Realni AiKiDo

Za mene ni jedan vid rekreacije nije puki. Svakako je bolje da se covek bavi aikidom nego video-igricama. Mislim, i jedno i drugo su virtuelni svetovi, ali se u aikidou barem kreces, odnosno fizicki aspekt barem koliko.toliko dolazi do izrazaja.
E sad, to sto ima i boljih vidova rekreacije kada je taj isti fizicki aspekt u pitanju...
 
Da li bi mogao da objasniš kako je to aikido virtuelni svet ako sam ja dobro protumačio tvoju konstataciju.
Cela priča nije bila vezana o svrsishodnosti aikida kao vida fizičke rekreacije nego njegove korisnosti pri fizičkim konfliktima. Tvoj komentar je bio da je neophodno trenirati nešto drugo pored aikida jer nije dovoljno efikasan u slučaju fizičkih kontakata. Ako ti nije teško da li možeš da objasniš zbog čega takvo mišljenje postoji.
U celoj diskusiji na temu aikidoa postoji konstatacija da bi samuraji danas rado izabrali vatreno oružije. Lično se sa tim ne slažem jer je iznošenjem takve tvrdnje prenebegnuta činjenica japanskog duha, Bušido kodeksa i velika tradicija jer samuraji nisu bili obični telohranitelji. Oni jesu bili čuvari cara ali nešto ne verujem da bi danas obukli Armani odela, crne naočare i stavili bubice u uvo.
 
Pozdrav svima.Vidim da je Aikido presao u drugi plan :D mozda treba da zapocnemo temu vestina ili sport ili tako nekako?Aikodo kao virtuelna vestina?E svasta.To sve zavisi od ljudi koji su ti ga pokazivali Hetmene.Ako si gledao neku prezentaciju gde majstor stoji u sredini a ucenici ga hvataju za ruke i odmah rade kata pad onda tvoje misljenje ima osnova.Ja sam medjutim imao priliku da vidim kako covek na prostoru 3x3 baca cetvoricu naoruzanih nozem mecom stapom i palicom a da ga nisu ni pipnuli.I siguran sam da se niko od njih nije namestao.I takodje samn gledao kako karatista koji ima 3 dan pokusava da tog istog coveka udari ne bi li pokazao da je Aikido kako ti kazes virtuelna vestina.Pa je bio fiksiran svaki put.E sad,ako treniras malo ovo,mao ono,cim se pojavi moderna vestina ajd sad nju malo,onda ni u jednoj ne mozes da ostvaris najvisi rezultat ne sportski naravno.Ja tako isto pausalno mogu za Karate da kazem da samo skakucu napred nazad i rade gjako zuki ili za dzudo da se samo kao nesto vuku i da je to bezveze ili za TKD da samo skacu i da bi covek u stabilnom stavu mogao da im udje u gard stancu i baci...Da li to znaci da su i to virtualne vestine ili da ja nemam pojma o tome pa samo pausalno kvalifikujem.
 
Slažem se sa tobom Saito da čovek ne bi trebalo da kategoriše ni jednu veštinu a da je nije trenirao duži period odnosno ako ima afinitete da trenira malo ovo malo ono čisto trenda radi. Što se tiče prezentacija aikidoa posmatraču koji nema pravu predstavu o veštini sigurno da deluju fantastično, rekao bih i pomalo nerealno, kada vide da jedan čičica bacaka oko sebe mladiće koji mu unuci mogu biti i u zubima ga nosati. Međutim pretpostavljam da znaš šta bi se tim "unucima" dogodilo da ne isprate njegov napad i udare mu kontru. Upravo to uklapanje u napad prezentacije čini pomalo nestvarnim i smešnim. Postoji bezbroj primera nevernih Toma koji su skeptično prilazili majstorima da im plastično objasne " A šta ako ja uradim ovo" e onda majstor posle bezuspešnog teoretskog upućivanja uradi "ono" i kvrc-gips pa im na pamet ne pada da više pitaju. Nadam se da ćeš se složiti sa konstatacijom da i samo vođenje protivnika i šetanje njega po tatamiju kod posmatrača iznedri pomisao: " E što bi ga ti šetao na ulici tako". Ali prezentacija je jedno a ulica drugo. Zato smatram da nije ni čudo što postoje skeptici jer nisu upućeni, ali isto tako smatram da oni ne bi trebali da negiraju korisnost neke veštine a da je prethodno nisu dobro upoznali, ako je već ne treniraju.
Saito pomalo sam radoznao, kaži mi šta misliš o realnom aikidou? Ako imaš iskustva uporedi ga sa ostalim "vrstama" ili pravcima ove veštine!!!
 
Taj sto baca cetvoricu naoruzanih, pretpostavljam da je uzeo nepoznate ljude iz publike, a ne neke likove koji se bave istim aikidom, jel tako?
Zanimljivo je da nikada nisam video da majstora na prezentaciji neko napadne bokserskim kroseom ili direktom, low-kick-om, ili nekim rvackim bacanjem za noge i sl. Uvek su to yokomen-ushi, shomen-uchi, hvatovi ruke. Sio mi ga Djura.
A pausalne ocene o karateu, i TKD-u su dosta dobre, Vizuelno, judo je zaista takav kakvim si ga opisao, ali je u sparingu nesto ozbiljniji nego prethodni.
Probao sam sparing sa svima navedenima. Da li je i neki od vas dvojice?
 
