RECITE JOJ DA JE VOLIM !!!

Ljubav vs. Razum

• Ljubav sa Razumom (TOPLO)

• Ljubav bez Razuma (SLATKO)

• Razum sa Ljubavi (GORKO)

• Razum bez Ljubavi (HLADNO)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ovaj, mogu ja da rezimiram. Cisto da vidim jesam li ukapirala celu pricu...
Znate se godinama. Bili ste u vezi sa 19. Posle se niste videli 12 godina, bio rat, razlicite ste veroispovesti. Ti si bio ozenjen jedno kratko vreme.
Ona je u Beogradu, ti si u Hamburgu.
Ona se plasi neverstva i trazi sigurnog decka. U vezi je sa tipom koji nece da ima sex pre braka. I za tog tipa se udaje.
Ti se ponasas cas drugarske, cas drugacije, oprastas se, postujes sto je ona u vezi, pa onda patis sto se ona udaje za drugog...
U celoj prici ima jos gomila cudnih situacija i zlonamernih ljudi koji cine da vasi nesporazumi budu sve veci.

Ne vidim sto se ti nerviras. Njen brak sa tim tipom, ako je sve ovo sto sam napisala pravilno shvaceno, ima da pukne pre nego sto je i poceo.
Vas osnovni problem je sto ne zivite u istom gradu.
Da imate priliku da budete zajedno 6 meseci u kontinuitetu, ne bi ziveli u oblacima.
Nego u realnosti.
Realnosti vaseg odnosa.

Saberi se, i ozbiljno porazgovaraj sa tom devojkom.
Nakon toga, donesi odluku.
Nisi macka, nemas devet zivota.

P.S. Ne mogu da verujem da sam sve ovo procitala.

DAKA76:
A do tada cu je drzati u mojim mislima i mome srcu, kako bi me lakse pronasla u slucaju da to pozeli!

Ma daj, bre, ne pasivi se vise.
Pola ovih stvari sa tom devojkom ti se i desilo zato
sto se namestas prema tome kako ce
mozda biti jednog dana kad bude.
Nema toga.
Gradi danas ono sto hoces da ti bude sutra.

Meni se cini da ti u toj prici uopste nisi AKTIVAN SUBJEKT.
Ti cekas da vidis sta bi ona.
A ona je nesigurna u tebe.
Sto nije ni cudo.

"Kao sto sam rekao, ne radi se o tome da ja sada eto nadjem sebi nekoga pa da nisam sam.
Znam da bi i onda bio sam, jer sam bez nje.
Razlika bi bila samo u tome sto bih toga nekoga povrijedio, a to ne zelim." (DAKA76)
-------------------------
Radi se o tome. Sve si ti pametan i sve si ti već odlučio i ništa van toga nećeš da preduzmeš.
Jel te košta nešto da probaš. Tvoja bivša može da zajebava i tebe i drugoga, menja odluke, povređuje, a ti sedi i čekaj njenu ili božju milost. Ti si svetac i nećeš slučajno nekoga da povrediš.
Što se ne kastriraš. Napisao sam ti da se družiš sa nekom ženskom osobom, budeš iskren i njoj se izjadaš. Šta će biti nije bitno, kreni iz mrtve tačke. Možda ti prija ta uloga paćenika. Tražiš gospodaricu, doselićeš se blizu nje da joj budeš pri ruci kad joj se ćefne, bićeš joj veran rob, pali te kad te vorta. Da l' ti nas zajebavaš.

Neka i grešim, probaj, mrdni dupe.
Ajde, evo navijamo, javi kad pronađeš neku prijateljicu koja će ti biti bliže i
koja će te isto zajebavati, ako te već to pali. Samo joj iskreno reci da to voliš.

ČEKAM.

P.S.
Ala sam se uživeo kao da stvarno imaš neki problem.

Izvini, ali ona nije u stanju da odluci nista, sudeci po svemu sto sam procitala.
Dakle ti CEKAS da nesto SMISLI neko ko nema pojma STA HOCE.
Ima da se nacekas, prijatelju.
Ja ne mislim da te ona zavitlava namerno, imam utisak da nema pojma sta hoce,
sta moze i sta joj treba. Plus ima gomilu predubedjenja (od kojih mi je omiljeno "zelim sigurnog tipa, koji me nece varati, pa makar tu i ne bilo ljubavi"... gospode boze!)
Koliko vas dvoje uopste imate godina?

DAKA76:
Ali to je cisto prijateljstvo i nista vise. Nikad nije bilo niti nece biti.
Zato nemoj misliti da se ja ne znam druziti. Ne radi se uopce o tome.
Prava Ljubav je jedna, a prijateljstava ima vise.

Čisto prijateljstvo i ništa više? Bolje reći i ništa manje.
Neko ceo život proživi a da nije pronašao pravog prijatelja.
Ono što ti zoveš "Prava Ljubav" je u stvari zaljubljenost, afektivno stanje i prolazno.
Prava ljubav proizilazi iz prijateljstva i prijateljstvo iz ljubavi.
Ti iz zaljubljenosti hoćeš da uđeš u brak, a ima li tu ljubavi odnosno prijateljstva i razumevanja.
Vi znate da se provodite, a znate li da razumete jedno drugo.
Toga što ti zoveš "Prava Ljubav" može da ima više, a pravog prijatelja može da nema u opšte. Ta zaljubljenost je prirodni nagon koji služi da se produži vrsta, ali nije preporuka za brak.
Zavisi šta ti podrazumevaš pod tim "prijatelj" i pod tim "ljubav".
Zamisli majku koja tvrdi da voli dete, ali ne vodi brigu da li je jelo, da li je obučeno, dali je čisto... To nije ljubav već afektivna emocija.
Ali džaba ja ovde pišem. Priroda je jača od nekog filozofiranja na internetu.
To je kvazi ljubav. Ljubav je delanje.

DAKA76:
Svega je ona toga dobro svjesna kad mi je pred nas zadnji kontakt i rijecima priznala da me voli, a da s njim to nije ljubav mada je s njime mirna.

Meni ovo lici na poentu ove price...treba prihvatiti, pa i voleti, ako je moguce, mane onog kog smo odabrali, al , ne znam je l moguce voleti njegovu/njenu slabost, koja ugrozava verovatno oboje, a sigurno nas- same...
p.s.- tek sad videh koliko strana ima ova tema, :shock: , pa komentar vazi samo za prvu stranu :)

Imaš pogrešan pristup. Balkanski sindrom. Pokupio si nesuvisla trućanja o ljubavi, prijateljstvu, muško-ženskim odnosima, prihvatio si to nekritički proglasio kao svoje shvatanje i zaglibio u tome. Svi mi primamo od okoline sugestije koje se ugrađuju u nas, i neprimetno postajemo ono što postajemo. Duboko je to ukorenjeno u našoj svesti. Izgradili smo sistem, filozofiju, način razmišljanja koji nema veze sa ljudskom prirodom već sa vaspitanjem i uticajem koji je sredina izvršila na nas. I ma koliko bila pogrešna naša shvatanja, bojimo se njihove promene jer će nam destabilizovati sistem u kome smo sigurni. Taj način razmišljanja koji se u nama ukorenio čini se toliko logičan kao i jezik kojim govorimo, čini nam se da smo se rodili sa njime i da je univerzalno za sva ljudska bića, a sve van toga čini nam se čudno ili čak bolesno. Teško je menjati te stavove i retko ko postavlja pitanje zašto je to tako, mora li tako da bude i da li je logično. Nabrojao si neke stavove kao da to piše u zakonu, kao da se čovek rađa sa time a puno je toga pogrešnog. Da je ovo što sada pišem tačno dokazuje veliki broj razvoda, nesrećnih brakova ili u najmanju ruku ravnodušnost prema suživotu sa bračnim drugom. Svi vidimo da tu škripi i mislimo da je to tako normalno, da to tako mora da bude. Niko ne dovodi u pitanje stavove na kojima se gradi suživot. Objašnjenje je da eto ljubav vremenom nestaje, a oni koji su mislili da su izuzetak i sami su se kasnije uverili u to. Sve van ovoga su izuzeci. Nestajanje ljubavi je uzeto kao prirodni zakon, a sve van toga je gubljenje vremena i filozofiranje (pežorativno). Nemamo mi vremena da se udubljujemo i mozgamo. Sve se već čini jednostavno i jasno. E pa kako znamo, tako nam i jeste.

