Razvod

viktorija_00

Zainteresovan član
Poruka
329
Poznato je da se mnoge zene pa i muskarci nalaze u braku samo zato sto im je vrlo tesko da savladaju prakticne probleme razvoda.Nalazenje novog stana/kuce, preseljenje, eventualna promena posla, deca, itd.
Recimo da razvod nije pitanje straha ili hrabrosti vec pitanje mogucnosti. Ako nema sanse da se lako podeli stan i dodje do novog krova nad glavom, ako nema sanse da se tako lako dodje do novog posla u nekom drugom gradu ili drugom delu grada ( kao sto najverovatnije nema, to je realnost) i mnogo drugih cinjenica?
Kako gledate na ove"prakticne" probleme razvoda i kako biste postupili?Odustali od istog ili....

Poslednja izmena:
U nekim drugim zemljama, na primer u Americi zena moze da se preseli, promeni posao, uvede struju, telefon, ostale komunalije za cas posla, pritiskom na par dugmica na internetu.
Kod nas se razvesti je jako komplikovano cesto i nemoguce(ne mislim pravno,nego na "prakticne" probleme oko razvoda i posle razvoda).

Dali bi kod nas bilo manje nesrecnih brakova kada bi se zene posle razvoda mogle lakse zaposliti,biti placene za taj posao,mogle od plate obezbediti krov nad glavom za sebe i decu i da priuste sebi normalne uslove za zivot itd. (vecina ovih stvari je neizvodljiva kod nas u praksi) pa zato ostaju u fush brakovima i trpe?

Poslednja izmena:
Poznato je da se mnoge zene pa i muskarci nalaze u braku samo zato sto im je vrlo tesko da savladaju prakticne probleme razvoda.Nalazenje novog stana/kuce, preseljenje, eventualna promena posla, deca, itd.
Recimo da razvod nije pitanje straha ili hrabrosti vec pitanje mogucnosti. Ako nema sanse da se lako podeli stan i dodje do novog krova nad glavom, ako nema sanse da se tako lako dodje do novog posla u nekom drugom gradu ili drugom delu grada ( kao sto najverovatnije nema, to je realnost) i mnogo drugih cinjenica?
Kako gledate na ove"prakticne" probleme razvoda i kako biste postupili?Odustali od istog ili....

Ma zašto odustati? To bi bila još veća greška nego ulazak u taj isti brak.
Mogućnosti, odnosno uslovi su proizvod želje i akumulirane energije koja je potrebna za jedan takav poduhvat, i itekako su promenjiva kategorija.
Spoljašnje okolnosti se menjaju već samom promenom na mentalnom planu, u tome leži ključ.
Promeni način razmišljanja i promenićeš realnost.

Ma zašto odustati? To bi bila još veća greška nego ulazak u taj isti brak.
Mogućnosti, odnosno uslovi su proizvod želje i akumulirane energije koja je potrebna za jedan takav poduhvat, i itekako su promenjiva kategorija.
Spoljašnje okolnosti se menjaju već samom promenom na mentalnom planu, u tome leži ključ.
Promeni način razmišljanja i promenićeš realnost.

Upravo tako.
Samo još da dodam... mislim da se bezrazložno troši energija na planiranje svakog koraka oko razvoda i posle razvoda.
Obično je život maštovitiji.
Najbitnije je preseći.. i kad čovek oseti da može da udahne punim plućima posle odlaska od nečega što nam nikako nije odgovaralo... ne biste verovali kakva se snaga dobije pod uplivom slobode :).
Sve se lako reši.

šifra: taze razvedena :lol:

Preneću vam deo moje lične prepiske sa nekim ko je stručan da objasni šta se sa ljudima dešava tokom braka ili dužeg zabavljanja.

