Reči,misli,priče, knjige

Dragoljub69

Buduća legenda
Poruka
26.820
Izrecite ili napišite ili zamislite jednu rečenicu-iskaz...
I sad reč po reč -značenje svake reči u jednoj rečenici...Sastavite tu novu složenu rečenicu...
Tako možete napisati roman jer svaka reč može biti naslov jednog poglavlja...
Isto je s mislima.Još i brže...Usitnjavanje misli na sastavne misli pokazuje složenost svake
misli.
Svaka misao može sadržati skoro bezbroj misli...
Svaka misao je sastavljena od mnoštva misli od kojih je svaka opet sklop misli...
Dakle,gospodarimo li našim rečima ili one imaju več svoje gospodare i svoja značenja
poput lego kocki od kojih možemo mnoštvo oblika sklopiti.
Kakva je to čarobna osobina reči i misli da i najmanja može da bude naslov romana
i čak celokupne ljudske kulture?
(Šta vi to drage moje i dragi moji čitate i čime to pišete...?)

Evo ja ću spomenuti proces pisanja pesme, pošto se poezija umnogome razlikuje od proze što se samog pisanja tiče, s obzirom da se za poeziju pesnik više oslanja na podsvest nego što to radi prozni pisac, iako naravno i u njegovom tekstu se može naći(i nalazi se uvek) takav sadržaj. Pesnik ulazi u posebno stanje uma tokom pisanja, nešto što su ranije nazivali nadahnućem od strane Muza na primer. Ako se vodimo Malarmeovskim načinom mišljenja, može se reći da pesma postoji zasebno od pesnika, da ona teži ka potpunom odvajanju od svog stvaraoca. Zato postoji mišljenje da pisci, pesnici pogotovo, nikad ne treba da pokažu ili tumače svoje radove, i da u većini slučajeva to rade očajno :)
Imam još štošta reći, al kasnim na predavanje, pa ću nastaviti posle ako organizujem misli :mrgreen:

Kako su onda recimo pisani zapisi iz podzemlja... Meni je baš interesantan taj slučaj, uopšte taj proces...Nikakva radnja, a djelo epsko, doduše jeste da je Dostojevski, ali taj njegov stil...Odakle sve to, mislim da on uopšte nije dugo pisao svoja dijela...Mora da je to neka jaka epifanija...

Kako su onda recimo pisani zapisi iz podzemlja... Meni je baš interesantan taj slučaj, uopšte taj proces...Nikakva radnja, a djelo epsko, doduše jeste da je Dostojevski, ali taj njegov stil...Odakle sve to, mislim da on uopšte nije dugo pisao svoja dijela...Mora da je to neka jaka epifanija...
Ili je "zaražen" nekim čudnim tamnim vokabularom po kom je neko slučajno prolio mastilo...
Ili je iskoristio tu lego osobinu reči pa sam izgradio originalan vokabular...?

Ček, zar ti stvarno misliš da tu nema ni trunke Dostojevskog? Pa on je bio oličenje pakosti, družio se sa ološem, sam bio ološ, kockar, mizantrop, naravno da će imati ogromno nadahnuće za takve teme.

Back