Red Sv. Djordja

gost 300056

Iskusan
Poruka
6.213
E ovako imam informacije , cak i podatke, ali nisam u nemogucnosti da ih uploadujem, mada i nema bog zna sta , samo periferno spominjanje reda srpskih vitezova od Sv.Djordja .
Ovo sam otkrio ustrazujuci sopstveno poreklo, u austriskim arhivima se takodje to spominje , kao sredjevekovni red srpskih vitezova , a kasnije i plemstvo od Sv.Djordja .
Ne znam da li je bilo tu i drugih naroda ,99% ali da se na nekim mestima spominju i kao juznoslovensko plemstvo od Sv.Djordja .
Kasnije je to preraslo u porodicnu titulu za vreme ratova sa Turcima ,imam to dokumentovano , ali to nije bitno , vec ovaj dalji deo u prslost .
Da li neko zna nesto o ovome , nisam mogao da nadjem mnogo na netu , a i nisam imao priliku da razgovaram duze vreme sa svojim izvorima koji se bave arheologijom i istorijom .
Nadam se da mi moderator nece zameriti u slucaju da nema dovoljno materijala za ovu temu , razumecu ako bude obrisano .
Ako znate nesto o ovom 'fantomskom' redu pisite .

Poslednja izmena:
E ovako imam informacije , cak i podatke, ali nisam u nemogucnosti da ih uploadujem, mada i nema bog zna sta , samo periferno spominjanje reda srpskih vitezova od Sv.Djordja .
Ovo sam otkrio ustrazujuci sopstveno poreklo, u austriskim arhivima se takodje to spominje , kao sredjevekovni red srpskih vitezova , a kasnije i plemstvo od Sv.Djordja .
Ne znam da li je bilo tu i drugih naroda ,99% ali da se na nekim mestima spominju i kao juznoslovensko plemstvo od Sv.Djordja .
Kasnije je to preraslo u porodicnu titulu za vreme ratova sa Turcima ,imam to dokumentovano , ali to nije bitno , vec ovaj dalji deo u prslost .
Da li neko zna nesto o ovome , nisam mogao da nadjem mnogo na netu , a i nisam imao priliku da razgovaram duze vreme sa svojim izvorima koji se bave arheologijom i istorijom .
Nadam se da mi moderator nece zameriti u slucaju da nema dovoljno materijala za ovu temu , razumecu ako bude obrisano .
Ako znate nesto o ovom 'fantomskom' redu pisite .
:hahaha::rotf:
Значи имаш информације и податке али си онемогућен да постујеш,а уствари и нема нешто много,иако је документовано према твојим изворима који су ти тренутно недоступни,па би хтео да ти ми омогућимо то сазнање о том реду.Генијалан пост не зна се ни шта имаш ни шта хоћеш.:eek::mrgreen:

Да ти ипак олакшам потрагу,једини витешки ред у који су били укључени Срби,а историјски је потврђен је ред Змаја кога је основао Жигмунд Луксембуршки,а у њему био деспот Стефан,сви остали редови спадају у домен нечијих фантазија.Наравно уколико твоји извори не знају нешто више,али они су недоступни тако да ништа.

:hahaha::rotf:
Значи имаш информације и податке али си онемогућен да постујеш,а уствари и нема нешто много,иако је документовано према твојим изворима који су ти тренутно недоступни,па би хтео да ти ми омогућимо то сазнање о том реду.Генијалан пост не зна се ни шта имаш ни шта хоћеш.:eek::mrgreen:

Да ти ипак олакшам потрагу,једини витешки ред у који су били укључени Срби,а историјски је потврђен је ред Змаја кога је основао Жигмунд Луксембуршки,а у њему био деспот Стефан,сви остали редови спадају у домен нечијих фантазија.Наравно уколико твоји извори не знају нешто више,али они су недоступни тако да ништа.

