Roditelji me ogranicavaju

LastGentleman

Primećen član
Poruka
911
Idem u srednju skolu i posle nje planiram da se prijavim za profesionalnu vojsku,
pricao sam sa roditeljima o tome i nikako nece da prihvate to kao opasno je suvise
ja stvarno ne razumem uvek kad pokrenem tu temu vicu na mene sta je lose u tome sluziti svojoj zemlji ??
Sta da im kazem ??

..kad daju razloge protiv, kazi im da cesh razmisliti o tome shto su rekli i - razmisli..
..nemoj da se ubedjujesh sa njima, jednostavno kazi "ok, razmislicu"..
..kad dodje vreme za prijavljivanje, ako si siguran da je to - to, kazi im da si punoletan i da si dobro razmislio i prijavi se.. :)

..nema tu mnogo mudrosti, ako si spreman da preuzmesh odgovornost za svoje postupke.. :)

И ја мислим ако желиш војску, да упишеш Војну академију, на крају добијаш диплому још једног факутлета да ли Електро-техничког или Машинског у зависности од смера и добијаш диплому са Војне академије. Не знам баш колико ти је паметно да идеш у професионалну војску, распитај се мало. Нећеш служити својој домовини, него ратним профитерима, крминалцима што се на крају крајева како год окренеш опет обија овом народу о главу а ти жртвујеш живот и живиш у некој илузији.

Sta da im kazem ??

Najbolje ništa. Moraš ostati dosledan i nepoklebljiv u stvarima , koje se tiču tebe na taj način. Samo tako će naučiti da te poštuju. kao odraslog , nisi ti tu da bi njima bilo sve potaman, nego da se afirmišeš na svoj način. Ako im dozvoliš, da te emocionalnim ucenama osujećuju, to nikako neće biti dobro za tebe dugoročno.

Poslednja izmena:
И ја мислим ако желиш војску, да упишеш Војну академију, на крају добијаш диплому још једног факутлета да ли Електро-техничког или Машинског у зависности од смера и добијаш диплому са Војне академије. Не знам баш колико ти је паметно да идеш у професионалну војску, распитај се мало. Нећеш служити својој домовини, него ратним профитерима, крминалцима што се на крају крајева како год окренеш опет обија овом народу о главу а ти жртвујеш живот и живиш у некој илузији.

Ovo ti je pametan odgovor

Lepo je to što imaš neke planove, želje i ambicije, to je za pohvalu.
Mada, i roditelji su ti donekle u pravu i potpuno ih razumem što se protive.
I možda ti je stvarno bolja varijanta Vojna akademija.
Razmisli dobro, raspitaj se, s roditeljima nemoj da se ubedjuješ oko toga jer ćeš im teško promeniti mišljenje.
Kada dodje vreme za to, ako je to ono što stvarno želiš, onda samo napred i budi istrajan u tome.

I
ja stvarno ne razumem uvek kad pokrenem tu temu vicu na mene sta je lose u tome sluziti svojoj zemlji ??
Sta da im kazem ??

није лоше служити својој земљи, већ је лоше погинути (макар и за своју земљу---то са родитељске тачке гледишта)
шта да им кажеш---па шта знам, ебига....размисли

bas lepo sto imas planove i ambicije. da sma ti ja roditelj i ja bih te ogranicavala. razmisli ti jos jednom o svemu tome, mlad si i zivot je pred tobom. nije to kao na reklami. dobro, dobro, dobro razmisli sta zelis da radis. znaci ne o visim ciljevima, da sluzis svojoj zemlji,,,,to ne postoji, na zalost....vec o tome kako zelis da ti svaki dan zivota prolazi....jer tvoj posao je svaki dan tvog zivota...

Mda, najbolje da pita mamu i tatu, to je garancija za sreću u životu.:roll:

Imaš ti još vremena dok ne završiš školu, a kad dođe vreme, sedneš sa roditeljima, izneseš im svoje planove i to je to.
Verovatno oni imaju određeno u glavi šta žele za tebe i ako ne uradiš po njihovom šta god drugo da uradiš neće valjati.
A tvoj je život u pitanju i treba sebe da slušaš.
Posle ako shvatiš da si se zeznuo niko drugi ti neće biti kriv i nećeš moći da svaljuješ krivicu na roditelje.
Osim toga, fakultet uvek možeš završiti. Nigde ne piše da ga moraš upisati sa 19 godina. Ništa u životu nije konačno i zauvek.