:D Sve bih ja ovo potpisala. Samo bih izostavila da je rec o balkanskom sindromu (gledam razne ljude sirom kugle koji se ne ponasaju i ne misle nista bolje), i verovatno ne bih bila u stanju da tako dobro formulisem misli.

Divim se tvojoj ustrajnosti Daka.
Nemoj slušati šta drugi kažu. Budi drugačiji. Ostani takav kakav jesi ako je to ono što osećaš. To samo ti znaš. Mnogi će hteti da te zbune jer žele da budeš isti ko i svi drugi ,reći če ti da je prava ljubav samo u romanima jer to sami nikada neće doživeti.
Držim ti fige za sreću Dako! :)

E, procitah, malo po malo i ja ovu tvoju celu sagu...i, stvarno je zvucalo kao neki mali roman.
Mani je jako zao sto ti se ovo desava. Razumem i zasto si toliko uporan da se upustis u vezu/brak sa njom...u par trenutaka, prepoznah i jednu svoju zivotnu situaciju u ovome, pa zato mogu da kazem da razumem zasto si tako uporan. Neke stvari treba pustiti da se dese, nekad se cak i boriti za njih, da, ako nista drugo, jednom ne bi dosao u situaciju da sebi prebacujes sto to nisi probao da iiskristalises do kraja...mozda ti je greska sto pustas da te takve stvari vode kroz zivot, umesto da zivis zivot punim plucima. Znas, mislim da bi Dasa( i ne samo ona, vec masa zena) vrlo brzo dotrcala k' tebi, kad bi se postavio kao neko ko tacno zna sta i kako hoce, i to i uzima, ne cekajuci da njega uzmu. Jbg., klasicna prica o crnom i belom... :(
Neko rece vec- njen brak ce vrlo verovatno da pukne, i u tom slucaju, ona ce da se okrene tebi, jer bi joj ta situacija spustila neke zavese sa ociju. Doduse, mozda i tebi budu pale neke zavese sa ociju u medjuvremenu, ili , bas tada, kad se ostvari sve ovo o cemu mastas,al, zato je zivot i zanimljiv ;)

DAKA76:
Puno sam razmisljao o onome sto je za mene u ovom trenutku bitno. Sto me motivira i koje su moje primarne zelje.

I ja sam takodjer shvatio da je u biti najveci problem to sto smo previse daleko udaljeni jedno od drugoga da bi se ista moglo pokrenuti kad bi se htjelo.
To sto sam krenio studirati u Njemackoj ucinio sam radi nje. No ipak mislim da je s time ona htjela da me udalji, cak mozda da me lakse zaboravi. A sa druge strane da ja budem kao ono: sretan i ispunjen??!

Kako god, bilo tako ili ne, shvatio sam da od ove udaljenosti ja nemam nikakve koristi.
Nisam ja osoba koja sad mora da ima neznam kakav fakultet da bi bila sretna. Imam ja dosta diploma i znanja koje mogu da upotrijebim.
Primjetio sam da ja bez Ljubavi nemam motivaciju ni da mrdnem prstom.
Fale mi i prijatelji i moj grad. Ovdje sam kao u zatvoru. Sam svoj rob.
Do sada sam sve to pretrpio i odradio maximalno kvalitetno sve zadatke koji su mi bili postavljeni, jer sam se nadao da cu se s njom vidjeti i da ce sve to imati smisla na kraju. Na kraju.. ako ona i ja budemo ipak zajedno. Ali ta nova vijest o prstenu me je sasjekla u korjenu.
A ako bi se ista i moglo promjeniti, sve dok sam ja tako daleko- nema sanse!!!!!!