Da ti olaksam , nije kulturno smejati se na taj nacin , cak sta vise .Nisam rekao da su mi nedostupni , vec da ne mogu da ih postujem .Drugo , nisam nista tvrdio , cak sta vise pitao sam .Pominje se u arhivama austrougarske , pa zato pitam .Mozes svoje misljenje da izneses na malo kulturniji nacin , ako ne znas o tome ,e moras da ismevas , u kranjem slucaju lepo sam napisao da nista nije potvrdjenio niti ja sta tvrdim .Ono sto mogu da potvrdim jeste da postoji Srpsko plemstvo od Sv.Djordja , za red ne mogu .
Malo kulture nije na odmet svakako ;)

Sasvim je jasno da ja ne tvrdim nista , vec pitam na osnovu nekih zapisa u austriskim arhivama .
Mozda neko nesrto zna , mozda ne ,mozda i ne posrtoji .Jel to razlog za nekulturu ?Mislim da nije .
Da nesto tvrdim , onda bi imao pravo da na se obracas na takav nacin.

Da ti olaksam , nije kulturno smejati se na taj nacin , cak sta vise .Nisam rekao da su mi nedostupni , vec da ne mogu da ih postujem .Drugo , nisam nista tvrdio , cak sta vise pitao sam .Pominje se u arhivama austrougarske , pa zato pitam .Mozes svoje misljenje da izneses na malo kulturniji nacin , ako ne znas o tome ,e moras da ismevas , u kranjem slucaju lepo sam napisao da nista nije potvrdjenio niti ja sta tvrdim .Ono sto mogu da potvrdim jeste da postoji Srpsko plemstvo od Sv.Djordja , za red ne mogu .
Malo kulture nije na odmet svakako ;)

Зар ти не примећујеш да ти је пост контрадикторан,зато се и смејем,и имаш податке и немаш,и имаш изворе и немаш,а рекао си да дуже време ниси имао прилику да разговараш са својим изворима,па то ваљда твоје изворе чини недоступнима.Да ништа не тврдиш то сам сконтао.

Први пут чујем за племство Св.Ђорђа и не знам шта то значи уопште!!!!!

За ред Св.Ђорђа сам чуо али је историјски непотврђен, дакле није постојао.Поз.

Зар ти не примећујеш да ти је пост контрадикторан,зато се и смејем,и имаш податке и немаш,и имаш изворе и немаш,а рекао си да дуже време ниси имао прилику да разговараш са својим изворима,па то ваљда твоје изворе чини недоступнима.Да ништа не тврдиш то сам сконтао.

Први пут чујем за племство Св.Ђорђа и не знам шта то значи уопште!!!!!

За ред Св.Ђорђа сам чуо али је историјски непотврђен, дакле није постојао.Поз.

A sad si cuo , pa sta se onda iscudjavas sto pitam ?Nemam vremena da cimam ljude i prijatelje koji se sa time bave , u guzvi sam da bih se detaljnije time bavio .
I ja sam cuo da je postojao i procitao njegovo spominjanje u nekim arhivama ,kao sto sam i naveo .
A plemstvo od Sv,Djordja je naziv titule koju neko dobije , to postoji i nije upitno a ni preterano bitno za ovu diskusiju jer mi je poznato do sitnih detalja .
Sam red mi je misterija kao i tebi , u tome i jeste bit diskusije , da vidimo da li neko zna vise .Pozdrav

Obnovljen je skoro Viteški Red Kopljanika Sv.Djordja..imaju sajt i na njemu divan prevod sa latinskog...a i pristupnice su on-Line))

Знакове ратниче залуд не тражи,
ојачај вјеру и стегни зубе,
глас ће стићи на крилима орла,
тек кад буду чуле се трубе.

Није у мачу моја моћ,
нити је мржња моја снага.
Сила је моја у срцу твом,
љубав ће побједити врага.

Зашто је брига у срцу твом?
Мјера је моја Васељена цијела.
Љубављу штитим васцјели бит,
а камо ли тебе,
тијело мога тијела.

http://www.cuvarikoplja.com/

Obnovljen je skoro Viteški Red Kopljanika Sv.Djordja..imaju sajt i na njemu divan prevod sa latinskog...a i pristupnice su on-Line))

Знакове ратниче залуд не тражи,
ојачај вјеру и стегни зубе,
глас ће стићи на крилима орла,
тек кад буду чуле се трубе.

Није у мачу моја моћ,
нити је мржња моја снага.
Сила је моја у срцу твом,
љубав ће побједити врага.

