Roditelji danas mnogo mekši, razmažene dece sve više

slobodamedija

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
109
NEKAD SE VASPITAVALO PRUTOM: Roditelji danas mnogo mekši, razmažene dece sve više

Društvo 09:37, 20.10.2014.

Kada bismo braća ili ja nešto zgrešili, znalo se, sami smo išli da donesemo prut kojim će nas mati išibati. Ako bismo doneli suvarak, od kog manje boli, dobili bismo duple batine, pa smo naučili da nema varanja. Ali, to se retko dešavalo, jer majčina se poštovala, bez pogovora. A, bilo je dovoljno da nas otac samo pogleda
srećna porodica, foto shutterstock

BEOGRAD - Roditelji su poslednjih decenija postali mnogo „mekši“ prema deci i strahuju da li ih ona vole. Novi, popustljivi pristup, rezultirao je povećanjem procenta razmaženih mališana.

Kada bismo braća ili ja nešto zgrešili, znalo se, sami smo išli da donesemo prut kojim će nas mati išibati. Ako bi doneli suvarak, od kog manje boli, onda bismo dobili duple batine, pa smo naučili da nema varanja. Ali, to se retko dešavalo, jer majčina se poštovala, bez pogovora. A, bilo je dovoljno da nas otac samo pogleda. I tajac.

Radilo se i u kući i oko kuće

Ovako se Gojko Petrović iz Kragujevca seća detinjstva i načina vaspitavanja u njegovoj porodici pre pola veka, pišu Novosti.
- Kamilicom i rakijom majka Veselinka lečila je sve tegobe i bolesti - veli Gojko. - Posle škole, moralo je svašta da se radi oko kuće i u kući, a kad se sve završi, na ulicu. I ne sećam se da je kao danas neko bdio nad decom bez prestanka.

Čini se da se od Gojkovog detinjstva mnogo toga promenilo u vaspitavanju mališana. Retko ko, kada mališani ne slušaju, „potegne“ babaroge i preti vešticama. Danas se podizanje dece doživljava kao ozbiljan posao i čitaju se knjige na tu temu. Priča se o dečjim pravima, a roditelji su u neprestanom strahu da ne pogreše.

Roditelji ih izdržavaju do četrdesete

- Mnogi roditelji danas strahuju da će nedostatak ljubavi razviti neurozu kod deteta i prestali su da disciplinuju decu verujući da ih tako traumatizuju - kaže psihoterapeut dr Zoran Milivojević. - Posledica je da su roditelji vaspitanje sveli na dokazivanje da vole decu, da su počeli da se plaše da li deca vole njih, i da je nastalo savremeno „popustljivo vaspitanje“.

Kako naš sagovornik kaže, rezultat je generacija dece u kojoj je veliki procenat razmaženih mališana, mladih koji imaju narcisoidne crte ličnosti, koji ne žele da odrastu, da se vežu, a žele da se stalno igraju, da uživaju, budu slobodni... Posledica je da ostaju zavisni od svojih roditelja koji ih izdržavaju i kada uđu u tridesete ili četrdesete godine.

- Nažalost, ideologija dečjih prava je usmerena samo na dete i njegova osećanja, a zanemaruje roditeljska prava i širi kontekst - smatra Milivojević. - Veliki broj dece možete vaspitati bez telesne kazne, ali postoje deca kojoj u nekim situacijama to jednostavno treba, jer ne ide nikako drukčije. I zato roditeljima treba priznati pravo da procene da li i kada treba da telesno kazne decu. Država ne sme da se meša u odnos roditelja i deteta, naročito danas kada znamo da ne postoji „ispravan“ način vaspitanja dece.

Epidemija nemoćnih roditelja

Istraživanja su pokazala, smatra naš sagovornik, da je u zemljama u kojima se roditelji „pritiskaju“ da budu „mekani“, nastala epidemija „nemoćnih roditelja“ i njihovog produkta „razmaženo dete“.
- Kako se menja društvo, tako se menjaju i načini vaspitanja - nastavlja Zoran Milivojević. - Međutim, ova promena često nije u dobrom pravcu, a kada se u vaspitanju pogreši, tada to dete, kada odraste, često postaje nesrećna odrasla osoba. Zato smatram da je vaspitanje dece jedno od najvažnijih društvenih pitanja, iako ga mi tako ne tretiramo.

