bRu zLi
Poznat
- Poruka
- 9.401
Bru Zli citao sam i prije tvoje postove.. slazem se sa svima i tvojim misljenjem i teretani i dodacima za trening al me ubija znatizelja koliko ti mozes da uradis propadanja i zgibova? sto se tice mojeg iskustva iz teretane nista dobro..gomila budala
koja izmedju serija stoje pred ogledalom ili pricaju okolo i setaju niko se ne posveti treningu jer iskljucivo to rade zbog fizickog izgleda i zbog kurcenja..nemam nista protiv teretane same ko hoce da se posveti treningu..najbolje da sam odredis sta ti odgovara jer svako ima drugaciju pricu a svaciji organizam je drugaciji.
Nije mi namjera da vrijedjam nikoga..samo moje misljenje.
U principu, ne radim nesto zgibove nego lat masinu... Jer na zgibovima ne moze da menjas tezinu nego odmah od prve serije ja moram da vucem 95kg koliko sada imam a nekada sam imao 100-102...
JA obozavam mrtvo dizanje , T sipku i tako te muske vezbe a zgibovi su mi ono - za pozere.... Dodju klici napaljotke i onda se trkaju ko moze koliko da uradi zgibova, kao da je neki br magican, a svi po 50 kila sa sve krevet i dizu telo koje je duplo lakse od mog.....
Propadanja radim, za tricepse, i ne mogu ti lepo odgovoriti koliko tacno mogu da odradim, jer ne jurim broj, bodibilding i vezbanje u teretani nije klinacko kur cenje koliko mozes da uradis zgiba, skelka/propadanja, nije u tome stvar nego da pogodis misicna vlakna tricepsa i nateras ih na hipertrofiju.....U tom smislu ja radim propadanja obicno kao drugu vezbu kada radim triceps, i to radim oko 10-12 ponavljanja 4 serije..... Opet i ovde ponavljam, ja ovde dizem 95 kila a ne 50,60, 70.....
Na mrtvom dizanju radim 100-120kg, bench isto 110-120 u zavisnosti od trenutne snage, dana, odmora, ishrane toga dana itd......Presu za noge 160, kg, itd itd...
Hm, JA SAM TAJ KOJI SE OGLEDA U OGLEDALO I STALNO I KOJI SETA PO TERETANI!
Prvo gledanje u ogledalo nije kur cenje, ja ne moram da se kur cim npr kao i mnogi drugi veliki, ja sam vec "opasan" i "nadr kan" ... To moraju da se kur ce ovi zgoljavi....
Gledanje u ogledalo i poziranje imaju svoju svrhu.I u toku rada same vezbe kada gledas da li pravilno radis i da li se misic pravilno pumpa, a i posle vezbe se ogledas da vidis da li si tom serijom upumpao dovoljnu kolicinu krvi u misic.... DZABE TI TRENING AKO TRENUTNO NE OSECAS NAPUMPANOST TOG MISICA, ZNACI DA TI NIJE ON RADIO NI 70% NEGO NEKI DRUGI I TO JE ZNAK ZA NEPRAVILAN RAD... Tako da gledanje u ogledalo i stezanje i opustanje misica NIJE NISTA LOSE VEC NAPROTIV - DOBRO, NESTO STO SVI TREBA DA RADE...
Dalje, nije samo bitno kolike ko misice ima....Bitno je drzanje, simetrija, hod, sirina ruku, drzanje ramena.... Ovo ne mzoe da se popravi bez gledanja u ogledalo....Dzbe nekom snaga i sila ako izgleda i ima drzanje kao gorila ili zvonar bogorodicine crkve.....
Veoma je bitno da se neko ogleda i da nauci kako da nosi novonastalu misicnu masu.... To je nova stvar za telo, pogotovo za pocetnike koji dobiju novu misicnu masu, jer oni najbrze i napreduju (ako su ozbiljni vezbaci) i oni moraju da nauce kako sad sa tom novom masom da hodaju i da imaju drzanje....
Zato je potrebno da se ljudi gledaju u ogledalo i da eventualno isprave neko smesno drzanje, iskrivljenost ramena, povijenost ledja i sirenje ruku.... Nije to kur cenje vec potreba..... Kao kada neko ode da kupi novo odelo pa ga proba i onda se gleda u ogledalo pa zagleda kako stoji na rukama na nogama na ramenima, a ne da kupi i da ode pravo kuci....
