Realizam

Da pocnemo o Sinjelu. Sad samo kratko.

“Najzad, jadni Akakij Akakijevic ispusti dusu. Ni sobu, ni njegove stvari nisu zapecatili, prvo, zato sto nije bilo naslednika, a drugo, zato sto je nasledstvo bilo veoma skromno, sve u svemu: snop guscijih pera, dest belog sluzbenog papira, tri para kratkih carapa, dva-tri dugmeta, otpala sa pantalona, i citaocu vec poznati kaput. Kome je sve to palo, samo Bog zna: priznajem, to pripovedaca ove price nije ni zanimalo.”

Namerno pocinjem od dela kad Akakije umre. Sve pre toga pisano je u saljivom tonu, Gogolj se koristi kalamburima (to je saljiva igra reci, ponekad razvijena u malu anegdotu) i gradi ih na nekoliko nacina. Uglavnom nastaju od ZVUCNIH RECI ili zamrsene SINTAKSICKE KONSTRUKCIJE. Reci i recenice se ne biraju prema logici govora, vec po principu IZRAZAJNOG GOVORA. Nema obicnih recenica ni reci, ne vezuje ih po logickom principu. Pripovedanje kod njega nema samo tendenciju da pripoveda, jednostavno saopstava, vec da pripoveda kroz mimiku, artikulaciju.

Jezik je akustican, to je u prvom planu, to mu je glavno izrazajno sredstvo. Dovoljni je pogledati imena likova u Sinjelu. Kalamburi su bazirani ili na zvukovnoj slicnosti ( Akakije Akakijevic), ili na etimoloskoj igri reci ( Basmackin, voli deminutive, a prezime je nastalo od reci “basmak” , sto znaci cipela) ili su kalamburi zasnovani na skrivenom apsurdu ( primer u opisu Petrovica, vazni su njegov nokat i tabakera, odnosno njima poklanja vise prostora, nego sto sto portretise lik krojaca, o njemu se zna samo da je voleo da pije i da ima zenu koja nosi kapicu :lol: ).

Moze se, takodje, primetiti njegovi junaci ne govore mnogo, a kad to cini, njihov govor ne lici na razgovorni, svakidasnji govor jer je sa namerom stilizovan i svaki junak ima, u tom smislu, svoj individualni govor. Isto tako, vec sam pomenula Petrovica, moze se primetiti da o likovima kazuje malo, depersonalizuje ih, dok na primer o nekoj sitnici ili detalju, predmetu koji se pominje daje mnogo vise prostora. Gornji citat je odlican primer za to. Posle konstatacije da je Akakije umro, on nabraja predmete njegove trivijalne zaostavstine koja nije ni vredna pomena. Ono sto izgleda vazno, potisnuto je u drugi plan, u prvom su naglaseni i predimenzionirani detalji (tu je rec o grotesknoj hiperboli).

Kao sto se vidi iz poslednje recenice citata, a sto je karakteristicno za Gogoljevo pripovedanje, jeste lezeran stil “Kome je to sve palo, samo bog zna: priznajem, to pripovedaca ove price nije ni zanimalo.” I primecuje se pripovedacev subjektivni ton, koji takodje izbija u prvi plan u celoj prici. Obicno subjektivni ton sluzi kao veza izmedju dogadjaja, ali kod Gogolja on postaje KONSTRUKTIVNI ELEMENT pripovedanja.

Dogadjaji, size nisu u prvom planu, kao sto sam vec rekla gore negde, size je izmolio od Puskina. Teziste prelazi na postupak pripovedanja i sam komicni efekat se postize NACINOM PRIPOVEDANJA, a ne dogadjajima. SVI ELEMENTI SU U FUNKCIJI STILA. Zato je Gogolj genije i da je pisao o komarcu na plafonu, opet bio bi genije.

Od dela koji sam citirala, naglo se prelazi na melodramatican ton, sentimentalan, da ne kazem patetican, ali dat u najozbiljnijoj intonaciji, te je iskoriscen kao kontrast prethodnom komicnom pripovedanju, sto vec vodi u grotesknu kompoziciju.