Vojvođansko vaspitanje

Vojvodini je postojalo ono što se nazivalo „nemačko vaspitanje“, a za koje je bilo karakteristično da deca bivaju disciplinovana, a da im se ne pružaju dokazi da su voljena - kaže Zoran Milivojević. - Ovakva deca su bila veoma vredna, jer su se plašila da će ih se roditelji odreći, ali su imala veoma nisku sliku o sebi. Smatrala su da ne vrede dovoljno i da moraju da daju veliki doprinos društvu kako bi zaslužila da budu prihvaćena i voljena. Tako dobijamo odrasle koji su produktivni, ali duboko nezadovoljni sobom bez obzira na to koliko su uspešni. Zato je u Vojvodini i tako visok procenat samoubistava i depresije.

Ljudi se u osnovi dele na one koji su bili zadovoljni načinom na koji su ih njihovi roditelji vaspitali i na one koji su bili nezadovoljni.
- Oni koji su zadovoljni i roditeljima i time kakvi su postali, ponavljaju isti takav način vaspitanja sa svojom decom. To možemo nazvati tradicionalno vaspitanje - kaže dr Milivojević. - Ono nikada nije potpuno istovetno ponavljanje, uvek je malo drugačije, ali glavne stvari kao što su način pokazivanja ljubavi i disciplinovanje se ponavljaju.

Majke za ljubav, očevi za disciplinu

Kako nas sagovornik kaže, ranijih decenija u Vojvodini je pribegavano strogom i vaspitavanju bez mnogo emocija. U drugim delovima Srbije vladalo je prilično uravnoteženo „davanje“ ljubavi i discipline. Za ljubav su uglavnom bile zadužene majke, a za disciplinu, naravno, očevi.
- Taj pristup deci nije ni tako loš, kako se danas smatra - ocenjuje Milivojević. - Ljudi jednostavno čitaju knjige stranih autora o vaspitanju u kojima oni kritikuju ono vaspitanje koje je bilo u njihovim zemljama.
Svi stručnjaci se slažu da je zadatak dobrog roditelja da pripremi dete za samostalan život u ljudskom društvu. Da detetu dozvoli da odraste i da se odvoji.

- Za to je potrebno detetu pružati ljubav i disciplinu - tvrdi dr Milivojević. - Ljubav zato što ona šalje poruku detetu da je vredno, tako da nastaje ljubav prema sebi, prihvatanje samog sebe, samopoštovanje, samopouzdanje. Disciplinu, kako bi dete naučilo da ne postoje prijatne aktivnosti koje su štetne i one koje su neprijatne a veoma korisne. Takvo dete će imati radne i druge navike i imati samodisciplinu koja je tako potrebna za uspeh i zadovoljstvo u životu.

Ni izvini, ni hvala

Skorašnje istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su današnji mališani u toj zemlji mnogo manje skloni lepim manirima. Na primer, svega 54 odsto dece sedi tokom ručka za stolom sa svojim roditeljima, dok je čak 92 odsto baka u detinjstvu tokom obroka sedelo za stolom, a 87 odsto je tako odgajalo i svoju decu. Mnogo manje dece govori „izvinite“ i „hvala“, a to je delo lenjih roditelja, smatraju britanske bake. One veruju da se dobrim manirima deca mogu naučiti samo primerom.

(Večernje novosti)

http://www.kurir-info.rs/vesti/drus...-meksi-razmazene-dece-sve-vise-clanak-1593460

Slazem se uglavnom sa dr Milivojevicem, ali mi je jedna stvar cesto nejasna u ovakvim testovima gde se "pljuju" danasnji roditelji, a to je konstatacija kako danasnji roditelji suvise maze svoju decu i da onda takva deca sa svojih 30 ili cak 40 godina nisu sposobna da se snadju u drustvu!
Ne razumem! Kako to danasnji roditelji, a deca 30- 40 godina? To znaci da njih nisu dobro vaspitali njihovi roditelji pre 30 godina, a to nisu roditelji kojima je branjeno da fizicki kaznjavaju svoju decu...
Sto ce reci, trend "suvise mazenja" dece u Srbiji je prisutan u poslednjih mozda desetak godina maksimalno, odnosno ne znamo da li je ta zaista toliko lose kao sto se cesto pise i da ce ta deca zaista biti losa kao sto se prognozira!
Ranije su ljudi na ovim prostorima bas "super" vaspitani, pa smo opet imali gradjanski rat gde su te iste generacije ucestvovale, i mnogi od njih su radili neke vrlo cudne stvari....
Od kad postoji civilizacija, starije generacije misle kako ce svet propasti sa novim generacijama, koje nista ne valjaju.... ali svet se i dalje okrece.

