Realni AiKiDO!

• Začetnik teme Začetnik teme !!TiX!!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hmmm, pa na ovom forumu se javljaju ljudi koji su neke bv videli samo na seminarima, a pljuju po njima kao po trotoaru. To ide lancano.
Ako te zanima nesto konkretno o aikidou, bilo realnom ili tradicionalnom, postoje sajtovi koji se bave tim borilackim vestinama, a postoji i google

e milose ako hoces da trenrias neku vestinu u kojoj ima borbi...imas box,kickbox,karate,rvanje,judo,bjj...a ne aikido...obozavam kad neko hoce da bude opak i da se bavi nekom vestinom ali slucajno da nema udaranja ili ne znam cega...

BORILACKA VESTINA BEZ KONTAKTA NE VREDI!!!

Naziv aikido nastao je od tri japanske reči koje ovako spojene mogu biti prevedene kao Put -do () postizanja harmonije - ai () sa kijem Univerzuma. Ki () se u svome najjednostavnijem tumačenju može označiti kao "pra-energija" kojom je ispunjeno sve oko nas i mi sami. Ravnoteža i tok te energije u našem telu i njena razmena sa prirodom određuje naše psihofizičko stanje i zdravlje. U borilačkom smislu, kroz tehnike aikidoa, ovaj princip harmoničnosti se ogleda u ideji da se uklopimo u napad i da energiju napadača iskoristimo za odbranu. Primena ovog i svih ostalih principa na kojima se zasniva aikido može se spoznati samo vežbajuci na treninzima

Aiki nije zahvat borbe, ili poraz neprijatelja. To je put pomirenja sveta i stvaranja jedne porodice od čovečanstva ...

Tajna Aikidoa leži u usklađivanju nas samih sa kretanjem univerzuma.i u stvaranju akorda sa njim. Onaj ko je otkrio tajnu Aikidoa otkrio je univerzum u sebi i može reći: "Ja sam univerzum".

evo neke sitnice sa sajta www.aikikai.org.yu/ koji vam daju bar malo uvida u aikido kao pojam i borilacku vestinu....istina je da svi koji malo duze treniraju aikido shvate neke stvari koje pocetnici smatraju nedostacima,i takodje nazalost vecina koja uzme da se bavi ovim sportom smatra da je to sport koji podrzava napadanje i tucu,a ne sklad,harmoniju raznih elemenata..... :)

Posto znam da je Ljuba osamdesetih godina boravio par dana u Japanu sa jednim mojim prijateljem i da su se slikali sa poznatim majstorom aikidoa (imali su bele pojaseve ali je moj prijatelj lično retuširao slike i napravio hakame sebi i Ljubi,a Ljuba sliku objavio u novinama),neka mi kaže neko ko zna,kada je Ljuba prvi put dobio majstorsko zvanje u aikidou i od koga,pošto o tome LJuba ne govori nikad.Verovatno neko na forumu ko radi s njim može da kaže nešto o tome,a verovatno bi sve forumaše to zanimalo.I ako nekome to znači,moj prijatelj se kaje zbog one prepravljene fotografije ...

Mene je vec prestalo da zapanjuje na sta su neki likovi spremni, samo da ne bi davali direktne odgovore na konkretna pitanja.

Ajde zavrsite sa tim fotografijama, proverite da li su kamile kad je obucavao gadafijeve telohranitelje u stvari grbavi magarci, pa se javite a ja cu da ponovim pitanja sa pocetka threada u nadi da ce da se javi neko ko se u to dovoljno razume da mi odgovori.

Gospodjice, kako sad vi citirate aikikai jugoslavije kad oni niti priznaju RA niti on njih? Vi se valjda na wcra obrazujete?

axaxa...poducavao telohranitelje...pa telohranitelj ne treba da zna aikido..treba da zna da koristi oruzije...to sto se ljuba ne znam na koji nacin ufurao...super njemu...ali gadafi i onako niakd nije imao neke telohranitelje...

...zasto ljuba nije obucavao telohranitelje karadjordjevica?

...ma dajte ljudi...ljuba je pozer bre...on je davno izgubio svaku dodirnu tacku sa nekom vestinom i filozofijom..njega interesuje kinta..

Milose....aikikai i RA podrzavaju iste principe....sad da li jedno drugo podrzavaju ili priznaju je totalno nebitno....koliko sam skontala postoje odvojeno jedno od drugog.....Na kakvo ti obrazovanje mislis Milose? konflikti bilo kakve vrste izmedju oVA DVA sporta su tooootalna glupost....a ja sam inace bila na seminaru koji je vodio Ljuba i chovek zna....a to sto je pozer se da diskutovati zato sto bi onda svaki,ali svaki zacetnik bilo cega samim tim sto je prvi koji je uradio nesto bio pozer,zar ne?

