Rim - iskustva

Dodala bih da za Vilu Borgeze rezervises termin da se ne pentras gore dzabe.I ja savetujem Trastevere,ima finih restorancica i obavezno Campo dei fiori,divan trg i sve ulicice okolo a na njemu je ziv spaljen Djordano Bruno.Ne propusti Navonu,ima 4 divne fontane,cuvena fontana Cetiri reke a tu je i Borominijeva Sveta Agneza iz Agone koju treba videti.
Za soping u Via del Corso ili ako zelis nesto konkretnije Via Condoti.Rasprodaje ce biti oko Bozica ali ce prave,dakle 50% i vise krenuti tek nakon Nove godine.
U Rimu se neces ovajditi o metro.Imaju samo dve linije...Ne znam da li ce raditi za Bozic,ali to mozes da pogledas na internetu.
http://www.rome.info/transportation/
Dobar provod.Ja obozavam Rim.

Ima li mozda neko iskustva sa kupovinom karata za Vatikan? Koliko treba izdvojiti vremena za to? Generalno, kolike su sanse da i za druge znamenitosti cekam u redu? Bicu tamo od 22. do 27.12.
Ne planiram da kupujem karte preko interneta...

Poslednja izmena:
Ima li mozda neko iskustva sa kupovinom karata za Vatikan? Koliko treba izdvojiti vremena za to? Generalno, kolike su sanse da i za druge znamenitosti cekam u redu? Bicu tamo od 22. do 27.12.

Za Vatikan se dugo ceka u redu,ako neces da cekas slobodno prodji kolonu i stani blize pri ulazu,mi smo tako uradili i niko se nije bunio. :D U muzeju nema cekanja,karta je oko 20-25e.

Tamo je uvek gužva, ako si u samom centru onda možeš metroom do vatikana, tako je najlakše. Upad je 20E ili tako nešto, vredi videti u svakom slučaju. Od ostalih info, uglavnom su ti napisali sve, ima dobra pizza odmah pored železničke stanice u samom centru. :)

Rim je divan... :zaljubljena:
Moj savet ti je da kad stigneš odmah uzmeš turističku mapu(imaš ih u turističkim agencijama, prodavnicama knjiga ili suvenira, a ima i devojaka koje ih dele na ulici)...
Kad uzmeš mapu, sve će ti biti jasno i lako...

Grad je predivan i svugde se stigne za 10 minuta peške... nemaš potrebe za prevozom...

pored forum romanuma, ima jedan muzej, malo uvučen... gde je besplatan ulaz i nikad nema gužve... kad se popneš na vrh, pruža se lep pogled... a ima i restoran...;)

:D

Rim je tako lijep grad. Ja sam putovao s vlakom u Rim iz Beca. Voznja je trajala 13 sati...i bilo je lijepo se voziti kroz Toskanu itd.

Pazi se onih na ulici. Stalno ti smetaju i hoce da ti nesto prodaju dal sesir, tasne neke ili kisobran....

Obavezno posjeti ako hoces u soping Via Condotti..Forum Romanum, uradi Sightseeing-tour....ma objasnili su ti ovdje vec neki kako sta treba...

Zelim ti lijep provod...

Ja planiram na prolece da odem do Rima prvi put :)

Jel ima neko neku preporuku smestaj gde uzeti ? Da li da rezervisem preko interneta ili na licu mesta kad dodjem tamo?
Jel ima kod nas u Srbiji po knjizarama da se kupi neka turisticka karta Rima ?

Jel ima neko neku preporuku smestaj gde uzeti ? Da li da rezervisem preko interneta ili na licu mesta kad dodjem tamo?

Sve putem interneta. Booking.com, Yeego.com, Hostelworld.com..... izbor je veliki, i šaren. Ima za svačiji đžep, i za svakojake prohteve.
Što se tiče knjige kao turističkog vodiča, "Top 10" - Rim. Ima u našim knjižarama. Za svaku preporuku. Čitajući turističke vodiče, pretražujući internet, turističke forume, doći ćeš do svih potrebnih informacija.

