada društvo priznaje i najmanje sposobnima da su postali zreli.
S obzirom na ovakav stav, ti će roditelji izgleda pametovati i odlučivati umesto svoga "nesposobnog" sina i kada bude imao 18 i 30 godina. Sem ako se ne otrgne.

Nije bitno šta je za forumaše bolje, već za njega i njegovu prirodu i odnos prema svetu.
Neko je suviše vezan za roditelje pa ne bi mogao odvajanje da podnese. A neko želi da izađe iz gnezda i upozna svet.
Ne treba ništa na silu. Odlično je da ode i vidi ono što bi ga čekalo u tome svetu i dobro razmisli.
A roditelji treba da ga upoznaju sa životom u ovome svetu ovde i tome koje ga opcije čekaju ovde i kakav život.

Inostranstvo nije uvek i po svaku cenu bolje od sopstvene drzave i to p svaku cenu.
Pogotovo ne za dete od 15 godina. A ni otac nije nuzno neki patriota u tom kontekstiu kojhi se inputira.( mada je patriotizam sasvim pozitivna stvar apriori) . Mozda je samonormalan covek , koji nije zaodojen komunjarskom mrznjom prema spopstvenoj zemlji. Ja moju decu ne bi pustio od seber pre upsivanja na fakulteet,. Sa 18 godina je sasvim druga stvar. U ostalom i ja sam otiso sa 18, pa sam se posle skolovanja i zivota tamo vratio. No ausrtalija je potpuno druga planeta.

A naši umovi su sasvim drugi svetovi.
E ako si ti otišao sa 18 i posle vratio, tako treba i tvoje dete.
Zašto da krči svoju stazu? Neizvesnost tamo vreba.
Ti si išao tim putem, pa neka ide i on(a). Tako treba.

A naši umovi su sasvim drugi svetovi.
E ako si ti otišao sa 18 i posle vratio, tako treba i tvoje dete.
Zašto da krči svoju stazu? Neizvesnost tamo vreba.
Ti si išao tim putem, pa neka ide i on(a). Tako treba.

Pa nije bas uporedivo. Nasu umovi nikakve veze nemaju sa uredjenjenm. Uredjenje na kraju sasvim izvesno utice na umove raznh ljudi. Na razlicite nacine naravno.

Ono sto sam hteo da studiram. u nasoj zemlji nije bilo ni na niti je ta skola bila bog zna- Maja deca zaista ne moraju da se muce ko ja. U koliko oce da studiraju u insostranstu, ja cu im platiti te studije. Moji roditelj u ono vreme meni nisu mogli to da plate. Sto bi se detemucilo , ako ne mora. Da ne pricam da 18 godina nije isto sto i 15. Al opet, dete tamo ima rodjake.
Moja deca i te kako mogu ako zele da krece sebi put i staze kako znaju i umeju. Samo sto to bas i ne mora da bude neudobno, ko sto je bilo kod mene. Prepustati teret izbora na dete od 15 godina je ipak surovo. Al opet kazem... ima dete rodjake, pa nije samo na ssvetu. Nego , ovde ima dosta nepoznaica. Pre svega, jesu li se oni raspitali kakvo je skolstvo u Australiji. dal ce im dete biti obrazovano il ne , mislim dal ce dobiti sansu da bude obrazovano.Mada neznam dal im je to u opste bitno.

Meni ovaj deo bode oči:
-"ima, opciju da prosto upiše i završi srednju školu u svom mestu, zapusli se u sigurica posao i prosto živi jedan klasičan lokalni život"
-"stabilan udoban zacrtan miran život lokalnog mangupa"
Zvuči kao da je u pitanju neko ko nema intelektualne sposobnosti i interesovanja za gimnaziju i studije. Mota se okolo, gluvari, pije, puši i pušta mozak na otavu.
E sad ako je tako, onda sve ove priče o odlasku na postdiplomske ne piju vodu.