Ne razumi me pogrešno, ja nad ljubavlju nemam - ne želim - nikakvu samokontrolu, i to je nešto najlepše, najsvetlije, to je najbolji smisao života. Ali mogu kao pesmicu da ti otpevam tajna imena koja kroz svest probiju i ozelene klicu ljubavi, phenylethylamine, phenylalanine, oxytocin, beta endorphin, proopiomelanocortin... pažljivo usklađeni mehanizmi, zupčanici duboko u mozgu, potaknuti banalnim impulsima, fizičkom blizinom recimo, gonjeni biološkim imperativima nekih davno nestalih predaka, optimalni za njihove kratke i brutalne živote. Bez ljubavi vrsta se gasi. Ljubav je ključ opstanka, ne seksualna strast. Ali večna i uzajamna ljubav nije, jer posle četvrte, pete, šeste godine - prolaska najkritičnijih dečijih godina - iz ugla vrste, ne pojedinca ljubav biva selektivno sve štetnija, sve nepoželjnija, sve veći hendikep sebičnim genima koji žele dalje. A svi geni žele dalje. Od tog konca marionete se ne otržu, mada ima posebnih ljudi. Ali veoma je retko naći ljude koji se jako, iskreno, i nada svim uzajamno vole, decenijama.

U nekim drugim zemljama, na primer u Americi zena moze da se preseli, promeni posao, uvede struju, telefon, ostale komunalije za cas posla, pritiskom na par dugmica na internetu.Kod nas se razvesti se jako komplikovano cesto i nemoguce(ne mislim pravno,nego na "prakticne" probleme oko razvoda i posle razvoda).Dali bi kod nas bilo manje nesrecnih brakova kada bi se zene posle razvoda mogle lakse zaposliti,biti placene za taj posao,mogle od plate obezbediti krov nad glavom za sebe i decu i da priuste sebi normalne uslove za zivot itd. (vecina ovih stvari je neizvodljiva kod nas u praksi) pa zato ostaju u fush brakovima i trpe?

Bilo bi manje i nesrećnih brakova ali i razvoda, da ljudi uopšte, imaju ekonomsku stabilnost. Ali, pored toliko nezaposlenih, viška radnika a manjka radnih mesta... Moramo mi da budemo maštovitiji, trpeljiviji, tolerantniji, jači, čvršći... I ko zna šta još..
.Ja pamtim ekonokski mnogo stabilnija vremena, pa i tada je bilo mnogo onih koji se nisu razvodili iz straha od promene. Treba imati priličnu petlju za razvod. Razvod nosi sa sobom, čak i kad je sasvim sporazuman, bez "španskih serija", prvo promenu mesta i načina života, pa objašnjavanja sa roditeljima i rodbinom, pa sa prijateljima - svi oni sebe smatraju direktno "zaduženim" da spasavaju tuđ brak!
I kad se sve to prebrodi, preseli se ko je trebao da se preseli, deci je objašnjeno i sl... Počinje deljenje prijatelja...
Meni i mm se dešavalo posle razvoda, kad smo već svima jasno stavili do znanja da se nećemo miriti i da je svako krenuo svojim putem, da nas pozivaju na ista mesta, ne rekavši ni jednom od nas da će i onaj drugi doći... (neće da se opredljuju, oni su nam oboma prijatelji...:zroll: ) Nisu nas pomirili, već su samo postigli da iskuliramo kratko vreme i napustimo skup, i da zajednički zaključimo da su oni budale koje se mešaju u tuđ život...
.Na kraju se ipak prijatelji podele, hteli oni to ili ne...
Onda dolaze vikendi, praznici, godišnji odmori... Koji više ne izgledaju onako kako smo navikli, odjednom primećujemo da svi to vreme provode sa nekim, a mi smo sami...Nije to ni malo lako, i mnogi odustanu. Čak se i pomire i nastave zajednički život, pa ponovo shvate zašto su se razveli...

