Ne znam za srednju školu; ja sam bio u komisiji za razredni ispit za osnovnu školu (biologija).
Pre svega, moraš da nakupiš jednu trećinu izostanaka od ukupnog broja časova iz svakog pojedinog predmeta da bi išla na razredni ispit iz tog predmeta.
U ovom slučaju je učenica bila odsutna na više od 24 od 72 časa biologije u školskoj godini (nije dolazila celo drugo polugodište). Za svaki predmet se posebno računa, a pošto ona uopšte nije dolazila tridesetak časova iz svakog predmeta, polagala je sve predmete po difoltu.
U tvom slučaju ne mora da bude tako; ako budeš odsutna na ukupno npr. 17 časova od 68, ne ideš na razredni ispit iz tog predmeta, ali ako si već upisivana ranije iz nekog predmeta (bežala više nego iz drugih predmeta; u srednjoj školi smo imali drugaricu koja je pobegla sa 40-tak časova fizike) može da se desi da iz tog predmeta pređeš minimum od trećine i da spadaš u tu grupu (isto važi i ako budeš odsustvovala kasnije).
Postoji i klauzula da ne treba da pokažeš zadovoljavajući uspeh u postizanju rezultata (ne znam tačnu formulaciju ali sam ja to definisao kao 4 minus). Jedna moja drugarica iz srednje škole je svojevremeno slomila nogu (isto tako negde u decembru valjda) i nije dolazila mesec ili dva dana, ali je odgovarala sve predmete kada se vratila i dobila lepe ocene i nije morala da polaže razredni ispit.
To postoji kao stavka u zakonu pa gledaj da to iskoristiš, a za stavku u zakonu znam jer sam te godine brojao izostanke za sve đake (tj. dogovorili smo se na veću da svima prebrojimo izostanke kad već organizujemo razredne ispite za onu prvu učenicu, jer već moramo da popunjavamo papirologiju i da dolazimo, pa onda možemo i još nekoga da ispitamo) i malo je falilo da imam učenicu koja je bila u istoj situaciji (na kraju nije ni trebalo da polaže jer nije bila na npr. 22 umesto 24 od 72 časa, i sve je odgovarala i imala pet na kraju).
Razredni ispit se polaže usmeno, sem iz predmeta gde postoje pismeni zadaci (srpski, matematika, strani jezik i možda neki praktični predmeti ako postoje). Polaže se gradivo iz cele godine; ocena sa ispita potpuno zamenjuje sve ocene koje si imala iz tog predmeta (ta učenica je imala 3 u prvom polugodištu a na kraju je dobila 2).
Ako postoji pismeni deo ispita, pismeni i usmeni se polažu u različite dane (obično danas i sutra). Može da se zakaže više ispita istog dana i na svaki se odvoji oko sat vremena.
Izađe se pred tablu i predmetni nastavnik postavlja unapred pripremljena pitanja. Ostali nastavnici mogu a ne moraju nešto da pitaju. U komisiji su još razredni starešina i neki nastavnik koga veće odredi (meni je bila nastavnica geografije); ne znam da li u srednjoj školi treba da bude još neko. Ova razredna je baš postavljala potpitanja jer je ona imala svoje dete u tom razredu sa kojim je svaki dan radila jer je bilo mrljav đak, pa je znala celo naše gradivo
U osnovnoj školi se polagalo u junu, a mislim da se u 8. razredu i poslednjem razredu srednje čak i popravni polažu u junu, ali OVO MORAŠ DA PROVERIŠ.
E sad, ako neko padne na razrednom ispitu, pada na popravni (ako uopšte ne dođe na razredni, automatski pada godinu i ne ide na popravni! go figure!), tako da u junu prvo idu razredni ispiti pa posle popravni.