RED ZMAJEVA 1402 godine su zvanicno nastali u ugarskoj i borili su se protiv pravoslavlja radili su za katolicku crkvu ali je fora u tome sto ja nepricam o tim zamjevima ovi su 8vekova pre nastali
ja zanm da su nastali oko640 godine ali me sad interesje ko je vlado srbima ili starim slovenima u tom periodu sta se dogadjalo i zasto su sluzili
inace sam otkrio da zmaj na staroslovenskom zanci pas a na rumunskom drakula
U doba vladavine Dinastije Nemanjica, u Srbiji se osniva mocni viteski red, Red Crvenog Zmaja. Pripadnici ovoga reda nisu bili samo srpski vitezovi, vec i Rumuni, Bugari, Hrvati, Makedonci, Vlasi, Grci, ukratko Vitezovi Balkana koji su bili spremni da brane i poginu za tada srpsku istinu, ali i ne samo srpsku, jer je to bila istina i pravda svih starosedelaca Balkana, jer nekada davno svi smo mi bili jedno, jedan rod, jedno veliko pleme. Psi pratioci srpskih vitezova su tada, a i mnogo, mnogo godina pre osnivanja reda bili upravo Silvani tj. Zmajevi. Neki misle da upravo zbog tih razloga red dobija ime Crveni Zmaj. Crveni zbog viteske brace, koji su bili braca ne samo po macu vec i po krvi, krvi svojih predaka, i Zmaj po psu nad psima koji ih je kroz sve vekove svoga postojanja (bar kako verovanja kazu) vodio iz tame ka svetlosti.
Postoji pisani dokument poznatiji pod imenom “Zakonik Rase” cija se starost (prema nacinu pisanja i samome pismu) procenjuje na 12 ili 13 vek. Predanje kaze da ga je pisao jedan Car, a jedini Car toga doba koji je imao veze sa dinastijom Nemanjica, i sa viteskim Redom Crvenog Zmaja bio je Car Stefan Dusan (smatra se takodje da je sam Car Dusan bio osnivac Reda Crvenog Zmaja). Ne znamo da li je taj dokument bio jedan od pratecih elemenata Dusanovog Zakonika ili pak zasebno pisano stivo, no kako god da bilo, taj zapis predstavlja prvi ikada zabelezeni i to tako precizan zapis o jednoj rasi pasa, tako da sam slobodan da ga nazovem Prvim pisanim standardom za pse na celoj zemaljskoj kugli. Od imena ovog viteskog reda, kasnije su i mnogi srpski junaci od naroda dobijali ime Zmaj, kao Zmaj Ognjeni Vuk (i ovo Vuk u njegovom imenu je vrlo interesantno), Zmaj od Jastrepca, Zmaj od Avale…
Naravno, nije Zmaj tj. Silvan bio privilegija samo viteza i vladara, bio je on i pas srpskih pastira i seljaka, ipak od drugih naroda tj. sabrace po precima, samo vladari i clanovi viteskih redova su imali tu privilegiju da ih odgajaju i oblikuju. Srpskom cobaninu taj pas je bio sve, od cuvara stoke i ognjista pa do zastitnika od demona i zlih sila. Svestran i inteligentan i neopisivo hrabar kakav se kaze da je bio, u ratnim pohodima je igrao znacajnu ulogu kao jedno od vrlo bitnih oruzja srpskih ratnika.
Rasa se od starih vremena pa do danasnjeg dana delila i deli u vise tipova, kao i vecina radnih pasa.
Po gradji na dva tipa: Dolinski - veoma visok i suv pas, izvanredne brzine i okretnosti
Planinski- nizi i siri, pas izuzetne snage .
evo da ne prepricavam ,nego procitajte jedini o redu crvenih zmajeva
e sadada vam kazem moje misljenje za "red zmaja" covek koji je napisao ovo iznad totalno nije u pravu ,red zmaja ne moze da se bori protiv pravoslavlja ,ako je njihov clan despot stefan lazarevic (pisani podatak )
Жигмунд Луксембуршки, краљ Мађарске
Стефан Лазаревић, деспот Србије
краљ Алфонсо од Арагона и Напуља
Ладислав II, краљ Пољске
Витовт од Литваније, велики принц
Ернст од Аустрије, војвода
Кристофер III, војвода од Баварије и краљ Данске
Томас Маубреј, војвода од Норфолка (после 1439. године)
Влад Цепеш, војвода Влашке (после 1431. године)
Филип Мађарин односно Пипо од Озоре, италијански племић и мађарски великаш
znaci to je neistina.