Poslednja izmena:
U nekim drugim zemljama, na primer u Americi zena moze da se preseli, promeni posao, uvede struju, telefon, ostale komunalije za cas posla, pritiskom na par dugmica na internetu.
Kod nas se razvesti se jako komplikovano cesto i nemoguce(ne mislim pravno,nego na "prakticne" probleme oko razvoda i posle razvoda).

Dali bi kod nas bilo manje nesrecnih brakova kada bi se zene posle razvoda mogle lakse zaposliti,biti placene za taj posao,mogle od plate obezbediti krov nad glavom za sebe i decu i da priuste sebi normalne uslove za zivot itd. (vecina ovih stvari je neizvodljiva kod nas u praksi) pa zato ostaju u fush brakovima i trpe?

Ма да, у Америци сви имају све, мед и млеко тече улицама....:zroll: И нису тачне приче да разведена жена мора да ради по два посла да би некако прехранила себе и дете...о висини кирија у Америци да и не причам...а пресељење притиском на дугме да и не помињем...z:mrgreen:

Било би лепо. :zjelka2: Било би лепо и кад никад не би било блата и бљузгавице па бисмо увек имали чисте ципеле, било би лепо када би место кише падале бомбоне, и кад бисмо сви имали по вилу са безеном, куварицом и батлером....:zjelka2:

Preneću vam deo moje lične prepiske sa nekim ko je stručan da objasni šta se sa ljudima dešava tokom braka ili dužeg zabavljanja.

Ne razumi me pogrešno, ja nad ljubavlju nemam - ne želim - nikakvu samokontrolu, i to je nešto najlepše, najsvetlije, to je najbolji smisao života. Ali mogu kao pesmicu da ti otpevam tajna imena koja kroz svest probiju i ozelene klicu ljubavi, phenylethylamine, phenylalanine, oxytocin, beta endorphin, proopiomelanocortin... pažljivo usklađeni mehanizmi, zupčanici duboko u mozgu, potaknuti banalnim impulsima, fizičkom blizinom recimo, gonjeni biološkim imperativima nekih davno nestalih predaka, optimalni za njihove kratke i brutalne živote. Bez ljubavi vrsta se gasi. Ljubav je ključ opstanka, ne seksualna strast. Ali večna i uzajamna ljubav nije, jer posle četvrte, pete, šeste godine - prolaska najkritičnijih dečijih godina - iz ugla vrste, ne pojedinca ljubav biva selektivno sve štetnija, sve nepoželjnija, sve veći hendikep sebičnim genima koji žele dalje. A svi geni žele dalje. Od tog konca marionete se ne otržu, mada ima posebnih ljudi. Ali veoma je retko naći ljude koji se jako, iskreno, i nada svim uzajamno vole, decenijama.