Nije mi bas jasno zasto mislis da bi daljina sigurno promenila stvari u tvoju korist- ako podjem od sebe, znam da nikakva daljina ne bi mogla da me spreci da izrazim svoja osecanja coveku koga volim, i da se borim za nasu vezu. Zbog daljine neke stvari mogu samo sporije da se odvijaju, al, u tvom slucaju to "sporo" se meri godinama...a i, za 12 godina, koliko vidim, nisi se bas mnogo pomerio napred, u svemu tome.
ZATO!!!....

Odlucio sam definitivno da prekinem studij, raskrstim sa svime ovdje u Hamburgu i taj kapital ulozim direktno u posao. Privatna firma je jedino rjesenje za mene. Koncept se lagano odvija i ako dragi Bog da pa jos sve krene kako treba i ja miran.
Tada cu napraviti za sebe ono sto sam oduvijek zelio. Sigurnost, zarada (kakava takva) i to jos u svom rodnom gradu, u blizini Dashe. Za pocetak.
Pa ako bude postojala neka mala sansa, znam da cu se barem nalaziti na pravom mjestu, a ne 2000 km negdje na sjeveru.

Nisam naivan da ne vjerujem da ce se ona mozda ipak udati za njega. Ali sve dok smo zivi uvijek postoji nada. Nada umire zadnja. :)
A do tada cu je drzati u mojim mislima i mome srcu, kako bi me lakse pronasla u slucaju da to pozeli!

E, bas bih volela da ti ta odluka o prekidu skolovanja vani bude ispravna, i da ti taj posao ovde krene, i da sve bude kako zelis, al, mislim da to moze da bude i mac sa dve ostrice. Sta ako se desi da ti se to sa Dasom ipak ne resi onako kako zelis? U tom slucaju, jesi li siguran da neces da se pokajes sto si napustio skolovanje, u koje si tako puno vremena, energije i jos ko zna cega ulagao? Dasa moze svoj zivotni put da usmeri i u nekom totalno drugom pravcu od tebe, i cak da nadje sebe tamo...sta ces onda?
Gde god da si-mislim da ona vrlo dobro zna da je u tebi, i da treba samo da okrene tvoj broj, i da ces ti da se stvoris pored nje,... zato mi se ne cini pametnim tvoja odluka o napustanju Nemacke.
Kako god resis - srecno :)

Brada Band:
Divim se tvojoj ustrajnosti Daka.
Nemoj slušati šta drugi kažu. Budi drugačiji. Ostani takav kakav jesi ako je to ono što osećaš. To samo ti znaš. Mnogi će hteti da te zbune jer žele da budeš isti ko i svi drugi ,reći če ti da je prava ljubav samo u romanima jer to sami nikada neće doživeti.
Držim ti fige za sreću Dako! :)

Upravo se ja trudim da te ubedim da budeš dregačiji, da ne ideš utabanom stazom samo zato što je to lakše, zato što svi idu njom, zato što je u tebi izgrađena. Ali ti si to što jesi, i za tebe nema nade. Jednostavno ne umeš i ne možeš da razmišljaš drugačije, naročito sada kada si pod pritiskom emocija.
Samo se zapitaj pod kojim je pritiskom emocija tvoja Dasha. Sva njena priča koja deluje kao svesna odluka je u stvari hod za sopstvenim emocijama. Budi siguran da njeni postupci govore o njenim emocijama koje variraju od slučaja do slučaja. I ona i ti koristite razum da opravdate sopstvene emocije. Toliko snažne osobe niste da bi ste uradili nešto što se kosi sa vašim emocijama. Ali niste vi izuzeci - naprotiv.

