Razvod ili brak?

kao razvedena osoba,mogu vam sa sigurnoscu recu:
mnogo je bolje biti razveden nego ostati u losem braku
deca to prihvate (iako im na pocetku nije bas "drago") i ako ste vi kao roditelj koji prihvati obavezu cuvanja i negovanje dece,posveceni toj svojoj deci i ako im svakodnevno pricate o svemu,i dobrom i losem i ako im dozvolite da iskazu svoje nezadovoljstvo a tada im objasnite da ste i vi samo covek sa manama i vrlinama, ali da to ne znaci da ih ne volite najvise na svetu i da su oni centar vaseg zivota,onda to nece na njih ostaviti dublje posledice.Ja sam izasla iz braka posle 12 god(naizgled savrsenog), i tek tada je moje starije dete prestalo da mokri nocu u krevet!!!Posle samo mesec dana od njegovog odlaska iz kuce.Ja sam bila zatecena i tuzna sto to nisam uradila i mnogo ranije.Osecala sam se grozno u tom braku,iako je on bio moja prva ljubav u zivotu.Pokazao je sve najgore osobine o kojima mozete citati na ovom i slicnim forumima.Ja sam pokusala da se izborim sa svim problemima (njegovim groznim karakterom) ali izvlacila sam deblji kraj i fizicki i psihicki !!! Postala sam svesna da ce te traume ostaviti posledice i na nasoj deci i to je bio razlog da se razvedem.Sada - posle skoro 5 god od tada ,znam da sam postupila ispravno .Deca su sa mnom,on uopste ne vodi racuna o njima ("jer je to moja zakonska obaveza na koju sam se obavezala pred sudom" njegov omiljeni citat)
a ja sam presrecna zbog toga ,jer su negativni uticaji svedeni na 0.
Za ovih par god, zaradila sam (baveci se svojim poslom) gomilu love .To mi omogucuje da klince vodim po citavom svetu i da letujemo u hotelima sa 5*
A on, svake godine,kada mora da mi potpise saglasnost da mogu da ih izvedem iz zemlje
zbog letovanja,deluje potpuno "zblanuto" jer je shvatio da se grdno zajeb.. u zivotu .
Ostao je bez good loking wife i bez sjajne dece(nije ni svestan toga)
Stalno je bez kinte i deca i ja se stalno zafrkavamo njegovom uzrecicom kada mu oni nesto traze, a on odgovara " nema tata para..."
Ponekad im uplati 200 din kred za mobilni ...
od koga je ... dobro je ...

Nijedan razvod nije dobar.Osim u slucaju kada je fizicko zlostavljanje u pitanje. Ukoliko je alkohol uzrok pa pomognitu svojoj polovini da to prevazidje. Ukoliko je ono NEMOGU DA ZIVIM SNJI=SNJOM jer se ne slazemo u misljenju to moze da se svakako prevazidje razgovorom i samo razgovorom. Seksualno nezadovoljstvo je takodje bitan razlog ali ima li i tome leka IMA NARAVNO. Svi to znamo. Ako je drugi odnosno druga u pitanje pa toliko da se deca ne primecuju u fizickom zadovoljenju TO NE MOGU DA SHVATIM. Deca su ono za cim svi teze tako da ako se razvodite OBAVEZNO MISLITE NA DECU JER ONA NISU KRIVA VI STE IH ZELELI A NE ONA VAS.

