Replay

MathPhysics

Iskusan
Poruka
5.328
Zаpitаjte se, pitаjte bilo kogа od svojih poznаnikа, dа li bi ponovo proživeli poslednjih deset, ili dvаdeset godinа svog životа. Ne! Ali nаrednih dvаdeset, vele oni, biće bolje. I nаdаju se dа će od životnog tаlogа dobiti
ono što im prvi živаhni mlаz nije mogao dаti.

(Hjum)

Kada biste imali svojevrsno replay dugme koje bi vas moglo vratiti natrag u prošlost i pustiti vas da opet (na isti način) proživite određen broj godina, da li biste hteli da ga upotrebite? Da li biste i koliko rado pristali na to da opet proživite svoj život ili neki njegov deo (bez mogućnosti da bilo šta od prošlosti menjate)? Koliko daleko biste bili spremni da idete nazad? Pet-deset godina, ili čak natrag u pelene? I naravno, zašto? Ili ste ipak osoba koju prošlost ne zanima, koja se tragova odriče s gađenjem, i sve nade polažete u bolje sutra?

Setite se Crnjanskog koji kroz "Dnevnik o Čarnojeviću" poručuje "bolja vremena će doći, ona uvek dolaze", i zapitajte se: da li biste uz to replay dugme čekali bolja vremena i bolji život, ili biste se ipak pristali na reprizu znajući šta je ostalo iza vas?

Da ponovo proživim sve to, fak nou. Neke trenutke naravno. Ja bih odabrao samo leto '07.
Mislim da samo glup čovek može da kaže da bi sve proživeo i uradio isto. Koja budala moraš biti da uradiš isto ako već imaš šansu za popravku :lol: ?

zašto bih opet proživljavao isto?
ne volim reprize ničega
nije da mi nije bilo dobro
al neke korekcije bi dobrodošle
treba poštovati sve tri "dimenzije"
stava sad da je prošlost nebitna i nepostojeća, budućnost značajna jer jedino što imamo je nada
da će sutra biti bolje ili da će se ponoviti dobre stvari, a sadašnjost neuhvativa
sad kontam da nije tako i da je odlična psihoterapija
podsećanje i ponavljenej lepih stvari iz prošlosti
i stvaranje istih danas i sutra da bi imali čega da se sećamo
jer često samo to ostaje
ama šta ja bulaznim ovde među golobradim
14godišnjacima
ćute deco i napadajte drugarice da vam izdrkaju
neka će pristati pa makar i za pola glave

Da ponovo proživim sve to, fak nou. Neke trenutke naravno. Ja bih odabrao samo leto '07.
Mislim da samo glup čovek može da kaže da bi sve proživeo i uradio isto. Koja budala moraš biti da uradiš isto ako već imaš šansu za popravku :lol: ?

Ne, ne, šansu za popravku nemaš, samo bi proživeo taj isti život (ili deo koji si odabrao), ali nijedan od tvojih postupaka više ne bi bio pod tvojom kontrolom, samo bi se sve ponavljavalo. Dakle, puka repriza.

"Ne žalim ni za čim iz prošlosti", pisao je veliki Jesenjin... A u toj prošlosti je bilo mnogo stvari osim meda...

Onaj ko istinski voli život- taj bi verovatno pristao i da se cela predstava ponovi. Ne bi mu smetalo što bi bila ista. Možda bi čak i više uživao u njoj.

Pa nije to film da pustiš i uživaš :lol: Ne bih voleo da se nađem u nekim stanjima uma, da ne kažem još i neke trenutke poput onog gde sam nagazio na slomljenu flašu i osećao bol dok su mi čupali deliće bez anestezije, potom ubacili nešto unutra da stoji nedelju dana pa potom ušili :lol: Nedelju dana je svaki maleni pokret bio opak bol. Mnogo gadno
A to je samo jedna od sitnica
nou tenks
radije bih živeo novi život, ovo njesra sam već video

Dakle, Hjum je u pravu- ljudi radije prihvataju rizik neizvesnosti nego vreme koje već znaju. :)
Eto koliko je nada važna, nada da se nešto može menjati...
Dobar deo ljudi bi se verovatno i budućnosti odrekao ako bi unapred znao dalji scenario (bez mogućnosti da menja detalje).

Zanimljiva tema! :)

Verujem da se svakome s vremena na vreme desi da razmišlja o ovako nečemu,
i da poželi da se vrati u neke prošle dane, naravno one koje pamti kao lepe i divne.
No, i ja razmišljam isto kao i većina učesnika u komunikaciji na ovoj temi - volela bih da se
vratim samo ako bih mogla da donesem drugačije odluke i da promenim okolnosti.
U suprotnom, ne bih se vraćala.
I u neku ruku, iako možda ne na prvi pogled, logično je da ljudi više teže ka budućnosti
koja je neizvesnija od prošlosti za koju znamo kakva je bila, verovatno iz više razloga - jer
znamo da ne možemo da se vratimo u prošlost, a budućnost nas svakako čeka, i jer smo
u dubini duše optimisti pa se nadamo i želimo da budućnost bude bolja od prošlosti...

:)

Prošlost je bolja od budućnosti jer je poznata. Jer ja kad gledam na prošlost obično istaknem lepa sećanja i trenutke za kojima čeznem i shvatam da ništa slično ne može da se ponovi. Budućnost nudi: veću odgovornost i veći teret, nova srranja i manje radosti neg' ranije.
Zato je najbolja opcija sagraditi vremeplov.

