Razvoj Sela

Da li živite u/na selu ili u gradu?

• Živim u/na selu.

• Živim u gradu

• Živim u selu blizu grada/prigradskom naselju

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

goxy

Zaslužan član
Poruka
105.785
Danas nažalost imamo situaciju iz raznih razloga da nam je selo nedovoljno razvijeno kako infrastrukturno i ekonomski,tako i kulturno i turistički...Svi utekoše u gradove...Država koja smišljeno uništava selo posebno ako je imala tradiciju sela i gde je nekada 80% ljudi živelo u selima,je osuđena na tešku propast...
Koji su vaši predlozi za poboljšanje stanja...

Pa na prvom mestu je neophodna edukacija seljaka. Oni moraju da shvate i prihvate tehnoloske neminovnosti inace ostadose u zapecku... Ako se oni sami ne nauce boriti za sebe, niko se za njih nece boriti. Najlakse je kukati da drzava nevalja (ovo uopste ne dovodim u pitanje ), ali stanje je takvo kakvo je i ako se ljudi ne organizuju, nista od posla...

Odličan koment Povratak:)...Sajber seljak mora postati budućnost a ne zahebancija...

Они који су сковали план да расточе Србију ИМАЈУ САСВИМ ДРУГАЧИЈЕ ПОГЛЕДЕ - са' ће да почну да дробе о "модернизацији" и сличним глупостима...

Danas nažalost imamo situaciju iz raznih razloga da nam je selo nedovoljno razvijeno kako infrastrukturno i ekonomski,tako i kulturno i turistički...Svi utekoše u gradove...Država koja smišljeno uništava selo posebno ako je imala tradiciju sela i gde je nekada 80% ljudi živelo u selima,je osuđena na tešku propast...

Prosto je ...uložiti mnogo više novca u selo i stvoriti uslove da se adekvatno može zaraditi od rada na selu ...poljoprivredi .....

niz zakona ali i mera moraju da budu u tom smeru upereni .... treba ceo taj postupak početi sa jednim ozbiljnim planom .....

Eto ...... Srbiji značajno bolje može da bude ako shvati potencijal koji ima u poljoprivredi ....i iskoristi ga ..... dodao bi tu još turizam , trgovinu , usluge i laku industriju .....

Они који су сковали план да расточе Србију ИМАЈУ САСВИМ ДРУГАЧИЈЕ ПОГЛЕДЕ - са' ће да почну да дробе о "модернизацији" и сличним глупостима...
U bre Mito ti ko oni nazadnjaci što su svojevremeno bili protiv izrade pruge...:eek:Svako je na tržištu i mora da se bori za sebe...
Reklama veb sajt je jako važan...

PRVI I OBAVEZNI KORAK JE RESTITUCIJA - povratak imanja onima CIJA SU ili isplata nadoknade (moze i simbolicne!)!

Bez toga NEMA NAPREDKA SELA IZ VISE RAZLOGA.

Drugi potez je OGRANICAVANJE POLJ. MAKSIMUMA I MINIMUMA.

Trece je USMERAVANJE POLJ. PROIZVODJACA od strane drzave u kom smeru treba da organizuju proizvodnju.

I td...

U dobrom smeru blajb:ok:
Infrastruktura je jako važna,decenatralizaciaj da ne moraju a za svaki važniji dokument da potežu u Beograd...Povoljni krediti ali da se prati trošenje...Kreditiranje poljoprivrednika je lepo počelo prte par godina al mislim da je zamrlo usled krize...

U dobrom smeru blajb:ok:
Infrastruktura je jako važna,decenatralizaciaj da ne moraju a za svaki važniji dokument da potežu u Beograd...Povoljni krediti ali da se prati trošenje...Kreditiranje poljoprivrednika je lepo počelo prte par godina al mislim da je zamrlo usled krize...

Ja sam godinama radio u poloprivredi...

Poznato mi je sve od inkubiranja jaja, kalemljenja sljive i kombajniranja - do rukovodjenja u velikim firmama.

I ZNAM da je PRVI STUB privrede Srbije poljoprivreda i prateca prehrambena industrija.

Prosto je ...uložiti mnogo više novca u selo i stvoriti uslove da se adekvatno može zaraditi od rada na selu ...poljoprivredi .....

niz zakona ali i mera moraju da budu u tom smeru upereni .... treba ceo taj postupak početi sa jednim ozbiljnim planom .....

Eto ...... Srbiji značajno bolje može da bude ako shvati potencijal koji ima u poljoprivredi ....i iskoristi ga ..... dodao bi tu još turizam , trgovinu , usluge i laku industriju .....
Svaki dan bez tog plana je izgubljen...Ovi nemaju dugoročne planove samo gase požar kad izbije...

Stalno pricam o TRI STUBA srpske privrede:

1. Poljoprivreda i prehrambena industrija

2. Turizam

3. Infrastruktura

To su mesta koja bi za Vladu Srbije morala da imaju PRIORITET!

I mislim da mora da se napusti onaj sterotip o ''seljačinama'' prisutan kod tzv gradske elite...Jer svi smo mi potekli sa sela i imamo porive koji nas vežu za prirodu,zdravu hranu...Dakle,prestati sa foliranjem nekih ''urbanih'' likova i ljude sa sela prihvatiti...