Jesmo, postali smo gadni ko lopovi. Nervozni i umorni roditelji, a deca besna i živahna. Nema tu mnogo sretje chuck ni sa sheebom. Samo da uznesh i mlatish po detetu pet dana, a shesti se umorish, vetj si napravijo ozbiljan problem.

Niko ne ljubi i ne nosa dyetzoo, a svako bi da gi detza slushu.

Sve u svemu, gadno smo se zayebali sa vremenom i prostorom u kojem mislimo da mozhemo podizat dyetzoo.

"Кад су стоногу питали како васпитава децу, тек онда је схватила да ништа не зна"
--или тако некако.
Мислим да су родитељима претерано одузета нека права,
тј,имам утисак да родитељи заплашени тзв дечијим правима...

Majke za ljubav, očevi za disciplinu

Или отац ко колац :D :mrgreen:

Vido bi ja te dilbere kako rechima ubedjuju klipančitja od 5 godinica, koji prilazi štekeru sa dugačkim šrafom za drva u svojoj ruci, da to ne sme raditi i da je to opasno.

Danas se vise deca ne smeju kaznjavati fizicki...:nono3:

Sve im se mora lepo objasniti.

Ako istuces kaisom dete od 7 godina, moze da te prijavi policiji pa da ides u zatvor zbog maltretiranja.

kada ljudi koji danas imaju recimo 60 - 70 godina pricaju sta su radili i kako su se zabavljali kada su bili deca, cesto ostanem nema. kada bi neko dete danas se slicno ponasalo, roditelje bi istog trenutka proglasili ludim...
odakle svako malo ovako pljuvanje po svemu i svacemu?
odakle uvek prica da su danasnja deca nevaljala? da je sve novo naopako?
neki ljudi stvarno nemaju nikakvog posla!

Ja nisam nesto za batinjanje dece, osim ako ne naprave neko veliko sranje, podjednako se dete zaplasi kada vices na njega.
I vidjam takve mlade roditelje, sve detetu daju da radi kako zeli, a dete 3-4 godine, i nema, ako on nece da jede, oni ga mole, ako on nece da ide, oni ga cekaju, uzas.

Nego lepo, red, rad i neka disciplina, viknuti kad treba, kazniti, pa neka place, bolje da place ono sada dok je malo nego ti kasnije kao roditelj kad odraste.
I nije to maltretiranje, jednostavno detetu postavis granice dok je malo da sutradan ono sebi postavi granice.

Znam tako primer jednog momka, kad je bio mali 12+ god cale se sa njim zezao onako sve drugarski, popustljivo na foru "ih bre mali, sto ne hebes nesto, uzmi zapali pljugu, sta si tu ko neka zenica, udri jedno pivo".
Prodjose tako jedno 10 godina, sad ga otac moli da ne pije dok vozi, da mu ne uzima kola i sl.
Radne navike nula, disciplina nula, postovanje autoriteta nula, spava do 3 popodne, o poslu ni ne razmislja.

Treba detetu pokazati i ljubav kada nesto dobro uradi, reci "odlicno", jer ako su roditelji uvek "sto to nisi tako, sto nisi bolje, nema nista od tebe" to mozda motivise dete da se dokaze kao dobro, ali retko kada izgradi pravo samopouzdanje.