Al' o tome sutra, spava mi se. :razz:

Nisam ja tebi tražio srednjoškolsku analizu književnog dela za ocenu nedovoljan (1), već da prepoznaš fantastike u Šinjelu, nisam pitao ni za jezik, ni na kraj pameti mi nije bilo da su elementi fantastike ( pa ni horora kod Gogolja) van funkcije STILA. Nisam pomenuo ono osobeno gogoljevsko: groteksni realizam, to valjda ne mora da se konstatuje? Nekima mora. Ok. O satiri ruskog društva .To je, osobeni ruski poetizam, ono što kod pisaca koji ne dolaze iz Rusije , srećemo, na primer, u Hofmanovom Ogledalu ili već pomenutom romanu čiji je glavni junak Žilijen Sorel. Odatle proizilazi kompozicija i struktura, o knjževnom metodu, to se radi u srednjoj školi, barem je Revizor obavezna lektira :lol: I tu se već nauči , da su sva dela realizma, duboku društveno angažovana. ( U Šinjelu pasus prvi, možda već druga rečenica, proveriti). To je ono što odakle su izašli svi i o čemu priča Dostojevski: verski misticizam - realizam (svi smo izašli iz Gogoljevog Šinjela)

Ne znam da li si prošla i kroz "Vij" i "Nos", zamisli da sam pomenuo Čičkova i kupoprodaju ljudskih duša? Šta je tu realističko, a šta realistično? Nije problem nepoznavanje, već najveći neprijatelj - nerazumevanje.

Gogolj poseduje oksimoronski spoj osećanja. Prezire i ismeva Akakija, privržen mu je samo na jednom mestu: kada Akakije zaroni lice u ruke i oplakuje bezdušno čovečanstvo. To, u ovom slučaju rade i junak i njegov tvorac. Gogolj daje svevremenu autentičnu emociju našeg vremena. Šinjel je metafora o svetu. Za razliku od Kafkine fantastike (onirične), ili Poove ( neki su je nazivali satanističkom, da,da), Gogoljeva fantastika je duboko u verskom misticizmu, naziva se i folklornom mistikom. Bez nje NEMA Gogolja. : Možda je to uslovilo i ludilo, preranu smrt i fizička neostvarenost.
Čehov je, u svom, Hudižestvenom teatru ( Gogolj je, na kraju, žalio za plemstvom i izazivao kritike, Bjelinskog naročito) predstavio seču plemstva kroz seču drveća na sceni sa sve sekirama i bukom, kao na gradilištu. Relizam.
Šinjel je antiteza čoveka.
Malog čoveka Gogolj prikazuje uz pomoč šinjela. Čehov uz pomoć futrole. Oni su zamena ua kičmu.
U hijerarhiji ljudskih bivstvovanja, velika odluka malog čoveka je posedovanje novog šinjela. I TO JE UNUTRAŠNJA STRUKTURA I STRUKTURALNA ANALIZA. Sasvim konkretna u svom realizmu, emocionalnosti i fantastici.

uronjena u realnost, mora, štaviše, biti derivacija, iskrivljena slika poznate i predvidljive svakodnevice"

Šta ti ovde nije jasno? Dok sam tu da naučiš nešto...

Fantastična priča jeste sistem. Nikako prikaz ili sanjarenje!
Ona ima za cilj da preuzimenjem delova stvarnosti stvori aberaciju koja će pred čitaocima oživeti jedan literarni sitem koji če istog da impresionira svojom samosvojnošću i inokosnom određenošću. O razlikama između predanja i umetničke fantastike, to znaš?
Na primer Jabučilo (konj krilati) poleti ka nebu, susreće se sa iskušenjima i vraća se na tlo - to je fantastika u užem smislu, savremenom značenju reči.
Prema strukturalnim merilima, da bi priča bila fantastična mora da ima dva pola:
1. Uronjen u bajkoliko ( nešto mora da bude generator fantastike)
2. Potreban je trajan objekat fantastične književnosti ( inače je Jabučilo običan konj :lol:), potrebne su posebne okolnosti koje nemaju OČIGLEDNU vezu ( konj koji leti ne sme samo to da bude)
Fantastičan junak običan je čovek (ukoliko takvih ima u literaturi, teško može da se napusti termin, ali se zna na šta se misli) i on, u jednom trenutku, izvitoperi svoj efemeran hod. Time, uronjena u realnost, priča koja je fantastična predstavlja zakrivljenje poznate svakodnevice. Tako je kod Kiša, Adrejeva, Poa, Areole, Pekića, Brjusova i mnogih drugih..

