Reci deteta u usima roditelja

Poruka
17.135
Zanima me jedno misljenje roditelja , posto kao maaawiiiiii (:rumenko:) i dalje neke stvari ne mogu da razumem . Kako se roditelji osecaju kada ne mogu nesto da priuste detetu ?

Prekjuce sam mnogo glupo odreagovao i sada se mnogo kajem . Mnogo sam se bezveze postavio prema roditeljima . Najvise prema majci . Elem, kako pripreme za ex teku uz sve to idu enormno veliki troskovi, pripreme za put, pa novac za poneti i kad se sve to nakupi glava zaboli . Na odgovor da ne moze da mi spremi y eura za poneti nego da moze samo x eura (sto nije samo ali je samo naspram prethodno dogovorenog i ocekivanog) ja sam se "umusio" i ceo dan kasirao . Nisam im odgovarao na pitanja, pravio se budala . Kad smo otisli do grada da dokupimo nesto nista nisam govorio i kad sam pitan za misljenje samo sam odgovarao sa "Da dobro je" bez daljeg polemisanja . Ukratko poneo sam se kao pravo razmazeno deriste koje je naviklo da ima sve sto zeli .

Danas su oni otisli na more (Moji roditelji) . Zeleli su da se pozdrave sa mnom i kada su usli u moju sobu samo sam rekao "Ajde cao" ne podizavsi pogled sa knjige koju sam tog momenta citao .

Posle svega ovoga sestra mi je rekla da kad ih je ispratila da su oboje delovali tuzno i potisteno .

Koliko roditelja moze da povredi rec deteta ?

Zanima me jedno misljenje roditelja , posto kao maaawiiiiii (:rumenko:) i dalje neke stvari ne mogu da razumem . Kako se roditelji osecaju kada ne mogu nesto da priuste detetu ?

Prekjuce sam mnogo glupo odreagovao i sada se mnogo kajem . Mnogo sam se bezveze postavio prema roditeljima . Najvise prema majci . Elem, kako pripreme za ex teku uz sve to idu enormno veliki troskovi, pripreme za put, pa novac za poneti i kad se sve to nakupi glava zaboli . Na odgovor da ne moze da mi spremi y eura za poneti nego da moze samo x eura (sto nije samo ali je samo naspram prethodno dogovorenog i ocekivanog) ja sam se "umusio" i ceo dan kasirao . Nisam im odgovarao na pitanja, pravio se budala . Kad smo otisli do grada da dokupimo nesto nista nisam govorio i kad sam pitan za misljenje samo sam odgovarao sa "Da dobro je" bez daljeg polemisanja . Ukratko poneo sam se kao pravo razmazeno deriste koje je naviklo da ima sve sto zeli .

Danas su oni otisli na more (Moji roditelji) . Zeleli su da se pozdrave sa mnom i kada su usli u moju sobu samo sam rekao "Ajde cao" ne podizavsi pogled sa knjige koju sam tog momenta citao .

Posle svega ovoga sestra mi je rekla da kad ih je ispratila da su oboje delovali tuzno i potisteno .

Generalno, moze povrediti neprijatna istina, izgovorena iz cistog decjeg srca.

Konkretno u ovom slucaju, mozda ih je povredilo saznanje da su negde jako pogresili u tvom vaspitanju.

i u toj situaciji njih vise pogadja to da su oni mozda negde pogresili, nego to sto si im rekao....

u svakom slucaju, jedno lepo i iskreno izvinjenje bi im mnogo znacilo... a i naravno, da u buducnosti povedes vise racuna o tome sta govoris i kako se ponasas prema ljudima koje te beskrajno vole......

Generalno, moze povrediti neprijatna istina, izgovorena iz cistog decjeg srca.

Konkretno u ovom slucaju, mozda ih je povredilo saznanje da su negde jako pogresili u tvom vaspitanju.

