01 Nov 2008. 11:26 | Izvor: ND Vijesti
Roćen: Vrijeme će pokazati da smo donijeli pravu odluku
Vrijeme je majstorsko rešeto. Vrijeme će najbolje pokazati da smo donijeli pravu odluku u korist stabilnosti regiona kada smo priznali Kosovo, ocijenio je ministar inostranih poslova Milan Roćen.
On je, u razgovoru za Vijesti, rekao da se "već vide pozitivni efekti takve promišljene odluke Vlade koja vodi realnu politiku i zbog toga ima toliko uspjeha svih ovih godina“
"Razumijevanje, nakon početnog iznenađenja, na koje je, u većinskom dijelu javnosti kod nas naišla odluka o priznanju Kosova. Poruke podrške Vladi Crne Gore sa najrespektabilnijih adresa u svijetu. Vidjeli ste i u izvještaju EK o napretku Crne Gore, barem prema prvim informacijama, da se upravo uloga Crne Gore u regionu izuzetno poštuje. Tvrdim da je unutrašnja politička situacija u Crnoj Gori još stabilnija nakon donošenja odluke o Kosovu“, kazao je ministar Roćen.
Kako je stabilnija ako se Srpska lista sprema za vanparlamentarnu borbu?
"Stabilnija, samim tim što više nema neizvjesnosti i spekulacija na ovu temu. Što se Srpske liste tiče, svako ima pravo da izabere metode političke borbe. To uopšte neće ugroziti stabilnost Crne Gore. Možda će poremetiti odnose u opozicionom krilu. Inače, za sve oblike borbe postoje i odgovarajuća sredstva. Naša odluka je možda trenutno dovela do zahlađenja odnosa sa Srbijom, ali to nije ugrozilo stabilnost regiona. Kada se strasti slegnu, i u Srbiji će vidjeti da je ova odluka, dugoročno gledano, od značaja i za stabilnost i za evropsku budućnost same Srbije.“
Kada očekujete normalizaciju odnosa sa Srbijom?
"Ja se nadam vrlo brzo, ali to ne zavisi od nas. Od sticanja nezavisnosti nijednim gestom nijesmo zatezali odnose sa Srbijom, iako je sa druge strane bilo povoda za tako nešto. Veoma respektujemo najnovije izjave predsjednika Tadića. Mislim da su one nagovještaj da ćemo vrlo brzo uspjeti da odnose dovedemo u normalu, jer je to u obostranom interesu. A i interes je Srbije da što brže krene putem evropskih integracija. Preduslov za to je i odnos prema susjedima. Vjerujem da će Srbija brzo opozvati svoje odluke koje danas utiču na odnose sa Crnom Gorom i Makedonijom.“
Zašto je Vlada priznala Kosovo samo dan nakon što je u UN glasala za predlog Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova?
"Slučajno se to tako pogodilo. Nijesmo toj odluci htjeli da dajemo značaj bilo kakve vanrednosti, a 9. oktobra je bila redovna sjednica Vlade.“
Pa zašto je onda Crna Gora upšte dan ranije podržala zahtjev Srbije u UN?
"Prvo želim da kažem zašto smo čekali sa tom odlukom – čekali smo Srbiju. Jedne, pa druge izbore u Srbiji, da ne bismo nanosili štetu demokratskim snagama u Srbiji. Sa druge strane, nijesmo ničim htjeli da osujetimo jednu visoko frekventnu diplomatsku ofanzivu Srbije. Naprotiv, htjeli smo to da podržimo i da i time izrazimo naš odnos prema Srbiji.“
Ali onda ste mogli čekati da se izjasni Međunarodni sud?
"Vrijeme ne čeka. Da smo mi negdje u srcu Evrope, ili u Skandinaviji, možda bismo mogli sebi dozvoliti luksuz da čekamo. Sem toga, taj sud ne presuđuje, nego daje mišljenja koja često nijesu eksplicitna, a još se ne zna ni kada će sud zasjedati.“
Što će Crna Gora dobiti od priznanja Kosova?
"Između ostalog, legitimitet za uspostavljanje najboljih mogućih dobrosusjedskih odnosa sa Kosovom. Kosovo je naš susjed, a mi smo mlada država i znamo šta i koliko znači kada vam prvi susjed pruži ruku.“
Da li biste priznali Kosovo da to od Vlade nijesu očekivale evropske prijestonice i Vašington?
"Vlada bi, vođena, kratkoročno i dugoročno odgovornošću za zaštitu državnih i nacionalnih interesa, takvu odluku donijela.“
I pored činjenice da to podržava jedna petina građana?
"Ko je to tako precizno izmjerio? Da smo se u vođenju državne politike pri donošenju strateških odluka rukovodili isključivo istraživanjima javnog mnjenja, ne bismo nigdje stigli. Ne bismo raspisali referendum i Crna Gora danas ne bi bila država. Ozbiljna vlast ne povlađuje biračkom tijelu, već mora da utiče na kreiranje javnog mnjenja. Državnici moraju da vide dalje i dublje. Da nijesu možda u opoziciji očekivali da će 80 odsto građana da skoči i da izađe na ulicu, da ih podrži? Ovdje se sve politizuje, kosovsko pitanje posebno."
Kako to mislite?
"Postoji jedna iskrena emocija dijela crnogorskih građana u odnosu na Kosovo. Istovremeno, postoje i oni koji bi u odsustvu validnih političkih programa, htjeli da pridobijaju birače, raspirujući tu emociju. Da to možda neće pomoći Srbiji, ili Srbima na Kosovu? Neće, nego se iz uskostranačkih i dnevnopolitičkih interesa igraju emocijama ljudi, iako znaju da se time ništa neće promijeniti.“
Hoćete da kažete da g. Mandić nije iskreno štrajkovao glađu?
"Uopšte ne želim to da komentarišem. Kada je o politici riječ, onda mi je strana ta terminologija o iskrenosti i neiskrenosti, izdaji... Čuo sam, između ostalog, kako se zloupotrebljava Njegoš, pa se navodi ovim povodom stih „Bog vas kleo pogani izrodi“. Kad bih htio da budem ciničan rekao bih da je to svojevrsna samokritika, jer je Njegoš valjda mislio na izdaju Crne Gore.“
Iz Vlade su govorili da je priznanje Kosova preduslov za ubrzanje puta ka članstvu u NATO i EU. Da li ste imali ikakve garancije za to s obzirom da sada iz Pariza poručuju da Crna Gora ipak treba da sačeka sa aplikacijom za članstvo u EU?
"Nikakve garancije nijesmo tražili ni od koga, pa nam to niko nije mogao ni garantovati. Ali znamo da su najobaveznija nepisana pravila. Odluka koju smo donijeli sigurno je toliko učvrstila kredibilitet Crne Gore kod ključnih evropskih i svjetskih partnera, da će to tek donijeti višestruke benefite dugoročnog karaktera. Ne znam šta ko podrazumijeva pod ubrzanjem. Treba pogledati koliko je vremena trebalo sadašnjim članicama EU da dođu do tog statusa. Mi smo država tek dvije i po godine. Mislim da je nepotrebno, vještački, nametnuta priča – aplicirati ili ne aplicirati sad", zaključio je ministar inostranih poslova Milan Roćen.
-------------------
http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=23&news=51196