Resulović: U 2. svjetskom ratu Bošnjaci su podržavali antifašiste

• Začetnik teme Začetnik teme Uysal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poenta oslikava verno epilog tog rata, medjutim pitanje je sta bi se desilo sa onim narodima bivse Jugoslavije koji su vecinski podrzavali naci-fashizam da nije pobedio komunisticki pokret otpora, preuzeo vlast i sprovodio proklamovanu ideju bratstva i jedinstva, namecuci i svoju verziju istorije. Ne znam da li bi bas prosli kao folskdojceri, ali ne bi svakako bili u prilici da se provuku sa tim .

Poslednja izmena od moderatora:
Dobro si rek'o, zali boze sto su se neki Bosnjaci pridruzili ustasama, jos veca je zalost sto Bosnjaci u zadnjem ratu nisu na vakat vidjeli sa kim imaju posla.

Istina je sljedeca: broj Bosnjaka u Ustasama je prenagljen, postoje dokumenti dje pise da su hercegovacki katolici namjerno nosili fesove (tradicionalnu kapu kod Bosnjaka) dok su krecali u avanturisticke pohode sirom Bosne i Hercegovine. Namjerno su se dozivali bosnjackim imenima kako bi sto veci i dublji trag ostavili kao da su Bosnjaci tuda prolazili. Tamo dje bi Ustase prosle, licilo bi na ono kuda bi i Cetnici prosli (a svi znamo sta to znaci i kakva su ustvari bila ta 2 pokreta, ni po cemu slicni ali ni po cemu ni razliciti).
Tacno je da je jedan dio Bosnjaka bio u Ustasama al ni primac onoliko kolko vi umisljate. Ko sto korisnik Lejla rece, tada Bosnjaci nisu gledali ko je fasista ko antifasista, gledali su samo kako da se spasu od nestanka koji se Bosnjacima naveliko kezio.

To ne znam, niti je bitno. Međutim, ne bi bilo argumentirano ni previše umanjivati broj Bošnjaka koji su pristali uz NDH, bilo zbog kojeg razloga, mada i dalje ostajem pri činjenici da im to nije trebalo, kao doduše ni nama.

Dobro si rek'o, zali boze sto su se neki Bosnjaci pridruzili ustasama, jos veca je zalost sto Bosnjaci u zadnjem ratu nisu na vakat vidjeli sa kim imaju posla.

Istina je sljedeca: broj Bosnjaka u Ustasama je prenagljen, postoje dokumenti dje pise da su hercegovacki katolici namjerno nosili fesove (tradicionalnu kapu kod Bosnjaka) dok su krecali u avanturisticke pohode sirom Bosne i Hercegovine. Namjerno su se dozivali bosnjackim imenima kako bi sto veci i dublji trag ostavili kao da su Bosnjaci tuda prolazili. Tamo dje bi Ustase prosle, licilo bi na ono kuda bi i Cetnici prosli (a svi znamo sta to znaci i kakva su ustvari bila ta 2 pokreta, ni po cemu slicni ali ni po cemu ni razliciti).
Tacno je da je jedan dio Bosnjaka bio u Ustasama al ni primac onoliko kolko vi umisljate. Ko sto korisnik Lejla rece, tada Bosnjaci nisu gledali ko je fasista ko antifasista, gledali su samo kako da se spasu od nestanka koji se Bosnjacima naveliko kezio.

Pa ono jeste hercegovci su uvek voleli da se preoblace u muslimane i da se zovu muslimanskim imenima,i to ne samo katolici vec i pravoslavci.Samo mi nije jasno sto su u onim jamama po Bosni zavrsavali samo Srbi,kako promasise pa ne ubacise i nekog muslimana.

Salu na stranu,broj muslimana u ustasama je bio ubedljivo veci od broja istih u Partizanima i Cetnicima,tek krajem 1943 pocinju da prelaze u Partizane,mada i tada Srbi u svim partizanskim brigadama u Bosni cine vecinu sve do kraja rata.Uz to muslimani su tada gledali samo koliko Srba treba da pokolju da bi etnicki ocistili Bosnu,ako je to taj spas od nestanka,onda mi je zao sto su opstali.Zato su se i u ovom gradjanskom ratu devedesetih takodje tako spasavali.