Meni ovaj deo bode oči:
-"ima, opciju da prosto upiše i završi srednju školu u svom mestu, zapusli se u sigurica posao i prosto živi jedan klasičan lokalni život"
-"stabilan udoban zacrtan miran život lokalnog mangupa"
Zvuči kao da je u pitanju neko ko nema intelektualne sposobnosti i interesovanja za gimnaziju i studije. Mota se okolo, gluvari, pije, puši i pušta mozak na otavu.
E sad ako je tako, onda sve ove priče o odlasku na postdiplomske ne piju vodu.

Kave p'ost-diplomske . Pa decko ikma 15 godina.

Svi roditelji žele najbolje za svoje dete. Kao stariji i iskusniji znaju koliko problema i nevolja može da snađe čoveka na putu sazrevanja i mnogima od njih, izgleda "bolje vrabac u ruci nego golub na grani".
Ali, zaboravljaju šta je pravi roditeljski zadatak: da podrže dete na njegovom razvojnom putu - a ne da mu zacrtaju trasu ne pitajući se šta je to što njemu odgovara.
Ne možemo zaštititi dete od života. I ne treba; što ga duže držimo pdalje od problema, činimo ga slabijim i manje sposobnim da ih rešava. Oštećujemo ga sprečavajući ga da stekne iskustva.

Po meni je vrlo dobra stvar što dečko tamo ima nekog poznatog i ne ide grlom u jagode. Tako su manje šanse da nešto pođe neželjenim putem.

U suštini, Momak, ako je punoletan, i ne mora nikog da pita. Jedino što mu treba novac, pa to ne ide baš tako.

A supružnici neka usklađuju svoje ideje o svom trošku, a ne preko detetovih leđa.

Prepustati teret izbora na dete od 15 godina je ipak surovo. Al opet kazem... ima dete rodjake, pa nije samo na ssvetu. Nego , ovde ima dosta nepoznaica. Pre svega, jesu li se oni raspitali kakvo je skolstvo u Australiji. dal ce im dete biti obrazovano il ne , mislim dal ce dobiti sansu da bude obrazovano.Mada neznam dal im je to u opste bitno.

Pa nije da nisi sroz u pravu. Tačno je da teret izbora ne treba da padne samo na dete. Tačno je i ovo za školstvo da treba proveriti.
Ali u uvodnom postu se nigde ne pominje mišljenje deteta. Pitam se da li je to dete retardirano ili tako roditelji nastupaju prama njemu?
Očigledno je da 18 i 15 godina nije isto. 18 je veće od 15. Ali ako nema nikakve zrelosti sa 15, neće je imati ni za 3 godine. Ne postaje se zreo preko noći. Pa ni sa 50 čovek nije sasvim zreo. A na kraju umre nezreo. Pa njegovi će roditelji celoga života da budu zreliji od njega. Hoće li ceo život da mu sole pamet. Kad je vreme da počnu da ga pitaju za njegovo mišljenje o sopstvenom životu? Ne ulazim u to šta će na kraju roditelji da odluče, jer bi oni trebalo bolje da poznaju svoje dete.

Pa stvar je u tome sto dete nije punoletno, tek treba da krene u srednju skolu.

U srednju? Uh... Nisam pažljivo čitala... :zstidljivko:

Tja.... Nije dobro staranje o maloletnom detetu prepustiti nekom drugom. Ne spominje se da li su ti ljudi spremni na takvu odgovornost, ali to i nije tema..
Zaista, šta nedostaje ideji da se detetu pruži prilika da bolje upozna situaciju koja ga tamo čeka i čemu žurba?

Meni smeta ta neka crno-bela slika u kojoj je ili najbolje kod kuće, ili bolje svugde sem ovde. Ne znamo ništa o detetovim sklonostima, diskusija ne može potrajati, zbog nedostatka podataka: Koje su želje i sposobnosti deteta?
Kakav je tamo školski sistem? Koju bi tačno profesiju on tamo stekao?

A pita li se to dete nešto?
Roditelji treba da mu predoče sve aspekte eventualne odluke a ono sebi treba da bira put.
Pa kada će mu dozvoliti da odlučuje o sebi?
Da li misle da se postaje zreo preko noći, onoga momenta, dana, sata, minuta... kada se napuni 18 godina.
Tada društvo priznaje i najmanje sposobnima da su postali zreli.
S obzirom na ovakav stav, ti će roditelji izgleda pametovati i odlučivati umesto svoga "nesposobnog" sina i kada bude imao 18 i 30 godina. Sem ako se ne otrgne.