Ne mislim da su deca losa vec da su roditelji postali nezainteresovani, sebicni, prezauzeti...
Koje vreme poredite sa danasnjim???
Pre 30 godina vasi i moji roditelji su imali stabilan posao, otkaz, kredit, racuni, politika, svetska ekonomska i ostala sr...nisu bili tema.
Danas kada je sve tema najmanje je vremena ostalo za decu.
I vecini je problem sto se suoci za 5-6 godina sa detetom koje je "neposlusni antihrist", u 7 je "razmazeno deriste sa manjkom koncentracije"...
Dete se vaspitava od prvog dana kada dodje na svet!
Ne vaspitava se batinama vec pricom i jaaaaako mnogo vremena mu se mora posvetiti da bi izraslo u normalno bice.
Ne mislim da sam savrsena majka, ali makar znam da sam dala sve od sebe.
Trudim se da svaki minut posvetim detetu i muzu da bas nikog i nista ne zapostavim.
Ali zato, nema kafenisanja i blejanja, nisam upucena u traceve i ostale nebuloze iz okruzenja...a ipak, ne zalim se na svoj drustveni zivot :) povremeno (nekad i par puta mesecno), kada vreme dozvoli provod sa ljudima koje volimo je fantastican i nezaboravan...(deca u nama prorade i polude)
Za razliku od velike vecine, satima sam ucila sina radnim navikama, provodila sate, dane...godine uceci ga kako se uci.
Nisam imala zivot, ali sam postigla svoj cilj.
Neca sada ima 11 godina, odlican je ucenik (ali zaista odlican...svaka ocena ozbiljno zasluzena i opravdana), dete koje je samosvesno, odgovorno, razumno, smekerica (ne podnosim tunjavu i nesposobnu decu), uklapa se lako u svako drustvo ali (bar koliko je u njegovoj moci da shvati) ne podleze negativnim uticajima.
Inace, radim do 15.30, a do pre par meseci do 16,30 (da ne bude zabune da imam svo vreme ovog sveta na raspolaganju), dodjem kuci i sednem da radim sa detetom (sada je 5 razred)...ispratim svaku lekciju, preslisam ga, objasnim nepoznato...posto su nam skole skart, zavrsim rucak i ostale gluposti i u 1h sam mrtva kokoska...
Suprug je cesto na putu, posao mu je bez normalnog radnog vremena i u kuci je autoritativni zabavljac, ne bije ali kada je potrebno umesa se i OBJASNI :)
Zati i tvrdim da decu ne treba tuci ali im se treba maksimalno posvetiti! Deca su odraz nas samih, odraz nasih gresaka i atmosfere, ljubavi, postovanja i posvecenosti u porodici.
Na zalost, vecina roditelja "nema vremena", snage, nerava da se bavi ovim malim bicima...
I daaaa...samo da se ogradim na vreme, isto bih se ponasala i petoro da imam (troje mi je bio san), ali sticaj visestrukih nesrecnih okolnosti je doveo do toga da za sada imam samo jedno dete ...ali... nada umire poslednja :)
I tatice iz prethodnih postova koje opravdavaju i raspolozene su za batinjanje, volite mame koje su vam rodile decu, posvetite im svu paznju, mazite se i druzite sa svojim klincima i sve ce biti pod kontrolom :ok:
pozzz

Ne mislim da su deca losa vec da su roditelji postali nezainteresovani, sebicni, prezauzeti...

Za razliku od velike vecine, satima sam ucila sina radnim navikama, provodila sate, dane...godine uceci ga kako se uci.
Nisam imala zivot, ali sam postigla svoj cilj.
Neca sada ima 11 godina, odlican je ucenik (ali zaista odlican...svaka ocena ozbiljno zasluzena i opravdana), dete koje je samosvesno, odgovorno, razumno, smekerica (ne podnosim tunjavu i nesposobnu decu), uklapa se lako u svako drustvo ali (bar koliko je u njegovoj moci da shvati) ne podleze negativnim uticajima.
Inace, radim do 15.30, a do pre par meseci do 16,30 (da ne bude zabune da imam svo vreme ovog sveta na raspolaganju), dodjem kuci i sednem da radim sa detetom (sada je 5 razred)...ispratim svaku lekciju, preslisam ga, objasnim nepoznato...posto su nam skole skart, zavrsim rucak i ostale gluposti i u 1h sam mrtva kokoska...