E, sad, pošto si sve ovo naučila, možeš da se vratiš u svoj svet na: www.oklagija.com
Zbogom..

@ Hebe

Napisala sam post u kome sam te u vise navrata citirala i detaljno ti odgovorila, al' se zablokirao i izgubio se. :lol:
Ukratko, ja nigde drustvenu angazovanost dela nisam negirala. To je pod jedan. Pod dva, to je samo jedna od funkcija i jedna od mogucih vrednosti dela, ali nije glavna.
Desetak tvojih recenica koje su se odnosila na Sinjel, naravno stoje, al' to moze da ti kaze i zainteresovani srednjoskolac. U svim postovima ovde, ja sam insistirala na umetnickom postupku koji za vecinu ostaje nepoznanica, pa cak, kao sto se desavalo x puta na forumu, on se negira. Lepo sam rekla da cu to da ponavljam dok svi to ne utuve u glavu, a misle da nesto znaju. Da si citao sta sam pisala pazljivo i bez preskakanja, ovo bi ti bilo jasno.

Pohvalila sam te i za trud, ja nisam necovek ko ti.:smile:
I ne tripuj se da znas do koga je meni stalo, da li namigujem ili ne namigujem Panticu, ne zamisljaj me kako hranim golubove, nije to zdravo. Da si svestan svoje nesvesti, ti bi i mogao da se prikrijes, ovako je sve previse providno.

Zbogom! :razz:

Ti si se zadržala na groteski i duhovitosti. I to je sve. Btw. evo ti još nešto, jer ti je prezime najzanimljivije, a ne bi trebalo TO da bude najinteresantnije: "pod bašamkom" znači pod papučom, dakle svi su preci bili pogrdno "papučari".. MUVE se pamte ( E, da, ovde neki tvrde o jeziku da on nije nacionalan, a ja tvrdim da jeste, da je upravo u tome poetska vrednost )
A duhovitost je ono što sputava efermernost dela, van vermenskog i društvenog konteksta.
Tu je G. car nad carevima. To naravno ne može biti najvažnije ali izgleda jeste jedino čitanje nekoga kao što si ti, ko studira deceniju i po... A o elementima fantastike, takođe - MUK. Dao sam ključ za tumačenje unutrašnje strukture dela, a time i umetničkog sadržaja.

realizam je otaljavanje i to sa sumnjivom idejom u potki ....ista je vrsta trika ( i obmane!) kao kad shvatiš da u kremi za lice u stvari ima 80% vode..... eto tako nekako :lol:
Umetnost koja sebe prestavlja realnošću...tu nešto nije u redu :)

btw. a Bulgakov je genijalan.

@Hebe

"Akakija beskičmenjaka koliko hoćeš : o )
Poenta je u tome da im se pametniji i talentovaniji smeju i preziru ih.
U tome je književnost od svih umetnosti najbolja , na svetu celom."

Tu lezi tvoja glavna zabluda o sebi samom i o knjizevnosti. Talentovani i daroviti mogu da se igraju, ali prezir i mrznja nije odlika talentovanih i darovitih.

Unutrasnji svet Akakija nije nistavan, on je fantastican, ima svoje zakone. To sto ga ti vidis iskljucivo kao naivni Bjelinski, to je vec tvoj problem.

