Moje najveće razočarenje koje sam do sada imala sam preživela i nastavila dalje.
U određenom trenutku svog života dugo sam ga nosila u sebi, kao kakvu “stegu” koja je opterećivala moje mlado srce. Ništa nema gore u životu, nego kopati jame prošlosti i ponovo evocirati uspomene na dane iz života koji su prošli i preživljavati ponovo iste slike, životne događaje, iste izgovorene reči u određenom momentu. Moje lično iskustvo govori, da nikada čovek ne može živeti potpunim životom sve dok ne oprosti. Postoje razne vrste praštanja. U praštanju čovek se uzdiže iznad onih koji su ga uvredili. Zaboraviti neke stvari, ma koliko čovekova nastojanja rasla u čoveku, se nikada nemogu, ali oprostiti mogu i nastaviti dalje u životu, sa ili bez nekih stvari ili nekih ljudi. Znam vrlo dobro, da sve dok čovek ne oprosti, nalazi se u lavirintu u kome bezuspešno traži izlaz, u njegovoj duši tada proklijava mržnja, i misli njegove obuhvaćene vlatima prošlosti dok duša zarasta u korov nepokretnih, umrlih slika iz prošlosti.
Dok sam bila mlađa, smatrala sam da je dovoljno baš tako, nekoga “izbrisati gumicom” iz svog života, i reći da “ne postoji” više, onda sam shvatila kroz iskustvo, da je nemoguće reći da neko za nas “ne postoji”, ili kada neko kaže “on je mrtav za mene” pogotovo dok ta osoba još uvek živi i hoda zemljom, a postojaće trag njen ne samo dok živi već čak i onda kada ode sa ovog sveta, kada umre.
Što se mene tiče, znam da oprostim ali znam i da tražim oproštaj. Takodje mislim da je mnogo značajno za čoveka znati tražiti oproštaj. Ali ljudi to danas retko čine, iz gordosti i ponosa. Tražila sam oproštaj od nekih ljudi, koje sam nesvesno uvredila. I lično smatram da se veličina svakog čoveka ogleda u tome, koliko je spreman da prašta drugima. Kada sam oprostila, često sam preispitivala sebe, da li sam u tome pogrešila ? Zašto bih opraštala nekome ko mi je učinio život težim i određene godine mog života zagorčao ? Nakon oproštaja, osećala sam grižu savesti. Jer to nije bio nimalo lak zadatak. To je jedna od najtežih stvari u životu. Taj osećaj griže savesti, nije me dugo napuštao, to je trajalo jedno vreme. Ali sam, nakon toga, sa godinama, počela da osećam ogromno olakšanje za svoju dušu. Moja duša je postala tada čistija i puna svetlosti.
Shvatila sam da onima kojima sam oprostila neke stvari u životu, ja sam im zapravo dala “ogledalo”, da kroz mene oni zapravo vide i spoznaju sebe. To što su oni učinili meni, nisu “meni”, nego sebi samima, i to moraju da “koriguju” kod sebe. To je njihov nedostatak. Danas pokušavaju “vratiti” propuštene godine svog života, i znam da osećaju grižu savesti i kajanje zbog “ispuštenih” stvari koje su trebali da učine, a nisu. I oni drugi, koji su učinili ono što nisu trebali. Znam i osećam. Vidim to u njihovim očima svaki put kada me pogledaju. I njihova bezuspešna nastojanja da “nadohnade” propušteno vreme i izgubljene godine. Iako dobro znaju, da je to nenadoknadiv gubitak. Osećam da se kaju, iako su to obično takvi ljudi koji nikada javno drugima neće priznati da su pogrešili. I ne treba da priznaju drugima, dovoljno je sebi. Dugo sam godina u sebi nosila i “hranila” osećaj: “NIKAD OPROSTITI” kao “najstrašnijeg tiranina” svog sopstvenog bića, i mislila sam da sam jaka dok izgovaram tu rečenicu, samo sam u sebi osećala kako me ta misao uništava i mogla sam opipati svoju “ljudsku slabost”. Onda sam jednog dana, kao kakvu zaraslu gradinu “oplevila” svoje misli, i uredila svoju unutrašnju atmosferu.Tek tada, ispunila sam svoje srce mirom i spokojem.