Nije bitno šta je za forumaše bolje, već za njega i njegovu prirodu i odnos prema svetu.
Neko je suviše vezan za roditelje pa ne bi mogao odvajanje da podnese. A neko želi da izađe iz gnezda i upozna svet.
Ne treba ništa na silu. Odlično je da ode i vidi ono što bi ga čekalo u tome svetu i dobro razmisli.
A roditelji treba da ga upoznaju sa životom u ovome svetu ovde i tome koje ga opcije čekaju ovde i kakav život.

Pa nije da nisi sroz u pravu. Tačno je da teret izbora ne treba da padne samo na dete. Tačno je i ovo za školstvo da treba proveriti.
Ali u uvodnom postu se nigde ne pominje mišljenje deteta. Pitam se da li je to dete retardirano ili tako roditelji nastupaju prama njemu?
Očigledno je da 18 i 15 godina nije isto. 18 je veće od 15. Ali ako nema nikakve zrelosti sa 15, neće je imati ni za 3 godine. Ne postaje se zreo preko noći. Pa ni sa 50 čovek nije sasvim zreo. A na kraju umre nezreo. Pa njegovi će roditelji celoga života da budu zreliji od njega. Hoće li ceo život da mu sole pamet. Kad je vreme da počnu da ga pitaju za njegovo mišljenje o sopstvenom životu? Ne ulazim u to šta će na kraju roditelji da odluče, jer bi oni trebalo bolje da poznaju svoje dete.

I meni je to prvo palo u oci: pita li iko to dete sta zeli?!
Moja cerka i pored velikog izbora zemalja gde je mogla da ode i studira - nije zelala. Odlazila je samo turisticki i svaki put zelela da se vrati kuci. Ono sto bih ja zelela je da ode bar posle fakulteta na malo duze zbog sebe, ali kao i do sada ne donosim odluke takvog tipa umesto svoje dece.

Po meni,ova tema namece laznu dilemu koja se bazira na uverenje da je odlazak u "beli" svet propracen garancijom za uspeh u zivotu.Ali zato steta je vec ucinjena detetu od strane njegovih roditelja. Sta i da oni sada odluce dete ce imati dobar alibi za svoj eventualni neuspeh osim ako nije neki jak karakter koji ume da jasno i glasno kaze sta zeli i "presece".
Na ovim prostorima ne nedostaju kvalitetne skole.Manjka poverenje u njih, a neke licne nesposobnosti se pravdaju losim obrazovnim sistemom.Ako je bas taj sistem obrazovanja los, zasto su onda nasi ljudi koji su prosli kroz taj sistem,tako cenjeni i trazeni u svetu!?

Po meni,ova tema namece laznu dilemu koja se bazira na uverenje da je odlazak u "beli" svet propracen garancijom za uspeh u zivotu.Ali zato steta je vec ucinjena detetu od strane njegovih roditelja. Sta i da oni sada odluce dete ce imati dobar alibi za svoj eventualni neuspeh osim ako nije neki jak karakter koji ume da jasno i glasno kaze sta zeli i "presece".
Na ovim prostorima ne nedostaju kvalitetne skole.Manjka poverenje u njih, a neke licne nesposobnosti se pravdaju losim obrazovnim sistemom.Ako je bas taj sistem obrazovanja los, zasto su onda nasi ljudi koji su prosli kroz taj sistem,tako cenjeni i trazeni u svetu!?

Pa to ti kazem... I jos pazi ovo gore. Ako je dobar decko , odma u Australiju, Ako je sljam nek ostane ovde. To automtski zn aci, ko je ovde taj je sljam, A i vasa deca, ako su ovde , ona su sljam , jer da nesto vrede, otisla bi odavde.
Super taktika., Alal vera. Bas po merilima kvazi -urbanog sebicluka i satro-intelektualnog kukavicluka. Jugosliveni ce nam hebati nanu. Nikad se Srbija nece podici, dok se tog sljama i gloopaka ne oslobodimo.

Poslednja izmena:

Back