Razvod braka

saveti oko razvoda

Катарина је у праву: у центру за социјални рад имаш социјалне раднике, правнике, педагоге...и тамо ћеш на једном месту добити комплет информацију о свему што те интересује.

Говорим из личног искуства.

Решава се у суду. Некада се то могло регулисати само у центру за социјални рад, а сада се свака измена режима виђања деце мора регулисати у суду.
Савет - обратити се центру за цоцијални рад за тачне информације и савете око процедуре!

Razvodim se posle 15 godina braka.Muz mi je bio kockar i od 15 godina radio je samo 2.Pokrivala i izdrzavala sam ga tolike godine i na kraju je dete i mene ostavio sa velikim dugovima.On je u medjuvremenu poceo da radi i prijavljen je na 50000 din. Sud mu je odredio da placa alimentaciju ,i to minimalnu,ali je on ne placa bez obzira sto zna u kakvim nas je problemima ostavio.Trazi da vidja dete,kao sto je sud odredio i sto je njegovo pravo ,ali ne zeli obaveze.Da li neko zna na koji nacin se resavaju ovakvi problemi ?

Види, на жалост, испада да је једина обавеза оца да плаћа алиментацију, других обавеза према детету нема. Није обавезан ни да га виђа, а не знам на какве још друге обавезе мислиш?
Ти си старатељ - ти га водиш код лекара, купујеш уџбенике, плаћаш летовања, бринеш о детету свакодневно...отац ништа од тога не мора, јер није обавезан.
Чак, виђање детета и оца је ОЧЕВО ПРАВО, а не дететово!!!!
Значи, отац има право да виђа дете (али не мора), а дете НЕМА ПРАВО да виђа оца уколико овај то не жели! :confused:

Оно што бих ти ја саветовала је: не тражи и не очекуј ништа од њега, уколико је показао да то не жели. Што да себи и детету компликујеш живот? Алиментацију имаш - и потруди се да имаш свој мир. :)
У сваком случају - новца ћеш имати више него док сте били у браку.;)

П:С. А зајендичке дугове би требало да поделите у току бракоразводне парнице. Значи, обавезно тражи да измири половину заједничких дуговања!!! То ће морати!

Наравно! Правац центар за социјални рад! Тамо им све испричај и упутиће те како да поступиш. Он МОРА да плаћа, а последњих година су пооштрени закони, тако да може и у затвору да заврши ако неће да плаћа алиментацију!

А како није регулисано да се њему алиментација аутоматски скида с плате?

Како при разводу нисте регулисали питање дугова?

Poslednja izmena:
Da bi se brze resilo pitanje starateljstva nad detetom advokat je trazio medju presudu .Sad pitanje oko dugova je drugi deo istog procesa i to ce potrajati.Tako da trenutno moram da sama izdrzavam dete i placam advokata.

Ma on ne placa ni tu minimalnu alimentaciju.Kako je to zakonski reseno ako znamo da dete mora svki dan da jede.Da li postoji zakonska mera koja bi ga naterala da placa redovno?

Izbegavanje placanja alimentacije je krivicno delo - ako zelis mozes podneti krivicnu prijavu.

Osim toga, jedini efikasan nacin da ga nateras da placa alimentaciju je administrativna zabrana na njegovim primanjima, koju odredjuje sud pa ti njegovo racunovodstvo automatski uplacuje dosudjenu sumu.

Po zakonu, roditelji imaju PRAVO I DUZNOST da se staraju o detetu (ukljucujuci cuvanje, vaspitavanje, podizanje, zastupanje, obrazovanje, izdrzavanje i upravljanje imovinom deteta). Roditelj koji grubo zanemaruje duznosti iz roditeljskog prava moze biti lisen roditeljskog prava (ako izbegava izdrzavanje ili ne zeli da ga vidja ili ugrozava njegove odnose sa drugim roditeljem). E sad, ako bude lisen roditeljskog prava, i dalje ima duznost da ga izdrzava.

Vec su ti rekli: idi u Centar za socijalni rad a oni ce te uputiti dalje

Izbegavanje placanja alimentacije je krivicno delo - ako zelis mozes podneti krivicnu prijavu.

Osim toga, jedini efikasan nacin da ga nateras da placa alimentaciju je administrativna zabrana na njegovim primanjima, koju odredjuje sud pa ti njegovo racunovodstvo automatski uplacuje dosudjenu sumu.

Po zakonu, roditelji imaju PRAVO I DUZNOST da se staraju o detetu (ukljucujuci cuvanje, vaspitavanje, podizanje, zastupanje, obrazovanje, izdrzavanje i upravljanje imovinom deteta). Roditelj koji grubo zanemaruje duznosti iz roditeljskog prava moze biti lisen roditeljskog prava (ako izbegava izdrzavanje ili ne zeli da ga vidja ili ugrozava njegove odnose sa drugim roditeljem). E sad, ako bude lisen roditeljskog prava, i dalje ima duznost da ga izdrzava.

Vec su ti rekli: idi u Centar za socijalni rad a oni ce te uputiti dalje

a sta ako radi na crno i nije prijavljen???..

