Recept za krempitu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.115
Krempita je jedan od mojih omiljenih kolaca.
Ovaj recept sam našla na netu gde kažu da je iz “Kluba književnika” i da bolji ne postoji.

Sastojci:

14 žumanaca
200 grama šećera
2,2 litra mleka
40 grama želatina
3 kesice vanilin-šećera
400 grama praha za šlag
500 grama zamrznutog lisnatog testa

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava".

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

115523_kolac_ff.jpg

Gdje je @limunada da ti objasni da ti fali puding :zper:
U moju ide puding.🙂 I odlicna je.
Bjelanca i puding.I "stoji"bez zelatina.🙂
Ovde koliko vidim,zumanca i slag.
Za slag u krempiti prvi put cujem,ali mislim da je i ona dobrog ukusa.
Kod nas se zumanca kuvana u mlijeku i seceru zovu "peca" i kao sto nekad rekoh,a zbog cega su me ovde razapinjali,lice na slatku kajganu.🙂
Inace,taj fil od zumanaca u mlijeku u drugim kolacima ide sa margarinom,da se ne bi razlio.Vjerovatno ovde tome sluzi zelatin.
Eto,objasnila sam.😀

@Lorelajn
voilim kempite ..zato daj bakin recept odmah cu da pravim
ja inace isti krem koristim za princes krofne i krempite samo drugo testo :rumenko:

inace je recept koliko jaja toliko kasika secera i brasna...zumance izmutiti sa jajima, dodati brasno, skuvati u mleku...kada je vec gusto i kuvano dodati izmucena belanca i jos kuvati par minuta, ne dugo...i to je to :)
ne dodajem ni slag ni puding ni nista...ja tako jednostavno volim...

ah da...jednom sam zalila javorovim sirupom...bilo je ekstra :D

Back