Ne rece nam koja je to sila ugrozavala opstanak muslimana u Bosni,pa su morali da se spasavaju na takav nacin?

To ne znam, niti je bitno. Međutim, ne bi bilo argumentirano ni previše umanjivati broj Bošnjaka koji su pristali uz NDH, bilo zbog kojeg razloga, mada i dalje ostajem pri činjenici da im to nije trebalo, kao doduše ni nama.

Naprotiv to je jako bitno,ali sada je tendencija umanjivanja pa u skladu sa tim on i nastupa.Da nije trebalo,nije.Ne mozes da nadjes deset ljudi da su antifasisti(svakako da je bilo i takvih) i da proglasis ceo narod kao antifasisticki nastrojen,a pored njih imas vecinu koja podrzava fasiste,klasicna zamena teza.I u Nemackoj je bilo antifasisticki nastrojenog stanovnistva pa ne proglasavaju Hitlera i njegov rezim za prodemokracki.

Ne vidim od koga su to Bosnjaci bili toliko ugrozeni. Pre nego sto je i pocelo zestoko prolivanje krvi, u gradjanskom ratu, oni su proglasili svoju vernost Nemcima i Pavelicu, pa sve i da su im se desavale tako strasne stvari, sami su odgovorni za posledice. Da je vreme bilo slicno onome, kao u Srbiji tokom prve polovine 19. veka, kada su srpski muslimani cesto pljackani i ubijani, usled nagomilanog besa i mrznje prema njima, zbog sveg zla koje su prouzrokovali, pa da razumem pricu o ugrozenosti i teskom izboru, samo da se spase zivoti. Sami Partizani su jos od pre rata bili izrazito antisrpski nastrojeni, sto je muslimanima uvek bilo vrlo privlacno. Takodje su tvrdili da zastupaju prava svih podjedjako. Pitanje je onda, zasto bosanski muslimani nisu stupili odmah u te Partizane, vec su to mahom poceli raditi u kasnijem delu rata, nakon sto su neko vreme proveli u bratstvu sa Ustasama? Dakle sve ovo sto slusamo od njih, su sitni izgovori, za narod koji se sistematski kljuka pricama, jos od '92, da su vecite zrtve, uvek nevini i zbog toga progonjeni, toliko da i nasa jadikovanja i preseravanja o svemu i svacemu, deluju naivno poput basne. Zbog sveta toga, oni jos u daleko manjoj meri od Srba, ne mogu prihvatiti cinjenicu da su za nesto krivi i odgovorni. Tako su nas mazili i pazili, za vreme Turaka i nikakve zlocine nisu pocinili, tako su nas branili od ne znam koga, nakon ubistva Nadvojvode Ferdinanda (ko li je jurio Srbe da ih lincuje onda), tako su imali tek ponekog izroda u Ustasama, dok su skoro svi bili u Partizanima i borili se za bratstvo i jedinstvo, isto kao sto su se i u zadnjem ratu borili, izmedju svega ostalog i za nas Srbe, samo sto mi toga nismo svesni. To njh zaista uce po skolama.

Poslednja izmena:
Ma kakva ugroženost. Mogli su lepo da budu uz antifašiste (kao što je manji broj muslimana i uradio i priključio se partizanima ili četnicima), ali ne, oni su hteli da pomognu Hitleru, a sad kukaju o nekakvoj ugroženosti... :dash:

Džemaludin Ibrahimović, tadašnji imam u Handžar diviziji se prisjeća

Citat „Bio sam imam u Handžar diviziji. Kada smo mi Bosanci saznali da se možemo dobrovoljno prijaviti u jednu njemačku jedinicu, mnogi su iskoristili tu priliku. U Bosni je u to vrijeme bilo prisutno lijepo sjećanje na Austro-Ugarsku monarhiju. Tako da smo se osjećali naklonjeni njemačkom carstvu. Njemačka je za nas bila simbol čistoće, reda i discipline. Za koncentracione logore i progone Jevreja tada nismo znali, jer velika masa dobrovaljaca je dolazila iz najsiromašnijih uslova, većinom sa sela. Treba uzeti i u obzir da su četnici u istočnoj Bosni masakrirali na hiljade muslimana, tako da smo željeli iskoristiti priliku da se branimo.“

Poslednja izmena od moderatora:
Džemaludin Ibrahimović, tadašnji imam u Handžar diviziji se prisjeća

Citat „Bio sam imam u Handžar diviziji. Kada smo mi Bosanci saznali da se možemo dobrovoljno prijaviti u jednu njemačku jedinicu, mnogi su iskoristili tu priliku. U Bosni je u to vrijeme bilo prisutno lijepo sjećanje na Austro-Ugarsku monarhiju. Tako da smo se osjećali naklonjeni njemačkom carstvu. Njemačka je za nas bila simbol čistoće, reda i discipline. Za koncentracione logore i progone Jevreja tada nismo znali, jer velika masa dobrovaljaca je dolazila iz najsiromašnijih uslova, većinom sa sela. Treba uzeti i u obzir da su četnici u istočnoj Bosni masakrirali na hiljade muslimana, tako da smo željeli iskoristiti priliku da se branimo.“

Iz ovog citata se može zaključiti da su "Bošnjaci" podržavali i pomagali fašiste, a ne antifašiste.
Lepo od tebe što govoriš istinu.

ja sam cuo i za neke iz juzne afrike da su se borili protiv fasizma ali mozda sam cuo necu da tvrdim i da su junaci bili:hahaha:

U sastavu Montgomerijeve 8. armije u severnoj Africi nalazile su se izmedju ostalih i jedinice iz Juzne Afrike. Britanska 8. armija je po sarolikosti licila na Hanibalovu armiju ili na Napoleonovu armiju.

Kad ti je pistolj uperen u slijepoocnicu taj predznak ipak nije toliko bitan.... uostalom, zar mislis da su se srpski seljaci na Grmecu i Kozari odlazili u partizane da bi se borili za bratstvo i jedinstvo ili "antifasizam"? :lol: Borili su se kao i cetnici protiv hrvatske drzave, a sa njima su bogami fino suradjivali u orgijanjama po selima istocne i sjeverne Bosne...otud nema ni razmimoilazenja velikog po pitanju partizani i cetnici kod Srba u BiH:)

Kakva bestijalna laz.Hajde sada postavite par fotomontaza i bice sve u redu.Moji djedovi(cetnici obojica) su iz istocne Bosne i ja znam da u tom dijelu nije bilo ni pojma o saradnji sa ustasama.Jedan djed mi je poginuo u borbi protiv ustasa,a drugi je robijao poslije rata.

Kako su boshnjaci podrzhavali antifashiste za vreme II Svetskog rata kada tada Boshnjaci kao takvi nisu ni postojali?
neka mi neko to objasni,pa da nastavimo...

Нема шта да ти неко објашњава,то ни Ресуловић не може,треба да их је срамота,али пошто образа немају, ништа им не смета да лажу.

Како су муслимани подржавали антифашисте у следећим књигама:

1. проф. др Страхиња Курдулија - Атлас усташког геноцида над Србима (где су обележена места масовних усташких покоља од Херцеговине до свих крајева)
2. Драгољуб Живојиновић и Дејан Лучић - Варварство у име Христа 1 и 2 (изузетно добра књига о почецима и току превођења Срба у римокатолике па у Хрвате на подручју Херцеговине и шире)
3. ---? Арнаутлук у Загребу (описује дивљање Хрвата у Загребу 1902. године, када су опљачкане, попаљене и опустошене готово све србске радње, а Срби гоњени као звери)
4. Виктор Новак - Магнум Кримен /Велики злочин/ (описана усташка зверства у НДХ над Србима у 2. св рату)
5. Велибор Џомић - Усташки злочини над србским свештеницима
6. Василије Крестић - Геноцидом до Велике Хрватске
7. проф.др Лазо Костић - Хрватска зверства у 2 св.рату /према изјавама њихових савезника/ (књига о усташком геноциду над Србима)
8. Момир Крсмановић - Тече крвава Дрина
9. Марко Ручнов - Зашто Јасеновац