Provodila si sate, dane i godine učeći ga kako se uči, ali očito da u tome nisi uspjela jer i sad svaki dan "ispratiš svaku lekciju, preslišaš ga, objasniš nepoznato". Zar do sad nije trebalo da nauči sam da uči? Bitno da je svaka ocjena ozbiljno zaslužena i opravdana, kako ti kažeš. Samo ne znam ko je zaslužio, on ili ti.

I ti i dalje ne vidiš gdje je problem? I dalje su svi drugi krivi? Ti si dobar roditelj, a ostali su nezainteresovani, sebični, prezauzeti? Nije ti palo na pamet da oni ne prave invalide od svoje djece učeći umjesto njih svaki dan?

Danasnje vaspitanje dece je POGRESNO!

Deca se MORAJU fizicki kaznjavati!

To je NEMINOVNI DEO VASPITANJA.

Primer sto je Svrsic gore naveo: sta ako dete od 4 godine hoce da gurne sraf u utikac za struju?.

Hoces li mu objasnjavati da jwe tamo u utikacu nesto sto je opasno, sto moze da ga ubije?

Hoce li te dete RAZUMETI, sta je elektricitet ako nema vlastito iskustvo?

Nece te razumeti, vec ce ga jos vise zaunrigirati da gurne staf kada niko ne gleda...

Pa sta treba uraditi?

Treba ga UDARITI kada vidis da to pokusava prvi put da ucini.....Udariti toliko da ga ozbiljno zaboli i da u mozgu uspostavi refleks : UTIKAC-BOL...

Da OSECA da ce ga snaci nesto vrlo neprijatno ako to bude pokusao u buduce....

Generalno nisam ni za jedno pretjerivanje, sa djecom provodim po mom misljenju jako malo vremena koje mi ostane posle posla i stvarno ne zelim da ga trosim na fizicko kaznjavanje djeteta, ali ipak ako nesto ponovim 50 puta (tipa da ne skace sa naslona kreveta na krevet) jer se moze polomiti, e onda dobije i batine( naravno rukom po guzi) inace oko manje bitnih stvari trudim se da i po 1000 puta ponovim dok im ne udje u glavu. Nerviraju me i roditelji koji djeci daju racunar, sve igracke samo da se ne moraju baviti sa njima, svoju ne zainteresovanost brane modernim pristupom da djeca sve smeju, a djeca mali huligani koji ne poznaju rec NE. Ranije su djeca po ceo dan bila na ulici i igrala se trosila energiju a u kuci bila mirna ( jer su tamo ulazila samo da jedu ili spavaju :) ) , sada su nam djeca zarobljena u stanove puna energije a nemaju prostora da je utrose. Konkretno moja djeca kada odu na selo nema bolje djece vec 7 dana posto se vrate u stan pocnu sa sitnim nestaslucima cisto iz dosade.

Slazem se uglavnom sa dr Milivojevicem, ali mi je jedna stvar cesto nejasna u ovakvim testovima gde se "pljuju" danasnji roditelji, a to je konstatacija kako danasnji roditelji suvise maze svoju decu i da onda takva deca sa svojih 30 ili cak 40 godina nisu sposobna da se snadju u drustvu!
Ne razumem! Kako to danasnji roditelji, a deca 30- 40 godina? To znaci da njih nisu dobro vaspitali njihovi roditelji pre 30 godina, a to nisu roditelji kojima je branjeno da fizicki kaznjavaju svoju decu...
Sto ce reci, trend "suvise mazenja" dece u Srbiji je prisutan u poslednjih mozda desetak godina maksimalno, odnosno ne znamo da li je ta zaista toliko lose kao sto se cesto pise i da ce ta deca zaista biti losa kao sto se prognozira!
Ranije su ljudi na ovim prostorima bas "super" vaspitani, pa smo opet imali gradjanski rat gde su te iste generacije ucestvovale, i mnogi od njih su radili neke vrlo cudne stvari....
Od kad postoji civilizacija, starije generacije misle kako ce svet propasti sa novim generacijama, koje nista ne valjaju.... ali svet se i dalje okrece.

To ti je vise pogled na odgoj iz perspektive Vidovite Zorke

Ublažio je Milivojević problematiku do maksimuma al' valjda je jedino tako danas i moguće , inače se slažem sa ovim što je rekao.