Prošlost je bolja od budućnosti jer je poznata. Jer ja kad gledam na prošlost obično istaknem lepa sećanja i trenutke za kojima čeznem i shvatam da ništa slično ne može da se ponovi. Budućnost nudi: veću odgovornost i veći teret, nova srranja i manje radosti neg' ranije.
Zato je najbolja opcija sagraditi vremeplov.

Svi ga gradimo, nismo ni svesni koliko nam se često (gotovo svakodnevno)
dešava da uporedjujemo sadašnje trenutke sa prošlim, da pravimo paralele,
planove za budućnost, da razmišljamo šta je bilo, kako je bilo, šta je moglo
da bude i kako je moglo da bude, šta će biti i kako će biti... Toliko "gramatike"
je upleteno u naše svakodnevne živote a da nismo ni svesni... :)
To donekle može da bude korisno - sagledavanje toga šta je bilo dobro, a šta ne,
i kakvi smo mi bili, a kakvi smo sada, ali nekad nema koristi od razmišljanja o prošlosti
jer se tu svakako ne može ništa promeniti...

leto 2009. Ali što kaže Tiori ništa posle toga, samo tih nekih 2 meseca
Nisam pomenuo klinačko vreme, kad nam je za sreću bio potreban samo sunčan dan, zato što se to vreme nekako podrazumeva.
Sećam se da sam u tu klinačko vreme jedva čekao da odrastem, da me stariji ne teraju sa terena, ali od tog klinačkog doba odnosno od trenutka kad je prestalo ja neku da kažem lepu uspomenu ni nemam, osim gore navedenu.

(Hjum)

Kada biste imali svojevrsno replay dugme koje bi vas moglo vratiti natrag u prošlost i pustiti vas da opet (na isti način) proživite određen broj godina, da li biste hteli da ga upotrebite? Da li biste i koliko rado pristali na to da opet proživite svoj život ili neki njegov deo (bez mogućnosti da bilo šta od prošlosti menjate)? Koliko daleko biste bili spremni da idete nazad? Pet-deset godina, ili čak natrag u pelene? I naravno, zašto? Ili ste ipak osoba koju prošlost ne zanima, koja se tragova odriče s gađenjem, i sve nade polažete u bolje sutra?

Setite se Crnjanskog koji kroz "Dnevnik o Čarnojeviću" poručuje "bolja vremena će doći, ona uvek dolaze", i zapitajte se: da li biste uz to replay dugme čekali bolja vremena i bolji život, ili biste se ipak pristali na reprizu znajući šta je ostalo iza vas?

Ne bih proživljavala ponovo...

Ja gotovo nikad ne gledam ni jedan film iznova, zasto bi gledao svoj zivot? Ajde da je bio zivot vredan gledanja, ali nije... Dakle, ne. :)

Ne bih se cak vracao ni u one srecnije trenutke, zasto dolivati so na ranu.

Ispade da je Hjum u pravu... :lol: Sudeći po odgovorima niko od vas ne bi iskoristio sve mogućnosti replay dugmeta. :lol:
No dobro, možda to ima veze i sa uzrastom. Kako li će glasiti vaši odogovori kad ostarite?
Hoćete li i tad olako odbaciti mogućnost reprize? :)

"Bilo je to jednom davno, u životu još lepom. Možda mi se činio težak tada, ali kada mislim o njemu sa ovog mesta- želeo bih da se vrati". (Meša Selimović)

Poslednja izmena:
Ispade da je Hjum u pravu... :lol: Sudeći, po odgovoru, niko od vas ne bi iskoristio sve mogućnosti replay dugmeta. :lol:
No dobro, možda to ima veze i sa uzrastom. Kako li će glasiti vaši odogovori kad ostarite?

"Bilo je to jednom davno, u životu još lepom. Možda mi se činio težak tada, ali kada mislim o njemu sa ovog mesta- želeo bih da se vrati". (Meša Selimović)

Tada ćemo verovatno želeti da ponovo proživimo samo one lepe trenutke... :)

Ispade da je Hjum u pravu... :lol: Sudeći po odgovorima niko od vas ne bi iskoristio sve mogućnosti replay dugmeta. :lol:

Zasto se smeskas kad shvatis da je Hjum bio u pravu, mislis da bismo se trebali vracati nazad u proslost? koja je poenta toga? :lol:
Reci mi koje su to mogucnosti replay dugmeta, mozda se predomislim... :P

Inace, mozda bih na samrti vratio zivot od rodjenja pa do neke 40. god. ali mozda.

Zato što znam kontekst u kojem je Hjum ovo pominjao i šta je zapravo hteo da dokaže tim argumentom. Između ostalog sledeću kontradiktornost čoveka:

I nа krаju shvаte (tаko je velikа ljudskа bedа; onа čаk i protivrečnosti uspevа dа pomiri) kаko se istovremeno žаle i nа krаtkoću životа i nа njegovu tаštinu i muku.

Čudno je to- gotovo niko ne bi pristao da opet živi, a velika većina kaže da voli život.

Oni koji me malo bolje znaju me često kritikuju kako sam negativan, ali kada se zagrebe malo ispod površine ispada da svi ljudi imaju neku odbojnost prema životu.

Naravno, ako jednom pogledaš film ali ne poželiš da budeš pored televizora kad bude repriza to ne znači da ti se film nije svideo... Ali, ako je zaista dobar, sigurno ne bi imao ništa protiv da ponoviš proces. :) Bar ako nemaš bolji izbor- a osim života je tu samo jedan, i to mnogo lošiji...

Back