teardrop:
sidro:
Svaki razvod braka je za decu strasan ... I ne samo za decu, i roditelji kada prodje izvesno vreme ... Pricam o razvodu bez prevara i bez nekih jakih razloga za to, pricam o razvodu zato sto to neki prihvataju kao IN u danasnjem vremenu ...
Razvod je odvratan ...
Koji su to jaki razlozi za razvod, a koji nisu?
Najjaci razlog (ako se ne uzme u obzir socijalna patologija koja je uvek razlog za razvod) jeste "Ne volim te".
Iz 'ne volim te' a moram da zivim sa tobom, da se budim kraj tebe, da te gledam, da sa tobom ucestvujem u svakodnevnim zivotnim stvarima, da provodim vreme sa tobom - proizaci ce vremenom netrpeljivost, iritabilnost, ponekad mrznaj i odbojnost (jer sve sto je na silu radja otpor i to je prosto normalno), ali vise od svega toga proizaci ce cinjenica da osoba (ili oboje) nisu vise srecni, da se gasi libido (ne kao seksualna zelja, vec kao zivotna energija), da se postaje depresivan pa onda ravnodusan, i sve u svemu jedno duboko unutrasnje propadanje. Takav covek nije sposoban da pruzi nista ni svojoj deci (ako ih ima) - bez energije, samo sa frustracijom, nezadovoljstvom, ispunjen stalnom ljutnjom. Deca najvise stradaju bas u takvim brakovima u8 kojima se oseca izmedju roditelja "Ne volim te!". Voljenje, odnosno ljubav, bliskost, poverenje, neznost - jesu osecanja koje dete uci od roditelja: jednim delom tako sto je voljeno i uci kroz sopstveno iskustvo (dakle iskustveno) ali drugim delom, velikim delom, tako sto 'kopira' roditelja, tako sto gleda njihovo ponasanje i uci iz njega. E pa sad, zamislite dvoje koji zive pod istim krovom u gore opisanom stanju, i njihovo dete: sta ce ono nauciti i kakav ce model stvoriti za sebe, u kakvoj ce konfuziji biti ......
Ja sam za to da uvek treba pokusati spasiti brak - ako ima icega sto moze da se spasi, dakle ako ima ljubavi: ako ima ljubavi i alkoholicarski brak moze da se spasi, ako ima i tratinchica ljubavi i zelje, i nasilni brak moze da se spasi (da se ide na lecenje, naravno, na to mislim), ako ima ljubavi i prevara moze da se iznese. Ali ako nema ljubavi, onda ne mora biti ni nasilja, ni bilo kakve patologije, ni prevare - onda jednostavno brak nema sasnsu...Svi vi koji ste se vencavali, a i koji niste znate reci koje izgovara (pop) maticar: "VOLITE JEDNO DRUGO..."
Ako nema ljubavi - to je uvek sasvim dovoljno dobar razlog.