Kao što rekoh u prethodnoj poruci prezentacije na seminarima mogu izgledati nerealne i nekima verovatno i izgledaju iz razloga što majstor sve tehnike radi sa asistentima i oni se savršeno uklapaju, majstor u napad, asistent u odbranu. Nije to priča o magiji i hokus-pokus trikovima pa da izvedemo lepu plavušu na binu i pretvorimo je u golubicu. To radi Koperfild. Svaka od tehnika u krajnjem ima za cilj da onesposobi protivnika. Da li privremeno ili trajno zavisi uglavnom koliko je protivnik uporan u svojim nastojanjima. Nekad mu baš moraš polomiti nešto da bi on prestao sa napadima. Npr, zamisli napaljenog majmuna koji te napadne ti ga pred društvom ili nedao Bog pred devojkom prostreš kao otirač u nameri da mu daš do znanja da nema tu šta da traži i da se mane ćorava posla. Zar stavrno misliš da će da odustane. NE, povređeni ponos neda mira i konačan ishod mora biti fatalan. Nešto slično bi se desilo i na prezentaciji. Uvek bi se javio neko ko sumnja, a predpostavljam da bi makar trojica ako ne i svi nešto drugo trenirali. Pod svetlost reflektora bi izašli da dokažu suprotno, da aikido nije dovoljno dobar. Ne zaboravi da seminar vodi majstor i ukoliko bi se tako nešto desilo (a veruj mi niti jedan majstor ne bi pristao na tako nešto) ko bi odgovarao za frakture i lomove ova četiri jadnika, verujem da bi odgovornost bila krivična jer kako je već pomenuto u ovoj našoj prijateljskoj diskusiji imati pištolj ili crni pojas apsolutno je isto. Seminare japanskih majstora gledao sam na snimcima i veruj mi ni jedan nije štedeo svoje asisitente kao ni oni majstore. Napadi su bili uistinu snažni i brzi kao i odgovor majstora. Lično sam imao tu čast da prošle godine gledam poslednjeg živog Morihejevog učenika Šimicua i lično se uverim u istinitost navedenog. Što se tiče napadanja potpuno si u pravu u većini slučajeva napadi nisu bokserskim kroseom ili direktom, low-kick-om, ili nekim rvackim bacanjem za noge i sl. Većinom su to yokomen-uchi, shomen-uchi, hvatovi za ruke. Ali to je seminar aikidoa a ne ulične borbe, tu se prikazuju tehnike svojstvene aikidou. Ja lično nisam ni video ni prisustvovao karate ili judo seminarima na kojima je neko nekoga napadao stolicom, razbijenom flašom, bilijarskim štapom, nožem ili ne znam ni ja čime sve, pa ne tvrdim da ove veštine nisu efikasne. " Ulična kafanska ili neka druga (izaberi ambijent) praksa" je nešto drugo. E tu sam imao prilike da vidim kako su ove veštine svrsishodne i lično i gledajući druge (nekada sam tenirao karate), ne možemo da mešamo babe i žabe, trening je jedno ulica drugo.
Smatram da ovo nije mesto da se raspravlja i priča ko je kakve sparinge i sa kim imao odlutaćemo od teme nepotrebno, a na kraju će se sve verovatno pretvoriti u hvalisanje i onda ništa od zadate teme.
Bitno je naglasiti, makar ja smatram da mi ovde ne nipodaštavamo druge veštine. Daću sebi za pravo da govorim i u ime Saita (nadam se da mu neće smetati) i reći da poštujemo druge, podržavamo, ali verujemo u svoje i znamo zbog čega je to tako.
Probaj nekada, ako do sad nisi, da odeš na neki od treninga aikidoa pa ćeš sigurno videti da se na treninzima radi i odbrana od krošea i bliske borbe i hvatova za noge a ne samo za ruke itd
 
Isao sam na treninge aikidoa skoro sest meseci i nijedan jedini put mi nije pokazan rad sa kroseom ili low-kick-om.
Sto se tice rada na seminarima, to mozda i nije pravo mesto za prozivku majstora, ali mora da se cen i i postuje rad porodice Gracie koji na svojim seminarima prohvataju izazove i na licu mesta pokazuju koliko je njihov metod efikasan u borbi sa predstavnicima raznih stilova.
Apsolutno se slazem da je traning jedno, a ulica drugo, ali ako neka vestin aborenja pretenduje na ime "realni..." onda ti treninzi moraju da se maximalno priblize ulicnim uslovima.
To sto ti ne kritikujes druge stilove, ne znaci da oni nisu vredni kritike, tj. da tamo nema sta da se kritikuje.
 
