Revizija: Kako postati revizor?

• Začetnik teme Začetnik teme Jonix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jonix

Obećava
Poruka
80
Šta je potrebno da bi neko radio kao revizor koji faks, koja licenca?
4-ta sam godina ekonomske skole, računovodstvo volim i dobro mi ide.
San mi je da postanem revizor, kada god to nekome kažem
Zacudi se i kaze ti si lud, to je dosadan i glup posao.
Da li je to stvarno tako? :mrgreen:

E ovako.... trebaju ti polozeni ispiti u Savezu racunovodja i revizora Srbije a posle toga 3 godine radnog iskustva tj kao volontiranje za neku od revizorskih kuca ako zadoovoljis njihove uslove.. e sada sto se faxa tice, na ekonomskom u Kragujevcu imas smer racunovodstvo i finansije i odtle ti priznaju deo ispita, ali to ti je najbolje da se raspitas na zvanicnom sajtu Saveza revizora i racunovodja

trebaju ti polozeni ispiti u Savezu racunovodja i revizora Srbije a posle toga 3 godine radnog iskustva tj kao volontiranje za neku od revizorskih kuca ako zadoovoljis njihove uslove..

Ovo nije tačno!
Savez računovođa i revizije nije nikakva državna institucija, već privatna firma. Njene licence nemaju zakonsku važnost u Srbiji.
http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPu...=1036284&RegistryCode=17166751&rnd=1904604212

Ne sporim da se tu može dosta naučiti i da će neki poslodavci smatrati za prednost posedovanje tih licenci, ali stvar sa stručnim zvanjima u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji stoji sasvim drugačije.

Naime, novim Zakonom (važi od 2007. čini mi se) ukinuto je zvanje "ovlašćeni računovođa". JEDINA dva zvanja koja važeći zakon poznaje jesu:
- Ovlašćeni revizor
- Ovlašćeni interni revizor

JEDINA institucija ovlašćena da izdaje ta zvanja jeste KOMORA OVLAŠĆENIH REVIZORA http://www.kor.org.rs/

Privatno preduzeće u okviru kojeg je Savez računovođa i revizora Srbije NEMA NIKAKVE INGERENCIJE u tome.

To treba znati!

Ovde se mogu dobiti informacije o ispitima, literaturi i sl. u vezi sticanja važećih zvanja u reviziji...
http://www.kor.org.rs/obuka.asp

Poslednja izmena:
Da li je moguce posle zavrsenog ekonomskog fakulteta odmah polagati ispite za revizor bez iskustva ili je iskustvo, od tri godine, neophodan uslov da se izadje na ispite? Hvala, i da da li se priznaju neki ispiti (konkretno upitanju je ekonomski fakultet nis-finansijski menadzment).

Ma to ti je mrka kapa. Da bi stekao zvanje Ovlascenog revizora mora da te "gura" neko od vec postojecih. Inace, cak i ako polozis sve ispite moras da imas 3 godine rada na neodredjeno u firmi koja ima licencu za reviziju i da i dalje budes zaposlen u njoj... E sad problem je sto niko ko ima revizorsku firmu nece da te zaposli na neodredjeno... ono sto jes jes i ja da imam revizorsku firmu ne bi voleo da gajim konkurenciju.

Doduse ako si toliko zapeo da radis reviziju, obuci se kod nekoga (radis dzabe par godina) pa posle nadjes reviziju, odradis posao a neki penzos sa licencom ti uzme 30% da potpise izvestaj. To se maltene javno radi

Na konto ovoga:

...

Poslusaj ljude i bezi od tog posla

Ja radim u reviziji 7 meseci (u jednoj od "Big 4", pogodite kojoj). Uskoro treba da zavrsim ekonomski fax, smer racunovodstvo - revizija. Moja iskustva su pozitivna. I pored toga sto se mnogo radi na terenu po Beogradu i unutrasnjosti, dobra stvar je sto se mnogo uci na poslu a i ostvaruje se saradnja sa donosiocima odluka, tj. direktorima, vlasnicima, sefovima racunovodstva u preduzecima i sl. Treba dosta odricanja i godina da prodje da se covek obuci u ovom poslu, jer zahteva veliko znanje, iskustvo i odgovarajuce certifikate medju kojima je najznacajniji certifikat Komore kao i ACCA (na koji se uskoro prijavljujem). Mada, iskusan revizor uvek moze naci dobar angazman, bilo u revizorskim firmama bilo kao interni kontrolor u firmama..

Zaista ne znam gde i kako se prijaviti za ACCA posto ce me firma verovatno krajem godine prijaviti.. Najbolje pogledati na sajtu ACCA. Mada, cuo sam da ima 14 ispita i da se priznaju neki ispiti sa nasih univerziteta, tipa Revizija, Konsolidovani bilansi i slicno..

Šta je potrebno da bi neko radio kao revizor koji faks, koja licenca?
4-ta sam godina ekonomske skole, računovodstvo volim i dobro mi ide.

Imas internu i eksternu reviziju, prvo treba da se odlucis da li zelis da budes interni revizor u nekom preduzecu ili revizor u revizorskoj kuci?
A drugo licence izdaje Komora ovlascenih revizora
http://www.kor.rs/
za licencu ovlascenog internog revizora polazes samo 3 ispita:
http://www.kor.rs/Obuka i ispiti/po programu komore/Literatura OIR.pdf
a za licencu ovlascenog eksternog revizora polazes cak 10 ispita
http://www.kor.rs/Obuka i ispiti/po programu komore/Literatura OR.pdf
tu licencu ima samo oko 200 ljudi u celoj Srbiji, ja poznajem dvoje njih, to da dobijes ti dodje otprilike kao da zavrsis jedan fakultet, nije to bas tako lako, mali si jos, ali ako stvarno volis to i ako te interesuje i ako budes uporan mozda jednog dana zaista budes ovlasceni revizor, sto da ne, naravno, inace ovlasceni revizori su veoma trazeni i veoma deficitarni, plate su im po nekoliko hiljada evra.

Da li je potrebno radno iskustvo od 3 godine isključivo kao interni revizor ili važi i iskustvo u knjigovodstvu? I na kraju kada se stekne potrebno trogodišnje iskustvo i polože ispiti da li postoji mogućnost da se ne dobije licenca? Negde sam čula da je uslov za licencu internog revizora licenca ovlašćenog knjigovođe...

Pozdrav, da li neko moze da resi ovaj zadatak:
1. Saldo dobavljaca na pocetku godine iznosi 5oo dinara
2. Preduzece planira sledecu dinamiku placanja obaveza prema dobavljacima
a) 70% obaveza nastalih u toku polugodista isplati se u toku istog polugodista uz 2% kasa skonta
b)20% obaveza nastalih u jednom polugodistu isplati se u toku istog polugodista bez kasa skonta
v) obaveze prenete iz prethodnog polugodista isplacuju se u potpunosti u tekucem polugodistu
3. Nove obaveze u prvom polugodistu su planirane u iznosu od 1.200 dinara a u drugom polugodistu u iznosu od 1.800 dinara
.Saciniti plan placanja obaveza prema dobavljacima po polugodistima i za celu godinu
Hvala unapred
e mail: g.savkovic@yahoo.com

Poslednja izmena:

Back