Зашто је брига у срцу твом?
Мјера је моја Васељена цијела.
Љубављу штитим васцјели бит,
а камо ли тебе,
тијело мога тијела.

http://www.cuvarikoplja.com/

hvala do neba :hvala::hvala:
Ovo je vise nego vazno , makar za mene :)
Znam da su moji imali veze sa tim redom, spominje se u arhivama , ali cini mi se pre polovine 17 veka , nisam siguran .
Mislim da su koreni reda duboko u proslost(kao sto i pise) , jer pri odabiru (a i nasledju ) moji su uzeli titulu od Sv.Djordja .
Ima jos toga , ali da ne sirim pricu na licnu stranu .
Hvala za ovaj podatak :)

Poslednja izmena:
A sad si cuo , pa sta se onda iscudjavas sto pitam ?Nemam vremena da cimam ljude i prijatelje koji se sa time bave , u guzvi sam da bih se detaljnije time bavio .
I ja sam cuo da je postojao i procitao njegovo spominjanje u nekim arhivama ,kao sto sam i naveo .
A plemstvo od Sv,Djordja je naziv titule koju neko dobije , to postoji i nije upitno a ni preterano bitno za ovu diskusiju jer mi je poznato do sitnih detalja .
Sam red mi je misterija kao i tebi , u tome i jeste bit diskusije , da vidimo da li neko zna vise .Pozdrav

Па не чудим се ја што питаш већ начином на који питаш.

Чуди ме да немаш времена да цимаш људе и пријатеље с обзиром да те то сташно занима.

Као што рекох историјских доказа за тај ред нема,за њега сам сазнао управо са сајта који ти је Сребрена и препоручила.И ако кренеш да читаш шта су писали на сајту,ако изузмемо само постојање реда данас, схватићеш да су то само нечије жеље,ништа од тога не може да се докаже.

Па не чудим се ја што питаш већ начином на који питаш.

Чуди ме да немаш времена да цимаш људе и пријатеље с обзиром да те то сташно занима.

Као што рекох историјских доказа за тај ред нема,за њега сам сазнао управо са сајта који ти је Сребрена и препоручила.И ако кренеш да читаш шта су писали на сајту,ако изузмемо само постојање реда данас, схватићеш да су то само нечије жеље,ништа од тога не може да се докаже.

Pa iskreno ljudi su zauzeti i neda mi se da ih cimam za to sada (mada bih mogao ), a i sam imam pregrst obaveza , ima jos koji dan slobodno .
Postoje neki zapisi , ali kao sto rekoh do njih sam dosao isrtrazujuci svoje poreklo , i necu to da postavljam .
Postoji i legenda da je taj red ucestvovao u borbi kod laktasa i da su vitezovi tog reda ubili nekog turskog bega koji je imao ogroman uticaj , u to vreme saka Srba potuce bega i njegovu vojsku , morali su imati odredjene vestine svakako .
I za to imam pisanih dokaza , ali nema dokaza da su to zaista bili clanovi reda , niti se red tu spominje , vec se spominju obicni pobunjeni Srbi (mahom naseljeni Crnogorci i Hercegovci ).
Istini za volju mislim da je to posao za nekog ko bi mogao da ulozi mnogo u samo istrazivanje.Postoje razne indicije u vezi samog reda .
Interesanto prateci ljude koji su ucesrtvovali u toj bitci , prelaskom na austrijsku stranu tvrdili su za sebe da su clanovi reda i deo njih je za svoje zasluge uzeo titulu od Sv.Djordja :)
Legenda ili ne , ali trebalo bi istraziti .

Legenda ili ne , ali trebalo bi istraziti .