Skeptik:
E pa lepo bogami sad smo presli i na licna prozivanja, pa je eto ispadoh Neupucen u borilacke vestine, lepo bogami :?
Nešto mi se čini da nigde nisi bio pomenut u prethodnim diskusijama sa moje strane. Ako si se prepoznao u priči to je već tvoje viđenje, a verovatno ti znaš zašto je tako.
Ako podržavaš mišljenje da bi na prezentacijama aikidoa trebalo da učestvuju slučajni prolaznici, laici, onda smatram da si neupućen u veštinu i eventualne posledice ukoliko bi se to praktikovalo. Primeti konstrukciju konstaatcije ¨"Ako podržavaš" nigde nije rečeno da podržavaš pa se nemoj odmah pronalaziti u priči. Pročitaj još jednom diskusiju, podrobnije i temeljnije.
 
hetman:
Isao sam na treninge aikidoa skoro sest meseci i nijedan jedini put mi nije pokazan rad sa kroseom ili low-kick-om.
Sto se tice rada na seminarima, to mozda i nije pravo mesto za prozivku majstora, ali mora da se cen i i postuje rad porodice Gracie koji na svojim seminarima prohvataju izazove i na licu mesta pokazuju koliko je njihov metod efikasan u borbi sa predstavnicima raznih stilova.
Apsolutno se slazem da je traning jedno, a ulica drugo, ali ako neka vestin aborenja pretenduje na ime "realni..." onda ti treninzi moraju da se maximalno priblize ulicnim uslovima.
To sto ti ne kritikujes druge stilove, ne znaci da oni nisu vredni kritike, tj. da tamo nema sta da se kritikuje.

Trenirao si šest meseci, a da li znaš da se u japanu osnovne tehnike vežbaju i po nekoliko meseci ponaosob, pojedinačno. Zamisli da osam devet meseci vežbaš samo jednu jedini tehniku i ništa drugo, šta bi onda rekao, a tako su radili veliki majstori i postali to što jesu. Kuća se još uvek pravi od temelja pa joj se tek onda krov diže i stavlja fasada. Da si tražio od majstora da ti pokaže odbarane od takvih napada ubeđen sam da bi on to i učinio, ali ako nisi dobro savladao osnovne tehnike kako bi onda i koliko efikasno to izveo. Smatram da je šest meseci jako malo za savladavanje osnovnih tehnika. Na jednoj od tema na forumu (nešto o ženama u BV)rekao si da si trener, onda znaš o čemu pričam. Svaka čast porodici Gracie ali mi to isuviše liči na samodokazivanje ili dokazivanje okolini. Malo je to nezahvalno iz razloga što se tu ne sukobljavaju veštine ili stilovi nego ljudi koji njima manje ili više uspešno vladaju tako da se moše desiti da majstor aikidoa danas npr. karatistu prošeta po tatamiju, a opet da njemu neki drugi veštiji majstor karatea sutrdan protrese kosti. Šta onda, da li to znači da je parnim danima u nedelji bolji aikido a neparnim karate ili da je ponedeljkom dobar aikido, utorkom kung-fu, sredom boks itd. itd.
Realni aikido je naziv veštine koja predstavlja oskaćenu verziju izvornog aikidoa u kojoj su tehnike skraćene, mnoga vođenja u pojedinim tehnikama izbačena i slične stvari. Tako da je taj naziv realni proistekao iz nastojanja da se ova veština odvoji od Japana i proglasi nečijim proizvodom (znamo čijem toliko o tome). Moram da naglasim da su mnoge dobre stavri izbačene iz realnog aikidoa poredeći ga sa tradicionalnim. Nadam se da ćeš se složiti sa mnom kada iznesem tvrdnju da se tehnike vežbane u sali u praksi primenjuju malo drugačije ( nema toliko -uopšte nema- vođenja, fiksacija i sličnih stvari jer je cilj sukob završiti brzo) pa se primenjuje realniji pristup borbi drznuo bi se da kažem ratnički.
O drugim stilovima ne bih raspravljao jer bih onda favorizovao aikido što mi nije cilj i namera, a sigurno je da ima šta da se kritikuje. Sve zavisi sa koje pozicije posmatraš na veštinu.
 
Ajde gladijatore nemoj se paliti ko sibica, sala, obrati paznju na nika bice ti jasnije.

U krajnjoj liniji to sto je neko skeptican ne znaci da je i neupucen. Sto se slucajnih prolaznika tice pa nisam definitivno za to da oni sluze ko zamorci na demonstracijama (znam kako je, ja sam to radio i na parketu i na strunjacama) ali ako oni koji u toj demonstraciji ucestvuju pocnu da se namestaju ili se sami bacaju naokolo onda od demonstracije nista nema, a nema nista ni od ucenja i savladavanja tehnike, mislim moras ti da osetis da ti neko pruza otpor da bi mogao da naucis kako taj otpor da savladas.

Uostalom slobodno detaljnije procitaj i ovu i jos neke diskusije bice ti moje misljenje znatno jasnije.
 
Skeptik:
Ajde gladijatore nemoj se paliti ko sibica, sala, obrati paznju na nika bice ti jasnije.

U krajnjoj liniji to sto je neko skeptican ne znaci da je i neupucen. Sto se slucajnih prolaznika tice pa nisam definitivno za to da oni sluze ko zamorci na demonstracijama (znam kako je, ja sam to radio i na parketu i na strunjacama) ali ako oni koji u toj demonstraciji ucestvuju pocnu da se namestaju ili se sami bacaju naokolo onda od demonstracije nista nema, a nema nista ni od ucenja i savladavanja tehnike, mislim moras ti da osetis da ti neko pruza otpor da bi mogao da naucis kako taj otpor da savladas.