Bolje pitanje je,sta ne obici kada stignes u Rimu...u zavisnosti od toga koliko dana imas na raspolaganju,najbolje je da napravis neki plan(ima po netu svakojakih tur.vodica kroz da ti se sameli pamet,ali naci ces neki u kratke crte i sibaj...).I da,obavezna poseta Trasteverea uvece!Kafici,taverne,zive svirke i sl...

Via Merulana. Ima jedan ne znam rijec na srpskom...neki "Kloster, Samostan, Manastir nemam pojma" isli smo prije par godina i bilo je jeftino...zgrada ima narandzastu boju

Za smjestaj u Rimu preporucio bih iznajmljivanje stana umjesto hotelskog smjestaja, kako zbog cijena tako i zbog komfora. Turisticki stanovi se iznajmljuju po danu, unutra ce vas kao u hotelima cekati cista posteljina, peskiri, itd, i uglavnom neke osnovne namirnice za dorucak, plus kafa, caj, sok. Vecini takvih stanova se nalazi u strogom centru, u blizini svih znamenitosti. Ukoliko su potrebne dodatne informacije vezane za Rim, bice mi zadovoljstvo da pomognem s obzirom da provodim dosta vremena tamo.

@ duh iz lampe

U Rimu na svakom mestu besplatno daju kartu Rima, u hotelu, barovima, turistickim punktovima...

Na prolece cena smestaja u Rimu dostize vrhunac (preko booking-a), dok agencije drze manje-vise iste cene tokom citave godine.

Preko neta mozes naci i stan, cene su visoke jer ne nude rupe, a ne znam koliko je pametno tamo otici bez obezbedjenog smestaja ma koliko spretan bio..jedino ako vec dobro poznajes Rim ili poznajes nekog mestanina..

Ja sam rezervisao preko booking.com a karte avionske preko wizzair.com.Idem iz Temišvara a vraćam se u Beograd (ovo iz razloga jer avion iz BGD ide uveče a iz TMS u 13,00 tako da imam pola dana duži boravak).Nisam spreman da odem na blef, pa da me tamo saleću sumnjivi tipovi :mafijas:i gazdarice u šlafroku:azdaja:, kao kod naše štajge:bljak:

Karte za dvoje sa taksama 130 E, smeštaj 3xND u hotelu 3* pored stanice Termini 270 E.Još nisam napravio plan obilaska, sakupljam informacije.

Poslednja izmena:
@padabre

Karte za dvoje sa taksama 130 eura?! Pretpostavljam da nosite samo rucni prtljag...a kazne za prekoracenje su 40 eura u 1 smeru...takodje preporucljivo je uplatiti prevoz do i od Terminija jer je taxi 40 eura...
Mada, mozda ste vi nasli neverovatno jeftine karte pa je sa svim ovim to ukupna cena:)

Sto se stanova tice, za odabir preporucujem sajt Trip advisor-a...

Poslednja izmena:
@padabre

Karte za dvoje sa taksama 130 eura?! Pretpostavljam da nosite samo rucni prtljag...a kazne za prekoracenje su 40 eura u 1 smeru...takodje preporucljivo je uplatiti prevoz do i od Terminija jer je taxi 40 eura...
Mada, mozda ste vi nasli neverovatno jeftine karte pa je sa svim ovim to ukupna cena:)

Sto se stanova tice, za odabir preporucujem sajt Trip advisor-a...

Tek sam sada video post, pa da odgovorim.Karte su sa 1 komadom prtljaga koji se predaje + svako po 10 kg sa sobom.Na Trip advisoru sam proverio hotel, i pošto sam prvo našao neki za 240 evra 3 noći, a isto 3* kao i ovaj, odustao sam od njega jer su se žalili da su imali nekih problema.Za ovaj su kritike dosta dobre.Preovoz od aerodroma ću najverovatnije bukirati Wizzair-ov za 8 E po osobi u jednom smeru.Kreće sa Terminija na svakih pola sata.

Back