Bash tako, u svakoj legendi ima neko realno materijalne zrno istine.
Na sajtu ya koji sam dala link imas adresu za kontakt, slobodno se obrati, poznajem administratora i vrllo je ljubazan čovek, znaće sigurno bar neki deo odgovora koji te interesuje. Prethodni sajt(sada ukinut) imao je istoriju i legende, bio je mnogo sadržajniji nego ovaj trenutni.Verovatno je razlog što je onaj prvi bio pod anonimnim imenima , a drugi je već zvaničan, i zato štur.
Pozdrav:bye:

Bash tako, u svakoj legendi ima neko realno materijalne zrno istine.
Na sajtu ya koji sam dala link imas adresu za kontakt, slobodno se obrati, poznajem administratora i vrllo je ljubazan čovek, znaće sigurno bar neki deo odgovora koji te interesuje. Prethodni sajt(sada ukinut) imao je istoriju i legende, bio je mnogo sadržajniji nego ovaj trenutni.Verovatno je razlog što je onaj prvi bio pod anonimnim imenima , a drugi je već zvaničan, i zato štur.
Pozdrav:bye:

Свака част њима што се труде да чувају србску баштину и неку нашу традицију од заборава,пре свега православну,то ценим и поштујем,али тврдити да је Стефан Немања основао неки витешки ред,а сви Немањићи после њега били његови чланови је баш неумесно, поготово што ја нисам нашао ни један доказ да је тај ред постојао уопште,па д аистражујем на ту тему.

Уосталом православна црква није позната по редовима већ католичка.Поз.

Свака част њима што се труде да чувају србску баштину и неку нашу традицију од заборава,пре свега православну,то ценим и поштујем,али тврдити да је Стефан Немања основао неки витешки ред,а сви Немањићи после њега били његови чланови је баш неумесно, поготово што ја нисам нашао ни један доказ да је тај ред постојао уопште,па д аистражујем на ту тему.

Уосталом православна црква није позната по редовима већ католичка.Поз.

Saka Srba kod Laktasa potuce do kolena vojsku bega idriza i on sam izgubi zivot , to ima i u turskis zapisima , a i u austriskim .
Ista ta grupa dolazi u au i spominje se taj red , i kasnije se u arhivama napismeno vidi na nekoliko mesta za Srbe da stoji plemstvo od Sv.Djordja :)
Misterija svakako :)

Nema pomena na netu o toj srbskoj pobedi kod banje Laktasi, bar ja ne nalazim..osim pominjanja imovine Idriy bega
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...vZyDBw&usg=AFQjCNF1rHJnrOftwixSqGXfWsFdPLyekw

Nasla sam adresu prethodnog sajta Kopljanika, gde se kaze i ovo>

Можда би братство отишло у заборав да већ у априлу 1453.год.(6962.год.) не постоји запис како су \"ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА\" помагали Константину XИ у одбрани Цариграда. Тачније седам витезова овог братства са знаком Св.Георгија (црвени крст на бијелој подлози) на грудима је дуго одолијевало османлијским нападима, како запис каже. Иначе град је бранило 4800 Грка и 200 странаца од којих су седморицу чинили \"Чувари копља Светога Георгија\", нападало их је око 200 000 Турака.
http://cuvarikoplja.wetpaint.com/page/"Чувари+копља+Светог+Георгија"

Poslednja izmena:
Treba reći i to da je hiljadu i po despotovih konjanika Srba ratovalo na turskoj stranu u osvajanju Carigrada . Istina ne samovoljno već kao deo vazalne obaveze.

не знам каква је сврха коњаника у опседању утврђених градова? нисам читао Константина из Островице и његове Јаничареве успомене, а он је био у том походу.

Nema pomena na netu o toj srbskoj pobedi kod banje Laktasi, bar ja ne nalazim..osim pominjanja imovine Idriy bega
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...vZyDBw&usg=AFQjCNF1rHJnrOftwixSqGXfWsFdPLyekw

Nasla sam adresu prethodnog sajta Kopljanika, gde se kaze i ovo>

Можда би братство отишло у заборав да већ у априлу 1453.год.(6962.год.) не постоји запис како су \"ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА\" помагали Константину XИ у одбрани Цариграда. Тачније седам витезова овог братства са знаком Св.Георгија (црвени крст на бијелој подлози) на грудима је дуго одолијевало османлијским нападима, како запис каже. Иначе град је бранило 4800 Грка и 200 странаца од којих су седморицу чинили \"Чувари копља Светога Георгија\", нападало их је око 200 000 Турака.
http://cuvarikoplja.wetpaint.com/page/"Чувари+копља+Светог+Георгија"

Taj beg je po predanju bio bitna licnost za taj kraj , a i uopste .On je ubijen u bitci protiv Srba , ima to u turskim arhivima ,a i u austriskim .
Ako budem bio u mogucnosti postavicu te spise , a i malo detaljnije zatraziti od prijatelja da mi da ako ima jos neke gradje u vezi teme .