E sad, iako nije ovaj post o razvodu, o Centru za socijalni rad jeste.
Malopre sam u tri navrata pokusala da dobijem od njih neku informaciju za koju su me, verovatno greskom, iz Tirsove uputili na njih. Popila sam spustanje slusalice u pola reci, dva puta za redom, jer oni to ne rade, a na pitanje da se sagovornica preko telefona predstavi ponovo mi je spustena slusalica.
Kome oni mogu i hoce da pomognu, meni stvarno nije jasno. I ako je neko spao na njihovu pomoc, tesko mu se pise :evil:.

E sad, iako nije ovaj post o razvodu, o Centru za socijalni rad jeste.
Malopre sam u tri navrata pokusala da dobijem od njih neku informaciju za koju su me, verovatno greskom, iz Tirsove uputili na njih. Popila sam spustanje slusalice u pola reci, dva puta za redom, jer oni to ne rade, a na pitanje da se sagovornica preko telefona predstavi ponovo mi je spustena slusalica.
Kome oni mogu i hoce da pomognu, meni stvarno nije jasno. I ako je neko spao na njihovu pomoc, tesko mu se pise :evil:.

Ne mogu da verujem!
Užas, užas...:sad2:

Resila problem, a onu nevaspitanu prijavila sefici sluzbe, neka se sledeci put zamisli kad pomisli da nekom spusta slusalicu. Sefica je npr. zvucala krajnje normalno i razlozno i izvinila se za ponasanje svoje saradnice.

Данас сам добила једну корисну информацију, па бих хтела да је поделим са вама:

Pri Pravnom fakultetu postoji Klinika za krivicno, obligaciono i porodicno pravo... tu volontiraju studenti pod nadzorom advokata i profesora i pruzaju besplatnu pravnu pomoc svim gradjanima, a vezano za ove tri oblasti.

Klinika je otvorena sredom:

1. za porodicno: od 15:20 do 16:50
2. za obligaciono: od 17h do 18:30
3. za krivicno pravo: od 19 do 20:30

Imam i ja pitanje u vezi sa sporazumnim razvodom, tj. sa podelom imovine.
Nemamo dece a auto se vodi na prodavca i nismo ga prebacili na sebe.
Za stan smo se dogovorili a kako sa autom, sta treba?
Da li je dovoljno priloziti punomoc od prodavca i saobracajnu?
Hvala

Ja sam vrsljala, ali nisam iskopala slucaj koji bi bio najpriblizniji onome sto me zanima (sto je u neku ruku i logicno, jer kapiram nijedna porodica, nijedan brak, nijedan razvod nije isti).

Zajednicke imovine nema (osim ako se ne racuna ono sto je dobijeno kao poklon za vencanje).
Zajednicka deca : 1 , 2.5 god.
Mogucnost za sporazumni razvod,hmm, pa ne verujem...(zbog deteta)
Iz iskustva, ili profesionalnog, ili licnog...kolika je mogucnost, da otac, koji je nezaposlen, pritom apsolvent, (ni vojsku nije zavrsio) i nema svoje licne imovine, dobije ovako malo dete?
Ona cak ima i neki papir, potvrdu iz Urgentnog (mislim) da je imala neke povrede, jer su se navodno potukli, mada ja mislim da je tu jedino on tukao. Ona je zaposlena i radi. Da li je zbog ovoga pametnije da brze-bolje ona podnese tuzbu, (cini mi se da sam negde ovde procitala) posto je ona ta koja je duze i vise nezadovoljna!?
Kako pomoci toj devojci, koja zeli razvod, ali se nikako ne usudjuje da ga pokrene, jer joj, pobogu, to sve komplikovano, i pplasi je da ne moze finansijski da iznese. Da se razumemo, finansijski joj bas ne mogu pomoci, ali kako da je poguram, a da ne budem "jabuka razdora"...
Mislim, on je kreten, da ne navodim argumente sve, zbog kojih ovako drsko koristim ovu rec da ga opisem...ali zena se vec tri godine muci s njim, on se nakon zescih svadja kao menja, ali te njegove promene nisu potrajale nikad duze od par dana.

Nisam strucnjak,al nekako mi se cini da je tu zakon prilicno na strani zene odnosno majke.
Ono sto je u ovoj prici bitnije je da ona sama mora da odluci da pokrene brakorazvodnu parnicu i mislim da je najbolje da se ti u tu pricu ne mesas dok ona ne prelomi.:think:

Imam veoma uticajnog tasta (najugledniji advokat, bivši predsednik suda, bivši stečajni upravnik velike firme koja je ostala bez srestava za vreme inflacije...) koji je inače i neprikosnoveni autoritet moje supruge. Dugo među nama nema poštovanja, zajeničkog planiranja, dogovarnja, a sada(ili možda i ranije) se pojavio treći, koji je razume, poštuje i ... Mislim da je zaljubljena smeje se, odsutna je, svakodnevno nalazi izgovore da ide negde sama. Promenila je životnu filozofiju umesto dobre majke, koja uzgred brine i o drugima postala je lepotica opsednuta garderobom putovanjima provodom i ostalim uživanjima inače prešla u kranost, nekada je bilo obrnuto. Pomalo narkomanska filozofija daj da uživam a platiće moja porodici i ja kasnije. Inače tužbu sam već predao juče ali nisam im još rekao. Morao sam da povučem prvi potez zbog nadležnosti suda.Eto opisao sam je i sad molim za savet kako da se ponašam prema njima a da ne krenu na mene i upropaste me "pravičnim" suđenjem.

Back