Očigledno nemaš pojma kako može da bude u lošem braku - to nisu problemi koji se mogu rešiti razgovorom jer bi se onda tako i rešili. :dash:
A šta raditi kada je alkohol u pitanju, deca već shvataju šta se dešava, mama bila u centru za lečenje akoholizma, rekli joj da on mora, po zakonu, pristati na lečenje, a on kaže: i ne pokušavaj, ja nikada neću prestati da pijem? A spavaća soba uz otvoren prozor bazdi na ustajala alkoholna isparenja, i više nisi u stanju da ga poštuješ kao čoveka?:cry:
A u školi razredni starešina kaže da deca pokazuju simptome kao deca bez jednog roditelja, pa pita da li ste dali lažne podatke da ste u braku?:cry:
A taj alkoholizam je vešto krio do braka, (bio trezan samo kada je sa devojkom, pa čim je otprati kući, on u kafanu, a do sutra uveče bude trezan i uredan).:twisted:
Da li ta deca mogu to da ne primećuju kad već svi iz komšiluka i porodice znaju, kad je mama bleda i tužna stalno, a povremeno i uplašena, jer nije ni malo naivna situacija kad dođe kući pijan, pa moli boga da dođe kući tek kad deca zaspe? I da li mogu da ne primećuju strašan smrad u kući, koji se ne da u potpunosti izvetriti, osim krečenjem? I kad tata nikada nije kod kuće? :thumbdown:
I da li je u interesu dece da rastu uz odsutnog i neuračunnljivog tatu i nesrećnu mamu? Da li je stvarno samo spoljni izgled važan? A šta je sa suštinom - poštovanje, ljubav, međusobno pomaganje, zajednička briga o deci itd. ? :thumbdown:
Sit gladnom ne veruje. Svakom ko misli da je važno ostati u braku koji je mrtav, preporučujem da poseti centar za odvikavanje od alkohola, i pita one tamo mame (ima i tata) koji se bore sa problemima ove vrste kako to izgleda - ako budu hteli da pričaju o tome, jer to boli, i to i ne možeš ni predpostaviti koliko? Ili stručnjake koji tamo rade: neka kaže da ima partnera sa kojim želi da stupi u brak, ali pije, pa traži savet - pa da čuje šta će mu savetovati.:rtfm:
Pre nego što počnete da pričate o očuvanju braka zbog dece, prvo saznajte da je to laž kojom lažu ljudi sami sebe, kad nemaju hrabrosti da se razvedu. Najveći broj ljudi se i razvede zbog toga da može decu da podiže u miru.:roll:
Postavljam pitanje: Da li rađanje dece sa osobom koja se pokazala drukčijom nego pre braka, treba da bude kazna zatvora za roditelja koji se z.ebo kad je birao partnera, ili je, prosto bio mlad i zaljubljen i verovao u ljubav i brak?:twisted:

Viva:
Vidi, stvarno ima svasta na ovim stranama ali ovakvog kretena jos nisam sreo. Dodji dripcu da te pokidam i naucim kako se odogovara jednoj dami koja ima problem. Stvarno si dripcina. Javi mi se na e-mail stvarno bih da te nadjem licno oci u oci JADO.

Želja mi je da se ove što su za očuvanje braka po svaku cenu ("zbog dece") udaju za njega, pa da se nauživaju braka!:mrgreen:

pa ima i losija varijanta loseg razvoda da osoba nece da ostavi decu na miru stalno ih cima zeli da ih oduzme pljuje po drugom roditelju
ma strasno
stvarno covek ne moze da bude pametan u tim situacijama sta je bolje a sta je gore
jedino ostaje nada da ce se vremenom nesto promeniti
ne znam stvarno
grozno
jedino znam da se los brak ni po koju cenu ne treba odrzavati
zbog koga i zbog cega
dece?
pa oni ce biti tada nesrecniji
pazite ja se ogradjujem to je samo moje i jedino moje misljenje
mozda nisam u pravu ali tako mislim

Potpuno si u pravu, što se tiče normalnog razvoda, a što se tiče teškog razvoda, za decu su podjednako loše obe varijante, samo što kod razvoda to vremenom polako jenjava, a ako takve nezrele osobe ostanu u braku (što je malo teže zamisliti), onda sve to samo duže traje.

Evo citam razne temice na ovom forumu. Na puno njih sam procitala izjavu "Bolje dobar razvod nego los brak". I slazem se. Ali vas pitam, sta i kada je razvod los? To jest, kada sta u losem braku sa puno problema, ali poznavajuci osobu sa kojom ste, znate da bi razvod bio jos gori. Sta onda?

Dakle, LOS RAZVOD ILI LOS BRAK?
loš razvod.
loš razvod prođe,ali loš brak-nope.

Bas ovih dana gledam svoju dobru prijateljicu koja se lomi oko ovog pitanja, postalo je stvarno strasno. Nema maltretiranja, bar ne fizickog ali ima jako mnogo ignorisanja, cutanja. On ne zeli da ode jer ne zeli da placa sebi stan, ne isplati se coveku. Muci sve oko sebe, i decu, i nju, u kuci spava, dolazi svaki dan, u ucestvuje ni u cemu, ne zanima ga da li u kuci ima hleba, voca, mleka...ma nista. Deca strasno pate i to u kontinuitetu, svakog minuta svakog dana.

I ko ovde prica o braku zbog dece je uskoumni sadista isto kao i on.

bolje dobar brak nego los zivot posle razvoda

bolje je ziveti sto godina kao bogatas nego nedelju dana kao prosjak

bolje je cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju

bolje dobar brak nego los zivot posle razvoda

bolje je ziveti sto godina kao bogatas nego nedelju dana kao prosjak

bolje je cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju

Ne slažem se. Da mi nešto ne valja odmah bih se razvela bez obzira što suprug ima barem jedno 30 puta veće prihode od mene :P Po meni je malo jadno ćutati i biti smatran glupim, mislim da je to podcenjivanje sebe.

Ne slažem se. Da mi nešto ne valja odmah bih se razvela bez obzira što suprug ima barem jedno 30 puta veće prihode od mene :P Po meni je malo jadno ćutati i biti smatran glupim, mislim da je to podcenjivanje sebe.