Ne samo da su današnja deca razmažena i raspuštena, ona su suštinski nevaspitana i da je to problem samo njihovih roditelja ni po jada , to je problem društva u celini jer kao takva ne ugrožavaju samo svoje ukućane i bližnje već sve nas koji sa njima takvima nemamo nikakve veze sem što moramo da ih istrpimo u komšiluku, na ulici, prevozu i svim javnim površinama.

Opravdanja nema jer su i naši/moji roditelji oboje bili zaposleni , imali vrhunske karijere ali ipak nalazili vremena da nam/mi se posvete , a najvažnije bili uzor na koji sam se ugledala : od ponašanja , preko učenja, čitanja , školovanja do odabira načina života koji ću da vodim.

Kada pogledam samo lokalno i očigledno gde se roditelj ne skida sa net-a na primer , a priča/piše da ima dete/decu nikako mi nije jasno gde ih ustvari uklopi pa da je u pitanju i domaćica kojoj je to jedini posao?

Dete zahteva pažnju , bliskost, posvećenost ...priču i druženje , a za sve to je potrebno vreme...mnogo vremena.

Shodno tome , možda ta deca i nisu kriva za to kakva su...danas.

Danasnje vaspitanje dece je POGRESNO!

Deca se MORAJU fizicki kaznjavati!

To je NEMINOVNI DEO VASPITANJA.

Primer sto je Svrsic gore naveo: sta ako dete od 4 godine hoce da gurne sraf u utikac za struju?.

Hoces li mu objasnjavati da jwe tamo u utikacu nesto sto je opasno, sto moze da ga ubije?

Hoce li te dete RAZUMETI, sta je elektricitet ako nema vlastito iskustvo?

Nece te razumeti, vec ce ga jos vise zaunrigirati da gurne staf kada niko ne gleda...

Pa sta treba uraditi?

Treba ga UDARITI kada vidis da to pokusava prvi put da ucini.....Udariti toliko da ga ozbiljno zaboli i da u mozgu uspostavi refleks : UTIKAC-BOL...

Da OSECA da ce ga snaci nesto vrlo neprijatno ako to bude pokusao u buduce....

Ja inače koristim maksimalno nenasilne metode, ali ćuška čini da će klinac sutra u konfrontaciji sa drugim klincima umeti da se izbori za svoje mesto u društvu. Klinac sa drugim klincom uvek odmerava snagu i to se nikada neće promeniti.

Majke to ne znaju i ne umeju ni da prepoznaju ni da osete. Majke, koje su odrasle kao jedinice ili kao dete u porodici u kojoj nema braće, to ne prepoznaju. Ne mlatim ja klinca iz besa, a najčešće sam veoma strpljiv, pa čak i kada vidim da mora po guzi da dobije. Učim ga kako se pravilno udara šakom i kako se drži ravnoteža prilikom udarca. Učim ga i kako da mudro koristi svoju snagu.

Teška su vremena, a najgore što mogu uraditi je prezaštićavanje svog deteta. Pa neću ja samo njega imati i neću celog života biti njemu iza leđa.

Ja inače koristim maksimalno nenasilne metode, ali ćuška čini da će klinac sutra u konfrontaciji sa drugim klincima umeti da se izbori za svoje mesto u društvu. Klinac sa drugim klincom uvek odmerava snagu i to se nikada neće promeniti.

Majke to ne znaju i ne umeju ni da prepoznaju ni da osete. Majke, koje su odrasle kao jedinice ili kao dete u porodici u kojoj nema braće, to ne prepoznaju. Ne mlatim ja klinca iz besa, a najčešće sam veoma strpljiv, pa čak i kada vidim da mora po guzi da dobije. Učim ga kako se pravilno udara šakom i kako se drži ravnoteža prilikom udarca. Učim ga i kako da mudro koristi svoju snagu.