Poslednja izmena:
не знам каква је сврха коњаника у опседању утврђених градова? нисам читао Константина из Островице и његове Јаничареве успомене, а он је био у том походу.

Njihova uloga je bila neznatna , tek da obezbede prilaz zidinama (ubijali su one koji su se zatekli ispred zidina). Koliko sam razumeo , čak i nisu učestvovali u samoj opsadi . A i sami su nerado učestvovali u tom pohodu , kako Konstantin kaže kada su saznali da treba da se opseda grad želeli su da se vrate ali nisu smeli jer bi bili pobijeni. Tu se na neki način radi o prevari .

Poslednja izmena:
Нађох нешто на нету о овоме.

....................................
Први помен о оснивању ордена код Срба везан је за дубровачког историчара Јакова Лукаревића који помиње да су двојица изасланика Дубровачке републике на крунисању цара Душана (1346) били том приликом примљени у ред витезова Светог Стефана. Ако говоримо о познијем периоду, најстарије одличје међу Србима био би Орден Данила Првог за независност Црне Горе који претходи Ордену таковског крста.
.......................................
http://www.czipm.org/r.loncar.html

Зна ли неко нешто више о томе?

Ovo je sa neta, sve treba proveriti knjigu Solovjeva и при претрази куцати СТУБ Св.Стефана:

У неким од Илирских грбовника (Коренић-Неорић, Лондонски, Београдски I, Оловски, и Берлински), око грбова цара Душана и цара Уроша, појављује орденска колајна витешког реда Св. Стефана. Орденски ланац је састављен од оцила, а на медаљону се налази лик Св. Стефана. Овај орден се јавља још на "Родословљу из Сутјеске". Наравно, оно што се сматра највероватнијим је то да је и ово још једна од измишљених ствари илирске хералдике, као што су то и сами грбови око којих је овај орден обавијен (грбови ових царева никада нису изгледали онако како су приказани у овим грбовницима).
Ипак, оно што је занимљиво је то да постоје индиције да су витешки редови у Србији заиста постојали. Сима Ћирковић је скренуо пажњу на податак из "Историје Дубровника", Јакова Лукаревића, са почетка седаманестог века, где се спомиње витешки ред цара Душана "Стуб Св. Стефана". Међутим, оно што је још занимљивије је управо натпис са надгробног споменика Ђураша Вранчића, где пише да је покојник био "у цара Стјепана трти витез".

Ово су све углавном наводи из књиге: А. Соловјев, Историја српског грба и други хералдички радови, Правни факутет универзитета у Београду: Досије, Београд 2000. стр. 188-189.

...ово је скоро све што тамо има...... једино што још има је фуснота која упућује на дело Симе Ћирковића "Почтени витез Прибислав Вукотић", Зборник Филозофског факултета у Београду Х-1, Споменица Васе Чубриловића, Београд 1968., 274-275. у овој фусноти се помињу још и дела Љ. Стојановића "Стари српски записи и натписи I" и Г. Томовића "Морфологија ћирилских натписа на Балкану", али се ова последња два вероватно односе директно на цитирани натпис са надгробне плоче и највероватније не говоре ништа подробније о самом витештву у средњовековној Србији
Наиме, када је цар Душан крунисан за цара у Скопљу, а држава постала царевина, највероватније је тада и озваничила да има свој витешки ред јер је он установио Орден Светог Стефана. (Константин Јиречек у „Историји Срба“ наводи податак : „…Полако су се образовала два реда властеле, високо племство и витешки ред .“ – Н.Д., Превео Јован Радоњић, Слово Љубве, Београд, 1978, с. 261.)

О појави витештва у Немањићкој Србији говори постојање витешких игара на коњима које су биле сличне онима на западу. Константин Јиречек наводи: „Витешке игре на коњу сличне беху играма на западу.“ О постојању витешких игара на Двору цара Душана: „…Орбини прича да су дворјани цара Стефана приређивали пред њим витешке игре и турнире, те да би цар победиоце даривао богатим поклонима.“ (Константин Јиречек, Историја Срба, с. 305.)

Тако се на надгробном споменику војсковође Ђураша Вранчића остало записано: “.. би у цара, у Стефана трећи витез..“ Највероватније да се мисли се трећи по рангу у односу на прву четворицу, од њих двадесетчетири витеза – прим. Р.Р. Видети: Константин Јиречек, Историја Срба, с. 260.)

Нарочито је важно истаћи да је Цар Душан установио „Орден Светог Стефана“ који је додељиван за војне и друге заслуге одређеним лицима. То је и први одрен у Српству који се као такав мора актуелизовати. ...За награде завео је титуле и положаје по грчком обичају, и све довео у ред зависног чиновништва од владаоца…“ (Јован Мишковић, Косовска битка, Ратник, 1889, књига 20, с. 380.) „За одликовање заведен је био и орден светога Стефана.“ (Исто: – Флорински, 132 – по Лукарну)

У једном наводу стоји да краљ Душан сазива свих двадесетчетворицу витезова на „великашко веће“ (Стандардан број 24 сваког витешког реда сачињен по угледу на људско тело.) Наиме, приликом посете византијског цара Кантакузина краљу Стефану Душану са циљем да од њега добије војну помоћ за повраћај на престо, у разговору између њих двојице је дошло до неслагања. Краљица Јелена: „.. је видела зловољност Душанову. Па бојећи се да због оваквих речи не узме цара у злу вољу, стане их одвраћати од овога разговора додавши, да овакве ствари код Србаља решава веће. Одмах иза тога позове да у веће дођу свих 24 првих великаша српских (болд – Р.Р.) који се тада код краља налазише.“ Ово веће се називало „Великашко веће“ и било је у неком рангу данашње владе. Након заједничког разматрања да ли да војнички помогну Кантакузину да дође на престо и за то шта да траже за узврат, дошли су до заједничког закључка, да се не тражи ни територија, ни власт ни новац, већ се опредељују за то: како им је Душан рекао: „… Остаје дакле да му помогнемо, па било за накнаду грехова (његових – прим. Р.Р.), то је хтео, или без накнаде, већ само за част.“ Овде се види да је нашем тадашњем витешком реду а по њиховом кодексу најважнија част. (Видети: Ратник, март, 1884, с. 107.) Ови витезови су српски властелини највишег ранга. Из Душановог Законика се види да они добијају од цара златни појас, бисерну свиту и оружје, односно мач. (Свита је било свечано одело за владаре и властелу. Византијског је порекла. Израђена је у виду дугог огртача црвене или зелене боје украшено златом и бисерима. Уколико је била украшена бисерима, називана је бисерна свита. (Константин Јиречек, Историја Срба, Превео Јован Радоњић, Слово Љубве, Загреб, 1979, с.298.)

Kod nas je Sv.Stefan (9.januara), savremenik Savla/Pavla, a kod katolika je Sv.Stefan (2.avgust) jedan od upravnika Rima-"papa" u 3.veku..
http://www.spcportal.org/index.php?pg=1140&lang=srl

Ima onih koji bi se ufurali kad bi moglo..lažnih srpskih vitezova
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:221866-Ja-sam-Obrenovic

Povodom STUBA
Цар Душан је у Режевићима (Petrovac na moru) подигао цркву архиђакона Стефана, која је освећена 1351. године и том приликом Паштровићима подарио свој чувени Законик, којим су се Паштровићи служили при вијећању
У једном документу из 1612. године, којим мјештани из братства Шољага даривају Манастиру нешто земље за обраду, говори се о цркви Успенија пресвете Богородице и о овом манастиру. Све до половине XИX вијека постојао је овђе, поред пута, камени стуб са удубљењем у кога су становници из околних села редовно стављали бокал са вином, као знак гостопримства према путницима..
Црква Светог Архиђакона Стефана је Разрушена је у XИX вијеку. Сачувани остаци зидова и дио сачуваних фресака говоре о њиховој изузетној ликовној вриједности. Остатци цркве Св. Стефана (по легенди, изградио ју је цар Душан), наслањају се на источни зид манастирског конака. (Остатака ове цркве нема на сликама)
http://www.petrovacnamoru.com/lokacija/67/manastir-rezevici
http://www.scribd.com/doc/55904796/Vlado-Duletic-Budva-Od-Mita-Do-Stvarnosti