Pored toga što sebi želiš da ugodiš, ti naivno misliš da bi i njoj ugodio time što bi se oženio njome. Ona to ne želi. Ako to i želi, ta želja nije dovoljno jaka da bi nadvladala njenu drugu jaču želju. Ona ne želi da ti nju štitiš od njenih eventualnih grešaka i zabluda (koje misliš da ima), kao što ti ne želiš da prihvatiš ničiju sugestiju koja se kosi sa tvojim emocijama i logikom koja iz njih proizilazi.

Jebooooooooooooteeeee, ma nisam sve ,bas sve,chitala ali pomogao je rezime nechiji.
Moj Daka , ja mislim da je to vec chista patologija.
Preterao si . Imas dve opcije:
1. Kreni dalje i pamti to kao lepu uspomenu
2.Grli taj martini do kraja zivota i samosazaljevaj se

Ja, lichno, bih iskrvarila a to niko ne bi znao .... A i moras poraditi na tome da kad nesto hoces da kazesh, budesh kratak i udarash pravo u centar.....

A Dasha...ja mislim da ona nezna kako da te se reshi.Mene bi plashio jedan takav kao ti...
Nemojmo se zavaravati , prava ljubav , bukvalno, sve prepreke prelazi.Nisam sigurna da ti se desila prava OBOSTRANA ljubav. Mislim , ti nemozesh da volish dovoljno za oboje.

DAKA76:
Ako ti mislis da je ova staza meni laksa - grdno se varas.
Teško da se varam. Ta utabana staza nalazi se u tebi i misliš da osećaš i radiš po svojoj volji. Upravo suprotno. Ti osećaš i razmišljaš ono što si nesvesno naučio i mučiš se. Da bi se to promenilo treba se dobro pomučiti i izboriti sa sobom, ali ti više te snage nemaš i za to.
Već unapred ja znam uzaludnost onoga što pišem i apsolutno te razumem i razumem i to da ne možeš da razumeš ovo o čemu pišem.
Stoji da njeni postupci govore o njenim emocijama. To što ona racionalizuje njene postupke nema nikakve veze sa realnošću. Sve bi to palo u vodu, srljala bi neizbežno i u grešku da su emocije prema tebi dovoljnog intenziteta. To što ti poštuješ kod sebe nešto što je van domašaja tvoje svesti i odlučivanja (svoje emocije), ne mislim da je pametno, ali je teško, skoro nemoguće, razmišljati na drugi način.
Mogu ti predložiti još da svojoj Dashi daš adresu ovoga sajta i ako i posle ovoga što vidi ovde, posle svega ovoga što si napisao, ne bude tvoja, ne nadaj se više.

DAKA76:
Naravno da znam sta hocu i kako to hocu. Ali da nesto uzimam na silu ne mogu i necu. Pogotovo ne ako je zauzeto. Mogu samo da prihvatim nesto sto se svojevoljno nudi. A definitivno bih i sam napravio puno vece korake da nije zauzeto. Posteno je posteno!
Cekaj, pa ja procitah na par mesta da se ona, vrlo nedvosmisleno nudila. Reci: "ovo ne smemo da radimo " u vrlo, hm, intimnim situacijama, meni zvuce samo kao forma kojom ona pokusava da skine/umanji odgovornost za svoje postupke u tom trenutku.... nisam ja spominjala silu, uopste. E, a kad smo kod postenja- cini mi se da te ona slagala u nekim vrlo bitnim situacijama, i ti presao preko toga vrlo lako...kakvo sad postenje ti treba da praktikujes, kad si siguran da te ona voli i zeli, i da je sa tim tipom iz nekih totalno bez veze razloga...ja bih to vrlo brzo i kratko resila, bas tim krupnim koracima koje spominjes.

DAKA76:
Drugacije bi to izgledalo da smo ja i ona u vezi.
A ako se radi o nekome s kim si u vezi, kakvoj takvoj, a on je uz tebe i nekome s kime nisi, ali prema njemu gajis emocije, no on je 2000km dalje?!!! Sta ces odabrati ili hoces li uopce nesto htjeti promjeniti???
"Vrabac u ruci ili golub na grani?"

