reakcija organizma na stres ili.... ?

Mickey Mouse020

Početnik
Poruka
49
Pre 2 dana mi se desilo nesto vrlo neobicno. Imao sam jednu stresnu situaciju i iznervirao se oko jedne, moze se reci, gluposti, ali se moze reci i da sam se "nesto intezivnije" iznervirao. I, kada sam se smirio, poceo sam odjednom da osecam neki umor i pritisak u glavi kao i bol, a onda odjednom su pocele da me "zatezu" ruke i kao da mi je neko ubacio dozu adrenalina, celo telo je pocelo da mi "divlja", pocelo je srce da mi jako brzo kuca, glava da boli, osecam kao da se i blago tresem, teze sam disao........i to sve nakon sto sam prestao da se sekiram oko te stvari. Bio sam se uplasio jer nisam nikad ovo doziveo ranije. Nakon nekog vremena sam se stabilizovao, ali i sad primetim da kad npr. budem u odredjenom polozaju ili ako razmisljam o tome, da mi se deo tih simptoma vraca. Ne znam da li ovo uopste ima veze sa tom situacijom ili se tako samo slucajno potrefilo. Nije napad panike jer nije strah u pitanju ali ne znam sta je, slico je tome.

Problem je sto i sad s vremena na vreme dobijem slicne simptome kao tad pre 2 dana i to bez razloga, kao da mi je nervni sistem odjednom postao preosetljiv i da dobijam "napade anksioznosti". Glava me zaboli, ruke mi se "zategnu", rad srca se ubrza, cak i u nogama osecam neku nelagodnost, kao da ih je neko vezao i pustio struju i slicno.........i nakon nekog vremena prodje (a zna da mi potraje i satima). Ali dok traje ne znam sta da radim da prestane.

O cemu je ovde rec i sta mi savetujete da probam? Moze se inace reci da sam sklon anksioznosti nazalost a i panicnim napadima. Ali ovo je za mene nesto novo, a ne znam sta je.

Mogao bi biti panicni napad. On se bas i javlja nevezan za odredjenu situaciju, tj. kao sto kazes "nije u pitanju strah" zbog necega konkretnog.
Nema sta mnogo da isprobavas, ispricaj svom lekaru sta ti se desava, pa ako te posalje kod psihijatra, obavezno idi i resi problem pre nego sto postane pravi problem.

Vidim da si pretrazivao internet :D Pa postoji sansa, ne mogu da kazem da sigurno nije to ali je mala verovatnoca po mom misljenju, na osnovu ovoga sto si rekao. Ali jesi ti siguran da 100% znas sta je panicni napad i panicni poremecaj? Posto kazes "nije bas klasican napad panike".

Jesam, jer sam imao napade panike ranije, takodje tako bez razloga, ali se lako izborim sada sa tim. Ali ovo kao da mi je sad odjednom nervni sistem preaktivan i da se na svaki nadrzaj luce ovi hormoni.

U svakom slucaju moras da odes kod lekara, sve je drugacije kad je uzivo. Ali u medjuvremenu mozes da odradis neke analize krvi privatno ako bas zelis da se malo proveris, jer neke osobine feohromocitoma su da ti bude povisen secer, kalcijum i broj crvenih krvnih zrnaca. Mada, feohromocitom je prilicno redak i ima dosta drugih stvari koje bi se bolje uklopile.

Poceo sam da razmisljam, moguce je da mi kafa ne prija. Prvi ""napad" mi se desio neposredno nakon sto sam popio solju kafe. Probacu da ne konzumiram kafu, pa da vidim kroz nekoliko nedelja sta ce da bude, a u medjuvremenu cu ici kod doktora. Vec sam i zakazao za utorak, pa cemo videti dalje sta i kako....

To je ono sto ja pricam za kafu, i kasno leganje, ne treniranje, a neki pacijenti sa foruma (nije uvreda nego bukvalno pacijenti) mi se podsmevaju i pricaju da nemam pojma i slicno..... A evo sta npr kaze covek koji je psiholog i ujedno psihoterapeut:

Da li postoji sansa da je Feohromocitom u pitanju?