Postojanje muslimanskih jedinica u krilu partizanskog pokreta, te skoro 50 narodnih heroja Bošnjaka, dokaz su da su u Drugom svjetskom ratu Bošnjaci bili većim dijelom pripadnici antifašističkog pokreta, rekao je danas na redovnoj sesiji Kruga 99 prof. dr. Husnija Resulović govoreći o temi "Fašizam, bez mimikrije - Govor o Bošnjacima".

111204048.1_xl.jpg

Tema ovosedmične sesije Kruga 99 isprovocirana je nedavnim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika da su Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašista.

Resulović je pojasnio da je nepobitna činjenica da je jedan dio bošnjačke političke i vjerske elite zaista podržao Nezavisnu državu Hrvatsku te da je dio Bošnjaka ratovao u sastavu 13. SS divizije koja je bila sastavni dio njemačke oružane sile.

"Suočavanje sa ovim činjenicama znači suočavanje sa prošlošću kao jedinim načinom traganja za istinom. Međutim, ova jedinica nije dugo borbeno djelovala jer je zbog promijenjenog stanja na evropskom ratištu postala nepouzdana, a njeni su pripadnici masovno dezertirali", objasnio je Resulović.

U jednom njemačkom memorandumu od 5. oktobra 1944. navedeno je da je oko 2.000 pripadnika divizije dezertiralo u partizane. Kasniji njemački izvještaji ukazuju na nepouzdanost jedinice koja je nešto kasnije i rasformirana.

"Treba pomenuti da od ukupno 316.000 žrtava u BiH tokom Drugog svjetskog rata muslimani čine najmanje 75.000 dok se u čitavoj Jugoslaviji taj broj kretao od 86.000 - 103.000", kazao je Resulović.

Zaključio je da učešće dijela muslimana u 13. SS diviziji ni na koji način ne može devalvirati njihovu masovnu uključenost u antifašistički pokret.

"Sve ostalo su političke floskule koje nemaju dodira s historijskim činjenicama", rekao je Resulović.

Na pitanje novinara zašto se organiziranjem skupa o ovoj temi daje značaj Dodikovim izjavama te se na neki način "opravdavaju" predsjedniku RS-a, lideru naroda koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata također imao svoje "predstavnike" u redovima fašista te se i dan danas javno hvale ovom činjenicom, Resulović je izjavio da nikada ne bi komentirao dnevne političke događaje poput ovog da nije zamoljen od Kruga 99 da to i uradi.

"Historičari se nikada ne trebaju izravno uključivati u polemike s političarima. Kada je riječ o srpskom narodu u Drugom svjetskom ratu, jasno je da je i tu vladala podijeljenost te je veliki dio ove zajednice pripadao četničkom pokretu, ali je veliki dio bio i u partizanskom, odnosno, antifašističkom pokretu", izjavio je Resulović.

http://www.sarajevo-x.com/bih/drust...osnjaci-su-podrzavali-antifasiste/111204048#1

Jesu, jesu. Bivse ustase i esesovci masovno su pristupili partizanima krajem 1944. godine. z:mrgreen:

Evo jedan vic na racun toga:

Mali Mujo nesto skrivio i ucitelj ga dobro izvuce za usi. Ustane Suljo i kaze ucitelju:

"Druze ucitelju, nemojte Muju tegliti za usi, on je unuk paloga borca."

"A je li...kako to?" strecnu ucitelj.

"Njegov dedo je pao sa strazare u Jasenovcu i pogino," odgovori Suljo.

Poslednja izmena:

Back