Poslednja izmena:
Kontam da je ovo promocija njihovog "viteskog reda" , posto se secam slicne teme koja je ismejana zbog srBskog jezika ;)
Ta prosla tema je na isti taj sajt upucivala , vidim da sad pise "namerno koristimo srBski umesto srpski " :rotf::rotf::rotf: dotukao ih pritisak sa foruma krstarice :hahaha: Toliko o vitezovima .
Manite se igranja vitezova , imate templare i nedavno obnovljen red zmaja (pod pokroviteljstvom kneza aleksandra licno) , osnivanje je potpisao u parizu na vidovdan .
A da ne govorimo o svuda priznatim templarima i malteskom redu .... sada vidite koliko vasa igrarija ispada smesna ;)

Мит о Ђурђу који убива аждаху, те отуд Св.Ђорђе, природан је избор за сваку групу која има за циљ да отера зло које се наднело над народом.

Случајном, у овој књизи
http://www.scribd.com/doc/89018351/Алексеј-А-Олесницки-Турски-извори-о-Косовском-боју

нађох пар реченица о неком удружењу од 12 срБских ратника)) који су сковали заверу да, по сваку цену, скину главу "аждаји" из Мале Азије:
Стр 91 књиге, а 33 страна ел.издања (пред крај)
redymaja.png

Нађох нешто на нету о овоме.

....................................
Први помен о оснивању ордена код Срба везан је за дубровачког историчара Јакова Лукаревића који помиње да су двојица изасланика Дубровачке републике на крунисању цара Душана (1346) били том приликом примљени у ред витезова Светог Стефана. Ако говоримо о познијем периоду, најстарије одличје међу Србима био би Орден Данила Првог за независност Црне Горе који претходи Ордену таковског крста.
.......................................
http://www.czipm.org/r.loncar.html

Зна ли неко нешто више о томе?

СТУБ СВЕТОГ СТЕФАНА

Врло је вероватно, мада су поуздана сведочанства ретка, да су у средњовековној српској држави, у Србији Немањића, постојала организована удружења витезова. Извесно је, пак, да се у време владавине цара Душана – од 1331. до 1355. – помиње витешки ред назван „Стуб Светог Стефана”. Константин Јиречек, чешки историчар који је свој богати рад посветио проучавању прошлости балканских народа, посебно Срба, пише да „витешке игре на коњу сличне беху играма на западу... Орбини прича да су дворјани цара Стефана приређивали пред њим витешке игре и турнире, те да би цар победиоце даривао богатим поклонима”.

Крсна слава Немањића била је Свети Стефан, први архиђакон који је пострадао за Христову веру, те не чуди што је цар Душан тај витешки ред назвао управо по њему. Он је установио и „Орден Светог Стефана” који је додељиван за војне и друге заслуге и то је, по свој прилици, први орден код Срба. Било је то време када је уз помоћ гласовитог Законика из 1349. увео нови ред у државној хијерархији покушавајући да стане на пут безакоњу моћних властелина. Уместо наследних права по рођењу, увео је лична права по заслугама.

У једном документу пише да, тада још краљ, Душан сазива свих двадесет четворицу витезова на „Великашко веће” да би се договорили око важних послова. Била је то нека врста данашње владе коју су чинили властелини највишег ранга. Из Законика се види да су од цара добијали златни појас, бисерну свиту и оружје, односно мач. (Иначе, свита је била свечано одело за владаре и властелу, византијског порекла, израђена у виду дугачког огртача црвене или зелене боје украшеног златом и бисерима. Ако је била украшена бисерима, називана је бисерна свита.)

За крај ове кратке белешке важно је рећи да је постојао и врло изражен витешки кодекс у коме је част била изнад свега, посебно војничка.

Back