Jaoooo bre znas kako bih ti sad izvukao usi kao nestasnom detetu? Salim se....A zasto od svih mogucih stvari ti izabra bas TUMOR NADBUBREZNE ZLEZDE? Ljudi, otvorice se najnovija podvrsta hipohondricnog poremecaja tzv internet tumorasi.

Pazi sad zasto si i anksiozan - Neki covek se zakaslje, ne pomisli nista....Drugi se zakaslje i kaze um majku mu, prehladio sam se.....Teoreticar zavere se zakaslje i kaze Aj to je sve sto nam oni avioni namerno ispustaju otrov da Srbi ne stanu jer nas mrzi Amerika. A ti ces reci - Jao ovo je tumor pluca.....I kako covek posle da ne bude anksiozan i to do nivoa kada anksioznost postaje poremecaj i izaziva panicni napad.....

To sto si ti osetio je mozda cak i generalizovani anksiozni poremecaj, kada ne postoji izvor anksioznosti nego je anksioznost "slobodno lebdeca".

Uopste je nebitno da li je ovo psihicki neki manji ili veci poremecaj ili samo organski poremecaj - u smislu da iako imas organski poremecaj, ovakvim ponasanjem i reagovanjem ces ti stvoriti i psihicki poremecaj, a i sam kaze da mislis da imas problema uopsteno sa anksioznoscu i panicnim napadima, panicnom ponasanju....

Zato moras znati da moras kroz ovo uci hladne glave i da ne moras sebi da dodajes ako vec ne umes sam da pomognes....Lekar ce odraditi fizicki deo posla, a ovaj psihicki da te drugi lekar ne bi kljukao lekovima, moras sam da odradis....

Znaci bez ovakvih kontraproduktivnih guglanja....Od svi stvari izaberi Okamovom ostricom onu najverovatniju, najprostiju i malo rizicnu a en onu najgoru...Ostavi strucnajcima koji ce objektivnim metodama da utvrde da li je ono najgore...Znaci ostavi njima taj odvratan stresni deo posla, za to su placeni, nemoj ti to da radis i brines umesto njih....Neka brine tvoj lekar da li ce te poslati kuci recima - ma to je od kijavice ili to je tumor....Nemoj ti sebi davati dijagnoze i misliti na najgore...

Savetujem ti da pocnes da pises u temi ovde o anksioznosti i depresiji pa cemo videti sta i kako, obzirom da kazes da je ovo sve za tebe novo....

Imaj u vidu da panicni napadi a i stanja koja su "zatisje pred buru" i taj vremenski period pre nego sto ce se javiti panicni napad razlicita i mogu se drugacije ispoljiti.....Npr nekada ti moze samo pripasti muak i magliti se vid, i to da traje 5 minuta, a nekada ti mzoe lupati srce samo 12 minuta i da se osecaj dezorjentisano i kao da ce se desiti nesto mnogo lose i uzasno.....Variraju i simptomi i intenzitet istih i duzina trajanja..... Nekada ti se samo moze dogoditi panicni napad odjednom a nekada mozes naslutiti da ce se desiti tek za 2 sataa pre toga biti bas bas tesko anksiozan i uznemiren....

Radi vezbe relaksacije i samo pozitivno razmisljaj i nesto sto nikako ne smes da radis - ne smes da se bojis....Niti organskih oboljenja, niti samog panicnog napada....Kazi - to mi je nesto najgore sto mi se moze desiti - panicni, i zapravo od nejga ne moze nista da mi bude....Ne preispituj simptome zasto ih osecas i da li nisu pokazatelj neke opake bolesti nego ih samo prihvati, sazivi se sa njima, i videces kada tako budes reagovao, tvoj um ce da se nauci da ti ne preti zapravo nikakva opasnost i smanjivace intenzitet i broj simptoma......Takozvana prirodna desenzitizacija.

Jesam, jer sam imao napade panike ranije, takodje tako bez razloga

P.s. Napadi panike nisu bez veze, bilo da se radi o biolosko-neuroloskom uzrocniku - Poremecena hemija mozga, bilod a se radi o psihicko-socijalnom - Tvoj zivot i zivljenje. Cim budes shvatio u cemu je trik i gde si gresio, oslobodices se problema, ne asamo napada nego i anksioznosti a i stres ces lakse podnositi.

Back