Rekli su o ljubavi...

"Ljubav je čarobnica, vila koja preobražava bezvrijedne stvari u radost i stvara kraljice i kraljeve od obične gline. Ona je miomiris toga čudesnog cvijeta -srca- i bez te svete strasti, te božanske omame, mi smo manje od zvijeri; a s njom je zemlja nebo, a mi smo bogovi."

Zaljubljenost je romantična ili strastvena ljubav koja ima jaku komponentnu seksualnosti thumbup i zanesenosti.
Nju karakteriziraju neprestalno razmisljanje o osobi, velike promijene raspoloženja i proučavanje osobe

Kada kažu “volim te” različiti ljudi pod tim ne razumiju isto.
Ljudi pod ljubavlju razumiju različite stvari i iskazuju ljubav na različite načine.
Ljudi obično vole onako kako sami žele biti voljeni.

MNogo nas ponekad mješa razliku između zaljubljenosti i ljubavi:

Ljubav se fokusira samo na jednu osobu, a zaljubljenost na više. Vi kada volite, iskreno i duboko, volite samo jednu osobu zbog nje kakva je u cjelini sa svim svojim manama i vrlinama. Zaljubljena osoba može biti istovremeo zaljubljena u više različitih osoba.

„Romantična se ljubav „dogodi“; nije ju moguće potaknuti; ljubav te zaludi. Posve si zanesen voljenim i nesposoban usmeriti misli na bilo šta drugo. Gubiš svaku želju da budeš slobodan, umesto toga želiš se stopiti i podčiniti… onome drugom.“ Margaret Horton

Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao "zdravi egoizam", ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

-Charlie Chaplin

Kada volite, vaša je ljubav poput talasa na moru. Deo je celine i zato je opšta i obuhvata sve. U svakoj ljubavi nalaze se sve ljubavi koje su proživljene pre nje. Kad volite, u vašoj ljubavi je ona oku nevidljiva (a opet svima vidljiva!) iskra privlačnosti koja plamti između zaljubljenih. Ljubav je tako snažna, a opet tako neuhvatljiva. To je zato jer svaka ljudska ljubav odražava onu božansku. Sve što razumem, razumem zato što volim. - Lav Tolstoj

Ljubav je divlja snaga. Kad pokušavamo da je ukrotimo, ona nas uništava. Kad pokušavamo da je zatočimo, ona nas zarobljava. Kad pokušavamo da je razumemo, ostajemo izgubljeni i zbunjeni... Pogledaćemo šta je na površini i prozrećemo ono što je ispod: tvrdokorni sloj naših običaja i vrednosti. Kad budemo uspeli da probijemo taj sloj, otkrićemo tamo sebe.To je ljubav.

Back