Razvod braka.

Sto kaze jedan moj drug,danas se pojedini udaju i zene samo da bi napravili decu ,pa posle ti brakovi pucaju , a deca ispastaju na kraju .
Глуп коментар!
Живот и општа ситуација покрећу камен раздора. Сем тога, у 20-тим годинама, када се ступа у брак, исувише смо наивни. Рецимо, мени је требало 10 година да схватим да сам оженио илузију? Нисам видео оно што јесте него оно што сам мислио да јесте. Млада, згодна, лепа....али то није довољно за заједнички живот.
Зашто су некада родитељи бирали? Па знали су да сагледају све. Када сам и ја сагледао све, већ је било касно!
Рекох, оженио сам своју илузију.

Глуп коментар!
Живот и општа ситуација покрећу камен раздора. Сем тога, у 20-тим годинама, када се ступа у брак, исувише смо наивни. Рецимо, мени је требало 10 година да схватим да сам оженио илузију? Нисам видео оно што јесте него оно што сам мислио да јесте. Млада, згодна, лепа....али то није довољно за заједнички живот.
Зашто су некада родитељи бирали? Па знали су да сагледају све. Када сам и ја сагледао све, већ је било касно!
Рекох, оженио сам своју илузију.
Ja pricam o danasnjim modernim brakovima.

Zdravo, zanima me da li kada deca dodju na rociste da se izjasne njih stave tamo gde su izabrali. Mislim ako je dete reklo da hoce kod mame da li sud ne moze protiv njegove volje.
Deca već sa 10 godina mogu da učestvuju u donošenju odluke o sebi. Znači, učestvuju, ne odlučuju, ali se njihovo mišljenje uzima u obzir prilikom odlučivanja.
Na primer otac ima vise novca ima stan i auto, a majka ima stan na izdavanje i ima platu sa dugovima ali naravno da ima uslova da se zivi i ima za hranu. Da li ako se dete izjasni da hoce kod mame oni ga stave kod mame.
Nema uticaja status roditelja. Jedino ako su korisnici PAS-a i nasilnici. Dete može da se izjasni i njegovo mišljenje se uzima u obzir. A odluku donosi sud na osnovu mišljenja organa starateljstva (Centra za socijalni rad). Sud NE MORA postupiti po mišljenju CSR-a.

Ja pricam o danasnjim modernim brakovima.
Не разумем шта је то модеран брак?
Све је ствар васпитања. Качио сам фотке са путовања моје ћерке. Удата је за странца и живе у складном браку јер сам у раној младости успео да јој објасним много тога. Имала је 17 година када се лудо заљубила. Сео сам са њом и рекао јој, ок, ајде објасни ми у шта си се тачно заљубила? Почела је са описивањем, како је леп, како јој другарице завиде....
Рекао сам јој, ок, леп је. Шта још можеш издвојити....?
Ту је већ стала и схватила да га суштински не зна али била је заљубљена до ушију. Требало ми је времена да успем да јој отворим очи. Данас га готово и не памти.
Научио сам је да се не залеће него да све битне одлуке доноси рационално и хладном главом.
Успео сам у томе, прихватила је то не као мој савет него као суштински тачан приступ животу. Као таква успешна је у животу и породично и пословно, пропутовала цео свет.

Sve zavisi da li je sporazumni razvod braka ili razvod braka po tužbi. Razvod braka obavezno sadrži i pisani sporazum o deobi zajedničke imovine i pismeni sporazum o poveravanju zajedničke dece. Može da bude zajedničko vršenje roditeljskog prava i samostalno vršenje roditeljskog prava. Možete da sklopite sporazum o vršenju roditeljskog prava, ali sud mora da ga aminuje (ako je to u najboljem interesu deteta). Dete sa 15 godina donosi odluku sa kojim će roditeljem živeti i način održavanja kontakata sa drugim roditeljem. Sud pribavlja mišljenje Organa starateljstva (obično je to CSR, ako živite u manjem gradu, odnosno neka nezavisna institucija, ukoliko je ima), ali nije u obavezi da postupi po tom mišljenju.

Deca već sa 10 godina mogu da učestvuju u donošenju odluke o sebi. Znači, učestvuju, ne odlučuju, ali se njihovo mišljenje uzima u obzir prilikom odlučivanja.
Просто не могу да верујем у написано? Када сам се ја разводио, почетком 2000-тих, једна жена, не сећам се да ли је била психолог, педагог, психијатар....рекла ми је да се деца никада не доводе у ситуацију да се одређују, мајка или отац, јер то може касније бити трауматично!
Просто не могу да верујем да данас дете стављају у такву ситуацију, да се одреди, мајка или отац? То је потпуно болесно!
Хоћете рећи, струка је умрла?
odluka.jpg

Просто не могу да верујем у написано? Када сам се ја разводио, почетком 2000-тих, једна жена, не сећам се да ли је била психолог, педагог, психијатар....рекла ми је да се деца никада не доводе у ситуацију да се одређују, мајка или отац, јер то може касније бити трауматично!
Просто не могу да верујем да данас дете стављају у такву ситуацију, да се одреди, мајка или отац? То је потпуно болесно!
Хоћете рећи, струка је умрла?
Pogledajte prilog 1217215
Došlo je dopuna i izmena Porodičnog zakona od tada...A ovo što sam nevela je starija verzija, uskoro će se i ona izmeniti i dopuniti...
Sa 15 godina, da, dete odlučuje...
Sa 10 može da izrazi mišljenje..
Inače i ovaj nalaz i stručno mišljenje je samo preporuka..

Došlo je dopuna i izmena Porodičnog zakona od tada...A ovo što sam nevela je starija verzija, uskoro će se i ona izmeniti i dopuniti...
Sa 15 godina, da, dete odlučuje...
Sa 10 može da izrazi mišljenje..
Inače i ovaj nalaz i stručno mišljenje je samo preporuka..
Препорука на основу које је суд донео решење. Скрин шот је из решења суда! Суд се не бави тиме, него узима мишљење надлежних институција. Мене су прво упутили у Центар за социјални рад где је разговор био 5 минута после кога су донели мишљење да малолетна деца треба да приопадну мајци. Наравно, то сам оспорио и рекао да деца нису кучићи и мачићи и да се они у опште не да нису упуштали у суштину него их није ни интересовала.
Тада је суд донео решње да идемо у Институт, да они дају препоруку. Институт је дао препоруку суду а суд је поступио по препоруци струке.
Проблем је у мањим местима, где не постоје стручне службе сем социјалног радника и онда умеју да буду крути у тумачењу. Социјални радници су најчешће жене и оне по дифолту дају предлог, деца мајци.
Мени је у Београду било све на дохват руке и нисам дозволио шаблонске одлуке.

Препорука на основу које је суд донео решење. Скрин шот је из решења суда! Суд се не бави тиме, него узима мишљење надлежних институција. Мене су прво упутили у Центар за социјални рад где је разговор био 5 минута после кога су донели мишљење да малолетна деца треба да приопадну мајци. Наравно, то сам оспорио и рекао да деца нису кучићи и мачићи и да се они у опште не да нису упуштали у суштину него их није ни интересовала.
Тада је суд донео решње да идемо у Институт, да они дају препоруку. Институт је дао препоруку суду а суд је поступио по препоруци струке.
Проблем је у мањим местима, где не постоје стручне службе сем социјалног радника и онда умеју да буду крути у тумачењу. Социјални радници су најчешће жене и оне по дифолту дају предлог, деца мајци.
Мени је у Београду било све на дохват руке и нисам дозволио шаблонске одлуке.
Ja nisam razvodila ljude, pa ne znam proceduru i detalje..Ne znam kako to zaista funkcioniše u praksi, ali sam morala, zbog prirode posla, da naučim te zakone o socijalnoj zaštiti... Samo znam da sud zaista nije u obavezi da postupi po mišljenju nadležnih institucija (po zakonu). Možda mu je tako lakše, ne bih znala..Ali, bez obzira na to kako se postupa u institucijama, kada se čovek pozove na zakon i još je upoznat sa tim, može samo da mu pomogne..

Ja nisam razvodila ljude, pa ne znam proceduru i detalje..Ne znam kako to zaista funkcioniše u praksi, ali sam morala, zbog prirode posla, da naučim te zakone o socijalnoj zaštiti... Samo znam da sud zaista nije u obavezi da postupi po mišljenju nadležnih institucija (po zakonu). Možda mu je tako lakše, ne bih znala..Ali, bez obzira na to kako se postupa u institucijama, kada se čovek pozove na zakon i još je upoznat sa tim, može samo da mu pomogne..
А како другачије суд поступа? Мислиш, изађу деца пред судију и судија пита, код кога ћеш?
Проблем је што код нас савете дају људи који мисле да знају како то функционише.
Ја сам вам пренео моје лично искуство. Такође, не верујем да се по том питању нико шта суштински изменило, мада је могуће.
У сваком случају, ако вам је стало до деце, борите се за њих!

А како другачије суд поступа? Мислиш, изађу деца пред судију и судија пита, код кога ћеш?
Проблем је што код нас савете дају људи који мисле да знају како то функционише.
Ја сам вам пренео моје лично искуство. Такође, не верујем да се по том питању нико шта суштински изменило, мада је могуће.
У сваком случају, ако вам је стало до деце, борите се за њих!
Zakon je fluidan i ostavljen tako da može da se manipuliše njim i pronalaze razorazne rupe...Ali, ljudi bi trebalo da budu upoznati sa svojim pravima i da ih zahtevaju, ne očekujući da će to neko uraditi umesto njih...

Zakon je fluidan i ostavljen tako da može da se manipuliše njim i pronalaze razorazne rupe...Ali, ljudi bi trebalo da budu upoznati sa svojim pravima i da ih zahtevaju, ne očekujući da će to neko uraditi umesto njih...
Јел то пишеш на основу личног искуства или тако мислиш?
Без љутње. Ако немаш било шта конкретно, доказ, не доводи било кога у заблуду том флуидношћу и манипулацијама.

Јел то пишеш на основу личног искуства или тако мислиш?
Без љутње. Ако немаш било шта конкретно, доказ, не доводи било кога у заблуду том флуидношћу и манипулацијама.
Da, pišem na osnovu prve ruke, jer se time služim... Zakon može da se na izvestan način tumači drugačije od onoga što je napisano..jer su mnoge stvari dvosmisleno rečene..

Имаш ли шта конкретно да окачиш или да ти верујемо?
Ne mogu da ti tumačim ceo Porodični zakon... Npr. Dete sa 15 godina ima pravo da potpiše saglasnost za preduzimanje medicinskih zahvata. (koji su to medicinski zahvati).
Postupa se u najboljem interesu deteta (ne postoji definicija najboljeg interesa, sklono je tumačenju na svoj način)
Kada se određuje privremeni staratelj određuje se i pravni posao koji staratelj može preduzimati (koji je to pravni posao)
Ima ih još, ovo sam iz glave...

Ne mogu da ti tumačim ceo Porodični zakon... Npr. Dete sa 15 godina ima pravo da potpiše saglasnost za preduzimanje medicinskih zahvata. (koji su to medicinski zahvati).
Postupa se u najboljem interesu deteta (ne postoji definicija najboljeg interesa, sklono je tumačenju na svoj način)
Kada se određuje privremeni staratelj određuje se i pravni posao koji staratelj može preduzimati (koji je to pravni posao)
Ima ih još, ovo sam iz glave...
Закон тумачи суд а дете тог узраста не одлучује јер му се такво питање не задаје. То ти тврдим проверено. Нико нормалан неће довести дете у ситуацију да одлучује мама или тата. То је просто болесно!
Зато се врши стручна опсервација свега и онда се доноси решење.

Закон тумачи суд а дете тог узраста не одлучује јер му се такво питање не задаје. То ти тврдим проверено. Нико нормалан неће довести дете у ситуацију да одлучује мама или тата. То је просто болесно!
Nažalost iz prakse ne mogu da tvrdim da se dete ne pita.. Lično sam prisustvovala situaciji, gde su stručni radnici dodelili decu majci, jer su opservirali da im je bolje tamo, a ona nisu htela kod nje.. Posle žestokog ubeđivanja od strane stručnih radnika deca su ostala kod oca. U tom trenutku, deca su imala 4 i 6 godina.

Nažalost iz prakse ne mogu da tvrdim da se dete ne pita.. Lično sam prisustvovala situaciji, gde su stručni radnici dodelili decu majci, jer su opservirali da im je bolje tamo, a ona nisu htela kod nje.. Posle žestokog ubeđivanja od strane stručnih radnika deca su ostala kod oca. U tom trenutku, deca su imala 4 i 6 godina.
Болесно!
Навео сам како се то ради. И у мом случају је социјални радник донеоодлуку дадеца буду са мајком а ја нисам прихватио. Институт је донео другачију одлуку коју је детаљно образложио. На жалост, иста ми је у Србији па не могу да скенирам да видите колико је лекара учествовало у одлучивању.
Ово што си ти навела је ужасно, диваљачки и одвратно!

Болесно!
Навео сам како се то ради. И у мом случају је социјални радник донеоодлуку дадеца буду са мајком а ја нисам прихватио. Институт је донео другачију одлуку коју је детаљно образложио. На жалост, иста ми је у Србији па не могу да скенирам да видите колико је лекара учествовало у одлучивању.
Ово што си ти навела је ужасно, диваљачки и одвратно!
Ovo je Srbija..Zemlja kumova, rodjaka... Sve je bilo sređeno, svaka veza i vezica proverena, ali ipak je proradilo nešto ljudsko na kraju kod njih, pa su ostavili decu ocu..

Zadaje mu se na sudu i to dete je samo pred sudom i kaze kod koga zeli i zasto zeli da ide.

U situaciji koju sam napred navela...Sudska presuda je bila da deca idu majci...Deca nikad nisu otišla, jer je izrazita njihova volja bila da ostanu kod oca.. Dolazili su čak soc. radnici u policijsku asistenciju da odvedu decu..nisu uspeli..

Back