RETORIKA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

fizikus

Obećava
Poruka
67
zanima me odakle mogu da saznam nesto o retorici,zanima me i istorija retorike ali i njen prakticni deo.Ako neko ima da bilo sta kaze o retorici neka napse na ovom forumu
 
Postoji mnogo toga.
Ja ti preporucujem " Ars retorike " , koautorski su je napisali O. Stanojevic i S. Milosevic. Istorijski prikaz retotike / od Grka pa naovamo /, podela / politicka, sudska, opsta, verska.../, psihologija govornika i mase, prakticni pristup za sve nas kojima je govor i rec orudje i oruzje.:)

Mozda ne znas, ali jedan od najboljih teoritacara i znalaca retoricke vestine je bio Branislav Nusic. Mislim da moze da se kupi, ako ne, sigurno je ima u bibliotekama.
 
Preporucujem clanak "Retorika" u Vikipediji, a ima i jedna jako lepa vest:

Knjiga Rhetorike techne – veština besedništva i javni nastup predstavlja plod dugogodišnjeg istraživanja i praktičnog rada u oblasti pedagogije besedništva, koje je prof. dr Sima Avramović ostvarivao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u okviru Centra za besedništvo Institutio oratoria, kroz predavanja predmeta Retorika, kao i tokom organizovanja i priprema petnaestak generacija studenata za takmičenje u besedništvu.

Rhetorike techne - izvodi iz knjige i ostale informacije

„Ako želiš da dete živi sa bogovima, podučavaj ga filozofiji, a ako želiš da živi sa ljudima, podučavaj ga retorici“ (Sokratov učenik Antisten, fragm. 173)

Sima-retorika.gif
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top