Koje nastrano vidjenje umetnosti!

ps. broj pregleda je smesan. :lol:

Jeste basamak, kao basamci - stepenice, al mislim da je to turc.
Nije bašAmak, bez A je - bašmak rus.
E, najguplja je stvar .... O realizmu hahahhaha..šta ću, primila se : o )
Ali fantastika je munja, MUNJA..
Odoh da gledam utakmicu :p

uronjena u realnost, mora, štaviše, biti derivacija, iskrivljena slika poznate i predvidljive svakodnevice"

Šta ti ovde nije jasno? Dok sam tu da naučiš nešto...

Fantastična priča jeste sistem. Nikako prikaz ili sanjarenje!
Ona ima za cilj da preuzimenjem delova stvarnosti stvori aberaciju koja će pred čitaocima oživeti jedan literarni sitem koji če istog da impresionira svojom samosvojnošću i inokosnom određenošću. O razlikama između predanja i umetničke fantastike, to znaš?
Na primer Jabučilo (konj krilati) poleti ka nebu, susreće se sa iskušenjima i vraća se na tlo - to je fantastika u užem smislu, savremenom značenju reči.
Prema strukturalnim merilima, da bi priča bila fantastična mora da ima dva pola:
1. Uronjen u bajkoliko ( nešto mora da bude generator fantastike)
2. Potreban je trajan objekat fantastične književnosti ( inače je Jabučilo običan konj :lol:), potrebne su posebne okolnosti koje nemaju OČIGLEDNU vezu ( konj koji leti ne sme samo to da bude)
Fantastičan junak običan je čovek (ukoliko takvih ima u literaturi, teško može da se napusti termin, ali se zna na šta se misli) i on, u jednom trenutku, izvitoperi svoj efemeran hod. Time, uronjena u realnost, priča koja je fantastična predstavlja zakrivljenje poznate svakodnevice. Tako je kod Kiša, Adrejeva, Poa, Areole, Pekića, Brjusova i mnogih drugih..

E, sad, pošto si sve ovo naučila, možeš da se vratiš u svoj svet na: www.oklagija.com
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Namerno vraćam ovaj post, jer je očigledno da opet nisi razumela.
Najpre pročitaj svoj post, a zatim i moju podvučenu rečenicu u kojoj ti je sve objašnjeno.

DUS:
ali sam sigurna da Stendal ne govori o "iskrivljenoj slici stvarnosti". Vec da je roman ogledalo stvarnosti. Mrzi me da trazim citat, al' ovo bi bilo nelogicno. Sa ostatkom se slazem.

Tipizirani lik u romanu nije covek, kao sto svet jednog dela nije zivot ili stvarnost. Ne moze da se stavlja znak jednakosti.

Ne govorimo o stvarnosti i fikciji, o tebi nepremostivom problemu šta je polazište, a šta ishodište jednog književnosg dela. Zbog nepoznavanja, razumevanja i izostanka fine osećajnosti, najlakše je pozvati se na konceptualizam estetike, a kasnije i imaginarnog ličnog doživljaja.
Fikcija je zamena za stvarnost, i nekada, a možda baš zbog toga, ljudi više veruju fikciji nego stvarnosti. Ovo bi zaista bilo sve od mene, ovom zgodom..forumskom

Shvatam sta je argumentovano raspravljanje, ali, draga gospodo, razocarali ste me kad ste poceli sa vredjanjem. Ovde sam dosla da se malo odmorim od osoba koji nista ne citaju, a mnogo pricaju. Vidim da sujeta izjeda svaku osobu i unistava njenu bit.
Cemu prepucavanje, DIVLJA i NEVEROVATAN?

