Imam stari monitor 17 inča sa katodnom cevi.
Početkom ove godine sam kupio novi procesor sa integrisanom grafikom Ryzen2200G i ploču MSI AM320.
Pre ove konfiguracije imao sam APU 3870 sa 4 jezgra na po 3GHz i neku ASUS A75 PRO ploču sa Radeon 6670HD grafikom.
Šta je problem.
Ta stara konfiguracija je dugo vreme radila dobro, 7 godina i duže.
I dalje govorim o radu sa starom konfiguracijom.
Međutim prošle godine sam najednom primetio da mi je slika na ekranu nekako izgubila na toplini boja,
postala je nekako fluoerscentna, izbledela, pomalo čudna.
Nedugo zatim slika je nekako počela da se blago širi i skuplja, jeva primetno ali sam jasno to mogao da osetim.
Kada igram igre, vidim da su mi boje isuviše fluorescentne, nedovoljno jake, nedovoljno tople... ne znam kako to da opišem.
Ubrzo zatim to skupljanje i širenje je postalo uočljivije a ekran je povremeno počeo da škljoca i kao na tren gubi sliku.
Zamenio sam taj 19 inčni SIEMENS monitor iz čak 2001. ili 2004. godine
17 inčnim nešto novijim monitorom, mislim da je 2008. ili 2009. godište.
Jedna od poslednjih serija monitora sa katodnom cevi.
Međutim i ovaj monitor je imao neku bledu, fluorescentnu sliku.
Jednostavno se oseti očima da to nije to, nije to prirodna slika kakvu treba da ima svaki monitor.
Proverio sam komp na drugom monitoru koji nije katodna cev već je LCD ali oni prastari LCD monitori.
Šta znam, nisam mogao da procenim tačno ali čini mi se da ni tamo računar nije davao sliku kako treba.
Proverio sam svaku komponentu računara ponaosob i sve su radile lepo na drugim kompijuterima
osim grafike koju nisam mogao da proverim jer mi je preostali drugi komp u kući prastari sa AGP slotom.
Prodao sam ploču, procesor i memoriju i kupio Ryzen 2200G i ploču MSI AM320 kao i 16GB 2144 RAM memorije.
U principu najjeftinija ploča i memorija na tržištu.
I sve to je radilo lepo sa ovim 17 inča monitorom do juče.
Dakle od Januara 2019. do juče je radilo lepo.
Od juče sam opet primetio da slika ponovo postaje fluorescentna
a imam utisak i da ponovo kao da se pomera tj. jedva jedva primetno skuplja i širi,
za sada jedba primetno.
Odneo sam komp na novi veliki TV da proverim.
Opet šta znam, nije mi se ni tamo dopala slika, jeste bila isto nekako bleda
ali nisam siguran.
Uglavnom, na ovom 17 inča imonitoru JASNO uočavam razliku u kvalitetu boja i punoći od pre 2 dana i sada.
Čak imam osećaj dok pomeram miša ili kucam,
kao da osećam neku težinu tokom kucanja ili pomeranja miša.
Jednostavno osećam JASNO razliku da ovo nije baš prirodno ponašanje monitora i kompa možda,
ne znam više šta je problem?.
Početkom ove godine sam kupio novi procesor sa integrisanom grafikom Ryzen2200G i ploču MSI AM320.
Pre ove konfiguracije imao sam APU 3870 sa 4 jezgra na po 3GHz i neku ASUS A75 PRO ploču sa Radeon 6670HD grafikom.
Šta je problem.
Ta stara konfiguracija je dugo vreme radila dobro, 7 godina i duže.
I dalje govorim o radu sa starom konfiguracijom.
Međutim prošle godine sam najednom primetio da mi je slika na ekranu nekako izgubila na toplini boja,
postala je nekako fluoerscentna, izbledela, pomalo čudna.
Nedugo zatim slika je nekako počela da se blago širi i skuplja, jeva primetno ali sam jasno to mogao da osetim.
Kada igram igre, vidim da su mi boje isuviše fluorescentne, nedovoljno jake, nedovoljno tople... ne znam kako to da opišem.
Ubrzo zatim to skupljanje i širenje je postalo uočljivije a ekran je povremeno počeo da škljoca i kao na tren gubi sliku.
Zamenio sam taj 19 inčni SIEMENS monitor iz čak 2001. ili 2004. godine
17 inčnim nešto novijim monitorom, mislim da je 2008. ili 2009. godište.
Jedna od poslednjih serija monitora sa katodnom cevi.
Međutim i ovaj monitor je imao neku bledu, fluorescentnu sliku.
Jednostavno se oseti očima da to nije to, nije to prirodna slika kakvu treba da ima svaki monitor.
Proverio sam komp na drugom monitoru koji nije katodna cev već je LCD ali oni prastari LCD monitori.
Šta znam, nisam mogao da procenim tačno ali čini mi se da ni tamo računar nije davao sliku kako treba.
Proverio sam svaku komponentu računara ponaosob i sve su radile lepo na drugim kompijuterima
osim grafike koju nisam mogao da proverim jer mi je preostali drugi komp u kući prastari sa AGP slotom.
Prodao sam ploču, procesor i memoriju i kupio Ryzen 2200G i ploču MSI AM320 kao i 16GB 2144 RAM memorije.
U principu najjeftinija ploča i memorija na tržištu.
I sve to je radilo lepo sa ovim 17 inča monitorom do juče.
Dakle od Januara 2019. do juče je radilo lepo.
Od juče sam opet primetio da slika ponovo postaje fluorescentna
a imam utisak i da ponovo kao da se pomera tj. jedva jedva primetno skuplja i širi,
za sada jedba primetno.
Odneo sam komp na novi veliki TV da proverim.
Opet šta znam, nije mi se ni tamo dopala slika, jeste bila isto nekako bleda
ali nisam siguran.
Uglavnom, na ovom 17 inča imonitoru JASNO uočavam razliku u kvalitetu boja i punoći od pre 2 dana i sada.
Čak imam osećaj dok pomeram miša ili kucam,
kao da osećam neku težinu tokom kucanja ili pomeranja miša.
Jednostavno osećam JASNO razliku da ovo nije baš prirodno ponašanje monitora i kompa možda,
ne znam više šta je problem?.