Може, али још више може да повреди дечија себичност у ситуацији када се родитељи труде да пруже највише што могу, а дете се дури јер би хтело још више. Иначе, својеврсна себичност јесте карактеристична за децу тинејџерског узраста. Она обично сматрају да имају право на све, и да су родитељи сервис који неограничено треба да им испуњава потребе.;)

Не мислим да су ови родитељи погрешили, чим њега гризе савест. ;)

Prekjuce sam mnogo glupo odreagovao i sada se mnogo kajem . Mnogo sam se bezveze postavio prema roditeljima . Najvise prema majci . Elem, kako pripreme za ex teku uz sve to idu enormno veliki troskovi, pripreme za put, pa novac za poneti i kad se sve to nakupi glava zaboli . Na odgovor da ne moze da mi spremi y eura za poneti nego da moze samo x eura (sto nije samo ali je samo naspram prethodno dogovorenog i ocekivanog) ja sam se "umusio" i ceo dan kasirao . Nisam im odgovarao na pitanja, pravio se budala . Kad smo otisli do grada da dokupimo nesto nista nisam govorio i kad sam pitan za misljenje samo sam odgovarao sa "Da dobro je" bez daljeg polemisanja . Ukratko poneo sam se kao pravo razmazeno deriste koje je naviklo da ima sve sto zeli

Ma ispravan si. Shvatio si da si preterao, pogrešio i sad gledaj da to popraviš da im ne bi pokvario letovanje. Nekad deca odreaguju baš kao ti: razmaženo, nezrelo i ishitreno. Poenta je da kapiraš stvar i da osećaš. Nego, lati se fona i pusti majci lep sms. Znaš i sam da će se obradovati. Nabaci joj osmeh na lice. Srećan si što je imaš.

Sigurno je da si preterao,reagovao si sevicno,razmazeno i samozivo...dobra strana cele price je da si se brzo otreznio i shvatio da si pogresio....Samim tim sto si to uvideo stvar se moze popraviti,ali ti si taj koji mora da napravi prvi korak,izvini se,ali od srca...
Decije reci i postupci i te kako mogu da povrede roditelje,pogotovo one koji su svesni svog deteta,slusaju ga,uvazavaju i smatraju ga licnoscu...

Poslednja izmena:
O da... jesi razmazen. I nisi tako maaawiii sudeci po destinaciji na drugoj temi koju pratim. U svakom slucaju svestan si svoje greske, a vec par dana se duris kao Evica iz cika Jovine pesme.
Pitanje je da li te zbilja grize savest ili nesto glumatas ovde pred nepoznatim ljudima.
Ili ti je mozda lakse da mama procita ovo nego da se izvinis? Nekim ljudima je jako tesko da kazu "izvini" iako znaju da grese, a neki opet olako kazu iako im sve ravno.
Reci cu ti kako bih ja odreagovala da da je moje dete tako postupilo. Ne bih ja bila tuzna i potistena. Tresnula bih vratima pa bi sve malter otpadao.
I otkazala ekskurziju.

Poslednja izmena:

Pa Ivan Cankar, pripovetka "Šoljica kafe", o kojoj sam imao različito mišljenje zavisno od toga kako sam se osećao u trenutku razmišljanja.

Ali sve u svemu, mislim da se to valjda svakom dešava u određenom periodu.
Da nisu otišli na more, do sada biste se valjda pomirili i sve bi bilo u redu. Jedan dan durenja tamo-amo. Koliko vidim, niste se svađali, što je dobro.

Sve u svemu, hajde da posmatramo situaciju nepristrasno. Stariji tinejdžer je ustanovio da neće imati toliko novca za trošenje na ekskurziji koliko je mislio, i bio je tužan zbog toga jedan dan. Kasnije je počeo da razmišlja o drugim stvarima, što govori o normalnom nivou zrelosti u skladu sa trenutnom starosti.
Sve se odvija kako treba, nema problema.:bye:

i u toj situaciji njih vise pogadja to da su oni mozda negde pogresili, nego to sto si im rekao....