E to ti kazem samo se pitam kako je onima sa 50-60 god da nadju nekog to je tuga

On: Sve joj je smetalo
Neprestano je zvocala. Sve joj je smetalo. Nije poštovala ni mene ni moje roditelje. Ovo su neki od glavnih razloga koje muškarci u Srbiji navode kao povod za razvod. Pa, ipak, muškarci u Srbiji, kako pokazuje statistika, ređe se odlučuju da pokrenu brakorazvodnu parnicu. Da li manje primećuju da je brak u krizi ili to ne žele da vide, pitanje je, ali kada “primete” razlozi zbog kojih se odlučuju na taj korak se ne razlikuju mnogo.
- Za sve je prigovarala, bila je histerična, sve joj je smetalo. Nije znala da se dogovara. Nije znala ništa da prećuti mojima. Nije poštovala moje roditelje, niti volela moje prijatelje - priča Saša M. (32) koji se razveo nakon pet godina braka.
Dakle, nerazumevanje i nepoštovanje među glavnim su okidačima. Još jedan od razloga je i nedostatak komunikacije. Rade S, koji se takođe razveo posle pet godina zajedničkog života, to potvrđuje. On kaže da je bilo “praktičnije” razvesti se, zadržati poštovanje i sinu omogućiti da raste u normalnom okruženju.
- Poslednjih par meseci sam bio u inostranstvu i tada sam prelomio i odlučio da je razumnije razvesti se - kaže Rade (35), koji iz ovog propalog braka ima jedno dete.
Muškarci kao razloge za razvod navode i to da su supruge prestale da ih primećuju, da su im stalno nalazile mane i pokušavale da ih promene. Time, kako kaže Dejan S. (40), šalju poruku da jednostavno nisu dobri muževi.
- Šta god da sam radio nije bilo dovoljno dobro. Prigovarala je i da ne brinem dovoljno o deci, što jednostavno nije bila istina - priča Dejan, koji sada tek nekoliko puta mesečno viđa sina i ćerku.
Takođe, muškarcima smeta i kada se žena zapusti, ugoji, kada prestane da vodi računa o sebi. Kako kažu, nije prijatno viđati druge žene, supruge, majke, istih godina koje su sređene i koje su sušta suprotnost njihovim suprugama. Naravno, jedan od razloga je i slab seksualni život.
- Poslednjih godinu dana nikada nije bila raspoložena za seks. Bukvalno sam došao u situaciju da molim. Stalno je bila umorna, a taj odgovor me je dovodio do ludila - kaže Dejan.

Ona: Nikad nije bio tu
Stalno je bio odsutan, nije se dovoljno interesovao za decu, pa smo vremenom izgubili teme za razgovor. Ovako glase najčešći odgovori žena na pitanje “Zašto ste se razveli?”. Da su žene u Srbiji su “hrabrije”, potvrđuje podatak da se one češće odlučuju za promene.
- Nismo se viđali. On je jurio za svojom, ja za svojom karijerom. Počeli smo lepo da zarađujemo, pa smo se izgubili u svemu tome. Viđali smo se samo uveče i logično je bilo da se udaljimo - kaže Milica J, koja se razvela nakon šest godina braka.
Ekonomska situacija u zemlji je teška, malo je novca, a veliki broj žena je i, protiv svoje volje, pretvoren u domaćice. Čak i ako nisu samo domaćice besparica ume i te kako da unese razdor, što potvrđuje i Zorica J. (55), koja se razvela nakon 20 godina.
- Besparica tokom 90-ih godina dovela je do sve učestalijih svađa. Ja sam njega optuživala da se ne trudi, on mene da sam ja kriva. Kada su svađe dovele do toga da povređujemo jedno drugo, odlučili smo se na razvod - kaže Zorica.
S druge strane, Milena J. nije radila ali, kako kaže, u njenom slučaju novac nije bio povod za svađe. Jedan od njenih najvećih problema bila je svekrva. Mešanje u život, savetovanje, zivkanje telefonom i nenajavljene posete - sve ovo može da dovede do razvoda. Situacija ume da bude i teža ako supružnike od njegovih roditelja dele vrata ili par stepenika.
- Živeli smo sa njegovim roditeljima, a njegova majka se mešala u sve. Od vaspitanja sina, preko toga šta ću da spremam za ručak, do toga kako se oblačim - kaže Milena J. (28), koja se razvela posle pet godina braka.
Žene u Srbiji kao razloge za okončanje braka navode i razliku u karakterima, što dovodi i do potpune netrpeljivosti. Iako bi se moglo očekivati da jedan od glavih pokretača bude prevara, to je vrlo redak slučaj.
- Stalno je bio odsutan. Ni moji ni njegovi roditelji ne žive u istom gradu, pa je sav teret oko deteta bio na meni. Bila sam sve nezadovoljnija i depresivnija. Suprug je u međuvremenu našao ljubavnicu, pa smo se rastali nakon tri godine - kaže Sanja T. (29).

Sta vam ovo govori?