Ajde lepo vas dvoje dajte doprinos ovoj temi ili nekoj drugoj, pa onda kritikujte druge. Ovako je besmisleno.
Sad cu da vam iskuckam nesto lepo da se smire strasti. :)

"- Cekao sam te, sine moj- rece on kad mu pridjoh da me blagoslovi. - Pred tobom je put kojim ce odsada poceti da tece tvoj zivot. Tvoj put je cist, ne skreci s njega! Ti imas talenta; to je najdragoceniji dar boziji- cuvaj ga. Istrazuj, proucavaj sve sto god vidis, sve potcini kicici, ali se trudi da u svemu osetis osnovnu misao, a najvise- da dokucis veliku tajnu stvaranja. Blazen je izabranik kome je ona data. Za njega u prirodi nema nistavnog predmeta. U nistavnom je umetnik stvaralac isto tako velik kao i u velikome; u prezrenome za njega nema prezrenoga, jer iz tog prezrenoga zraci velika dusa stvaraoca, prezreno se pretvorilo u uzviseno jer je proslo kroz cistiliste umetnikove duse. Nagovestaj bozanskog, nebeskog raja, to je za coveka u stvari- umetnost, i vec samo po tome umetnost stoji iznad svega. Koliko je svecano spokojstvo uzvisenije od svakog svetovnog uzbudjenja, koliko je stvaranje uzvisenije od razaranja, kolika je cista nevinost svetle andjeoske duse iznad svih bezbrojnih moci i gordih strasti satane, toliko je iznad svega sto na svetu postoji veliko umetnicko stvaranje. Sve njemu zrtvuj i zavoli ga svom svojom strascu, ne strascu zudnje zemaljske, vec tihom nebeskom strascu; bez nje se covek ne moze uzdici nad zemlju i ne moze pruziti divne zvuke uspokojenja. Jer, uzviseno umetnicko stvaranje silazi medju ljude da ih uspokoji i pruzi im smirenost. Ono ne moze dusi nametnuti roptanje, vec je kao molitva uvek upucena bogu. Ali postoje trenuci, mracni trenuci...
On zastade i ja primetih kako se odjednom smraci njegov svetli lik, kao da se na njega za tren spustio oblak.
- Ima jedan dogadjaj u mom zivotu- rece on. - Ni sada ne razumem kakvo je to bilo ono cudno lice po kome sam izradio sliku. To bas kao da je bila pojava djavola. Znam da svet odrice postojanje djavola, i zato necu govoriti o njemu. Ali reci cu samo da sam ga sa odvratnoscu slikao; tada nisam S LUBAVLJU radio. Nasilno sam se savladjivao i nemilosrdno, guseci sve u sebi, hteo da budem veran prirodi. To nije bilo umetnisko stvaranje, i zato su osecanja koja svakog obuzimaju pri pogledu na takvo delo nemirna, strasna osecanja, a ne osecanja umetnika, jer umetnik i u nemiru odise spokojstvom. Pricali su mi da taj portret ide od ruke do ruke i seje mucne utiske, radjajuci u umetniku osecanje zavisti, mracne mrznje prema sabratu, pakosnu zudnju da proganja i ugnjetava. Neka te svevisnji cuva od ovih strasti! Nista nije strasnije od njih. Bolje je podneti svemoguca proganjanja nego nekoga i u mislima proganjati. Cuvaj cistotu svoje duse! Ko u sebi ima talenta, taj mora u sebi imati cistiju dusu od svih ostalih. Njemu se nece oprostiti ono sto se drugima prasta. Dovoljno je da na coveka koji je izasao iz kuce u cistom praznicnom odelu prsne samo malo blata ispod tockova, odmah se oko njega okupi svet, pokazuje na njega prstom i prica o njegovoj aljkavosti, dok taj isti svet ne primecuje bezbroj mrlja na drugim prolaznicima odevenim u jednostavnu, svakodnevnu odecu. Jer se na svakodnevnom odelu ne primecuju mrlje.
On me blagoslovi i zagrli."

Ova mi je omiljena, Gogoljeva. :razz:

Mnogo sam lenja, a ova tema zasluzuje nastavak. Prso mi je onaj veliki post, pa osecam nedorecenost, nisam zavrsila.