Uostalom slobodno detaljnije procitaj i ovu i jos neke diskusije bice ti moje misljenje znatno jasnije.

Obzirom da je aikido stvar tehnike a ne snage najbolje se savladava i uči kada je asistent fizički jači pa si primoran, jedino ti to preostaje, da tehniku maksimalno precizno izvodiš. Naravno da prilikom vežbanja mora da postoji otpor od strane asistenta u protivnom ništa ne možeš naučiti. Ali ti to već sve znaš pa je svaka dalja priča izlišna, zar ne.

Da li si ti skeptičan prema vrednostima i svrsishodnosti aikidoa kada je u pitanju stvarna situacija i odbrana u istoj.
 
Pozdrav drustvo.Cini mi se da imamo jos jednog Aikidoku?Jeli Maksimuse ?U pravu si kad pricas o prezentacijama,znam sta sam ja pomislio kad sam prvi put video Irimi nage.Ali i ovo moramo da imamo u vidu da prezentacija(mnogim majstorima) sluzi samo da
pokaze raznolikost tehnika tako sto on stoji a ucenici napadaju jedan po jedan.Onda to izgleda lepo efektno ali to nije prava dziu vaza.Takodje mnogi zaboravljajuda to sto vide na prezentaciji cini samo vrh ledenogbrega.Svaka konkretna tehnika ima posle bezbroj varijanti koje ti se otkrivaju tek dugogodisnjim vezbanjem.To je ono o cemu sam govorio na drugim forumima.E sad ako kao Hetmen (pozdrav) treniras sest meseci i mislis da si sve video a u stvari radissamo katate tori i shomen uchi ikjo pa kazes da je to virtuelna vestina,to po meni samo znaci da si prerano odustao od Aikidoa.
Narocito ako si pre trenirao ili si majstor u drugoj vestini.Hetmene ispravi me ako gresim ti si majstor u TKD zar nbe?Pa ti sam uporedi kakav je stav u TKD a kakav u Aikidou i to ti sve govori.Tebi bi trebalo samo sest meseci da prihvatis stav.Sto se tice
pokazivanja krosea ili low kicka pa Hetmene aman,mislis li da ce neko da te uci da trcis ako ti ne znas ni da hodas.Shvati pricam ovo kroz aspekt Aikidoa.Da bi mogao samo da se uklopis u krose moras da refleksno radis sva kruzna kretanja
(irimi i ushiro tenkan),moras da se ne plasis udarca ,moras da znas kako da prihvatis udarac i moras da znas sta ces dalje kad izvedes coveka iz ravnoteze.Pa ti sam proceni da li si ti posle sest meseci staza u Aikidou znao sve to(Imaj u vidu da instruktor ne uzima u obzir tvoj staz u drugim vestinama)Kod polaganja za pojaseve
udarci se uvrscuju u program za polaganje dosta kasno( za zuti samo shomen uci,za narandzasti se uvodi jokomen uci a tek tamo od zelenog p[lavog ti imas klasican cuki.
Znas li kako izgleda polaganje za crni u Aikidou Hetmene?Sto se tice onog cice sto baca one momke,svi su Aikidoke i svi su do jednog skepticni
u vezi svake tehnike i tom prilikom su bas resili da ga zveknu.Znas li kad je u Cacku Ljuba drzao seminar pa je iz publike izasao djudista da pokaze da
ta odbana od gusenja koju Ljuba popkazuje ne moze da se uradi ako te gusi neko ko to zna da uradi.(Konkretna tehnika se radi tako sto protivnici stoje licemn u lice jedan prema drugom napadac radi ukrsteno gusenje tj ukrsta ruke ispred sebe tako da mu leva hvataokovratnik dlanom na gore a desna dlanom na dole i ruke se privlace ka telu i tako gusi.Onaj ko se braniubacuje ruku izmedju njegovih,spoljnom stranom podlaktice pritiska nadole u pregib lakta,kad se napadac savije istom rukom prihvata glavuza bradu i kretanjem usiro tenkanom ga baca dole)(Nadam se da ne davim)I tako dzudista se spusti u stav uhvati gusenje i...Ljuba ga je prvo udario po usima obema rukama tek toliko da ovaj izgubi na momenat koncentracijupa je uradio tehniku.Ista prica stoji i za Simicua kad je prvi put dolazio pa je tip iz publike izasao da pokaze kako nikjo nije realan(zamislite sta je bilo).
Hetmene imam neki stari Black Belt gde Grejsi kaze da ako postom narucis set njegovih video kaseta on ti salje i sertifikat o majstorstvu.

