On: Sve joj je smetalo
Neprestano je zvocala. Sve joj je smetalo. Nije poštovala ni mene ni moje roditelje. Ovo su neki od glavnih razloga koje muškarci u Srbiji navode kao povod za razvod. Pa, ipak, muškarci u Srbiji, kako pokazuje statistika, ređe se odlučuju da pokrenu brakorazvodnu parnicu. Da li manje primećuju da je brak u krizi ili to ne žele da vide, pitanje je, ali kada “primete” razlozi zbog kojih se odlučuju na taj korak se ne razlikuju mnogo.
- Za sve je prigovarala, bila je histerična, sve joj je smetalo. Nije znala da se dogovara. Nije znala ništa da prećuti mojima. Nije poštovala moje roditelje, niti volela moje prijatelje - priča Saša M. (32) koji se razveo nakon pet godina braka.
Dakle, nerazumevanje i nepoštovanje među glavnim su okidačima. Još jedan od razloga je i nedostatak komunikacije. Rade S, koji se takođe razveo posle pet godina zajedničkog života, to potvrđuje. On kaže da je bilo “praktičnije” razvesti se, zadržati poštovanje i sinu omogućiti da raste u normalnom okruženju.
- Poslednjih par meseci sam bio u inostranstvu i tada sam prelomio i odlučio da je razumnije razvesti se - kaže Rade (35), koji iz ovog propalog braka ima jedno dete.
Muškarci kao razloge za razvod navode i to da su supruge prestale da ih primećuju, da su im stalno nalazile mane i pokušavale da ih promene. Time, kako kaže Dejan S. (40), šalju poruku da jednostavno nisu dobri muževi.
- Šta god da sam radio nije bilo dovoljno dobro. Prigovarala je i da ne brinem dovoljno o deci, što jednostavno nije bila istina - priča Dejan, koji sada tek nekoliko puta mesečno viđa sina i ćerku.
Takođe, muškarcima smeta i kada se žena zapusti, ugoji, kada prestane da vodi računa o sebi. Kako kažu, nije prijatno viđati druge žene, supruge, majke, istih godina koje su sređene i koje su sušta suprotnost njihovim suprugama. Naravno, jedan od razloga je i slab seksualni život.
- Poslednjih godinu dana nikada nije bila raspoložena za seks. Bukvalno sam došao u situaciju da molim. Stalno je bila umorna, a taj odgovor me je dovodio do ludila - kaže Dejan.
Ona: Nikad nije bio tu
Stalno je bio odsutan, nije se dovoljno interesovao za decu, pa smo vremenom izgubili teme za razgovor. Ovako glase najčešći odgovori žena na pitanje “Zašto ste se razveli?”. Da su žene u Srbiji su “hrabrije”, potvrđuje podatak da se one češće odlučuju za promene.
- Nismo se viđali. On je jurio za svojom, ja za svojom karijerom. Počeli smo lepo da zarađujemo, pa smo se izgubili u svemu tome. Viđali smo se samo uveče i logično je bilo da se udaljimo - kaže Milica J, koja se razvela nakon šest godina braka.
Ekonomska situacija u zemlji je teška, malo je novca, a veliki broj žena je i, protiv svoje volje, pretvoren u domaćice. Čak i ako nisu samo domaćice besparica ume i te kako da unese razdor, što potvrđuje i Zorica J. (55), koja se razvela nakon 20 godina.
- Besparica tokom 90-ih godina dovela je do sve učestalijih svađa. Ja sam njega optuživala da se ne trudi, on mene da sam ja kriva. Kada su svađe dovele do toga da povređujemo jedno drugo, odlučili smo se na razvod - kaže Zorica.
S druge strane, Milena J. nije radila ali, kako kaže, u njenom slučaju novac nije bio povod za svađe. Jedan od njenih najvećih problema bila je svekrva. Mešanje u život, savetovanje, zivkanje telefonom i nenajavljene posete - sve ovo može da dovede do razvoda. Situacija ume da bude i teža ako supružnike od njegovih roditelja dele vrata ili par stepenika.
- Živeli smo sa njegovim roditeljima, a njegova majka se mešala u sve. Od vaspitanja sina, preko toga šta ću da spremam za ručak, do toga kako se oblačim - kaže Milena J. (28), koja se razvela posle pet godina braka.
Žene u Srbiji kao razloge za okončanje braka navode i razliku u karakterima, što dovodi i do potpune netrpeljivosti. Iako bi se moglo očekivati da jedan od glavih pokretača bude prevara, to je vrlo redak slučaj.
- Stalno je bio odsutan. Ni moji ni njegovi roditelji ne žive u istom gradu, pa je sav teret oko deteta bio na meni. Bila sam sve nezadovoljnija i depresivnija. Suprug je u međuvremenu našao ljubavnicu, pa smo se rastali nakon tri godine - kaže Sanja T. (29).
Sta vam ovo govori?