E, pa bas ti ovde zastupas tezu da ne treba biti u vezi, kakvoj-takvoj sa nekim, i otkud onda takva dilema ?! Ja bih odabrala toga koga volim, pa makar bio i 5000 km dalje, jbg, al, Dasa izgleda nema petlju za takvo nesto...no, kao ti volis takve koje nemaju petlju, onda ides jedinim pravim smerom u zivotu...

DAKA76:
Ako i tako bude, sto ce vjerovatno i biti, da ce ona odabrati svoj put koji je suprotan od mog, u krajnju ruku znam da vise necu patiti i samovati u hladnoj Njemackoj i da cu biti uz prijatelje u mome rodnom gradu. Mozda necu biti financijski jaci, kao sto sam u Njemackoj, ali veliki novac za mene nikad nije bio uvjet za srecu i nikada nece ni biti. Uvijek cu ja imati dosta da si priustim sto zelim. U to sam siguran. To moze svatko tko misli da je sreca bogatstvo, a ne bogatstvo sreca.

Nisam mislila da je steta za novac, vec za obrazovanje koje bi tamo mogao da steknes, i iskustvo profesionalno, al, oko te usamljenosti koju osecas tamo, mogu da te razumem...mada, mnogo je teze biti usamljen medju prijateljima, sto ume da se desi...

DAKA76:
Nisam ja robot pa da mogu sada odjednom da iskljucim emocije, kao neki program - klik i gotovo.
* * *
Ako sudbina zeli da to ona vidi, onda ce i vidjeti.
Tačno tako, i to itekako razumem. Samo sam želeo da ti skrenem pažnju i budeš svestan uticaja emocija, uticaja koje vrše na tvoje racionalno razmišljanje bez obzira što ništa ne možeš da promeniš.
Naravno da se ne treba svetiti, svako čini ono što mora, kao i ti. Od sebe i svoje prirode ne možete pobeći ni ti ni Dasha..

Nisam pristalica priče o sudbini i prepuštanju istoj. Nije ti dato da znaš sudbinu i o njoj možemo da pričamo tek kad se desi. Ako si pasivan i ništa ne učiniš, to je tvoja sudbina, ako nešto učiniš - to će biti. Ako je sudbina da asteroid zvekne u zemlju i nestane čovečanstvo, teško ćeš šta moći da učiniš, ali ima nečega što direktno zavisi od tvojih postupaka. Pitanje je da li želiš da Dasha ovo vidi ili ne. Ako želiš, pa pomozi malo sudbini.

DAKA76:
Nisam ja robot pa da mogu sada odjednom da iskljucim emocije, kao neki program - klik i gotovo.

Ali je bitno da znate da ja nju nikada namjerno necu povrijediti. Ja nu ne gnjavim i neopterecujem sa mojim problemima. Ne cujemo se od Nove Godine.

Ali gnjavis sebe. Mrcvaris sebe. Opterecujes sebe. A nista konstruktivno ne preduzimas. Razumes?

Imam osecaj/utisak da se ti prema svojim emocijama za nju ponasas kao prema novcu koji si stavio na stednju u banci... nekako, kao da kazes sebi 'dosta sam ulozio, dosta je to stajalo, ne mogu sad to da ostavim tamo, bolje da podignem i ulog i kamatu, bice tu izobilje para'...
Ali nece.
Sve i da ovog trenutka nekim cudom odes na salter banke i bude ti odobreno da podignes sve sto se tamo nalazi, video bi da je racun zapravo prazan. Stanje nula, sa eventualnim pravom da otvoris novu stednu knjizicu.

P.S. Izivini ako zvucim kao da pametujem, nisam uopste pametna, samo sam 2 godine provela u slicnom stanju. Ovo sto pisem je rezultat onoga sto sam naucila.

Back