Maksimuse konacno.Realni Aikido...Ako si gledao Simicov seminar na kome se pojavljuje i Ljuba pa ga ovaj baca,ispravlja i sta mu sve ne radi bice ti jasno sta ja mislim o RA.Kad si jak kao bik a ne umes da izvedes coveka na recimo katate tori gjako hanmi(sa ushirom,znas na sta mislim)onda je najlakse reci da to i ne moize da se uradi da to ne postoji vec Japanci izmisljaju.Pa jos osnujes svoj "stil" gde lemas ucenike pritezes poluge pa
sto on jace zakuka ti si veci majstor.Pa si jos genetski sampion pa ti i zena i cerka imaju koji bese 6-7 dan.A ti imas9-10 cudo.Ako se setis da Sigal ima 6ti a video si kako radi(ne mislim na filmove vec na onaj snimak sa otvaranja novog Hombu-dojoa)onda je to malo smesno.Pricao sam vec,otisao sam na jedan trening RA gde su mi pokazivali na prvom treningu odbranu od napada nozem.I
tako se klinci napale pa misle da to sto ce tu da nauce vredi 30-40 evra ne znam koliko je sad.
 
Imam problem sa osnovnim tehnikama u aikidou jer te ne uce odbrani od osnovnih napada na ulici. Nikada u zivotu nisam nekoga video da je nekoga drugog napao yokomen-uchi ili tsuki udarcem.
A propos dugogodisnjeg ucenja, lepo rece jedan moj prijatelj (3. dan u aikidou), medicina se studira 6 godina. Ako ti treba vise vremena da naucis kako da "pokvaris" coveka nego da ga "popravis", onda tu nesto ozbiljno nije u redu.
Takodje, ako su potrebni meseci da bi se savladala tehnika koja se naziva osnovnom, onda tu metodika obuke ne valja, ili ta tahnika nije za to da se tako naziva. Osnovna tehnika treba da bude dovoljno jednostavna da moze da se primeni posle par nedelja vezbanja, a ne par godina.
Sto se tice Gracie familije, pa... mislim da su oni ljudi pristupili svom ucenju tako kako jesu ne radi nekog dokazivanja u svrhu podizanjasopstvenog ega, vec da bi razbili mitove i zablude koji su u tradicionalnim borilackim vestinama vladali decenijama. U sustini oni su uradili isto ono sto je pokusavao i Brus Li, ali je on iz nekog razloga danas bog(zasluzeno), iako je u svoje vreme bio isto tako osporavan i nipodastavan od predstavnika tradicionalnih vestina.
E da, i u njegovom sistemu se osnovne tehnike uce za kratko vreme, a posle se godine posvecuju uvezbavanju taktickih i situacionih metoda njihove primene i testiranja u rigoroznim uslovima sparinga sa punim kontaktom. U aikidou nikada nisam video sparin uopste, a kamoli sa punim kontaktom.
 
Vozdra raja, danas smo u punom broju. Slažem se sa Skeptikom da ne trebe prihvatati zdravo za gotovo ono što drugi pričaju. Treba probati pa se sam uveriti :wink: . Maksimus ovaj put nije gladijator kao što neko reče aikidoka je, ne zamerite srušili koloseum a ja šta ću kud ću pa eto. Ono što sam rekao za osnovne tehnike čuo sam i čitao. Možda stvarno deluje preterano ali je metodika takva da se pri vežbanju posvećuje pažnja i najmanjem pokretu. Počevši od samog kretanja, koje je moram priznati malo teže prihvatiti, kružno je za razliku od normalnog pravolinijskog hoda treba se navići na to. Naravno da se u kasnijem periodu rade i druge tehnike ali se neprestano vraća na osnovne i usavršavaju se. Naravno da se one primenuju posle par nedelja ali se konstantno usavršavaju, ne prelazi se preko njih tek tako. Obzirom da sve ostale tehnike proističu i zasnivaju se na tih par osnovnih smatram da nije preterano. Ja sam možda za nečije pojmove previše nastrojen projapanski i impresioniran kodeksima na kojima počiva stari Japan, pa ću kao takav reći da aikido ne služi da bi se čovek "pokvario" već da se od pokvarenih ljudi zaštitiš. Kao što reče Morihej PUT MIRA. Što se tiče napada na treninzima ( rukom sa strane, odozgo direktno u telo) mošda deluju beznačajni ali u napadu odozgo zamisli da napadač ima nož ili npr flašu što je dosta realna situacija, napad poprimi drugu dimenziju. Tako se mogu tretirati i trenirati i ostale vrste napada.
Ovde se priča o svemu samo ne o realnom aikidou, a to je tema. Kako je Ljuba dobio treći dan? O ostalim neću ni da pričam pogotovo ne o srceparajućem osmom danu kada su i suze potekle. Nije mi jasno zašto mora da pljuje po Japanu kada je tamo sve pokupio pa na kraju to i osakatio i prozvao se osnivačem.
 
