- Poruka
- 5.837
ZLATNI VEK KADA JE BOGINJA PCELA MELITA VLADALA
Hajde da mi pomognete da popišemo sve slučajeve kanibalizma od pradavnih vremena do današnjeg: "Jedite telo moje, pijte krv moju..."
Prvi mit o zlatnom veku potice iz tradicije potcinjenosti plemena , sirom Evrope , boginji pcela Meliti . Ovo je bilo vreme neuredjenog heterizma . Boginjina vladavina prethodila je vremenu zemljoradnje . ( Zivot pcela je slika matrijarhata u najcistijem vidu . Roj pcela je najpotpuniji uzor prvog ljudskog sjedinjavanja , koje pociva na vladavini materinskog principa . Uporedjenje je pravljeno sa drustvom pcela , koje imaju jednu maticu -majku celog roja . Muski trutovi su ziveli samo radi oplodjavanja . Ubijale su ih zenke-radilice posle obavljenih zivotnih zadataka . Svi clanovi jedne kosnice su bili deca jedne majke , od veceg broja oceva . Slicnosti sa odnosima u ljudskim drustvima bilo je puno ) . Deca su imala samo majke . Ocevi kao srodnici nisu postojali . Polni odnosi su bili neregulisani . Ljudski kultovi su bili svirepi , sa puno zrtava . Religijski kanibalizam je bio cest . Do Hesiodovog doba ostala je idilicna pretstava da su ljudi ziveli u slozi kao pcele . Ovo je bilo vreme skupljcke privrede , nesedelackog stanonistva .
Hajde da mi pomognete da popišemo sve slučajeve kanibalizma od pradavnih vremena do današnjeg: "Jedite telo moje, pijte krv moju..."