Разноврсност у сексу као кључ задовољства

kapetanmark

Legenda
Poruka
62.248
Секс је више од физичког чина,он је облик комуникације, истраживања и изражавања интимности. Ипак, многи људи током времена осете да се сексуални живот може претворити у рутину. Управо зато се поставља питање: да ли је разноврсност у сексу - промена, истраживање и отвореност заправо кључ за задовољство и дуготрајно испуњење?

Разноврсност у сексу није само питање физичког ужитка, већ и психичке свежине, поверења и бољег разумевања партнера. Она представља начин да се очува блискост, страст и радозналост у интимном односу.

Опет, неки сматрају да превише „новина“ може довести до губитка емоционалне стабилности и претварања секса у пуки експеримент. Међутим, кључ је у равнотежи - разноврсност није обавеза, већ могућност коју партнерство пружа.

- Психолошки аспект - новина побуђује узбуђење
Људски мозак реагује на нове стимулансе. Када партнери истражују нешто ново у сексуалном односу, било да се ради о промени ритма, простора или улоге, они активирају механизам радозналости и задовољства. То може подстаћи осећај свежине чак и у дугим везама.

- Комуникација као темељ сигурности и задовољства
Разноврсност не значи нужно „екстремност“. Она подразумева отворен разговор о жељама, границама и фантазијама. Када постоји поверење и сагласност, експериментисање постаје начин да партнери боље упознају једно друго.

- Физичко и ментално здравље
Истраживања показују да сексуална активност смањује стрес и побољшава расположење. Када је секс испуњен и разноврстан, то позитивно утиче и на самопоуздање, јер човек осећа да је прихваћен и слободан да изрази своје потребе.

- Разбијање табуа и прихватање сопствене сексуалности
Разноврсност подстиче искреност према себи. Када човек престане да се стиди својих жеља, лакше их прихвата и гради здрав однос према телу и сексу као природном делу живота.

Како ви то видите ?

Šta se dvoje dogovore
To i rade
Valjda
Nemam pojma
Pretpostavljam da je ključ da smeju da iskažu želje jedno drugome pa kako bude
Апсолутно.
Раѕговор који долази из поверења и сагласности.
Експериментисањем се још више упознавају. кад се уклопе радозналост и задовољство :per:

кључ је у једноставним стварима

као најосновније :

све је лако кад се СТВАРНО слушате

Љубавни пар постепено гради поверење, па дођу до тога да поделе своје жеље на леп, интиман начин.
Неки то раније досегну , неки касније а неки Богу ми никада :np:

Страх да вас партнер не упитаа да ли сте нормални је непотребан када сте са неким коме вјерујете. Он зна да јесте.

Испричаћу део свог искуства.

У соби је само меко светло ноћне лампе, а кроз прозор се чује лагана киша која је цјелу суботу досађивала
Лежимо једно поред другог, мирни.
После неколико тренутака тишине, окренух се према њој и рекох тихо:
„Могу ли ти нешто рећи, а да не мислиш да сам чудан?“
Она се насмешила и спустила руку на мој длан.
„Са тобом ништа не може бити чудно. Реци.“
Уздахнуо сам:
„Последњих дана размишљам… како бисмо могли мало да промјенимо неке ствари између нас. Не зато што ми нешто недостаје, него баш зато што ми је лепо али мислим да бисмо могли да се играмо, да истражимо мало више.“
Још памтим како ме је погледала, поглед је био озбиљан али топао.
- „Свиђа ми се што то говориш. И ја сам хтела нешто слично да споменем, али сам мислила да ћеш мислити да ми нешто фали.“

Не, баш супротно,рекох јој са осмехом. Мислим да када нам је добро, то је најбоље време да се играмо. Можемо почети са малим стварима. На пример, ја бих волео да пробамо неке нове начине додира, не журећи нигде. Више као откривање него планирање.
Она се осмехну, још више ми милујући длан:
- Свиђа ми се. А ја бих волела да пробамо да променимо атмосферу -можда свеће, музику, или нешто што би нас избацило из навике.“
Обоје се намсејасмо, осетили смо олакшање.
Разговор је био једноставан, али у њему је било нешто велико - поверење.

Погледала ме је и и шапнула:
Виђи како је лако кад се стварно слушамо.
Можда је то права новина - да будемо искренији него икад, рекох јој.

Следећег викенда, као да смо се немо договорили, све је било другачије.
Светло је било пригушено. На сточићу -свећа која је тињала као да пази на ту нашу тишину.

пустила је музику, тиху и топлу, као дах на кожи.
приметио сам да је обукла нешто једноставно, али другачије. Не зато да би ме изненадила, већ да би променила осећај- као да обнављамо сцену своје блискости.
Сели смо једно поред другог, а не супротно као обично.
Није било журбе, није било навике. Само погледи, и она тиха свест да обоје желимо исто - да се разумемо још дубље.

„Сећаш ли се шта смо рекли прошли пут?“ - упита она тихо.
Да желимо више радозналости него рутине одговорих јој гледајући је у очи.

Она се насмеши, приђе ближе, и без речи спусти своје чело на моје.
Тишина између нас била је као нови језик -није нам било потребно ништа друго.
Те вечери нисмо „пробали“ ништа екстремно.
Није било глумачких улога, ни сценарија. Само ситне промене које су откривале нову дубину: дуже додире, више смеха, поглед који се не склања, речи које остају у ваздуху попут шапата.
И у том тренутку обоје смо схватили -разноврсност није у триковима, већ у пажњи. :rtfm:
У томе да сваког пута, као први пут, стварно погледаш жену или човека којег волиш. Сваког пута!

