Roditelji danas mnogo mekši, razmažene dece sve više

KIk boks nije za decu, ali ti kako hoces! Puno udaraca u glavu, koji su neizostavni deo treninga ne mogu prijati mladom mozgu koji treba da se razvija. Inace, dugo godina sam trenirao kik boks, pa znam i o cemu pricam. Deda stric mi se bavio ozbiljno boksom dobar deo svoje mladosti, u starosti se tresao od Parkinsa najstrasnije.
Karate je odlicna stvar za mlade ljude, kako za samo fizicko tako i za psihicko zdravlje, a naravno i samo znanje samoodbrane ne moze da skodi. Mene su moji upisali kada sam krenuo u osnovnu skolu, i ja tako nameravam sa svojom decom.

Da se malo vratim na temu vaspitanja, parafraziram, razmazenu decu ce drustvo brzo vratiti u realnost, a nedostatak roditeljske ljubavi ni jedno drustvo ne moze da nadoknadi.
Ja se apsolutno ne bojim da cu previse voleti svoju decu i to im jasno davati do znanja. Problematicna omladina na koju se svi nesto zale, nisu deca koja su previse mazena, vec ona koja su premalo paznje i ljubavi dobijala.

Slažem se sa svim što si napisao, mada smatram da postoji veeelika razlika između dece kojoj manjka ljubav i one kojima manjka disciplina. Dopuštanje četvorogidišnjaku da sam odluči da li će ili neće pristati na vađenje krvi (pod pretnjom dečije dreke i histerije) po meni nije čin roditeljske ljubavi i maženja.
Deci svakodnevno govorim da ih volim, koliko su mi dragoceni i koliko smo srećni što su tu, ali to ne znači da ne postoje granice niti da ne očekujem da se te granice poštuju. I da, ni meni nije prijatno da ih sankcionišem, ali verujem da je i to deo roditeljstva.

[

Ne mora, samo što fizičko kažnjavanje i zlostavljanje nisu sinonimi, kao što se zlonamerno previđa.

Upravo tako, jedno je ako djete koje 10 puta upozoris da nesto ne sme jer ce se povrediti udaris po rukici ili guzi a drugo je ako ga ubijes od batina prosto jer ti se moze,zato sto ti je los dan.
Neka djeca su poslusna i ako im kazes da nesto ne smeju ona to postuju, neka su svojeglava i ne zele da poslusaju pa je bolje i da dobiju po guzi nego da npr.uhvate za vrelu grijalicu i zavrse sa opekotinama.

Jao, man'te me tih "batina je iz raja izasla" fazona. Ok nekad po guzi preko pelene, ali da se vaspitava prutom, pa ja mislim da toga nema vec decenijama kod nas. Toga nije toliko bilo ni 80tih, kada sam ja bila dete, tj. i tada batinanje dece nije bilo svakodnevna stvar u mnogim porodicama. Pa opet deca nisu bila "nenormalna" niti se popustalo uvek. Mislim da nije ovde rec o batinama, stavise, batine cesto mogu dete da navedu samo na to da krene da se inati i da bude u fazonu - samo da ja izbegnem batine, a ono sta radim kada cale ne vidi, nikom nista. Mislim da je za disciplinu mnogo vaznije da dete razume razliku izmedju dobrog i loseg, i onoga sto se sme i onoga sto se ne sme. Nije fora zalepiti samar, nego da dete shvati zasto se nesto radi ili ne radi.

Danas je takav haos i rasulo da se ne zna ni ko pije ni ko placa, nikakvih pravila vise nema, pa roditelji uopste u tom pravcu ni ne vaspitavaju decu. A da ne pomenemo da se potpuno izgubila ideja svakog autoriteta. "Ne sme tebi, sine, niko nista da kaze, samo neka ta baba/uticeljica/profesorka PROBA nesto da ti kaze, samo ti meni reci da joj j.ebem sve po spisku".

Vido bi ja te dilbere kako rechima ubedjuju klipančitja od 5 godinica, koji prilazi štekeru sa dugačkim šrafom za drva u svojoj ruci, da to ne sme raditi i da je to opasno.

Danas se vise deca ne smeju kaznjavati fizicki...:nono3:

Sve im se mora lepo objasniti.

Ako istuces kaisom dete od 7 godina, moze da te prijavi policiji pa da ides u zatvor zbog maltretiranja.

Aha hoce to ali malo sutra.

Ma roditelji su katastrofa, cast izuzecima, umesto da stvore deci neke radne navike, disciplinuju ih njih ili bas briga, ili su u fazonu "tako je sine, ljubi te tata".
Ne mozes ni gvozdenom pesnicom da ih vaspitavas, jer onda cim im das malo slobode bice verovatno ko pusteni sa lanca, ali pravila, tj. autoritet mora da se zna.
A vidjao sam te popustljive roditelje koji su deci vise kao drugari pa sad su ta deca, momci od 20+ u fazonu "ma pusi ga cale", dok cale lupa glavu i ne zna sta da radi sa njim.

I ne mislim samo ono, sredi igracke, zavrsi domaci, nego pravi fizicki rad, kod babe i kod dete na selo, ili bilo kakav fizicki rad koji zahteva sat i kusur vremena u nekom duzem vremenskom intervalu.