Draga Ljudmila, a šta je po tebi loš razvod, i koje ponašanje u braku smatraš podcenjivanjem sebe?

Ili pričamo hipotetički, ne razmišljajući o realnim situacijama...i o nečemu što se zove Ljubav, pa i kad nije uzvraćena.... Kažu da u ljubavi nema ponosa, a da li u braku ima ljubavi ako postoji ćutanje??? Da li je glup onaj ko voli a nije voljen? Da li si na to mislila?

Draga Ljudmila, a šta je po tebi loš razvod, i koje ponašanje u braku smatraš podcenjivanjem sebe?

Ili pričamo hipotetički, ne razmišljajući o realnim situacijama...i o nečemu što se zove Ljubav, pa i kad nije uzvraćena.... Kažu da u ljubavi nema ponosa, a da li u braku ima ljubavi ako postoji ćutanje??? Da li je glup onaj ko voli a nije voljen? Da li si na to mislila?

Verujem da nije. Odgovoriće ti već ona na šta je mislila, a ja se pitam da li je glup onaj koji trpi: batine, omalovažavanje, ismevanje pred drugima, podrivanje roditeljskog autoriteta pred decom, (što ima za posledicu jako loše vaspitanu decu kad odrastu). alkoholizam, ponašanje partnera kao da nije u braku (izlazi, ne radi, zahteva sve kao od mame koja ga je razmazila), mentalno maltretiranje (kao: ne radiš, nemaš prava u kući, a kad se zaposli onda podrivaju njen status na poslu, sve dok ga ne izgubi, da bi mogli da opet traže manja prava za nju...). trošenje novca samo na sebe, (ne daje platu u kuću, već troši na svoj provod), razne zabrane i kazne, bolesnu ljubomoru ...Jel' da nabrajam još? Ima toga koliko hoćeš! To nikakva ljubav ne može dugo da izdrži duže vremena, ako se ne nazire nikakvo poboljšanje. I da li je ljubav ta koja to trpi ili mazohizam? Ili nepoštovanje samog sebe? Ja bih otišla od takvih stvari, makar kako volela, i makar u svoja četiri zida lupala glavom o zid od očajanja, ali ipak ne bih trpela. Zašto trpeti nekog ko nas ne voli, pa time mučiti sebe, a i njega, jer dok je sa nama, neće sresti nekog koga bi, možda, voleo i poštovao? Ako je ljubav neuzvraćena, može savim lepo da postoji i na daljinu. Nije uopšte neophodna blizina objekta ljubavi, kad i tako nema interakcije.

Loš razvod po meni je onaj gde ostaju neraščišćeni odnosi između supružnika koji nikako da se odluče šta kome pripada i koji se posle formalnog razvoda još dvadeset puta svađaju i mire i traumiraju decu još više. Ima i primera kada jedan stalno okreće decu protiv drugog, kada jedan prestane da učestvuje u finansiranju dece, kada prave scene ako onaj drugi odluči da započne novu vezu itd. Nažalost videla sam više ovakvih primera.:thumbdown:

A ponašanje u braku koje smatram potcenjivanjem je bilo koja situacija u kojoj se jedna osoba troši i daje sve od sebe dok druga osoba jednostavno kulira i tera po svom. Po mom mišljenju u braku treba oboje podjednako da daju i za mene je neshvatljivo da tu ima nekog nesklada. Nije glup onaj ko voli ali nije voljen ali je glup ako zarad te ljubavi dopušta da od njega prave budalu. Svaka čast ako neko tako može, ja ne bih mogla :D

Loš razvod po meni je onaj gde ostaju neraščišćeni odnosi između supružnika koji nikako da se odluče šta kome pripada i koji se posle formalnog razvoda još dvadeset puta svađaju i mire i traumiraju decu još više. Ima i primera kada jedan stalno okreće decu protiv drugog, kada jedan prestane da učestvuje u finansiranju dece, kada prave scene ako onaj drugi odluči da započne novu vezu itd. Nažalost videla sam više ovakvih primera.:thumbdown:

A ponašanje u braku koje smatram potcenjivanjem je bilo koja situacija u kojoj se jedna osoba troši i daje sve od sebe dok druga osoba jednostavno kulira i tera po svom. Po mom mišljenju u braku treba oboje podjednako da daju i za mene je neshvatljivo da tu ima nekog nesklada. Nije glup onaj ko voli ali nije voljen ali je glup ako zarad te ljubavi dopušta da od njega prave budalu. Svaka čast ako neko tako može, ja ne bih mogla :D

Ne bih mogla ni ja. Ali ne bih to nazvala ni gluposcu...pre je to lenjost - da preuzmes odgovornost za svoj i zivot svoje dece

Back