Marty Misterija
Elita
- Poruka
- 22.419
Naravno da treba.Ili da organizuju referendum da li žele da se priključe Sloveniji ili Italiji.
А могу и Србији!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Naravno da treba.Ili da organizuju referendum da li žele da se priključe Sloveniji ili Italiji.
Da li naše komšije muče slični problemi kao nas?
klikni za LINK
Evo nekih detaljaiz teksta koji me je podstako da otvtim temu...
_________________________________________________________________________________________
Što vas je do sada kočilo?
- Nismo bili u mogućnosti to pitanje ozbiljno staviti na dnevni red u Hrvatskoj zato što ili nije bilo razumijevanja, ili nismo imali saveznike, iako smatramo da bi oko koncepta regionalne autonomije u Hrvatskoj trebalo stvoriti konsenzus svih političkih grupacija kao što je to napravljeno u slučaju EU i NATO-a. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU stvari se mijenjaju. Pitanje prava na veću decentralizaciju je danas najlegitimnije pravo u EU, i siguran sam da ćemo imati puno političkih saveznika koji će poduprijeti naše ambicije da se promijeni ovaj, već bolestan centralistički sustav u Hrvatskoj koji svakog dana sve više pokazuje svoju nakaradnost. Definitivno sam siguran da je jedan od najvećih promašaja HDZ-ove politike taj što je županije ostavio invalidima. Nije nastavio proces koji je, udvostručenjem županijskih proračuna, barem malo pokrenut za vrijeme Račanove vlade, mada ni ona nije ispunila očekivanja koja smo imali.
Kakva bi ta autonomija morala biti?
- Siguran sam da bi i drugi župani i županije htjeli raspolagati s više novaca i ovlasti nego što ih sada imaju. Međutim, ako oni na tome ne žele inzistirati, mi ćemo se zalagati za asimetričan model tražeći da bar Istra ima svoje vlastite i veće izvore sredstava. Ne trebamo tuđi novac. Ovakav sustav kakav imamo danas, nakon ulaska Hrvatske u EU ne može opstati zato što je konkurentnost naše Županije u odnosu na susjedne regije u EU, prije svega one u Italiji i Austriji, minimalna. Ne odlučujemo ni o čemu i nemamo nikakav novac. Stoga ćemo tražiti ispunjenje Ustava koji županijama, po mom sudu, daje visok status regionalne autonomije, odnosno samouprave. Međutim, nikoga u ovoj zemlji nije briga za Ustav. On se ignorira, ustavna se određenja ne žele pretočiti u zakone. Zato će IDS, kada uđemo u EU, morati povlačiti neke radikalne poteze. Prije toga ne želimo štetiti nikome. Druge regionalne stranke nisu se nametnule.
_________________________________________________________________________________________
Dakle, da li Istra treba da bude autonomna?
Pa non stop tupimo kako je loše kod nas, još ću na kraju da se iskompleksiram...
Muko moja pređi na drugog...![]()
ja osobno nebih imala nista protiv, dapace, ali podrska nekakvoj vecoj autonomiji u Istri (svejedno, Dalmaciji, Slavoniji) nema...minorne stranke i minorni pokreti...a, malo mi je i cudno jer nam EU kao jedan od uvjeta postavio i ukrupnjenje drzave...imamo previse samouprave i previse smo decentralizani sto je skupo i neuncikovito, svako selo ima svog serifa i svoj budzet...tako da mi je malo cudno sto on to prica, kad udemo u EU biti ce decentralizacija....vjerojatno je zamjenio sa eu-povezivanjem regija, ali to vec sada cine sve hr.regije, povezivanje sa kompatbilnim regijama bez obzira na drzavu u kojoj su..