Ako stignem nocas cu joj se detaljno posvetiti. :D

"Gogolj poseduje oksimoronski spoj osećanja. Prezire i ismeva Akakija, privržen mu je samo na jednom mestu: kada Akakije zaroni lice u ruke i oplakuje bezdušno čovečanstvo. To, u ovom slučaju rade i junak i njegov tvorac. Gogolj daje svevremenu autentičnu emociju našeg vremena. Šinjel je metafora o svetu. Za razliku od Kafkine fantastike (onirične), ili Poove ( neki su je nazivali satanističkom, da,da), Gogoljeva fantastika je duboko u verskom misticizmu, naziva se i folklornom mistikom. Bez nje NEMA Gogolja. : Možda je to uslovilo i ludilo, preranu smrt i fizička neostvarenost.

Šinjel je antiteza čoveka."

Gospodine Hebicu,

ne postoji u Sinjelu deo teksta u kome Akakije zaroni lice u ruke! To se zove nepaznja pri citanju! Sledi deo teksta gde je pisac privrzen Akakiju, takodje nije jedino mesto, ali cu citirati samo ovo jedno:

" Samo kad bi saljivdzije prevrsile meru, kad bi mu gurali ruku, sprecavajuci ga da radi svoj posao, on bi govorio: 'Pustite me, zasto me vredjate?' I u recima i glasu kojim su one izgovarane bilo je neceg neobicnog; neceg sto je budilo sazaljenje, tako da je neki mladic koji je neposredno pre toga primljen i koji je, po ugledu na druge, uzeo slobodu da se sali na njegov racun, odjednom zastao kao gromom porazen i od tada je na sve poceo da gleda drugim ocima. Neka neobicna sila udaljila ga je od drugova s kojima se upoznao i koje je smatrao pristojnim i kulturnim ljudima. Dugo zatim, cak i u najveselijim trenucima, prividjao mu se omaleni cinovnik s celom na glavi kako dirljivo govori: 'Pustite me, zasto me vredjate?' i u tim dirljivim recima odzvanjale su druge reci: 'Ja sam tvoj brat'. I jadni mladic se zaklanjao rukom i mnogo puta u zivotu zgrazavao, otkrivajuci koliko je covek necovecan, koliko je svirepe surovosti skriveno u profinjenim, obrazovanim ljudima, pa cak i u onima za koje svet misli da su plemeniti i posteni."

Nije slucajno Gogolj uveo mladog cinovnika. On je neko ko dolazi sa strane i ko je dovoljno neiskvaren da sagleda tu "bezdusnost covecanstva". Akakije za to nije sposoban. Ne postoji nijedno mesto u Sinjelu koje razotkriva Akakija u patnji zbog uvreda. Ni prema svom jednolicnom poslu prepisivanja, on ne oseca muku i patnju, vec zadovoljstvo, tacnije LJUBAV. Ljubav prema nistavnosti.

Akakije jeste antijunak. Neznatan i bespomocan, tako da se njegova predodredjenost za bedno zivotarenje cini savrseno prirodnim. Gogolj je majstorski uspeo da prikaze "nistavnost nistavnog coveka", ali da li ga on PREZIRE???? Koga Gogolj razoblicuje u Sinjelu??? Kome je upucena satira? Birokratskoj sredini Petrograda. Akakije je samo beznacajan u tom mehanizmu, mali, bedni covek na margini koji ce postati tako znacajan kod Dostojevskog. Nema tu prezira samo tuge nad nepostojanjem svega ljudskog u okruzenju malog coveka. Al' Gogolj voli da se poigra sa "vaznim licnostima":