Eh, "cuo sam i citao" kaze on. Pa zato i trunis tu bezveze. Isto tako branis i sve ostalo jer si problematici pristupio jednostrano, a citao i pamtio selektivno samo ono sto ti se svidilo. Treba da pamtis sve, a da primenjujes samo ono sto ti se svidja, ili ti odgovara.
Ta prica zamisli noz, motku... ne stoji, jer se situacija u tom slucaju ne menja malo, vec RADIKALNO (bez ikakvih aluzija na domace dnevno-politicke teme). Zato treba da se vezba u konkretnim uslovima odnosno sa nozem, motkom, flasom..., a ne sa macevima.
Na japanske kodekse morala i etike si se primio jer o nekim drugima (indijskim, arapskim, slovenskim, indijanskim) ne znas nista. Isti taj morihej koji je zacetnik puta mira, prevrnuo je nebo i zemlju samo da ga prime u vojsku, jer nisu zbog njegove visine. E sada ti meni lepo objasni zasto bi se takav pacifista toliko mucio samo da dodje do vojske kao tipicno "mirnodopske" institucije?
 
hetman:
Eh, "cuo sam i citao" kaze on. Pa zato i trunis tu bezveze. Isto tako branis i sve ostalo jer si problematici pristupio jednostrano, a citao i pamtio selektivno samo ono sto ti se svidilo. Treba da pamtis sve, a da primenjujes samo ono sto ti se svidja, ili ti odgovara.
Ta prica zamisli noz, motku... ne stoji, jer se situacija u tom slucaju ne menja malo, vec RADIKALNO (bez ikakvih aluzija na domace dnevno-politicke teme). Zato treba da se vezba u konkretnim uslovima odnosno sa nozem, motkom, flasom..., a ne sa macevima.
Na japanske kodekse morala i etike si se primio jer o nekim drugima (indijskim, arapskim, slovenskim, indijanskim) ne znas nista. Isti taj morihej koji je zacetnik puta mira, prevrnuo je nebo i zemlju samo da ga prime u vojsku, jer nisu zbog njegove visine. E sada ti meni lepo objasni zasto bi se takav pacifista toliko mucio samo da dodje do vojske kao tipicno "mirnodopske" institucije?

Da skratimo priču:

Šta ja to "trunim" pošto očigledno imaš ličnog iskustva i išao si dalje od čitanja i slušanja?

Da li je pamćenje selektivno ili ne to nije stvar interesovanja nego intelekta čitaoca tako da ti je ova konstatcija za svaku pohvalu. Navoditi sve što je pročitano apsolutno je nepotrebno, navedeno je samo ono što je u datom trenutku moglo da posluži kao argument u diskusiji.

Ako smatraš da tako treba onda organizuj instant kurs od dve nedelje o poznavanju osnova veštine, posle polaznicima podeli noževe, motke, flaše ili šta već smatraš da bi bilo prikladno za dočaravanje realnosti situacije pa ko preživi posle šest meseci neka priča.

Aikido nije osmišljen da bude instant kurs za super heroje koji će posle šest meseci vežbe od po dva treninga nedeljno da izađu na ulicu i reše ovaj pokvareni svet svih zala koja su ga snašla.

Osuđen sam da živim u svom "neznanju" i nadalje budem primljen na japanske kodekse,(vrlo smela kritika bez i jednog argumenta i pitanja zašto je to tako). Ajde kaži nam, pa da svi znamo zašto si toliko kivan na Japan jer je jedino iz toga moglo da proistekne onako smelo zapažanje. Koliko si siguran da nisam upoznat sa ostalim kulturama (otkud znaš čime se bavim, mošda mi je baš izučavanje drugih kultura jedan dio posla pa je odatle, proistekl moje zanimanje za Japan :?: :?: :?: )

Kada već pominješ Moriheja trebao bi da znaš da je on još kao tinejdžer bio i pirat a ne samo vojnik, a tada nije bilo aikidoa ni u najavi.
Kasnije kada su godine uzele maha a tinejdžersku, drskost, hrabrost, glupost, drčnost itd.itd. zamenile godine iskustva, znanja, mudrosti, duhovne prosvećenosti nastaje aikido, spoj svega toga.
Zašto bez potrebe pokušavaš da diskredituješ veličinu osnivača aikidoa navodeći nešto što je čino kao mlad i nepromišljen. Da li zbog toga treba da osudimo veštinu i tretiramo je kao beznačajnu jer je tridesetak godina prenjenog nastanka njen osnivač bio raskalšni buntovnik i avanturista.

Ako već imaš nešto protiv aikidoa konkretizuj nezadovoljstvo kroz primere a ne da trunimo ovde bezveze
 