"Ако имам жену који плаћам да ми среди стан и скува ручак, ако имам друге жене са којима спавам повремено, шта ће ми још једна са којом ћу морати да поделим своју имовину?"
Charlie Harper

Kod nas se razvesti se jako komplikovano cesto i nemoguce(ne mislim pravno,nego na "prakticne" probleme oko razvoda i posle razvoda).

Ebt, da je u Srbiji zivot tezak, to znamo. Sad ispade i da je Srbija kriva sto zene zive u losim brakovima i trpe.:mrgreen:

E stvarno tragedija. Razvela bi se, al ne moze, jerbo je srpkinja i muz joj Srbin,i jos zive u prokletoj Srbiji. Da su nas bar onoliki neprijatelji razorili kako treba, bolje i temeljnije, pa da se zena lepo razvede. A da je Jasenovac radio mnogo duze, i da je bio bar jos jedan u Krusevcu na primer, mogla bi zena sama da uvede struju i telefon. Ovako , i turci i ustase... sve go osljar i neradnik. Zbog njih ona mora da zivi s covekom koga ne voli, i da krije svoju pravu ljubav .

Poslednja izmena:

U Srbiji zena moze da promeni zemlju.

Мала дигресија, у Америци жена може да пресели мужа а да остане у његовом стану, са његовом телефонском линијом, његовим бројилом за струју и његовим колима, његовим......(додати по машти).
Очигледно тако нешто треба и женама овде, зар не?

E stvarno tragedija. Razvela bi se, al ne moze, jerbo je srpkinja i muz joj Srbin,i jos zive u prokletoj Srbiji. Da su nas bar onoliko neprijatelji razorili kako treba, bolje i temeljnije, pa da se zena lepo razvede. A da je Jasenovac radio mnogo duze, i da je bio bar jos jedan u Krusevcu na primer, mogla bi zena sama da uvede struju i telefon. Ovako , i turci i ustase... sve go osljar i neradnik. Zbog njih ona mora da zivi s covekom koga ne voli, i da krije svoju pravu ljubav .

Čemu cinizam? Uz dužno poštovanje, ne vodi se tako konstruktivna diskusija.
Ekonomske prilike u jednoj zemlji odražavaju se, i vidljive su na svim poljima, to je činjenica.
Naravno, daleko od toga da u SAD cvetaju ruže.

Poslednja izmena:
Čemu cinizam? Uz dužno poštovanje, ne vodi se tako konstruktivna diskusija.
Ekonomske prilike u jednoj zemlji odražavaju se, i vidljive su na svim poljima, to je činjenica.
Naravno, daleko od toga da u SAD cvetaju ruže.

Al je primetno da u SAD, svetskoj, Danskoj, razevedena zena moze lakse da uvede telefon i promeni mesto stanovanja, nego sto to moze u Srbiji, Ceskoj, Poljskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj...pa je to jedan odd glavnih razloga da se zivot provede sa nevoljenim covekom.
Dakle, radi se o Drzavi koja se zove Srbija, po mom dedi i pradedi, koji su bli Srbi. cudime, da se zene pred razvodom ne sete Garasanina, Karadjordjija, Zivoina Misica, jer i oni svakako nose jedan deo krivice, sto je emancipacija zena ( koja se u glavama mnogih nasih zena svodi na lak razvod , ioli cak na sedenje u izlozima ) , tako otezana i spora. Mozda ce neke druge generacije otkriti da je americko drustvo nastelovano da podstakne razvod, a da to ne steti ni na jedan nacin velikim firnmama i korporacijama. U svakom slucaju, udobnost te vrste i nije smisljena i orrganizovano da usreci zene, nego iz razloga zatite profita. Al to ne moze da se razume, sem u koliko se ne provedde deo zivota na zapadu, i to samo pod uslovom da se o takvim stvarima razmislja, da se alanizira i da se donose sinteze, sto vecina nasih ljudi u pecalbi ne cini, obzirom da nemaju vremena, a cesto ni interesovanja.

Back