Ja ne mislim da su oni pogrešili (ni u vaspitavanju ni u tome što su potrošili pare na more a ne na njegovu ekskurziju, pošto i oni imaju pravo na odmor a i on će se sasvim lepo provesti na ekskurziji sa ili bez baš te količine para), i ne mislim da je on pogrešio.

Mislim da je baš zrelo od njega što nije eskalirao situaciju kao što bi to uradio mlađi tinejdžer, i mislim da se i odrasle osobe ponašaju na isti način kada stvari ne idu kako su planirali

meni moje dete reklo kako to sto mi njoj pruzamo (u materijalnom smislu,ali vise u smislu animacije-sta je videla i sta je radila) i nije imala previse srece u zivotu
sto je mene razocaralo,bas se trudimo da je vodimo svuda,da proba sve i svasta,da dozivi sto vise razlicitih stvari i vidi strane zemlje i svasta i ona tako kaze :neutral:
dakle bila sam razocarana sto ona ocigledno nije svesna toga,sto je njoj sve to normalno ,ne trazim zahvalnicu ali bar svest da nemaju sva deca to zadovoljstvo da jednog dana idu na planinu majmuna,drugog na ranc ponija ili sta znam da ima svoj licni paradajz i da svakog dana gleda to malo cudo-zivot,i da uziva malo vise u tome
i pomislila sam kako sav taj trud ne vredi onoj stvari,medjutim sa distance -sigurno vredi,kad poraste sve ce to da dodje na svoje,imace neko iskustvo a to ucestvuje u izgradnji nje i njene licnosti

Za sta je dobro? Stiven je ostao potisten kod kuce, mama je verovatno celim putem do mora plakala...
Nekad je bolje malo se i posvadjati, isteraju se stvari na cistac.

Nisu imali oko čega da se svađaju jedno sa drugim (mogli su da se svađaju samo sa bogom što pare ne rastu na drvetu pa da naberu kad požele), i pošto se nisu svađali iz čistog "besa" to je dobro. Zrelo prihvatanje životnih činjenica i idemo dalje.

Nisu imali oko čega da se svađaju jedno sa drugim (mogli su da se svađaju samo sa bogom što pare ne rastu na drvetu pa da naberu kad požele), i pošto se nisu svađali iz čistog "besa" to je dobro. Zrelo prihvatanje životnih činjenica i idemo dalje.
Pa sad zavisi ko kako gleda na stvari. Cak i da rastu na drvetu, neko ogranicenje mora da postoji.
A ja bih se posvadjala, ne zvala se ja Sandra Bulok !
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Uh sunceti :D Nije to dobro Stivi. Kada prevazidjes status u porodici koji sada imas i budes imao svoju decu, a ne naucis da iako zasluzis, nista u zivotu ti nije zagarantovano, cini mi se da je logican sled durenja sakom o sto. A ti si dovoljno zreo i pametan da ne ides tim putem, sama cinjenica kaze, to sto preispitujes svoj postupak. Sad pitanje je, da nemas grizu savesti da li bi se pitao, ali to je do tebe da uvidis. Mozda su te roditelji navikli da se za tebe ispruze malo vise nego sto su dugacki, pa sad to ocekujes svaki put, i to je mozda njihova greska. Bilo kako bilo polako sa ljudima oko sebe, tebi je lakse i ono, laksi je vazduh oko vas. A vise puta ako se ponovi isto, iste greske postaju norma, i prihvatljivo da se jedes zbog istih, a uzasno je tesko izaci iz tog emotivnog, zatvorenog kruga. Sve moze da se resi laganim iskrenim razgovorom, nema sta ne moze.

Стево, ти си добрица.:)
Извини се мами, није она крива што живимо у земљи у којој поштен човек тешко жживи. ;)

Back