Čovek vam lepo kaže da je cilj ove naizgled bezglave državne politike da se zemljište oduzme od seljaka a ovi pretvore u moderne robove , proletere koji će raditi za stanarinu hranu i odeću lošeg kvaliteta što današnji stanovnici gradova uglavnom i jesu.
Izvor ove politike je prepoznat još odavno i zove se globalizam
Žao mi je što se mnogima neće dopasti što prepoznajem takav trend ali šta ću kad vidim to što vidim.
Država radi protiv interesa sopstvenih građana a sve u intersu partija i njihovih pravih komandanata.

Ko neće da bude gazda na svom parčetu zemlje osuđen je da bude sluga na tuđem.
To je meni moj deda kazo i ja govorim mojima.

Zemljišni minimum je nedopustiva kategorija isto kao i maksimum a život na selu uopšte ne podrazumeva bavljenje zemljoradnjom.

I mi seljaci uopšte nismo tupi i neobavešteni kao što stereotipi pokušavaju da nametnu.
Usuđujem se da ustvrdim da je po gradovima stanovništvo poprilično tupavije i da se nacija u tom smislu pretvorila u gomilu koja gleda u tv tresoglavce i jurcanje za loptama dok joj se o glavi radi.
Selo gori a moji sugrađani se šišaju na ćelavo

Poslednja izmena:
Čovek vam lepo kaže da je cilj da se zemljište oduzme od seljaka a ovi pretvore u moderne robove , proletere koji će raditi za stanarinu hranu i odeću lošeg kvaliteta što današnji stanovnici gradova uglavnom i jesu.
Izvor ove politike je prepoznat još odavno i zove se globalizam
Žao mi je što se mnogima neće dopasti što prepoznajem takav trend ali šta ću kad vidim to što vidim.

Ko neće da bude gazda na svom parčetu zemlje osuđen je da bude sluga na tuđem.
To je meni moj deda kazo i ja govorim mojima.

Zemljišni minimum je nedopustiva kategorija isto kao i maksimum a život na selu uopšte ne podrazumeva bavljenje zemljoradnjom.
Prestrogo...Mislim da tu ima kinte za seljake i seljaci na zapadu nisu moderni robovi,možda si pomešao sa Kinom:think:
Pa to je pravilo,ili se zalažeš ili ideš pod led...Naravno država ovde ne čini dovoljno bez ikakve je vizije ali to ne znači da su moderne stvari bzvz...Mogli bi da se vratimo i uljanim lampama i porazbijamo kompjutere i EDB...

Молим аутора да у склопу теме постави анкету. Да видимо ко од нас живи на селу, а ко у граду. Хвала унапред. Владимир

.pod tachkom jedan drzava treba da pomogne u edukaciji seljaka ,poljoprivredni fakultet da napravi racionalne i ekonomski isplative planove ,da se naprave mapiranje drzave i gde je shta isplativo gajiti ,da se napravi dugorochni plan min 20 godina isplativosti gajenja svake kulture,da se poshalju struchni ljudi koji ce pomoci seljacima u njihovim planovima ,stvaranje privatnih zadruga tako shto ce da se udruze seoska gazdinstva ,drzava da ulozi u navodnjavanje i kanale itd itd.............

Drinjača pojam sela pored grada je poseban fenomen jer grad jako utiče i upija sve u sebe...Pitanje je da li su to sela ili delovi grada:roll:
Seoske zadruge pre WWII su bile dobre,živele još malo 50.-ih godina i polako počele da odumiru ali danas se čini da je čak i vreme komunizma bilo većih izdvajanja...Prljavi kapital najprljaviji je bačen u seosku zemlju,a država skoro ništa ne čini,to i nije tolika krivica samog resora ministarstva da to izmeni...
U beogradu i dalje nema više odgovarajućih škola za ''seoska zanimanja'' koja bi spremila ljude sa sela ona treća kategorija sela blizu grada za fakultet ili ako neće da studiraju da rade sa srednjom...

Prestrogo...Mislim da tu ima kinte za seljake i seljaci na zapadu nisu moderni robovi,možda si pomešao sa Kinom:think:
Pa to je pravilo,ili se zalažeš ili ideš pod led...Naravno država ovde ne čini dovoljno bez ikakve je vizije ali to ne znači da su moderne stvari bzvz...Mogli bi da se vratimo i uljanim lampama i porazbijamo kompjutere i EDB...

Korigovao sam post da bih ga pojasnio.

Država je tek puki skup partokrata koji izvršava naređenja koja dolaze iz kuhinje INTERNACIONALE usput koristeći priliku da nekažnjeno štrpne ponešto i za sebe.

Robovi koje pominjem u postu nisu seljaci koji jedu kvalitetnu hranu i žive bez te vrste opterećenja nego baš građani koji sve češće nemaju dovoljno ni za ono smeće koje se prodaje kao hrana po gradovima.
Pogrešno si me shvatio.
Kad seljak ostane bez zemlje onda postaje građanin - nadničar- podstanar.

Pa ostaju bez zemlje i svojom krivicom i lenjošću...Niko ne kaže da je država savršena ali po tebi je sve Unapred izgubljeno i dve treba u dva tri talasa opet naseliti po gradovima...

Back