Ne smetaju mi ni Japan ni aikido sami po sebi, vec nacin na koji im se pristupa i kako se prikazuju, a to je selektivno. Evo sam si kazao o Moriheju ovo i ono, a kada sam ja to isto (ili slicno) uradio, ljudi izgibose dokazujuci kako je to bascanje ljage na besprekorno cistu i casnu licnost ovoga ili onoga, klasu samuraja itd.
Evo u cemu je ovde sustina. Morihej se decenijama bavio pragmaticnim i primenjenim vidovima borenja i sa godima je doslo produhovljivanje i nastanak aikidoa kao REZULTAT toga. Dakle rezultat, a ne uzrok. A ja lepo pricam da to sto su zapadnjacki vidovi borenja zadrzali svoje pragmaticno usmerenje nije znak da su one u svojoj sustini varvarske i primitivisticke.
I sam sam izgubio uvid u to koliko sam puta rekao da mi bavljenje aikidoom, taijiquan-om, karateom i drugim vidovima istocnjackih borenja ni najmanje ne smeta, ako se prihvati kao ono sto jeste, tj. jedan segment istocnjacke kulture i folklora. Meni bavljenje etnologijom i folklorom ne smeta ni najmanje, ali mi smeta sto neko ko se time bavi proglasi sebe za majstora borenja i brljavi o tome kako je to sto on radi smrtonosno i nenadmasno... ali tek posle trideset godina... ali samo ako si ucio BAS od njega... ali samo ako u dubini duse ne mozes da prezalis sto nisi zutog tena i kosih ociju... valjda shvats gde ovo vodi.
Ogromna vecina trenera istocnjackih borilackih vestina ti obecava brda i doline i prica jedna stvari, ali radi sasvim druge i ne vodi licnim primerom. Ako mislis da je to OK, onda se bojim da mi dalje nemamo sta da se ubedjujemo jer od tog posla nema nista.
U stvari, mozda ima. Moguce je da ostali koji citaju ovu diskusiju steknu siri uvid u gledista na temu, pa iz toga izvuku sopstvene zakljucke. Ja se istinski nadam da jos uvek ima takvih koji izvode svoje zakljucke umesto da prezvakavaju ono sto su culi i procitali.
Sto se tice tvojih motiva da se primis bas na japansku etiku odgovoricu ti sa dva pitanja. Na prvo odgovori sebi, a na drugo meni.
1. Jesi li zaista podjednako mnogo vremena i truda posvetio i izucavanju ostalih kultura?
2. Jesi li prvo poceo da se bavis aikidom, ili japanskom kulturom?
 
hetman:
Ne smetaju mi ni Japan ni aikido sami po sebi, vec nacin na koji im se pristupa i kako se prikazuju, a to je selektivno. Evo sam si kazao o Moriheju ovo i ono, a kada sam ja to isto (ili slicno) uradio, ljudi izgibose dokazujuci kako je to bascanje ljage na besprekorno cistu i casnu licnost ovoga ili onoga, klasu samuraja itd.
Evo u cemu je ovde sustina. Morihej se decenijama bavio pragmaticnim i primenjenim vidovima borenja i sa godima je doslo produhovljivanje i nastanak aikidoa kao REZULTAT toga. Dakle rezultat, a ne uzrok. A ja lepo pricam da to sto su zapadnjacki vidovi borenja zadrzali svoje pragmaticno usmerenje nije znak da su one u svojoj sustini varvarske i primitivisticke.
I sam sam izgubio uvid u to koliko sam puta rekao da mi bavljenje aikidoom, taijiquan-om, karateom i drugim vidovima istocnjackih borenja ni najmanje ne smeta, ako se prihvati kao ono sto jeste, tj. jedan segment istocnjacke kulture i folklora. Meni bavljenje etnologijom i folklorom ne smeta ni najmanje, ali mi smeta sto neko ko se time bavi proglasi sebe za majstora borenja i brljavi o tome kako je to sto on radi smrtonosno i nenadmasno... ali tek posle trideset godina... ali samo ako si ucio BAS od njega... ali samo ako u dubini duse ne mozes da prezalis sto nisi zutog tena i kosih ociju... valjda shvats gde ovo vodi.
Ogromna vecina trenera istocnjackih borilackih vestina ti obecava brda i doline i prica jedna stvari, ali radi sasvim druge i ne vodi licnim primerom. Ako mislis da je to OK, onda se bojim da mi dalje nemamo sta da se ubedjujemo jer od tog posla nema nista.
U stvari, mozda ima. Moguce je da ostali koji citaju ovu diskusiju steknu siri uvid u gledista na temu, pa iz toga izvuku sopstvene zakljucke. Ja se istinski nadam da jos uvek ima takvih koji izvode svoje zakljucke umesto da prezvakavaju ono sto su culi i procitali.
Sto se tice tvojih motiva da se primis bas na japansku etiku odgovoricu ti sa dva pitanja. Na prvo odgovori sebi, a na drugo meni.
1. Jesi li zaista podjednako mnogo vremena i truda posvetio i izucavanju ostalih kultura?
2. Jesi li prvo poceo da se bavis aikidom, ili japanskom kulturom?

Da li zaista postoji neko ko za sebe može da kaže da je nenadmašan ?!!!
Zaključke možeš da izvučeš iz ličnog iskustva ili iz viđenog i pročitanog. Ako se pozivaš na takvo nešto to ne znači da ga prežvakavaš, nego da tako nešto odobravaš ili ne i da je u skladu sa tvojim razmišljanjem. Gajim beskrajno divljenje ka tvojim sopstvenim zaključcima. Iz kog materijala su oni proistekli, na osnovu čega postoji tvoje mišljenje, niko nije uticao na njega?

Šta znači PRIMITI SE? Koji je to stepen odobravanja ili podržavanja nečega?

Kada znaš šta želiš i zbog čega nešto treniraš onda i nađeš trenera koji to može da ti priušti.

Ne, nije mi žao što nisam žut i kosook, izvodiš pogrešne zaključke, štaviše ponosan sam onim što jesam i drago mi je zbog toga.