Slavonija (a i Istra ) npr. ima svoje predstavnistvo u Brüssel-u, zatim u Njemackoj a sad se pokusava skupiti novac i za Madzarsku...
realno gledajuci, ako bi se proveo nekakav referendum u Istri, mislim da ni 10% stanovnika Istre nebi glasalo za nekakvu pol. autonomiju tipa Vojvodine...dosad bar nijedne izbore nisu dobili (presli izborni prag) stranke koje su to zagovarale...inace, cim netko sa "stranim" prezimenom trazi neku autonomiju vecina Istrana dok si reko britva postanu Hrvatima; i zanimljivo, u sporu kojeg imamo sa slovenskom ucjenom, cak je i Kajin ( koji je sve drugo, a ne "Hrvatina", i Europejac, i Istranin, i zastitnik ljudskih prava, i komunista i najzesci kriticar Vlade i Zagreba i najveci kompromiser) rekao Slovencima " krvi cu im dati ako treba, ali ni milimetra hrvatske zemlje ili mora"
ja osobno nebih imala nista protiv, dapace, ali podrska nekakvoj vecoj autonomiji u Istri (svejedno, Dalmaciji, Slavoniji) nema...minorne stranke i minorni pokreti...a, malo mi je i cudno jer nam EU kao jedan od uvjeta postavio i ukrupnjenje drzave...imamo previse samouprave i previse smo decentralizani sto je skupo i neuncikovito, svako selo ima svog serifa i svoj budzet...tako da mi je malo cudno sto on to prica, kad udemo u EU biti ce decentralizacija....vjerojatno je zamjenio sa eu-povezivanjem regija, ali to vec sada cine sve hr.regije, povezivanje sa kompatbilnim regijama bez obzira na drzavu u kojoj su..
Slavonija (a i Istra ) npr. ima svoje predstavnistvo u Brüssel-u, zatim u Njemackoj a sad se pokusava skupiti novac i za Madzarsku...
realno gledajuci, ako bi se proveo nekakav referendum u Istri, mislim da ni 10% stanovnika Istre nebi glasalo za nekakvu pol. autonomiju tipa Vojvodine...dosad bar nijedne izbore nisu dobili (presli izborni prag) stranke koje su to zagovarale...inace, cim netko sa "stranim" prezimenom trazi neku autonomiju vecina Istrana dok si reko britva postanu Hrvatima; i zanimljivo, u sporu kojeg imamo sa slovenskom ucjenom, cak je i Kajin ( koji je sve drugo, a ne "Hrvatina", i Europejac, i Istranin, i zastitnik ljudskih prava, i komunista i najzesci kriticar Vlade i Zagreba i najveci kompromiser) rekao Slovencima " krvi cu im dati ako treba, ali ni milimetra hrvatske zemlje ili mora"
vidish kako je to..za milimetar ste spremni da date krv..a mi smo koljaci sto zelimo da vratimo trecinu oduzete zemlje...mislim naravno na Kosovo..zar ti se ne cini da imash dva arshina
jedan za svoju domovinu i jedan za moju domovinu
mislis li da ti imash vise prava na to da je tvoja zemlja vrednija
vidish ja ne mislim
svakom je svoje najvrednije
ali ja ne osudjujem za tkve stvari..a ti bome ovde na forumu osudjujes i sebi dajesh za pravo da se stavljas na strani onih koji ne zele dobro mojoj domovini
to u najmanju ruku nije lepo
Dakle, da li Istra treba da bude autonomna?
Struktura stanovništva 2001[1] :
Hrvati 148.328 ( 71,9 % )
Talijani 14.284 ( 6,9 % )
Srbi 6.613 ( 3,2 % )
Bošnjaci 3.077 ( 1,5 % )
Albanci 2.032 ( 1 % )
Slovenci 2.020 ( 1 % )
Istrorumunji (Ćići) 400
regionalno se izjasnili 8871 (4.3%)
Neopredijeljeni 21.978 ( 10,7 % )
Istra je prelepa, i tako se razlikuje od ostatka zatucane HR !
Zasluzuje najmanje autonomiju, da sachuva i ochuva svoj identitet...
Mislim nemam pojma kojim chudom je ta teritorija uopshte dodeljena Hrvatskoj?