Recept za Čeburek

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.115
Clip.jpg

Čeburek je nacionalno jelo krimsko-tatarske kuhinje
Podsećaju na pancerote ili kalcone, testo se pravi bez kvasca, a nadev je od mlevenog mesa i luka.

Sastojci:

500 g brašna
250 ml vode
1 kašika ulja
prstohvat soli
1-2 kašike votke a i ne mora

Za punjenje:

500 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
so, biber

i ulje za prženje

Priprema:

Zamesiti dobro testo sa brašnom, vodom i uljem. Sašekati 30 minuta. U međuvremenu spremiti nadev – pomešati meso, sitno iseckan luk, so i biber.
Testo podeliti na 12 jednakih delova i svaki oblikovati u lopticu. Svaku lopticu razvući što tanje možete u okruglu lepinju. Uzimati rukom nadev pa ga staviti na polovinu razvučenog testa. Prebaciti drugu polovinu i viljuškom stisnuti testo.
U dublju šerpu stavite ulje, pa staviti čeburek da se prži na srednjoj vatri ravnomerno sa obe strane. Staviti na salvetu da se ocedi, servirati tople.

0df78ebb7dc80ecb.jpg

Чебурек је тешко приписати било ком народу. Својатају га Јермени, Грузини и остали народи Кавказа као и Грци.
Супруга мог шурака, која је Грузинка, тврди ми да је то њихово национално јело? Мислио сам да јесте док ми није то рекла и за пасуљ. Е, онда сам јој рекао, мало си се зајебала. Мислим, пробао сам њихова јела са пасуљем и рекао јој да они вређају пасуљ!
Шаурма или шаверма, такође јако популарна брза храна, много популарнија од чебурека је у ствари гирос али мало боље упакован.
Е сад, коме њега приписати, ком народу?
Наша сарма се овде, у Русији, зове голубци, и они су убеђени да је то њихово национално јело?
У поређењу са нашом сармом, обична сплачина. Праве је од листа свежег купуса а нема ни љуте паприке ни димљеног меса? Туга!
Да, и наше пихтије, код њих холођец, исто тако. Трпају и пилеће месо и једу је са реном?
Ја им кувао по нашки и нису веровали, била је укуснија од њихове. То су ми кисело признали!

Back