"Na kakvoj duznosti je bila vazna licnost i kakve poslove je obavljala, nije poznato. Valja znati da je jedna vazna licnost tek nedavno postala vazna, a do tada je bila nevazna. Uostalom, njen polozaj se ni sada ne smatra vaznim u poredjenju sa drugim, vaznijim, ali uvek ce se naci krug ljudi za koje je nevazno u ocima drugih veoma vazno. Vazna licnost je nastojala je da poveca svoju vaznost i mnogim drugim sredstvima, kao na primer: zavela je da je prilikom dolaska u nadlestvo nizi cinovnici docekuju na stepenistu, da niko ne ulazi u kancelariju direktno, vec da sve ide utvrdjenim redom: koleski asesor referise gubernijskom sekretaru, gubernijski sekretar- titularnom savetniku ili nekom drugom pretpostavljenom i tek onda stvar dolazi do nje. (...) Osnovu nacelnikovog sistema cinila je strogost. 'Strogost, strogost i samo strogost!' govorio bi cesto i kod poslednje reci obicno bi znacajno pogledao onoga kome se obracao, mada za to nije bilo nikakvih razloga, jer je desetak cinovnika, koji su cinili upravni mehanizam kancelarije, ionako zivelo u strahu; cim bi ga opazili izdaleka, odmah bi ostavljali svoj posao i, stojeci bi cekali da prodje kroz sobu. Njegove svakodnevne razgovore s potcinjenima karakterisala je strogost i oni su se svodili na tri recenice:' Kako se usudjujete? Znate li vi sa kim govorite Shvatate li ko se nalazi pred vama' Inace, u dusi je bio dobar covek, ljubazan i predusretljiv prema drugovima, ali generalski cin ga je potpuno izbacio iz ravnoteze, zbunio se, skrenuo je sa puta i vise nije znao kako da se ponasa."

Rusko drustvo, al' nalik drustvu danas. Ovih "vaznih" ima koliko i "malih". Vrlo aktuelno i dan danas, pa cak i u virtuelnom svetu. Al' nista bez teksta samog.

Samo jos da napomenem u ovom postu (jos imam da pricam o Gogolju), ono sto svaki student svetske knjizevnosti zna. A to je da su njegovi savremenici drugacije tumacili njegovo delo nego sto se to radilo u 20. veku, a i danas. Gogolj nema prethodnike, a ni prave naslednike ( to sam naglasila jos u prvom postu na temi). Sledili su ga samo u kritici drustva, satiri, a to nije sustina Gogolja. Mozda jeste za srednjoskolce sa losim profesorima.

Tek u 20. veku obraca se paznja na njegov umetnicki postupak i njega je nemoguce stilski i tipoloski svrstati. Ni medju realiste savremenike ( to je jasno svima koji poznaju poetiku realizma, ko ne shvata nek se seti Balzakovog nacina pripovedanja, on je najbolji primer za opste karakteristike realizma), ni medju romanticare, cije ipak elemente nalazimo kod Gogolja. Ovo nisam ja izmislila, nego je rekao cika Bahtin!

Zato je moj post u kome sam zapocela analizu umetnickog postupka u Sinjelu bio posvecen JEZIKU (nisam se ja zadrzala tamo na nekakvoj "duhovitosti i groteski")! Jer osnovno pitanje kod Gogolja i ono sto ukazuje na njegovog genija lezi u jeziku! Kakav jezik upotrebljava Gogolj? On u odnosu na sve svoje prethodnike tretira jezik na nov nacin i u vezi sa tim njegov pripovedacki postupak je ono neponovljivo. A iz toga proizlazi smisao, ne obrnuto. Gogolj je fenomen jezika, a ne ideje. Postupak je nov. Njegovi "naslednici" ga nisu u tome sledili, vec u kritici drustva, zato za njih niko nije ni cuo. To sto je Dostojevski rekao "Svi smo izasli iz Gogoljevog Sinjela", ne znaci da je Dostojevski njegov naslednik, Dostojevski i njegov pripovedacki postupak su sasvim nesto trece!

Kad budem imala vremena, mogu se pozabaviti konkretnim primerima koji su realizam odveli u "rdjavu estetiku", prvenstveno kriticara i pisaca za koje niko nije verovatno ni cuo, jer nerazumevanje mog prvog posta na temi, moze samo da proizadje iz nepoznavanja doticnih.