Када је свећа догорела, остала је топлина,
она иста која настаје кад двоје људи, после година, поново открију једно друго - не као љубавнике, већ као сапутнике који се не плаше да истражују.

Прошло је неколико недеља од оне ноћи. Живот је наставио свој ток -посао, обавезе, журба, мале свађе и помирења.
Али нешто се ипак променило.
Она је примећивала да је чешће гледам очима пуним пажње, не онако успут, већ да сам ставрно присутан
И она је била мекша у гласу, мање оштра кад би се нешто заборавило или одложило.
Сада смо имали свој тајни ритуал -не велике гестове, него мале.
Када би се вратио кући касно, оставио бих јој поруку на кухињском пулту:
Сјетих се како изгледаш кад се смејеш
А она би, ујутру, на истом месту оставила шољу кафе и нацртала срце од пене.
Сваки тај мали знак био је као додир -нежнији него било који експеримент.
Једне вечери, док смо заједно прали судове, она се насмешила и рекла:
„Сећаш ли се како смо почели овај разговор о ‘разноврсности’?“
Климну осам главом и рекао :
Мислио сам тада да се ради само о сексу. А сад видим да је разноврсност - у свему. У начину на који се гледамо, слушамо, додирујемо, чак и у тишини.“
Она је одложила сунђер и пришла ми ближе.
„То је то. Новина није у нечем спољашњем, него у томе да се трудимо да будемо живи једно према другом ЖИВИ.“
Намејао сам се, обгрлио је мокрим рукама, вода је капала по поду.
И у том обичном тренутку, у кухињи, поред детерџента и топле воде, обоје смо осетили нешто дубље од страсти - мир.
Мир који настаје када знаш да си виђен, прихваћен и слободан.

Кад је интимност откривање, онда сваки додир постаје као питање, а свака реакција као одговор.
То није перформанс , већ комуникација телима и емоцијама.
Такав приступ ствара дубљи осећај поверења - јер нико ништа „не мора“, већ обоје заједно траже шта им прија.
нека буде стварно а не савршено, нека буде ЖИВО а не испланирано.

Откривање значи да се препустиш - без очекивања, без журбе -и откријеш нешто ново у партнеру, чак и после година познавања.
Откривање није само нови покрет или поза - то је нови начин да се види иста особа
Сваког пута када си заиста присутан, видиш нешто што ниси раније приметио -нови израз лица, нови начин на који реагује, неку рањивост или снагу.

Лепо је живети!

Секс је више од физичког чина,он је облик комуникације, истраживања и изражавања интимности. Ипак, многи људи током времена осете да се сексуални живот може претворити у рутину. Управо зато се поставља питање: да ли је разноврсност у сексу - промена, истраживање и отвореност заправо кључ за задовољство и дуготрајно испуњење?

Разноврсност у сексу није само питање физичког ужитка, већ и психичке свежине, поверења и бољег разумевања партнера. Она представља начин да се очува блискост, страст и радозналост у интимном односу.

Опет, неки сматрају да превише „новина“ може довести до губитка емоционалне стабилности и претварања секса у пуки експеримент. Међутим, кључ је у равнотежи - разноврсност није обавеза, већ могућност коју партнерство пружа.

- Психолошки аспект - новина побуђује узбуђење
Људски мозак реагује на нове стимулансе. Када партнери истражују нешто ново у сексуалном односу, било да се ради о промени ритма, простора или улоге, они активирају механизам радозналости и задовољства. То може подстаћи осећај свежине чак и у дугим везама.

- Комуникација као темељ сигурности и задовољства
Разноврсност не значи нужно „екстремност“. Она подразумева отворен разговор о жељама, границама и фантазијама. Када постоји поверење и сагласност, експериментисање постаје начин да партнери боље упознају једно друго.

- Физичко и ментално здравље
Истраживања показују да сексуална активност смањује стрес и побољшава расположење. Када је секс испуњен и разноврстан, то позитивно утиче и на самопоуздање, јер човек осећа да је прихваћен и слободан да изрази своје потребе.

- Разбијање табуа и прихватање сопствене сексуалности
Разноврсност подстиче искреност према себи. Када човек престане да се стиди својих жеља, лакше их прихвата и гради здрав однос према телу и сексу као природном делу живота.

Како ви то видите ?
Evo ozbiljne teme za one koji vole ozbiljne diskusije.

:lol:

U uvodnom postu si napisao sve.

Ljubav se sa vremenom menja, mi se menjamo. Da ne bi otišli u rutinu koja vodi kraju ljubavi, ne dozvoliti da se izgubi bliskost, otvorenost u svemu, dobra komunikacija...

mislim da bi trebalo da navedeš izvor svih tih istraživanja
da priznaš drugim rečima od koga si prepisao tekst.
ne prepisujem ja nista. odlicno ja umem pisati.
a o seksu i ljubavi sam uvek ovde napominajo da se ljubav mora negovati, poput cvjeca , odrzavati.
da pametni ljudi i to rade kreativno i mastovito a da glupi i to rade glupo. vise puta sam to napominjao.
pricajmo o eksperimentisanju , pricajmo o oktrivanju jedno drugog...

razgovor, pametan to zna, glupom je i savet suvisan ne ume da ga iskoristi

juce me jases, danas me jases, ko sad koga progoni ?

ocemo sad kmecati pinokiu ?

samo me preskoci i sve pet

Poslednja izmena:

Back