Riblja čorba

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.778
Riblja čorba je jedna od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih rok grupa, osnovana u Beogradu 1978. godine.
Bora Đorđević je pre razlaza sa grupom Rani mraz i Đorđem Balaševićem 1978. nekoliko godina proveo u grupi Suncokret, svom prvom velikom bendu, u kome su još bili Gorica Popović, Nenad Božić, Snežana Jandrlić, Bilja Krstić i Miodrag Bata Sokić.

Na pustom beogradskom doku odlučio je da oformi novi bend sa tvrđim zvukom. Povezuje se sa prijateljima iz grupe SOS (Miša Aleksić, Rajko Kojić i Miroslav Milatović Vicko) i osniva Riblju čorbu. Grupa je zvanično nastala u restoranu Šumatovac 15. avgusta 1978. godine.Prvobitno je trebalo da se zove „Bora i ratnici”, a onda su se odlučili za „Riblja čorba”. Bio je to beogradski sleng za menstruaciju.
R-2193251-1269054408.jpeg.jpg

https://img.discogs.com/5RYIM6TmhO3.../discogs-images/R-2193251-1269054408.jpeg.jpg

Poslednja izmena:
Album "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" je dobio remasterizovano izdanje od strane Croatia Recordsa, i to na vinilu i CD-u, i sada zvuči bolje nego pre. Meni lično je to jedan od najdražih albuma, jer sam uz njega počeo da postajem pravi fan grupe.

R-1625371-1232971206.jpg

Inače, negde srednjih dvehiljaditih, šetam ja tako Knezom noseći Riblja čorba majicu, i negde kod knjižare Plato, neki čovek koji je sedeo u obližnjem kafiću me pozdravlja i stiska mi ruku jer mu je drago što nosim tu majicu, a reče mi da je on jedan od "likova sa margine", kako ih je Bora nazvao, koji su bili na omotu tog albuma.

Back