I samo jos par recenica o fantastici kod Gogolja o kojoj cu tek pisati. Ona je kod Gogolja u sluzbi groteske. Sinjel je cak "zamucena fantastika", onaj zavrsni deo gde se pojavljuje duh cinovnika je cak manje fantastican, od ostatka pripovetke, i upravo u mom zapocetom tekstu o jeziku lezi "kljuc" za razumevanje te fantastike. Jer Gogolj sa jezickog nivoa gradi strukturalni nivo, drugim recima, njegov apsurdni, besmisleni svet nastaje iz specificne, autenticne upotrebe jezika. "Naivni citalac" ne moze to da percipira bez predznanja, jer nije ni svestan koliko se Gogoljev fantasticni, apsurdni, groteskni svet percipira kao stvaran, odnosno, fantastika se njegova ne percipira kao fantasticna. A tek takva predstavlja jedan od elemenata kritike realnog sveta. Cini mi se da je Jurij Man, rekao za njega da upotrebljava "fantasticnu nefantastiku". To nije radio nijedan drugi realista, niti bilo ko pre Gogolja. Hofmanova groteskna fantastika, koju je gosin Hebic spomenuo, se sustinski razlikuje od Gogoljeve, po subjektivnom i licnom tonu, te subjekat cesto biva tretiran kao labilan, pijan ili umno bolestan- to je fantastika suprostavljena realnosti. Kod Gogolja realnost absorbira fantastiku kao normalnost, cime se postize atmosfera apsurda.

I da spomenem "Mrtve duse" koji takodje odstupa od matrice realistickog romana:

1) nema cvrste fabule ( zrno fabule tek imamo na kraju, u retrospektivnoj balzakovskoj slici razvoja glavnog junaka)

2)imamo kocenje razvoja realisticke matrice raznim stilskim i kompozicionim sredstvima- suvisli opisi likova, dogadjaja, predmeta, reci koje su visak, zabavne digresije itd...( sve to u stvari dopire iz glave glavnog junaka)

A to sve lepo opet pokazuje i ukazuje na to da semantika nije bitna, i da je piscu jedini cilj utisak nistavnosti duha, tavorenje u sitnicama (ovo na svoj nacin kao postupak koristi i Flober radi utiska prolaznosti, ko je citao ikad Flobera morao je da oseti jezu zbog utiska proticanja vremena koje sve obesmisljava i sve banalizuje, sto opet proistice iz samog umetnickog postupka).

I sad se setih za rec "basmak", nije papuca, vec uska duboka cipela, prevedeno, bar u mojoj knjizi kao "cizma" i ima vrlo vaznu funkciju. Gogolj, inace, voli da ljude poredi sa mrtvim stvarima, odnosno, da ih umrtvljuje, sto nije slucajno: "...svi Basmakcini nosili su cizme i tri puta menjali djon." Covek sveden na stvar je nista. Takodje, vazna scena u Sinjelu, gde "bespolni" Akakije biva erotski ilustrovan, je scena pred izlogom kad ugleda mladu zenu kako obuva cipelu (cizmu) bas onu po kojoj se on preziva.

Toliko za sada. :D

divlja:
. Nagovestaj bozanskog, nebeskog raja, to je za coveka u stvari- umetnost, i vec samo po tome umetnost stoji iznad svega. Koliko je svecano spokojstvo uzvisenije od svakog svetovnog uzbudjenja, koliko je stvaranje uzvisenije od razaranja, kolika je cista nevinost svetle andjeoske duse iznad svih bezbrojnih moci i gordih strasti satane, toliko je iznad svega sto na svetu postoji veliko umetnicko stvaranje. Sve njemu zrtvuj i zavoli ga svom svojom strascu, ne strascu zudnje zemaljske, vec tihom nebeskom strascu; bez nje se covek ne moze uzdici nad zemlju i ne moze pruziti divne zvuke uspokojenja. Jer, uzviseno umetnicko stvaranje silazi medju ljude da ih uspokoji i pruzi im smirenost. Ono ne moze dusi nametnuti roptanje, vec je kao molitva uvek upucena bogu. Ali postoje trenuci, mracni trenuci...
:

kako je ovo dobro :)
znaš, često se pitam zašto je danas umetnost tako prezrena...baš je nekako u zapećku. Samo zbog toga što se reči gomilaju, prazne. Trebalo bi je očitisiti od nanosa bezprizornika :) Luk - proces, al ajde.
Nebeska strast, tiha :)

Back