Ti bi to sve na njivu, a? :cool:

Ma, salim se, ali kapiram sta pricas. Mislim da decu ne treba tuci, pogotovo kada su u uzrastu da mogu da razumeju (zasto, recimo, ne treba ruka u steker). Pre toga malo lupnes po ruci dete ili preko pelena mislim da nije problem.

Roditelji grese ne samo sto deci sve dozvoljavaju nego sto decu uce da su vladari svemira. "Ne sme on tebi tako" (on = profesor), "Samo ti meni reci ako te neko uznemirava", "Samo neka se usudi neko da ti nesto kaze, odmah meni javi je.bacu mu sve po spisku", itd. To je ono sto upropasti decu, a ne cinjenica da ih ne mlatis svaki dan.

Ti bi to sve na njivu, a? :cool:

Ma, salim se, ali kapiram sta pricas. Mislim da decu ne treba tuci, pogotovo kada su u uzrastu da mogu da razumeju (zasto, recimo, ne treba ruka u steker). Pre toga malo lupnes po ruci dete ili preko pelena mislim da nije problem.

Roditelji grese ne samo sto deci sve dozvoljavaju nego sto decu uce da su vladari svemira. "Ne sme on tebi tako" (on = profesor), "Samo ti meni reci ako te neko uznemirava", "Samo neka se usudi neko da ti nesto kaze, odmah meni javi je.bacu mu sve po spisku", itd. To je ono sto upropasti decu, a ne cinjenica da ih ne mlatis svaki dan.

Red, rad i disciplina prave coveka, normalno to ne znaci sada neki Staljinizam (mada tako zvuci kada kazem :D) ili sta ti ja znam da dete ne moze da dise, jer ce razviti prezir prema tom autoritetu jednog dana.

Sto se fizickog kaznjavanja tice, sljap po guzi ili po ruci mislim da nije katastrofalan, ali ne ono "tisina bre, gledam TV majku ti bozju" *sljap po dupetu* vec ako dete je toliko nemirno da ne postoji drugi nacin da ga umiris.
Ono dva dlana, preventivno, kais da radi i sl. je preterivanje. Opet, pricam napamet jer nemam dece i ne znam kako cu se ponasati kada ih bude imao, ali mislim da necu imati srca da ih sljapnem po guzi, ne znam.

Secam se srednjoskolskih dana, i bas takve situacije "a sto vi moje dete maltretirate, a sto ste mu dali jedinicu" a momak je bio toliki tupson i lencuga, ali eto, mama i tata navikli da daju vetar u ledja cim malo zaskripi, a zaboravljaju da je skola i vaspitna ustanova i da pojedinac mora da nauci da postuje autoritet i da mu se povinuje, a ako kod kuce nema autoritet, tesko da ce sutradan i u skoli i dalje postovati autoritet.

Secam se neko je pisao na forumu o tome kako ga je cale terao da ide neki vocnjak da kopa, a momak se vratio sa pijanke ujutro, i psovao je vocnjak, mrzeo ga iz dna duse, ali upravo je taj rad, obaveza od njega nacinila coveka.

Red, rad i disciplina prave coveka, normalno to ne znaci sada neki Staljinizam (mada tako zvuci kada kazem :D) ili sta ti ja znam da dete ne moze da dise, jer ce razviti prezir prema tom autoritetu jednog dana.

Sto se fizickog kaznjavanja tice, sljap po guzi ili po ruci mislim da nije katastrofalan, ali ne ono "tisina bre, gledam TV majku ti bozju" *sljap po dupetu* vec ako dete je toliko nemirno da ne postoji drugi nacin da ga umiris.
Ono dva dlana, preventivno, kais da radi i sl. je preterivanje. Opet, pricam napamet jer nemam dece i ne znam kako cu se ponasati kada ih bude imao, ali mislim da necu imati srca da ih sljapnem po guzi, ne znam.

Secam se srednjoskolskih dana, i bas takve situacije "a sto vi moje dete maltretirate, a sto ste mu dali jedinicu" a momak je bio toliki tupson i lencuga, ali eto, mama i tata navikli da daju vetar u ledja cim malo zaskripi, a zaboravljaju da je skola i vaspitna ustanova i da pojedinac mora da nauci da postuje autoritet i da mu se povinuje, a ako kod kuce nema autoritet, tesko da ce sutradan i u skoli i dalje postovati autoritet.

Secam se neko je pisao na forumu o tome kako ga je cale terao da ide neki vocnjak da kopa, a momak se vratio sa pijanke ujutro, i psovao je vocnjak, mrzeo ga iz dna duse, ali upravo je taj rad, obaveza od njega nacinila coveka.

Kada ti budeš imao decu verovatnije je da ćeš više pažnje obraćati na ponašanje tuđe dece i da ćeš tada imati više dece u okruženju, pa ćeš imati i konkretne primere za raznovrsno ponašanje i unapred ćeš znati da neke stvari ni u ludilu nećeš dopustiti svom detetu... I onda nije neophodno da ga biješ, zato što se nepoželjno ponašanje mnogo lakše koriguje na samom početku, nego kasnije.

Back