Evo mene opet,na veselje nekih.Nema Ljubine slike "da se skine",ako si mislio na net.Ali za one koji se tek dva petka bave borilačkim veštinama,ima Ljubinih slika u časopisu koji je izlazio pre dvadesetak godina i zvao se "Crni pojas".Slika ima na kilo.Uz malo sreće naćićete i otvoreno pismo majstora aikidoa Šimicua koji se tadašnjoj Jugoslovenskoj javnosti obraća pismom u kome stoji da je Ljuba njegov dolazak u Beograd pokušao da zloupotrebi i da sebi pripiše aikido zvanja koja nema,a koja je navodno od Šimicua dobio.Tad je pukla nevidjena bruka jer ga je Ljuba neposredno pre toga nevidjeno nahvalio.
Kao što vidite deco,ima ljudi koji dobro pamte i mnogo dobro znaju ono o čemu se ovde razglaba danima.

Bio jednom neki Dubravko iz Novog Sada.Vežbao sa Ljubom par godina.Veliki talenat,žao mi je što o čoveku niko ne piše.On je još pre Ljube dobio 10 dan u borilačkoj veštini KOBO (kombinovana odbrana bez oružja)čiji je on osnivač.To je prva naša srpska borilačka veština iz koje se kasnije razvio RA, a čini mi se i ruski sistem.Mislim da Dubravko još radi i vrlo je poznat u svetu.Čini mi se da je imao i neke naučne radove na temu duvački instrumenti i borilačke veštine (on je profesor trube u muzičkoj školi).Svidjao mi se njegov prikaz,doduše aikidoa,na Vračaru,kada je demonstrirao odbranu od buzdovana.To je bilo u vreme Ljubinog boravka u Libiji kada je poznati Aikido majstor Teo ,pokušao da izvede prevrat i Ljubu skloni iz organizacije,ali su se tome oštro usprotivili spomenuti Dubravko i Goran Kurnik.Kasnije su i oni krenuli svojim putem.
Kuma nije prisustvovala tom skupu,pozdrav kumo !!!

starina:
To je prva naša srpska borilačka veština iz koje se kasnije razvio RA, a čini mi se i ruski sistem.
Lose ti se cini ali necu uopste da ulazim u price o drugim vestinama u ovom threadu a pogotovo ne o ruskom sistemu. Ko je nekada video jedno i drugo spomenuto, jasno mu je da je ovo sto ti se "cini" totalni promasaj.

To je sve off topic. Pitanja od pocetka threada su vezana samo za stvari u okviru RA, konkretno za borbe koje je Ljuba uveo.

Uopste mi nije jasno zasto se javljaju pojedinci koji ne odgovaraju na to nego pricaju o nekim drugim stvarima. Javlja se covek koji kaze: "Koga zanima nesto o Aikidou...". Kakve to veze ima sa ovim threadom, cela tema se zove Realni AIKIDO.

Ljubu svi pljuju, kao i sve ostale inovatore. Cime sve te ljude on ugrozava kada samim svojim postojanjem izaziva ovakve reakcije?! Ocigledno su ugrozeni.

milosmalic:
Uopste mi nije jasno zasto se javljaju pojedinci koji ne odgovaraju na to nego pricaju o nekim drugim stvarima. Javlja se covek koji kaze: "Koga zanima nesto o Aikidou...". Kakve to veze ima sa ovim threadom, cela tema se zove Realni AIKIDO.
Hmmm, tema da... ali ti si se dohvatio necega drugog: Kada je nastao tradicionalni aikido i kakve veze ima sa RA. Zbog toga sam se a ubacio :)
Borbe u aikidou su postojale i u Japanu, zato ne vidim razlog da njihov pocetak vezujes za RA

kada je bruce lee stvorio jeetkunedo svi karatisti su ga napali...jer je uneo novinu..nije bio krut vec fleksibilan..ali je bruce sve to dokazao na seminarima...i svi mu skidaju kapu...

...ljuba uzima pare przacima...

...i vec sam ti rekao milose..ako hoces da se boris...idi na neku vestinu gde ima kontakta..a ne da se boris u aikidou...jer aikido nije sport...

Thanks kendoka....ja sam trenirala,odnosno treniram jeetkuendo vec neko vreme....strava je to bv....malo gruba s vremena na vreme posto sam na svu srecu ili nesrecu naisla na grupu momaka kojima nije nikakva frka da udare zensku....Ova diskusija je uistinu zapoceta na temu REALNOG aikida iako sam vam zahvalna sto ste mi predstavili takoreci i druge bv...ja imam samo jedno pitanje-jel u Beogradu ja mogu da nastavim sa treniranjem RA posto sled godine odoh na faks....??

! !TiX! !:
Thanks kendoka....ja sam trenirala,odnosno treniram jeetkuendo vec neko vreme....strava je to bv....malo gruba s vremena na vreme posto sam na svu srecu ili nesrecu naisla na grupu momaka kojima nije nikakva frka da udare zensku....Ova diskusija je uistinu zapoceta na temu REALNOG aikida iako sam vam zahvalna sto ste mi predstavili takoreci i druge bv...ja imam samo jedno pitanje-jel u Beogradu ja mogu da nastavim sa treniranjem RA posto sled godine odoh na faks....??
ja bih ti preporucio kendo.
pre svega, sta god trenirala dobro je .

A Bruce ... Ziv je Bruca i evo ga na Kendou.

Back