Postoji jedan trener u BG koji je u policiji zaveden pod šifrom koja označava da ga ne sme privoditi manje od pet lica. Ako imaš neke veze u organima reda i mira raspitaj se videćeš da ne pričam bajke da bih nekoga impresionirao. Da navedem koji je to trener i šta trenira neću, valjda ćeš razumeti. Zar je taj čovek tako opasan, a veruj nikada za sebe nije tvrdio da je nenadmašan i smrtonosan, običan porodični čovek, čak i ne liči na japanca.

Odgovori na pitanja:

1. U početku prvih par godina da, kasnije samo japan. Valjda se u ostalim kulturama u međuvremenu nije nešto promenilo. Da ne zaboravim, a možda je izostavljanje toga do sada unelo zabunu, na prvom mestu mi je moja kultura, religija, vera, narod.

2. U početku ni jednim ni drugim. Trenirao sam nešto drugo i bio sam isuviše mlad da bih izučavao ozbiljne teme kao što su druge kulture, bilo je to poodavno. A da li je bilo prvo aikido ili izučavanje japanske kulture, mislim da je to došlo nekako jedno sa drugim ail nisu imali uticaja jedno na drugo. Da sam se u to doba kretao u nekom drugom društvu možda bih trenirao kung-fu ili nešto slično. a ovaku tu sam gde sam. Ne favorizujem aikido iako ga treniram samo je ovde reč o njemu a ne o nečemu drugom. Kao što sam rekao ranije sve je vredno kritike i može se kritikovati(negativno) pa i aikido zar ne.

Cela ova priča je postala jako zamorna pogotovo za one koji čitaju. Obzirom da je ovo postalo moje i tvoje, sve su prilike prepucavanje, o ličnim stavovima a ponajmanje priča o aikidou ovde ću to i da završim. Bilo je lepo razmeniti mišljenja želim vam ugodo druženje. Ako bude ponovo priče o aikidou a ne o osobama koje ga treniraju ili ne, možda se javim.

Budite pozdravljeni :!: :!: :!: :lol:
 
Hajde prvo najvaznija stvar. Dakle, izvinjavam se maximusu ako sam ga na bilo koji nacin uvredio, buduci da mi je namera bila da na jedan provokativan nacin pokusam da diskusiju usmerim na malo dublji teren, a ne samo na standardnu razmenu kurtoaznih izjava. Inace sam veliki protivnik politicke korektnosti, jer smatram da to vodi zamazivanju ociju i suzavanju vidika.
Ne znam samo kako je doslo do toga da se uvredi covek koji je Skeptika uputio da se sam pronasao u prozivkama.
Primiti se nema nikakvu negativnu konotaciju, vec prosto upucuje na stepen prepustanja necemu. Onde konkretno mislim na prihvatanje doticnih principa i kodeksa kao vodecih, osnovnih u zivotu. Buduci da su bushido, hagakure, bubishi i sl. proizvod jednog drugog vremena i, pre svega kulturnog miljea, smeta mi kada neko pokusava da mi ih prikaze kao neki opstevazeci kanon.
Ne smatram da je navodjenje pojedinih tudjih misli i izreka samo po sebi lose, ali ima mesta samo ako na najsazetiji, a opet najslikovitiji (najrecitiji) nacin prikazuje ono o cemu je rec.
U svim svojim diskusijama sa predstavnicima istocnih borilackih vestina uglavnom sam nailazio na suprotnu pojavu, tj. koriscenje nebuloznih i alegoricnih citata da dodaju autoritet svom (zapravo usvojenom) stavu za kojeg nemaju konkretnog objasnjenja.
Ne kazem da su svi takvi, ali nesto se niko ovde nije pretrgao od konkretnih argumenata i primera u svojim diskusijama.
Istini za volju, mora se priznati da ovo nije bas najsrecniji medijum za takve rasprave koje bi bile mnogo bolje vodjene uzivo, ali sta da se radi, trenutno je to ono sto imamo na raspolaganju.
Na zdravlje!
 
Dakle, upravo sam otvorila novu temu u kategoriji Ostali sportovi, sa pitanjem gde vezbati realni aikido u Novom Sadu, a kako vidim ovde je bas lepo razradjena ta tema. :o Da sam ranije primetila, prikljucila bih se ovde...
Obzirom da nemam bas toliko vremena da citam stavove i misljenja profesionalaca, volela bih da se javi neko ko vezba realni aikido u Novom Sadu (ne klubovi, nego manje grupe u priv. vezbaonicama)?
Hvala :D
 
mackica3:
Dakle, upravo sam otvorila novu temu u kategoriji Ostali sportovi, sa pitanjem gde vezbati realni aikido u Novom Sadu, a kako vidim ovde je bas lepo razradjena ta tema. :o Da sam ranije primetila, prikljucila bih se ovde...
Obzirom da nemam bas toliko vremena da citam stavove i misljenja profesionalaca, volela bih da se javi neko ko vezba realni aikido u Novom Sadu (ne klubovi, nego manje grupe u priv. vezbaonicama)?
Hvala :D


Alo devojko da si čitala gore videla bi da je realni aikido samo jedan deo aikidoa.
Dobro stoi to da možes postati majstor za dve ili manje godina, ali nemojmo biti tako uski.
Svaki majstor aikidoa koga ja poznajem moze izvesti sve sto i majstor realnog, obrnuto... vec je druga prica
 

Back
Top