Pricanje i setanje:
Pored uloge fizickog jacanja tela teretana kao institucija ima i jos neke sociolosko-pedagoske odlike.....
Teretana je mesto gde dolaze ljudi slicni kao ti...To je savrsena prilika da se ukratko za vreme pauzica i odmora od prejakih treninga razmeni misljenje o vezbama, preparatima, medicini i svemu ostalom...
Ne filozofira se sad tu po sat vremena, ali po minut posle svake serije moze mnogo da znaci ako ljudi ragovaraju koncizno.....
Ovo sve utice i na DRUGU POZITIVNU SOCIOLOSKO-PSIHOLOSKU ODLIKU TERETANE - sklapanje novih socijalnih kontakata i jacanje socijalnih vestina.....
Ti ljudi polako postaju prijatelji, ortaci, a kada su u pitanju suprotni polovi neretke su i veze.....Posto ti ljudi dosta ulazu u sebe i svakodnevno tu provode dosta vremena godinama, normalno je da se zblize i tu nastaju nova prijateljstva, veze, brakovi.... Jer poznato je da covek bira prijatelje po sopstvenim afinitetima i interesovanjima....Jer ja se sigurno necu druziti sa nekim debeljanom koji ne brine o svom izgledu i koji ce mi pljuvati teretanu na svaka 2 minuta i pricati kako ja koristim "hemiju" jer me je video da sam kupio protein surutke i dekstrozu - grozdjani secer da pijem.... A nece ni on samnom jer ce imati stereotip da sam ja sportski narkoman koji se radi na hemiju, glup je i nema mozak.....
Tako da i to pricanje u teretani ima pozitivan ucinak....
Dalje - SETANJE - Posto ja radim veoma teske treninge, nemoguce je da se odmaram po 5-10 sekundi izmedju vezbe i da sve to istrenitam za 40 minuta i da idem kuci.....PA to kada bi radio, onda bi bilo neminovno da mnogo smanjim tezine a da povecam broj ponavljanja sto totalno gubi smisao vezbanja, i onda bi to ispao kardio trening, a nije ni kardio nego nesto sto lici na kardio a ne donosi progres, a nije pak ni anaerobni trening nego cisto fizikalisanje i gubljenje vremena.....E zato ja setam po minut ipo najvise dva, i to nekom moze da izgleda kao da ne radim nista, ali posle sat i 45 min, kada se prebroji sta sam ja sve podigao taj trening, EEEE ONDA SAMO TAJ COVEK MOZE DA DOBIJE DIJAREJU U GACE......
Znaci seta se NAMERNO JER JE TO POTREBNO A NE ZATO STO JE TO TRIP NEKI......
E ja ti sad pricam onako kako jeste i kako bi trebalo biti, a naravno da ima budala koji rade na drugoj strani krajnosti pa zaista pricaju po sat vremena, odmaraju se od vezbe po 10 minuta i ostanu u teretani 3 sata.....
To stoji, ali takvi su retki i obicno brzo nestanu iz teretane i nikada se ne vrate.....
A za ove sto se gledaju u ogledalo po meni je to plus samo a nikako minus ili mana....TO ZNACI DA SE BRINU O SVOM IZGLEDU I TELU A TO JE VRLINA....Po meni svi oni su BOLJI OD ONIH KOJI IH PLJUJU KAKO SE OGLEDAJU JER TI OSTALI NE BRINU O SVOM ZDRAVLJU A VOLELI BI DA IZGLEDAJU KAO OVI STO SE SAD OGLEDAJU , A NE MOGU DA SE OGLEDAJU KAO ONI JER IZ MOMENTA DOBIJU KOMPLEKSE ZBOG SVOG IZGLEDA I ONA POSTANU ISFRUSTRIRANI NA SEBE I ONDA IM NE OSTAJE NISTA DRUGO NEGO DA PLJUJU OVE KOJI SE GLEDAJU I NA TAJ NACIN PODSVESNO OPRAVDAJU TO STO VEOMA VEOMA LOSE IZGLEDAJU.
Poslednja izmena: