Rikenbaker bas gitara

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.145
Sedamdesetih godina prošlog veka, Rikenbakerov bas je postao glavna komponenta progresivnog roka, kao što su primer britanski basisti Majk Raterford (Genesis) i Kris Skvajer (Yes).

1721500498652.png

Skvajer je bio jedan od prvih koji je pokrenuo Rickenbacker u stereo sistemu tako što je podelio signal, šaljući signal i kroz gitarsko i bas pojačalo.

Poslednja izmena:
1721502221517.png

Rick-O-Sound?

Kada pomenete taj izraz većini ljudi, oni će vas smešno pogledati.

Čak i vlasnici Rickenbackera često ne razumeju šta je to ili kako da ga povežu.

Priručnik za Rickenbacker:
„Deluke [Rickenbacker] modeli dolaze sa ekskluzivnim Rick-O-Sound priključkom za efekte i višekanalne mogućnosti.“ Pored standardnog mono izlaznog priključka tipičnog za bas ili električne gitare, Rick-O-Sound priključak je stereo izlaz, ekskluzivan za Rickenbacker, koji vam omogućava da preuzmete izlaze sa svakog pickup-a na jednom priključku i prebacite ih na dva različita pojačala. Za mono, samo se povežete na standardni izlazni priključak, a oba magneta se kombinuju na isti izlaz.

Posle toliko godina...posle toliko mojih tema o gitarama na koje si odgovorio "imam"....posle toliko.....cekaj da jos malo uzivam u trenutku......evo da i ja tebi napokon odgovorim....IMAM.
Imam Rickenbaker 4003 fireglo, ovakav.

rb.jpg

Normalno, znam za Rick O Sound. Kada se pocetkom 60-tih, pojavio originalni Rickenbaker 4001, moglo se uz njega kupiti i originalni Rick O Sound box. Razvodnik za dva pojacala. I danas se moze naci, mislim da ga ima na Reverb-u ali kosta oko 200 dolara. Ja ga nemam ali jednostavna zamena je "Tip Ring Sleeve" (TRS) kabl koji ja koristim. Stereo 1/4" muski koji se razdvaja u dva mono 1/4" zenska Y kabla. Ipak, ja to retko koristim a i kad koristim ukljucim u dva bas pojacala. Citao sa da se moze ukljuciti u bas i gitarsko pojacalo ali ja nikada nisam probao....niti sam mogao da probam, jer nemam gitarsko pojacalo (jos). Imam dva bas pojacala i zvuk Rickenbakera kroz Rick O Sound...priceless. I ne, nisam skinuo metalni poklopac koji je preko drugog magneta.

ros.jpg

meni je naleteo jedan crni 4003 iz 1986. jetglo
Sve sa nekim pojačalom od 100W koje sam uvalio za male pare jer mi zauzima prostor a ne treba mi.
Ovaj mu je skinuo metal preko magneta, garant je negde u koferu. Kupio ga je bio novog.

Baš sam ga juče malo svirao. Nisam ga nikad povezao stereo, nemam živaca:)

Jason Newsteeed, bivsi bas gitarista Metalike prodaje kolekciju gitara na Reverb-u. Predivne i zanimljive gitare. Pogotovu Rickenbaker double neck plave boje i Rick sa 12 zica iz 1970-te. Predivan `89 Fender Stratocaster zlatne boje i druge. Bas cu da pratim jer me interesuje koliko ce dobiti za neke od gitara.

Back