Razna pravila o studiranju

• Začetnik teme Začetnik teme bvssv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bvssv

Primećen član
Poruka
756
1. Naime skoro sam cula da recimo ako zavrsis jedan fakultet i hoces da upises drugi- ne polazes prijemni:D?
Da li je to tacno

2. Dva puta ne mozes biti na budzetu ali mozes da napravis neku prevaru pa da budes:D
(u tom slucaju polazes prijemni ako je tacka 1 istina)

Istina ili trac :)

Stanje pre Bolonje u okviru državnih fakulteta: sve i da hoćeš, posle određenih godina (26 čini mi se), ne možeš da polažeš prijemni regularno ako već imaš jednu diplomu, nego polažeš diferencijalne ispite.
Kako je sad - ne znam.

Po svim dosadašnjim zakonima, pa i ovom, oni koji imaju završen fakultet ne polažu prijemni već se u drugom roku upisuju kao samofinansirajući studenti. Ako žele, naravno, mogu da polažu prijemni i redovno se kotiraju. Što se onog po 2. tiče, to je nezakonito, a da li se može prevariti fakultet, to već ne znam.

Ovo, izvesno, nije tačno za Filozofski, BU. Za ostale ne znam. Polaganjem diferencijalnih ispita, sabiranjem bodova sa prethodnih studija (za predmete koji se priznaju) i vrednovanjem drugih parametara (na primer: trajanja studiranja na prethodnom fakultetu) može se studirati drugi fakultet na teret budžeta. Ovo važi za prosek veći od 8,5.

Polaganje prijemnog je, ako se dobro sećam, obavezno za prosek manji od 8,5, ali je i na taj način moguće dospeti do budžetskog finansiranja.

Ovo vraćanje na budžet, ako sam dobro shvatila pitanje, moguće je ukoliko se polože svi zaostali ispiti i mislim da je to sasvim legalno.

Opet, sve pričam iz perioda pre ovog bolonjskog bodovanja.

Back