Religija i mitologija starih slovena

crow:
8) inlight me 8)
ja to vidim ovako...

poenta tih postova je da posle pojave hriscanstva, a kasnije i islama, je bilo verskih ratova i da su bili najkrvaviji. a kao su religije mira :roll:

meni je tupavo da ovde na balkanu, govore isti jezik, zive na istom prostoru, a kolju se na 50 godina zbog toga shto su ovi drugi nevernici :roll:

meni to nekako ne ide :(
jel si chitala istrahovu "teoriju zavere" i njegovo tumachenje hriscanstva, islama i komunizma? slazem se sa velikim delom.

ne nisam citala...ma detalji su nebitni ja mislim, jer zdravom umu nikakve hriscanske ni dogme ostalih religija ne mogu na silu u glavu da utuve bilo sta sto je nelogicno i nebulozno..pecaju se oni kojima treba IZGOVOR za bilo sta, bilo kakve namere i dela....
a logicno je da se radi o svemu losem, jer za dobro delo i dobru nameru ti ne treba izgovor, niti bilo kakve religije i sta se propagira u njima.....

to sto pises da "ne ide", pa ne ide naravno;....razumemo se:))))

beba_toronto:
ne nisam citala...ma detalji su nebitni ja mislim, jer zdravom umu nikakve hriscanske ni dogme ostalih religija ne mogu na silu u glavu da utuve bilo sta sto je nelogicno i nebulozno..pecaju se oni kojima treba IZGOVOR za bilo sta, bilo kakve namere i dela....
a logicno je da se radi o svemu losem, jer za dobro delo i dobru nameru ti ne treba izgovor, niti bilo kakve religije i sta se propagira u njima.....

to sto pises da "ne ide", pa ne ide naravno;....razumemo se:))))

bash tako :)
ne mogu sad da nadjem... tamo ima panteon starih slovena, zanimljivo opisan.

crow:

da, citala sam ja taj tekst juce samo ne na ovom sajtu nego na nekom forumu, ali je isti tekst,a ovo sto sam iskopirala, opise slovenskih odnosno ovo su konkretno stari srpski bogovi, to je bio neciji komentar, omalozavajuci ali nebitno, jer je i osoba kopirala neciji tekst....i hvala joj/mu, jer meni se svidja:))))

ako je jos neko procitao ovaj tekst, samo da kazem da ja hinduizam nisam uopste pominjala bezveze vec zato sto ima mnogo veze s ovom temom...
hinudizam nije paganizam, a nije ni stara slovenska religija...cim postoji jedna vrhovni bog on je sustina odnosno jedna svest koja sve objedinjuje, a ostali likovi (bogovi) su samo njegove razlicite manifestacije koje imaju specificne funkcije u raznim oblastima zivota...a nasem narodu u svim tim oblastima trebaju zastitnici sto su sad razni sveci koji se slave....
takodje smo i svi mi pojedinacno samo razlicite personifikacije te iste jedne i jedine svesti ("boga"), samo sto smo mi "mali" i ne toliko mocni, a nasem narodu je potrebno da veruje da postoje neka "visa bitja" mnogo mocnija, da ih svakodnevno usmeravaju i da im pomazu na tom putu zivotne borbe i u svakodnevnim problemima i nevoljama....
na kraju krajeva cak i da je sve to samo prica, fikcija, samo mitologija koja nema veze sa stvarnoscu i da ne postoje nikakvi bogovi, sveci, andjeli itd.....psiholoski efekat je mocan i ima identicnu indirektnu snagu.

@bebo, zaboravila si mene:)hehehehe

RUJEVIT

Pored toga sto je Rujevit bio ratno bozanstvo sa sedam glava i sedam maceva Rujevit je bio jos pa mogu ga slobodno nazvati i solarno bozanstvo.Pored hrama posvecenog Rujevitu u Korenici(ostrvo Rujan) nalazio se jos i hram posevecen Porevitu i Jarovitu.Veza Rujevita i Porevita veoma je bliska.Rujevit je dakle pored toga sto je bio ratno bozanstvo biio i solarno jer je imao sedam glava koje simbolizuju letnje mesece, dok je Porevit bio 'zimsko' bozanstvo(imao je pet glava koje karakterisu pet zimskih meseci).Tako je Rujevit postao i ratni i suncani bog.
Dalje, ime RUJEVIT dolazi od korena 'rujnu' sto u ceskom znaci vatren,strastven;u srpskom je 'rujan' isto sto i tamno-crvena boja i predstavlja epitet za jarko sunce,za coveka strasnog i jarosnog.Rujevita karakterise crvena boja, boja ratnika,boja ovozemaljska,boja erotska,boja vatre i veselja,boja krvi i dinamike.Dodajmo i to da se mesec septembar kod Hrvata(mogao bi i kod nas)zove RUJAN tj. mesec kada lisce pocinje da dobija onu jarko-crveno boju.Nasuprot tome Porevit je kao sto sam vec naveo petoglavi bog i bog zimskih meseci te je za njega vezana plava boja.Plava boja je boja bezdna,tamnih sila,boja koja simbolizuje hladno,oblake i mrak.

Evo kakvu je pesmu zabelezio M.S.Milojevic u Makedoniji

Jasno mi solnce stanalo
Cesne mi krste gledalo
S njga mi Boze gledase
Mili mi Boze Rujevit
So sedam glava tresese.

Opet Milojevic iz Stare Srbije:

Obrni se caru
Te nam pesmu kazi
Koju pesmu care
Danas da pevamo
...ili pesmu care
Rujna Rujevita
Il njegova care
Brata Porevita

Ovo je vezano za smenu godisnjih doba.
Na kraju jos da spomenem ovo da boje boga Rujevita(crvena) i boga Porevita(plava) u kombinaciji sa belom cine srpsku trobojku.

Sad sam se setila mog caleta koji je hriscanin pravoslavac, i koji postuje sve nase obicaje, ide u crkvu manastire itd, ne nije zagrizen i fanatik,ali jako "poslusan" pravoslavni vernik da tako kazem takodje veruje u sve druge alternativne i spiritualne stvari, jako pametan covek (a sta drugo mogu da kazem o mom tatici, oprostite mi:))))...pa je imao obicaj cesto da kaze:
"O Sveti Perune pomozi mi" ili "Tako mi svetog Peruna":)))))))

to mi je uvek bilo smesno i simpa...mislila sam: cek bre jel to onaj covek koji je bio stvarno jako ljut na mene jednom u pravoslavnom manastiru jer nisam znala kako se pale svece?:))))

Back