Ни ја не бих био као родитељ одушевљен.
Нисам био одушевљен ни избором својих другара да иду у специјалце, било који позив везан за војску.
Осим нашег најмађег брата који је сада друга година факса и школује се за војног лекара. Одличан систем школовања, све предности које има служба, све за џ, надокнада ако ниси добар студент, а опет довољно различито да се не буде милитарац у једном затвореном, хијерахијском систему, у оваквој држави....велики је бр. разлога за против.
Оно што желиш да будеш, ако будеш био добар ђак и довољно се трудио - бићеш, без обзира на мишљење родитеља у вези са тим. Имаш још времена да размислиш, а можда ти је то и судбина у крајњој линији.

...hehe...ja sam ko klinka htela da upisem skolu za oficirke...tada tek otvorena prva klasa u Skopju...i tata, tenkista, kaze meni: Prvo ubijem tebe, pa sebe... :D Sad mi je to smesno, a tad sam bila ljuta ko puska na njega. Ali, ipak mislim da je bio u pravu...u vojsci se jako tesko napreduje....moras da trpis svakakve iskompleksirane tipove, da ti naredjuju i svoje komplekse lece na sebi...ako to zarko zelis i ja bih rekla da upises Akademiju...tada mozes da postanes neko i nesto...a ovako ces biti obicni ugnjetavani vojnicic... ali, opet, sam treba da doneses tu odluku, sto neko rece, ako zabrljas da zabrljas sam, ili, jos bolje, ako uspes da bude tvojom zaslugom... ;)

...hehe...ja sam ko klinka htela da upisem skolu za oficirke...tada tek otvorena prva klasa u Skopju...i tata, tenkista, kaze meni: Prvo ubijem tebe, pa sebe... :D Sad mi je to smesno, a tad sam bila ljuta ko puska na njega. Ali, ipak mislim da je bio u pravu...u vojsci se jako tesko napreduje....moras da trpis svakakve iskompleksirane tipove, da ti naredjuju i svoje komplekse lece na sebi...ako to zarko zelis i ja bih rekla da upises Akademiju...tada mozes da postanes neko i nesto...a ovako ces biti obicni ugnjetavani vojnicic... ali, opet, sam treba da doneses tu odluku, sto neko rece, ako zabrljas da zabrljas sam, ili, jos bolje, ako uspes da bude tvojom zaslugom... ;)

svako zanimanje je dobro ako si dobar u njemu. I uzivas u tome.

E pa sad, nikako ne poslušati roditelje je ipak pretežak izraz.
Roditelji jesu pametniji od jednog tinejdžera, ali opet, nisu ni oni svemogući, pogotovo što mnogi ljudi u životu ispunjavaju roditeljske neostvarene snove, a to je totalno pogrešno.

roditelji su cesto gluplji od jednog tinejdzera i manje razumeju svet u kome se nalzaze. Kazem cesto ne uvek

E pa sad, nikako ne poslušati roditelje je ipak pretežak izraz.
Roditelji jesu pametniji od jednog tinejdžera, ali opet, nisu ni oni svemogući, pogotovo što mnogi ljudi u životu ispunjavaju roditeljske neostvarene snove, a to je totalno pogrešno.
roditelji samo misle na sigurnost i penziju..sto i nije lose u jednu ruku ali su takva vremena da nista nije sigurno i samo treba ziveti za trenutak..jer vec sutra neko dodje preko veze i koliko god bio strucan otpada..ovako se bar treba usavrsavati za nesto sto voli ako izostane novac ostace zadovoljan sobom..ja recimo nisam bio spreman za vojsku kad sam isao a sad bih rado opet otisao..tako da treba slusati sebe jer kapiram da nije svako strucan za ono sto zavrsi..vecina nije

Back