Teška su vremena, a najgore što mogu uraditi je prezaštićavanje svog deteta. Pa neću ja samo njega imati i neću celog života biti njemu iza leđa.

ja sam dete dala na borilacki sport gde se uci etici, moralu ali i nacinu kako da se odbrani u novonastaloj situaciji koja vodi u konflikt....evo od 5 godina koliko ide na karate dva puta se desilo da ga iskoristi ali je postupio krajnje casno i kontrolisano te nije ni bilo posledica.....za musku decu je narocito vazno da se nauce plivanju u muskom svetu koji je dosta agresivniji od zenskog a sport koji ga uci kontrolisanju snage i agresivnosti je odlican.....

ja sam dete dala na borilacki sport gde se uci etici, moralu ali i nacinu kako da se odbrani u novonastaloj situaciji koja vodi u konflikt....evo od 5 godina koliko ide na karate dva puta se desilo da ga iskoristi ali je postupio krajnje casno i kontrolisano te nije ni bilo posledica.....za musku decu je narocito vazno da se nauce plivanju u muskom svetu koji je dosta agresivniji od zenskog a sport koji ga uci kontrolisanju snage i agresivnosti je odlican.....

I moj deran, čim dobaci do dovoljnog broja godina ide na kik-boks. Tata nije dovoljno dobar učitelj i svaki tata mora biti svestan toga. Za dečaka je od presudnog značaja snaga i kontrola snage, socijalizacija, poimanje takmičarskog duha među dečacima (nije obavezno i samo takmičenje, ali poimanje itekako) i pre svega držanje do sebe.

Mame neka se ne uvrede i ne povrede, ali dečaku one tu ne mogu same pomoći, ali mudre mame itekako mogu pomoći, ali opet, one znaju da ne mogu same i zato znaju ko može.

I opet ponavljam - nije uopšte fora u neprestanom mlaćenju deteta.

Pa ne smeš podizati glas neprestano i to u histeričnom tonu, ali svi prvo na to pomisle, što i nije za osudu, kad pogledamo kakvo smo društvo. To je asocijacija i protiv toga se ne može.

Isto je i sa pojmovima oko batinanja (premlaćivanja i oslobađanja stresova kroz gušenje dečijeg nestašluka) i šljapke, koja pokazuje da postoji i ta opcija u rešavanju sukoba.

Imate i razmaženu decu, koja od mame i tate nisu dobijali batine, ali zato redovno učestvuju u batinama i kinjenju druge dece. Šta ćemo sa tim? Ja zbog nečijeg razmaženog klinca da učim mog da se ne sme tući? Pa jedino ako mi previše kinji dete, da mu ja pocinkovanom čeličnom dvocolovnom debelozidnom cevkom, prevaspitam tatu, ako je neki opasni mafijaš ili dva puta veći od mene.

Kod dečaka važi jasno pravilo - ako ne tučeš, tući će te svako.

pa ne mora da se tuce ali mora definitivno da ima hrabrost da se odbrani i izbori se za sebe....ja sam i imala problem sa sinom negde 3-4 razred, manji od njega ga je kinjio a on je bio u fazi da ne sme da vrati...vodili smo vrlo ostar razgovor, bilo je i suza, bukvano sam mu naredila da uzvrati i da ne da na sebe...jedva sam ga ubedila....od tada, problema vise nije imao, uzvratio je i taj decak vise i nije pokusavao jer je znao da mu sledi konflikt, lako je biti silan kada osetis da je neko nesiguran....

KIk boks nije za decu, ali ti kako hoces! Puno udaraca u glavu, koji su neizostavni deo treninga ne mogu prijati mladom mozgu koji treba da se razvija. Inace, dugo godina sam trenirao kik boks, pa znam i o cemu pricam. Deda stric mi se bavio ozbiljno boksom dobar deo svoje mladosti, u starosti se tresao od Parkinsa najstrasnije.
Karate je odlicna stvar za mlade ljude, kako za samo fizicko tako i za psihicko zdravlje, a naravno i samo znanje samoodbrane ne moze da skodi. Mene su moji upisali kada sam krenuo u osnovnu skolu, i ja tako nameravam sa svojom decom.

Da se malo vratim na temu vaspitanja, parafraziram, razmazenu decu ce drustvo brzo vratiti u realnost, a nedostatak roditeljske ljubavi ni jedno drustvo ne moze da nadoknadi.
Ja se apsolutno ne bojim da cu previse voleti svoju decu i to im jasno davati do znanja. Problematicna omladina na koju se svi nesto zale, nisu deca koja su previse mazena, vec ona koja su premalo paznje i ljubavi dobijala.

Back