Malo bih upala u diskusiju i istakla, pre svega, da je Duh ovom temom rekao jednu veliku ISTINU. Ne samo nazivom teme, naprotiv, ja verujem da je istina apsolutna. Već činjenicom da sve naše istine, u ovom stupnju razvoja, jesu relativne, lokalne i jedino kao takve – primenjive. Ali, posao filozofa (pretpostavljam da je ova tema prvobitno bila na filozofiji) nije da pronađe praktičnost bilo koje tvrdnje. To je posao nekih drugih nauka.
Neko je lepo primetio – niko ne zna apsolutnu istinu.
Sad, zamislite da postoji, izuzetno inteligentno ljudsko biće i da to nije Pera, već Žika. Žiku su od malena kljukali najtežom literaturom, ali ga nisu OGRANIČILI na jednu oblast. Ne, Žika je imao velika interesovanja i želeo je sve da shvati. Šta god bi mu ponudili – našao je način da u tome uživa. Žika je, čak, bio i dobar sportista. Imao je sluh i lep glas, umeo je da crta, matemetiku je obožavao, istoriju, biologiju, hemiju, fiziku, jesam li nešto izostavila?, bio društven... I, što je najvažnije, Žika je od malena učio. Doveli su mu najbolje naučnike iz svih oblasti, koji su ga godinama podučavali, i na njemu je bilo da objedini njihova saznanja. Analiza i sinteza.
U nekim srednjim godinama, preplavljen znanjem i informacijama, Žika formira svoje zakone.
I opet imamo fenomen relativne istine, jer je i Žika za nijansu omanuo. Naravno, u Žikino vreme, niko to ne zna i ljudi žive savršeno mirni, prihvatajući njegove teorije za Sveto Pismo.
Ali Žikini zakoni su, donekle, bliži istini od zakona koji su mu služili kao polazište.
Kako razumeh, poenta Duhove teme je odgovor na pitanje – U čemu Žika greši i zašto ga bojkotovati?
Žika ne greši. Primer sa atomom i zakukuljenim praznim prostorima u njemu je, ustvari, slikovit primer NAPRETKA. Otkrivanje, jedne za drugom, praznina unutar praznina ograničeno je razvojem optike, zar ne? Ili, koji god su način našli da dođu do takvih zaključaka, što misaoni, što eksperimentalni.
Jednom sam napisala da nas tako malo deli od apsolutne ispravnosti svih jednačina. Izgleda da sam pogrešila u jednom – deli nas malo više.
Ali ne sumnjam (bez pozivanja na optimizam, jer sa njim ovo nema veze) da za svaku našu jednačinu, u glavi nerođenog genija, postoji paralelna, manje ili više modifikovana njena verzija, koja neće davati ostatak, niti će postojati rečenica, ili jednačina, koja pobija savršenu modifikaciju prvobitne jednačine.
Ako je nekome prijatnije da razmišlja o ovome što sam napisala kao o kamenu u koji je Tvorac uklesao Apsolutnu Istinu, i koji će pasti u dvorište Odabranog, tu se polomiti, pa će Odabrani, od mase ljudi, biti nazvan genijem jer je uspeo sastaviti raskomadanu stenu i pročitati zakone Apsolutne Istine, dok će ga „bolja“ masa ljudi nazvati Svecem, onda neka tako razmišlja. Princip je isti, sve su ostalo nijanse...
A naše je – da idemo dalje. Sigurno nije na nama da otkrijemo Apsolutnu Istinu Postanka (jer, o tome se, upravo, radi), ali bi moglo da bude na dalekim precima nekih od nas. Tu se, opet, nameće pitanje nastavka vrste i opšteg pozivanja na reprodukciju.
Dotle, dok su Pera i Žika sposobni da zajedno postoje u istom vremenu i prostoru, možemo predstavljati idealnu kariku tog lanca...
A svi mi, između Pere i Žike, imamo za utehu jedino privilegiju da o Istini razmišljamo, da je shvatamo na svoj način i da je, ukoliko je suviše tužna, ne znamo...